Hotelliaamiainen – runsas tarjonta vai ehkä jotain muuta?

Mä olen pysynyt mun visiossa aika hyvin sen suhteen, että vietän kesän Suomessa. Suomi on kesällä mun lemppareita, mutta parempia ja aurinkoisempia ilmoja vielä odotellaan. Paljon paremmin täällä viihtyisi, jos tulisi viimein se kunnon kesä ja jos aamuisin ei täytyisi pukea samoja vaatteita kun talvella. En oo kuitenkaan menettänyt kokonaan toivoa tän kesän kanssa. Kai mä sitten odottelen jotain intiaanikesää. 😀

Koska mun ”KesäSuomessa” visio on aika hyvin täytettynä, niin mun mielestä on enemmän kuin OK, että oon tässä pari viikkoa nyt katsellut lentoja eri Euroopan kaupunkikohteisiin ja miettinyt yhtä pidempää viikonloppua elokuulle. (Loppuuko mun kesä siis elokuuhun?) Vähitellen alkaa näyttää siltä, että kohdekaupunkikin alkaa valkenemaan. Yllätän kyllä itseni joka kerta tällä luovuudellani ja kohde taitaa osua samaan kuin joka vuosi. No minkäs sille voi, että joissain paikoissa täytyy käydä vähintään se kerran vuodessa!

Mun matkojensuunnittelu noudattaa yleensä aikalailla samaa kaavaa. Kun lennot on varattu alan katsella majoitusvaihtoehtoja. Usein käy niin, että lähtöön on enää vajaa viikko aikaa ja sitten valitsen vain jonkun suht hyvältä vaikuttavan vaihtoehdon niistä jäljellä olevista. Tietenkään vaihtoehtoja ei enää ole niin paljoa jäljellä, kun osa hostelleista on etenkin sesonkiaikana (ja viikonloppuisin) aivan täynnä. Nyt oon kuitenkin ajatellut kiinnittäväni tähän ees vähän enemmän huomiota ja tekeväni varauksen ajoissa…

Oon selaillut eri sivustojen kautta kohdekaupungin hostellitarjontaa. Mietin jo hetken, että päätyisikö tällä kertaa hotelliin. Perus hotellihuoneen saisi suht edulliseen hintaan. Voisin hyvin maksaa huoneesta vähän enemmänkin, mutta en sitten tiedä onko siinä loppupeleissä mitään järkeä. Enhän mä kuitenkaan tee siellä huoneessa muuta kuin nuku…

Aloin miettiä noita valintoja, joita joka ikinen kerta pohtii kun tekee varausta mihin tahansa matkakohteeseen majoitusista. Yhtenä tällaisena on esimerkiksi aamupala. Mä majoitun melko harvoin hotelleissa ja näin ollen aamiainen ei ole sellainen itsestään selvä asia, mikä kuuluisi siihen varattuun hintaan. Mä pidän eniten siitä, jos majoituksessa on sitten kyse hotellista tai hostellista, on mahdollisuus aamiaiseen. Mä pidän ajatuksena siitä, että sen aamupalan voi ostaa halutessaan pieneen lisähintaan tai sitten olla ostamatta. Voi lähteä aamulla lähimpään kahvilaan juomaan aamusumpit tai sitten käydä lähimarketin kautta ja suunnata lähimpään puistoon aamupalaeväiden kanssa.

IMAG5729 20150409_082141-001

Mä tykkään matkustella niin että asioita voi tehdä just sen fiiliksen mukaan mikä minäkin päivänä on. Okei, tietenkin se on totta, että voithan sä skippailla hotelliaamiaiset ja lähteä lähimpään kahvilaan aamupalalle, mutta budjettimatkailun näkökulmasta se ei vain ole erityisen fiksua. Miksi maksaa jostain mitä ei hyödynnä???

Muutenkin mun mielestä on mielenkiintoista lukea noita erilaisten hotellien arvosteluja ja täytyy myöntää, että lähes kiinnostavinta niissä on se mitä sieltä aamupalabuffetista löytyy. (Oonko muuten ainoo, joka kaipaa aina niitä ruokakuvia hotellivarausta tehdessä?) Jos oon päätynyt siihen että haluan majoitukseltani aamupalan, kaipaan myös yleensä etukäteen tietoa siitä minkälainen aamiainen on luvassa. En siis halua ostaa aivan sikaa säkissä.

20150505_081104

Uskallan sanoa, että suomalaiset ovat tottuneet tiettyyn aamiaiseen ja se eroaa hyvinkin merkittävistä muiden maiden tavoista. Usein kuulee ja saa lukea siitä, kuinka ”huono” aamiainen jollain hotellilla oli lomamatkalla. Oon pohtinut, että kuka tän määritelmän tekee. Miksi etenkin suomalaiset odottaa aina tietynlaista aamiaista matkakohteensa majoikselta? Miksi loppupeleissä halutaan myös aina sitä täysin samanlaista aamiaista? Voihan ne croissantit paistaa ja hedelmät pilkkoa kotonakin…

En kiellä sitä ettenkö itsekin pitäisi runsaista buffetaamiaisista, mutta se ei todellakaan ole sitä mitä itse kaipaan eniten matkoiltani. Usein mun mielestä on kiva majoittua paikoissa, joissa saa ”paikallista” aamiaista. Oon majoittunut Pariisissa, jossa aamupala oli erikoiskahvi ja croissant marmelaadilla, Saksassa aamupala koostuu yleensä niistä lähileipomosta haetuista sämpylöistä ja muualla tarjolla on sitä vaaleeta paahtoleipää. Suomalainen perinteinen aamiainen eroaa tietenkin huomattavasti mitä kaemmas matkustaa, mutta täytyykö siellä matkoillakin sitten syödä aamulla juuri samalla ajatusmallilla kuin kalenterivuoden jokaisena muuna päivänä?

IMAG4896

Rantapallon ja Hotels.comin järjestessä bloggaajille ”Unelmieni hotelliaaminen” -kirjotuskilpailun aloin miettiä omia hyviä hotelliaamiaisia matkoillani. Aloin miettiä, että onko mulla edes sellaisia kerrottavana. Kun toteuttaa matkoja budjettinäkökulmasta, niihin kuuluu harvemmin ne mielettömät buffetaamiaiset. Mitä enemmän niitä tähtiä kuitenkin on hotellivalinnalla, niin kyllähän se aamupalakin on sen mukaan aina runsaampi. Välillä aamiaiseen on kuulunut skumpat ja mansikat sen kaiken yltäkylläisyyden lisäksi, mutta välillä se on myös koostunut pelkistä leivistä, leikkeleistä ja kananmunista, mitkä on tuntunut itselle aina riittävältä. Vaikka aamiaiset olisivat kuinka runsaita tasansa ja vaihtoehtoja olisi enemmän kuin mitä itse osaa edes luetella, niin parhaiten mulla on jäänyt kuitenkin mieleen aamiainen, joka nautittiin aamulla Pristinassa, Kosovossa.

Majoituin kaverin kanssa Kosovossa yhdessä aivan Pristinan keskustan lähellä sijaitsevassa perhehotellissa vai tulisikohan puhua aparmentista. Perhe oli aivan super mukava ja sitä vieraanvaraisuutta saa yhä edelleen hämmästellä. Meidän varaamaan majoitukseen kuului kahden hengen huone jaetulla kylpyhuoneella ja keittiöllä sekä huoneenhintaan sisältyi aamiainen. Loppupeleissä meillä oli käytössä huoneisto, joka oli kolmio kahdella makuuhuoneella, keittöllä, olohuoneella ja kylpyhuoneella. Sisäänkirjautuessa istuttiin keittiössä syöden mansikoita ja suklaakakkua, ja samoin aamulla herättyämme meille kannettiin aamiainen keittiöön. Aamiainen ei todellakaan ollut mikään ruokaa notkuva buffet, vaan aamiainen, jonka meille kerrottiin olevan tyypillinen muun muassa perheen keskuudessa.

7pristinaaa (11)

Aamupala oli osakseen englantilaistyyppinen  sillä koostui rasvassa paistetusta kananmunasta, makkarasta ja paprikasta. Leipien lisäksi siihen kuului myös kakitamajiru, eli etenkin Itä-Euroopassa syötävä tyypillinen kirkas-munakeitto. Keitto oli aivan mieletöntä ja parasta aamussa oli ehdottomasti se, kun aamun sai aloittaa täysin erilaisella aamiaisella kuin mihin on yleensä tottunut. Oli myös mielenkiintoista kuulla syitä sille miksi perhe oli koonnut meille kyseisen aamiaisen. Nämä ovat juuri niitä asioita, joita itse arvosta ja kaipaan matkoilta.

Buffetaamiaisten croissantit ja viipaloidut hedelmät maistuvat aina uskomattomalta aamukahvin kanssa, mutta vieläkin mielettömämmältä tuntuu se kun pääsee kokeilemaan jotain itselle täysin uutta. Erilaisemmat ja erikoisemmat aamiaiset jäävät ainakin itselle aina paljon paremmin mieleen matkoilla. Aloin miettiä, että mikä tekee matkoilla aamiaisesta parhaimman. Se pelkkä tarjolla oleva ruoka, miljöö, vai ympäriltä löytyvä seura? Itse olen sitä mieltä, että kaikki nämä yhdessä. Jos joku ei näistä ei ole balanssissa, niin ei ole myöskään unelmien aamiainen. 🙂

-A

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Maarit Johanna perjantai, heinäkuu 10, 2015 at 19:37

  Todella hyvä postaus! Ihanan erilainen näkökulma myös. Olen itsekin muutaman kerran ottanut hotellin ilman aamiaista ja suunnannut lähimaastoon ruokaa etsimään. Melkein aina se kuitenkin on pakko ottaa huone aamupalalla. Oon ihan järkyttävän aamunälkäinen ihminen.
  Brysselissä aamiainen oli croissantti ja patongin pala hillolla ja appelsiinimehulla. Meinas tulla itku, kun olin odottanut kunnon buffettia!
  Puhut niin asiaa. Todellakin kokemukseen vaikuttaa ruuan lisäksi myös ympäristö ja mukana olevat ihmiset. En söisi hulppeaa aamupalaa törkyisessä ympäristössä. Myös yksin syötynä se saattaisi maistua tylsemmältä 😀

  • Reply AnnKat sunnuntai, heinäkuu 12, 2015 at 09:25

   Kiitos kommentistasi!
   On kyllä tullut kuolattua niitä sun esittelemiä buffetaamiaisia niin etten ihmettele kyllä yhtään miksi niihin yleensä päädytte. Ja kyllä, hyvässä seurassa vaatimattomampikin aamiainen maistuu paremmalta (ja päin vastoin)… 🙂

  Leave a Reply