Suomen suurin matkablogiyhteisö
Latvia

Tiedeakatemian talo Riiassa tarjoaa sekä kiinnostavaa arkkitehtuuria että komeat maisemat

keskiviikko, maaliskuu 8, 2017

Nähdäkseen kaupungin lintuperspektiivistä, moni Riiassa vieraileva matkailija kipuaa vanhassa kaupungissa sijaitsevan Pyhän Pietarin kirkontornin näköalatasanteelle ja pulittaa lipusta kaupungin hintatasoon nähden suolaisen yhdeksän euron hinnan. Koska haluan monesti tehdä asiat (joskus rasittavuuteen asti :D) eri lailla kuin valtavirta, etsin tässäkin kohdin vaihtoehtoisia ratkaisuja. Opastetulla kävelykierroksella sainkin tietooni peräti kolme eri vaihtoehtoa, joista valita paikka näköalojen ihailuun. Radissonin kattobaarista, Latvian uudesta kansalliskirjastosta ja Stalinin syntymäpäiväkakkunakin tunnetusta Latvian tiedeakatemian rakennuksesta valitsin jälkimmäisen, sillä se sattui sopivasti matkan varrelle suunnatessani maineikkaille kauppahalleille. Lipusta maksoin neljä euroa ja seitsemännestätoista kerroksesta neljään ilmansuuntaan avautuvista maisemista sain helmikuun lopulla nauttia lähes kokonaan omassa rauhassa. 

126 4

Moskovan kaupunginosassa sijaitseva tiedeakatemian rakennus on helppo huomata, sillä korkeutta sillä on yhteensä 107 metriä. Näköalatasanne puolestaan avautuu 65 metrin korkeudesta. Tarjoamiensa maisemien lisäksi myös itse rakennus, jonka kaupunkilaiset tuntevat muun muassa lempinimillä Stalinin syntymäpäiväkakku, Kreml ja Stalinin hammas, on kiinnostavaa katseltavaa. Tarkkasilmäiset voivat huomata stalinistista arkkitehtuuria edustavan rakennuksen seinissä vasara- ja sirppiaiheisia koristeluja. Ulkonäöltään rakennus muistuttaa huomattavasti monia Stalinin ajan rakennuksia, muun muassa Moskovan valtionyliopistoa.

7 10 11

Vuonna 1961 valmistuneen rakennuksen alkuperäinen tarkoitus oli toimia Kolhoosityöläisten talona ja majoittaa Riikaan saapuvia nevuvostoaikaisten yhteistoimintatilojen työntekijöitä. Näihin tarkoituksiin sitä ei kuitenkaan lopulta käytetty ja nykyään rakennuksessa toimii Latvian tiedeakatemia. Oppaan mukaan rakennuksen tulevaisuus on nyt mietinnän alla ja kaupunkilaiset odottavat mielenkiinnolla minkälaista toimintaa tiloissa nähdään seuraavaksi.

12 13

Lipun näköalatasanteelle voi ostaa rakennuksen aulasta ja sen jälkeen matkata hissillä kakun viidenteentoista kerrokseen. Sen jälkeen matka jatkuu portaita pitkin vielä kaksi kerrosta ylöspäin. Neljälle suunnalle levittäytyvä tasanne on leveä ja maisemia riittää ihailtavaksi pitemmäksikin aikaa. Aurinkoisena helmikuun päivänä katselin pitkän tovin muun muassa alhaalla levittäytyviä kauniita kauppahalleja, uudenkarheaa Latvian kansalliskirjastoa Väinäjoen rannalla, värikkäitä ortodoksikirkkoja sekä vanhankaupungin vieri vieressä olevia historiallisia rakennuksia. Tiedekatemian rakennus sijaitsee Moskovan kaupunginosassa, jota ovat perinteisesti asuttaneet Riian vähävaraisemmat asukkaat. Yläilmoista voi katsella kaupunginosan monipuolista katukuvaa, jossa vanhat puurakennukset lahoavat rapistuneiden 1900-luvun alun art nouveau -rakennusten vieressä.

2515 183020

Kipuamalla vanhankaupungin näköalatorniin saat ikuistettua matkakuviisi taatusti postikorttimaista, kiillotettua tunnelmaa, mutta jos etsit jotain ekstraa ja haluat kuviisi hieman aidompaa Riikaa, tiedeakatemian näköalatasanne on mainio vaihtoehto. Eri lähteissä mainittiin näköalatasanteen olevan auki vain huhtikuusta lokakuulle, mutta näköjään aukiolot ovat käytännössä tätä laajemmat. Näkymien jälkeen voi suunnata vaikkapa kivenheiton päässä oleville kauppahalleille ihmettelemään hallien värikästä tarjontaa ja nauttimaan välipalaksi esimerkiksi tuoreita suolaisia tai makeita leivonnaisia.

243121

Seuraa reissujani myös somessa!

Tiedot uusista postauksista saat helpoiten tykkäämällä blogin fb-sivuista. Instagramista minut löytää nimimerkillä @llaurasofiia.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply