Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yhdysvallat

Vasquez Rocks – yksi Kalifornian huikeista luonnonpuistoista

maanantai, 3 huhtikuun, 2017

Kun asuu niinkin valtavassa kaupungissa kuin Los Angeles, sitä toisinaan kaipaa pientä hengähdystaukoa ainaisista ruuhkista, melusta ja väenpaljoudesta. Onneksi kohtuullisten välimatkojen päästä löytyy monenlaisia mielenkiintoisia ja maisemiltaan ainutlaatuisia luontokohteita, joita tutkiessa kaupungin kiiireistä on helppo hetkeksi irrottautua. Reilun 70 kilometrin päässä Los Angelesista sijaitseva Vasquez Rocks on kiinnostava kohde, joka houkuttelee luokseen ulkoilijoiden lisäksi TV-sarjojen ja elokuvien ystäviä. Alueen ainutlaatuiset kivi- ja kalliomuodostelmat ovat nimittäin toimineet taustana sadoille erilaisille produktiolle, joista tunnetuin taitaa olla Star Trek -sarja.  

P8270838_picmonkeyed

Lähdimme ajelemaan kohti pohjoista lauantaisena aamuna. Matkaan taisi kulua puolisentoista tuntia, ruuhka-aikojen ulkopuolella. Maisemat ovat vaikuttavia ja veivät mennessään jo ajomatkan aikana.  Maasto on kuivaa, mutta korkeuseroiltaan vaihtelevaa ja mielenkiintoista. Auringonpaiste, tasainen leveä tie ja radiosta soiva kantrimusiikki… täydelliset puitteet pienelle road tripille!

P8270843_picmonkeyedP8280939_picmonkeyed

Vasquez Rocks on luonnonpuisto, jonka vetonaulana toimivat jyrkässä kulmassa ylös nousevat kalliomuodostelmat. Ne syntyivät noin 25 miljoonaa vuotta sitten eroosion seurauksena ja myöhemmin aktiivisuus San Andreasin siirrosvyöhykkeellä nosti ne näkyviin. Korkein huippu ylettyy noin 45 metriin, mutta suurin osa massiivisista muodostelmista on piilossa maanpinnan alla, jossa ne jatkuvat tuhansia metrejä alaspäin.

P8270851_picmonkeyedP8280981_picmonkeyed

Vierailu loppuvuodesta osoittautui hyväksi ratkaisuksi, sillä aurinko ei paahtanut niskaan yhtä kuumottavana kuin kesäkuukausina. Lisäksi luulen, että kanssaseikkailijoita oli kallioilla kenties hieman vähemmän kuin kiireisempinä kesäkuukausina. Kuvia oli siis kohtuullisen helppo napsia niin, ettei joka kuvan taustaa koristanut massiivinen turistilauma. Alue on aika laaja, mutta suurin osa vierailijoista näytti jäävän seikkailemaan parkkipaikan lähellä oleville kallioille.

P8270858_picmonkeyedP8270875_picmonkeyedP8280947_picmonkeyed

Entä  mistä juontuu kalliomuodostelmia täynnä olevan luonnonpuiston nimi, Vasquez Rocks? Se on tietysti lainattu eräältä Kalifornian historian pahamaineisimmalta lainsuojattomalta, Tiburcio Vásquezilta. Hän huomasi 1800-luvulla lakia pakoillessaan, että varjoisten kallioiden lomasta löytyi oivia koloja, jossa piileskellä virkavaltaa. Niin täydellistä piiloa eivät kalliomuodostelmat kuitenkaan tarjonneet että Vásquez olisi hämännyt etsijöitään loputtomasti ja kun hänet lopulta saatiin kiinni, odotti miestä hirttotuomio. Tarinat Vásquezin teoista ja hänen nimensä jäivät elämään ja nykyään Kaliforniasta löytyy useampikin kyseisen miehen mukaan nimetty luonnonalue.

P8280885_picmonkeyedP8280948_picmonkeyedP8280910_picmonkeyedP8280900_picmonkeyed

Luonnonpuiston alueella kulkee myös vaellusreittejä, mutta lämpimänä ja aurinkoisena päivänä meille riitti kallioden tutkiminen pienemmällä alueella ja ympäröivien maisemien ihailu kallion korkeammilta kohdilta. En yhtään ihmettele, että alue on houkutellut luokseen myös lukuisia erilaisten produktioiden kuvausryhmiä. Takana kohoavat terävät kalliomuodostelmat ovat vaikuttavia ja kun niitä katselee lähempää, kauniita yksityiskohtiakin löytyy loputtomasti. Enpä ole koskaan Star Trekiä katsonut, mutta googlehaun perusteella Vasquez Rocks muuntautuu maisemaltaan erinomaisesti muiksikin planeetoiksi. Tai missä siellä Star Trekissä sitten seikkaillaankaan, valaiskaa tietämätöntä 😀

P8280908_picmonkeyedP8280962_picmonkeyedP8280972_picmonkeyedP8280987_picmonkeyed

Vaikka kalliot ovat vaikuttavia alhaalta päin katsottaessakin, kannattaa nousta myös vähän ylemmäs jotta saa paremman käsityksen ympäröivästä alueesta ja näkee kauniit maisemat. Tasaisella kalliolla nousu on suhteellisen helppoa ja korkeanpaikankammoinenkin onnistui kipuamaan ylös. Heti parkkipaikan vieressä kohoaa korkeampia kohtia, joille on helppo nousta ja ylhäältä avautuva maisema on todella hikipisaroiden arvoinen. Jostain syystä olen ennen ajatellut, että kun maasto on näin kuivaa, se ei varmaan ole kauhean kiinnostavaa. Tulipahan huomattua (taas kerran) miten väärässä sitä voikaan olla.

P8281008_picmonkeyedP8281040_picmonkeyedP8281058_picmonkeyedP8281075_picmonkeyedP8281097_picmonkeyedP8281086_picmonkeyedP8281113_picmonkeyedP8281118_picmonkeyed

Vasquez Rocks on täydellinen kohde päiväretkelle Los Angelesista. Auto alle, musat soimaan ja menoksi! Jos nälkä yllättää, matkan varrelta löytyy erilaisia diner-ravintoloita, joiden herkulliset pannukakkupinot ja pirtelöt ovat aina varma valinta.

Seuraa reissujani myös somessa!

Tiedot uusista postauksista saat helpoiten tykkäämällä blogin fb-sivuista. Instagramista minut löytää nimimerkillä @llaurasofiia.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply