Suomen suurin matkablogiyhteisö

Autoillen Kroatiassa – auton vuokraaminen Splitistä

Olimme jo etukäteen päättäneet, että vuokraamme auton matkallamme ainakin Krkan kansallispuiston vierailua varten. Tämä kasvoi siihen, että jos ottaisimme sen kerralla pariksi päiväksi niin voisimme käydä myös kätevästi jossain lähikylässä retkellä. Noh, aloimme katsella hintoja eri autovuokraamoista, ja hyvin nopeasti kävi ilmi, että viikon autovuokra tulee huomattavasti edullisemmaksi kuin muutaman päivän. Siitä se ajatus sitten lähtikin: nimittäin ottaa auto alle heti saavuttuamme lentokentälle ja palauttaa se viikon päästä samaan paikkaan pari tuntia ennen koneen lähtöä. Täten voimme ajella sillä suoraan kentältä kaupunkiin ja paluureissulla lastata matkatavarat takakonttiin ja painella lentokentälle. Bussilla pääsee ilmeisesti myös erittäin kätevästi (ja edullisesti) lentokentältä Splitin keskustaan. Tästä ei ole itsellä kokemusta, koska edellisellä Kroatian reissulla lensimme Dubrovnikiin, luovimme sieltä tiemme Splitiin ja sieltä sitten otimme taksin kentälle.  Teimme ensin varauksen Sixtin kautta ja viikon autovuokra kustansi noin 85€, hinta paria viikkoa ennen lähtöä. Tämän lisäksi pienensimme omavastuusumman 825€:stä 200€:aan lisämaksusta. Päätimme suosiolla ottaa autoon ilmaisen peruutuksen, joten maksut (ja sitä myöden luottokorttitiedot) hoitaisimmee vasta autoa noutaessa.

Mutta: kun olin lukenut useita nettikeskusteluja liittyen Splitin eri autovuokraamoihin, alkoi pelottaa. Sixt ei ollut saanut mitenkään erityisen hyvää palautetta. Enemmänkin joistain tuli pientä, ei nyt täysin huijausfiilistä, mutta ainakin ikävää makua. Joten jatkoimme etsintöjä. Lopulta päädyimme tekemään varauksen viikkoa ennen matkaa Nova-nimiseen kroatialaiseen autovuokraamoon. Sama VW Polo sekä Premium-tason vakuutus (kattaen oikeasti kaiken auton varastamisesta tuulilasikolhuihin ja kolareihin) nollan euron omavastuulla maksoi heillä 182€ viikolta. Tämän varauksen turvin lähdimme hieman turvallisemmin mielin autoillen Splitiin.

Sitten pitikin alkaa selvittää, missä sitä autoa pitäisi säilyttää koko viikon ajan- hotellillamme kun ei ollut omaa ilmaista parkkia. Pikaisilla googlauksilla löytyi meille mielenrauhan tuova vaihtoehto: Acorus Garage. Ympärivuorokautinen valvonta ja hallimainen ympäristö sekä 10€/vuorokausi, juuri sopiva! Hallissa on vain 150 autopaikkaa, ja koska meillä ei ollut mitään ennakkokäsitystä siitä, kuinka suosittu tämä on, teimme varauksen heidän nettisivuiltaan. Kuittaus tuli seuraavana päivänä – kroatian kielellä, tosin – että meidän varaus on hyväksytty. Ei tarvinnut antaa mitään luottokorttitietoja, ainoastaan tulo- ja lähtöpäivämäärät.

Miten kaikki käytännössä sujui?

Erittäin hyvin! Splitin kenttä on tosi pieni, joten eri autovuokraamoiden tiskejä ei voi olla löytämättä. Laskeuduttuamme suunta siis kohti Novan luukkua ja muutaman minuutin jälkeen lähdimme heidän työntekijän kanssa hakemaan auton aivan itse kenttärakennuksen vieressä olevalta parkkipaikalta. Kävimme tyypin kanssa yhdessä läpi auton ja sitten pääsimme lähtemään. Auto oli tosi hyvässä kunnossa ja mittarissa näkyi ajettuja kilometreja noin 9500 eli ihan super passeli.

Maksoimme auton vasta sen palautuksen yhteydessä. Saapuessamme he ottivat luottokortilta katevarauksena 250€ kaiken varalta, jonka he palauttivat auton palautuksen yhteydessä kortille. Asiakaspalvelu oli tosi hyvää, heistä jäi hyvä mieli. Auto palautettiin samalle parkkipaikalle kuin mistä sen haimme. Emme ottaneet lisämaksusta navigaattoria, koska käytimme Here maps -sovellusta, johon voi ladata offlineen karttoja. Sillä suunnisti oikein hyvin. Yksi ero Novassa verrattuna muihin autovuokraamoihin oli se, että luottokortin ei tarvinnut olla kuskin nimissä. Riitti, että luottokortin omistaja oli mukana kyydissä. Muilla yrityksillähän tuo on nimittäin melko ehdoton vaatimus, mutta esim. meidän taloudessa olen ainoa luottokortillinen enkä halunnut olla pääkuski – olisi todennäköisesti pitänyt maksaa lisämaksua ylimääräisestä kuskista muiden yritysten kanssa.

Ajaminen

Suomen ajokortti riittää Kroatiaan – tämä taitaa koskea kaikkia EU-ajokortteja. Liikennesäännöt ovat Kroatiassa kuta kuinkin samat kuin Suomessa. Ainoa isompi ero oli paikallisten hurjat ohitukset. He saattoivat ajaa 80:n alueella noin 120:ä ohi. Onneksi me tiedettiin tämä etukäteen, mutta olihan se vähän hurjaa. Paikalliset olivat myös tykästyneet tööttäilemään huomattavasti enemmän kuin me täällä Suomessa. Kaiken kaikkiaan ajaminen oli ihan selkeää ja Suomen opeilla pärjäsi hyvin.


Oltiin siis valittu VW Polo mutta saatiin tämä Opel Corsa. En usko, että ero oli merkittävä – tosin itse en kyllä toiminut kuskina 🙂

Koko reissustamme Splitissä voit käydä lukemassa matkakertomuksemme

Voit seurata matkojani lähemmin:

instagram // Blogit.fi // Bloglovin

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply