Ajatuksia matkailusta

Miten torjua koti-ikävä maailmalla — 7 vinkkiä!

torstai, 18 toukokuun, 2017

Olen viettänyt ulkomailla useamman pidemmän jakson tuntematta liiemmin koti-ikävää. Dublinissa asuessani kalenteri oli niin täynnä hauskaa tekemistä, että yhteydenpito kotiin jäi välillä jopa liian vähälle ja taisin saada vanhemmat vähän huolestuneeksi. Kohdallani uusi kulttuuri ja uudenlainen arki saattaa usein imaista sisäänsä niin etten ehdi pahemmin potea koti-ikävää. Viime kesänä asettuessani asumaan puoleksi vuodeksi Los Angelesiin olinkin hieman hämmentynyt tuntiessani kaipuuta Suomeen voimakkaammin kuin koskaan aiemmin. Silloin jouduin ensimmäistä kertaa kunnolla pohtimaan, miten koti-ikävää voi lieventää ja päästä siitä yli nauttiakseen täysillä ulkomaan kokemuksestaan. Kokemus oli opettavainen ja antoi työkaluja käsitellä ikävän tunnetta. Tässä muutama hyväksi havaitsemani käytännön vinkki!

1. TARTU UUTEEN ARKEEN JA TEE ITSELLESI RUTIINEJA

Arki on lopulta arkea kaikkialla ja koti-ikävää voi helpottaa, jos saat luotua itsellesi jonkinlaisia päivittäin tai viikoittain toistuvia rutiineja. Koita suhtautua arkisiinkin asioihin innostuksella; ota kaikki ilo irti viikon ruokaostoksista ja katsele uteliaisuudella, millaisia jänniä uusia tuotteita kaupan hyllyltä löytyy. Olisiko viikonloppuisin mukava nauttia aamiainen ulkona? Entä oletko jo tutustunut kämppiksiisi tai naapureihisi? Ehkä saisit heistä seuraa vaikka viikoittaiselle lenkille?

2. LÄHDE ULOS

Koti-ikävää ei helpota se, että jää neljän seinän sisälle surkuttelemaan. Vaikka pehmeä sänky ja Netflix houkuttelisivatkin enemmän, lähde mieluummin etsimään uusia elämyksiä ja katselemaan uuden kotipaikan menoa. Naapurustoon tutustuu kätevästi lenkkeilemällä ja samalla pidät kunnostasi huolta. Lenkkeilymaastoksi sopii myös vaikka reippailu lähimmällä rannalla. Tai nappaa kahvi mukaan ja istuskele puistossa katselemassa ohi kulkevia ihmisiä. Yksi omista suosikeistani on people watchingin lisäksi tutustua lähimpään kirjastoon ja lukea paikallisia lehtiä sekä selvittää, mitä kaikkea uusi kotipaikka voi tarjota juuri minun kiinnostuksenkohteitani ajatellen. Ota myös selvää, millaisia tapahtumia lähelläsi järjestetään. Onko viikonlopulle tiedossa vaikka ilmaiskonsertti tai maalaismarkkinat?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Brisbanen kesä oli täynnä tekemistä, kuten ilmaisia piknik-tapahtumia livemusiikilla.

 

3. KESKITY ELÄMÄÄN HETKESSÄ

Olet käyttänyt aikaa, vaivaa ja rahaa päästäksesi suunnittelemallesi matkalle. Älä heitä vaivannäköä hukkaan unohtamalla nauttia matkasta. Sen sijaan että muistelet kyyneleet silmissä, miten Suomessa kaikki oli niin paljon helpompaa ja paremmin, yritä keskittyä hetkeen ja olla läsnä uudessa arjessasi ja sen hyvissä puolissa. Muistele, miksi alunperin halusit lähteä matkalle.

4. SUHTAUDU HAASTEISIIN POSITIIVISESTI JA ILOITSE PIENISTÄKIN ONNISTUMISISTA

Uudessa ympäristössä pienetkin arkipäiväiset asiat voivat tuntua valtavilta haasteilta. Yritä silti suhtautua niihin kärsivällisyydellä ja positiivisella asenteella. Vieraalla kielellä toimiminen voi tuntua joskus ylitsepääsemättömän vaikealta, mutta ajattele miten paljon se opettaa sinulle. Muista iloita pienistäkin onnistumisista ja olla ylpeä itsestäsi. Onnistuitko juuri löytämään perille haluamaasi kohteeseen sekavasta julkisen liikenteen järjestelmästä huolimatta? Mahtavaa! Saitko selvitettyä, miten uuden kotisi kummallinen kodinkone toimii? Huippua! Kävitkö juuri kokonaisen keskustelun vieraalla kielellä naapurisi kanssa? Hienoa!

Tässä on juuri opittu ajamaan skootterilla — tarpeellinen arjen taito monessa Aasian maassa!

5. TUTUSTU UUSIIN IHMISIIN

Älä huoli jos et tunne uudesta kotikaupungistasi etukäteen ketään. Uusiin ihmisiin tutustuu kyllä, kun tietää mistä etsiä. Jos olet vaihdossa, tapaat varmasti huipputyyppejä jo ensimmäisinä koulupäivinä. Jos teet harjoittelua ulkomailla tai aloitat uudessa työssä, tutustut työpaikalla uusiin ihmisiin. Lähde rohkeasti mukaan erilaisiin illanviettoihin ja verkostoitumistapahtumiin. Niiden jälkeen saavut kotiin varmasti monta uutta tuttavaa rikkaampana.

Asettuessani Los Angelesiin suurin yllätys taisi olla se, että tavatakseni uusia ihmisiä jouduin näkemään enemmän vaivaa kuin muuttaessani Dubliniin, jossa sain koulun kautta nopeasti kymmeniä uusia vaihtariystäviä. Pelastuksekseni saapui Losin Couchsurfing-yhteisö, joka on kaupungissa todella aktiivinen. Sohvasurffailun lisäksi monessa kaupungissa järjestetään myös säännöllisiä tapaamisia joihin voi osallistua kuka vain. Vaikka jännitin ensimmäistä tapaamista, olin jälkeenpäin todella iloinen että uskalsin mennä. Tutustuin huipputyyppeihin ja vietimme hauskaa iltaa, joka huipentui maisemien ihailuun huvipuiston maailmanpyörästä. Ja mikä parasta, ensimmäisen tapaamisen jälkeen tuli monta muuta ja sain uusia ystäviä, joiden kanssa lähdimme esimerkiksi telttailemaan viikonlopuiksi. Tietoa tapahtumista ja rekisteröityminen toimintaan tapahtuu Couchsurfingin nettisivuilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Naispuolisten reissaajien kannattaa ottaa selvää myös uuden kotikaupungin mahdollisesta Girl Gone International -yhteisön toiminnasta, joka on naisille tarkoitettu yhteisö verkostoitumista varten ja jonka tarkoituksena on saattaa yhteen kansainvälistymisestä kiinnostuneita naisia. Paikalliset yhteisöt järjestävät tapahtumia monessa kaupungissa ympäri maailmaa. Kokeile laittaa facebookiin hakusanoiksi Girl Gone International + kaupunki jossa olet. Tutustuaksesi uusiin ihmisiin voit kokeilla myös erilaisia sovelluksia, kuten Meetup, jossa voit etsiä seuraa ihmisistä joilla on samoja mielenkiinnon kohteita kuin sinulla. Kenties Tinderistäkin voi löytää muuta kuin romanttista seuraa, sen käyttöä matkoilla on pohdittu esimerkiksi Seikkailijattaret.fi -sivustolla. Facebook auttaa myös, jos kaipaat suomalaista juttukaveria. Kokeile erilaisia hakusanayhdistelmiä, esimerkisi ”Finnish people living in + kaupunkisi / maasi” tai ”suomalaiset + maasi / kaupunkisi, esim. suomalaiset Australiassa”.

Uudessa-Seelannissa voi tutustua muihin reissaajiin vaikkapa osallistumalla kuuman lähteen kaivamiseen Hot Water Beachilla.

6. PIDÄ YHTEYTTÄ KOTIIN MUTTA ÄLÄ ROIKU KOKO AJAN PUHELIMESSA

Päivitä omia kuulumisiasi ja kysele mitä uutta kotona on tapahtunut. Äiti pysyy tyytyväisenä kun viestittelet säännöllisin väliajoin ja pysyt myös itse perillä siitä, miten kotona sujuu. Kun tiedät mitä Suomessa tapahtuu ja miten perhe ja ystävät voivat, ei sitä tarvitse koko ajan pohtia ja arvailla itse. Tarvittaessa voit myös purkaa koti-ikävääsi lähimmäisille. Älä kuitenkaan roiku puhelimen äärellä jatkuvasti. Miten voit sopeutua uuteen elämääsi, jos olet kiinnostunut vain siitä, mitä kotona tapahtuu etkä keskity näkemään ympärilläsi olevia uusia mahdollisuuksia ja ihmisiä?

7. TEE SUUNNITELMIA JA TOTEUTA NE

Muistele, mitkä olivat ne syyt joiden takia halusit matkalle lähteä. Millaisia kokemuksia haluat saada ja mitä haluat ehdottomasti tehdä ja nähdä? Huolehdi siitä, että haaveesi eivät jää vain listoiksi paperille ja ala suunnittelemaan konkreettisia toimenpiteitä ja aikatauluja haaveidesi toteuttamiseksi. Jos haluat oppia kokkaamaan thaimaalaista ruokaa, ryhdy tuumasta toimeen ja varaa paikka ruoanlaittokurssilta. Jos haaveissasi on nähdä tietty taideteos tai näyttely lähimuseossa, varaa sille aikaa kalenteristasi äläkä jätä suunnitelmaa roikkumaan. Jos aikasi kohteessa on rajallinen, se kuluu lopulta nopeammin kuin olisit uskonutkaan eikä suunnitelmia kannata sen vuoksi lykätä loputtomasti.

Yksi innokkaimmin odottamistani asioista Uudessa-Seelannissa, Hobbiton! Tämän suunnitelman toteuttamisessa en turhia aikaillut. 🙂

 

Kuulen mielelläni kommenttiboksissa, mitkä ovat sinun parhaat keinosi käsitellä koti-ikävää 🙂

 

Seuraa reissujani myös somessa!

Tiedot uusista postauksista saat helpoiten tykkäämällä blogin fb-sivuista. Instagramista minut löytää nimimerkillä @llaurasofiia.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply