Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Suomessa taas – mitä jäi käteen ja mihin seuraavaksi?

torstai, joulukuu 29, 2016

Los Angeles jäi taakse viime viikolla, kun oli aika ahtaa kuuden kuukauden aikana haalimani tavara rinkkaan ja suunnata takaisin Suomeen joulunviettoon perheen ja ystävien luokse. Maailmalla vierähti taas puolisen vuotta, joka edellisten pidempien reissujen tavoin tuntui hujahtavan ohi jälleen uskomattoman nopeasti. Kirjoittelin ylös mietteitä siitä, mitä kuusi kuukautta Los Angelesissa opetti minulle sekä mitä jäin kaupungista kaipaamaan ja mitä en.

Mitä opin?

Matka Los Angelesiin, kuten monet aiemmatkin matkat, opetti minulle taas hieman lisää itsestäni. Kerta toisensa jälkeen hieman yllätyn, kun pärjään ulkomailla itsenäisesti ja saan kuin saankin tärkeät asiat järjestymään. Puoleen vuoteen mahtui toki sekä ylä- että alamäkiä, mutta jätin kaupungin taakseni hyvillä mielin. Olen tyytyväinen siihen, että harjoitteluni sujui, englanninkielen taitoni vahvistui taas hieman ja sain uusia ystäviä. Opin paljon amerikkalaisesta kulttuurista sekä Yhdysvaltojen vaalijärjestelmästä ja politiikasta. Maailmankuvani on hieman avarampi ja ymmärrän maailmanmenosta taas hiukkasen enemmän. Tästä eteenpäin myös uutisointia Yhdysvalloista on helpompaa ja mielenkiintoisempaa seurata.

Los Angelesin väestö, kuten kaupunki itsekin, on mahtavan monipuolinen. Opin, että on ihan ok olla juuri sellainen kuin on ja olla ylpeä itsestään. Jään kaipaamaan katukuvan värikkyyttä ja persoonallisia ihmisiä. People watching on Losissa huikean hauskaa! Opin myös, että arki on arkea kaikkialla. Vaikka moni saapuukin Los Angelesiin tavoittelemaan unelmiaan, harvemmalla se onnistuu ilman kovaa työtä ja määrätietoista asennetta. Moni näyttelijänalku rahoittaa elämistään sivutyöllä vaikkapa tarjoilijana. Unelmia saa ja pitää olla, mutta niiden saavuttamiseksi on oltava valmis näkemään vaivaa.

Opin myös tippaamaan ja rakastamaan sushia sekä opin paljon elokuvateollisuudesta. Small talkini on kenties jo hieman sujuvampaa, mutta arvostan myös uudella tavalla suomalaisten tapaa viihtyä hiljaisuudessa luontevasti. Suomen vehreä ja monipuolinen sekä ennen kaikkea puhdas luonto tuntuu Kalifornian jälkeen myös erityisen arvokkaalta. Neljä vuodenaikaa on oikeastaan aika ihana asia!

P8120203_picmonkeyed

Mitä jään kaipaamaan Los Angelesista…

Vaikka ehdinkin juuri kehua neljän vuodenajan monipuolisuutta, pimeässä Suomen talvessa saattaa kuitenkin tulla ikävä Los Angelesin aurinkoisia päiviä ja kaupungin positiivista ilmapiiriä. Sitä että tuntemattomat ihmiset toivottavat työmatkalla hyvää huomenta tai bussikuski kehuu päivän asuvalintaa ja kaveri tiedustelee mistä olen ostanut kauniit korvakoruni. Ikävä jää myös kaupungin monipuolisuutta rantoineen, museoineen, aktiviteetteineen ja ulkoilumahdollisuuksineen sekä valtavaa tapahtuma- ja ruokatarjontaa. Losissa tuntuu olevan edustettuna koko maailman keittiöt ja happy hourin aikaan syöminen on monesti myös mukavan edullista. Jään kaipaamaan myös leffateattereiden makuuasentoon taipuvia nojatuoleja, lähikaupan herkullisen tuoreita maissintähkiä, ruokakauppojen ystävällistä henkilökuntaa ja sitä että joku pakkaa ostokset puolestasi sekä Uberin mahdollistamaa edullista ja näppärää tapaa liikkua. Itse kaupungin lisäksi ikävä tulee tietysti myös siellä tapaamiani ihmisiä ja kansainvälisiä kavereita.

IMG_20160812_162506

…ja mitä en.

En jää kaipaamaan ruuhkassa istumista ja sitä että kaupunginosasta toiseen siirtyminen saattaa viedä tunnista kahteen. Ikävä ei tule myöskään kaupungin saasteista ilmaa ja loputonta liikenteen melua. En jää ikävöimään kaupungin korkeita vuokrahintoja enkä jatkuvaa mieleen hiipivää tunnetta siitä, että asun alueella jossa suurta tuhoa aiheuttava maanjäristys saattaa sattua koska vain. Ikävä ei tule lisäaineilla kyllästettyjä teollisia ruokatuotteita, eikä kaiken kaupallistamista ja kertakäyttökulttuuria. Eikä myöskään kadulla vilistäviä torakoita tai sitä ettei suihkussa mahdu seisomaan suorassa, eikä viemäri vedä 😀 Ihmissuhteiden kohdalla en jää ikävöimään tiettyä pinnallisuutta ja kohteliaisuutta, joka saattaa peittää alleen aidon ihmisen mielipiteineen.

P9182065

Los Angeles on nyt jäänyt taakse ja vielä on hetki aikaa lomailla ja nauttia perheen ja kavereiden seurasta kotikaupungissa ennen paluuta opintojen pariin Kouvolaan. Saa nähdä minkälainen kulttuurishokki vielä yllättääkään, Kouvola ja Los Angeles kun ovat aika eri maailmoista 😀 Tuntuu kuitenkin hyvältä palata takaisin opiskelujen pariin ja motivaatiotakin tuntuu löytyvän mukavasti, kevään aikana kun on tiedossa mielenkiintoisia kursseja muun muassa viestintään liittyen. Aion myös aktivoitua tutorina ja tutustua keväänsä Kouvolassa viettäviin vaihtareihin. Kansainvälistyä voi onneksi muullakin tapaa kuin matkailemalla ja odotan jo innolla vaihtareiden tapaamista.

Toki tiedossa on myös viikon mittainen hiihtoloma, joka olisi oiva tilaisuus tehdä taas pieni reissu. Inspiraatiota kohteen valinnalle löytyy varmasti tammikuun matkamessuilta, joita jo kovasti odottelen. Mukava päästä taas tapaamaan muita matkabloggaajia ja reissuintoilijoita! Pian on täällä blogin puolella luvassa myös lippupaketin arvonta messuille, seuraahan blogin päivittymistä jos liput kiinnostavat 🙂

P.S. Helpoiten pysyt perillä blogin uusista postauksista seuraamalla blogin some-kanavia:

Facebook

Instagram (@llaurasofiia)

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Lotta | Watia.fi torstai, joulukuu 29, 2016 at 16:20

  Toisaalta hieno aika palata takaisin (joulu), mutta varmasti jonkinlainen shokki tulee jokaiselle, joka matkustaa pitkän Kalifornian auringon alla vietetyn ajan jälkeen Suomen talven pimeyteen. Mutta onneksi päivät jo pitenevät. Hyvää uutta vuotta ja toivottavasti nähdään Matkamessuilla! 🙂

  • Reply laura / to travel is to live torstai, joulukuu 29, 2016 at 20:33

   Joulu oli kyllä otollinen aika siinäkin mielessä että oli helppoa nähdä sukua ja kavereita 🙂 Tämä pimeys on kyllä yllättänyt taas kerran, mutta eiköhän tästä selvitä, onneksi ne päivät tosiaan pitenee 😀 Kiitos ja hauskaa uutta vuotta sullekin! Matkamessuilla törmäillään toivottavasti 🙂

 • Reply Viherjuuria torstai, joulukuu 29, 2016 at 20:49

  Hihi, mä luulen, että sulla on aika kova kulttuurisokki vastassa siellä talvisessa Kouvostoliitossa tuon maailmanmetropolin jälkeen 😀

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, joulukuu 29, 2016 at 23:46

  Mahtava kokemus varmasti ollut, mutta uskon Suomeen palaamisenkin tuntuvan hyvältä. 🙂 Small talkin oppiminen on hieno juttu! Itsekin toivon siinä kehittyväni.

  • Reply laura / to travel is to live perjantai, joulukuu 30, 2016 at 00:50

   Tuntui kyllä mukavalta palata ja nähdä taas tuttuja 🙂 Small talk tuntuu olevan suomalaisille usein vähän haasteellista 😀

 • Reply Sanna I Siveltimellä perjantai, joulukuu 30, 2016 at 12:54

  Oih, Los Angeles <3
  Ajalla kun on ikävä tapa rientää, niin tuntuu että puoli vuotta meni todella nopeasti. Mutta tiedän, että olet saanut kokea joka päivä jotain uutta ja nastaa, jotka jää muistoihin ikihyviksi. Tuosta mitä et jää kaipaamaan LA:sta niin joo, nyökkäilin usean kohdalla mutta kaupungin plussat on niin miljoona kertaa suuremmat, että tuollaiset asiat tahtoo usein unohtua, haha 🙂
  Tervetuloa takaisin Suomeen ja mukavia uusia reissuja tulevalle vuodelle!

  • Reply laura / to travel is to live maanantai, tammikuu 2, 2017 at 18:22

   Puoli vuotta tuntui tosiaan hujahtavan ohi silmänräpäyksessä! Mutta niinhän se aika aina rientää kun on mielenkiintoista tehtävää ja nähtävää 🙂 En rakastunut kaupunkiin niin syvästi että olisin valmis unohtamaan nuo miinukset ja vaikka asumaan siellä pidemmän aikaa 😀 Kuusi kuukautta oli itselle juuri sopiva aika. Kiitos, ja reissurikasta vuotta sullekin! 🙂

 • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa perjantai, joulukuu 30, 2016 at 16:02

  Huh, varmasti aikamoista palata Losista Kouvolaan 😀 Mulla on vielä LA käymättä eikä hinku sinne ole hirveän suuri. Varmasti sinne tulen joskus eksymään kun pääsen joskus USA:n länsirannikkoa tutkimaan. Mutta tuntuu että maassa on paljon mielenkiintoisempia ja ennen kaikkea reissajalle helpompia kaupunkeja. Vaikka en koskaan ole USA:ssa asunut niin varsinkin tänä vuonna reissasin siellä aika paljon ja vietin aikaa myös amerikkalaisen kaverini luona. Siinä pääsi tosiaan tutustumaan paremmin maan tapaan, yhteiskuntaan ja ihmisiin. Jotenkin siellä ollessa tajusi esimerkiksi paljon paremmin sen, miksi niin monet äänestivät Trumpia. En edelleenkään sinänsä ymmärrä, kuinka kukaan haluaisi häntä äänestää (no suomalaisena on hyvä arvostella), mutta ymmärrän silti, miksi moni niin teki 😀 Toivottavasti törmäillään Matkamessuilla myös tällä kertaa 🙂

  • Reply laura / to travel is to live maanantai, tammikuu 2, 2017 at 18:25

   Mullakaan LA ei ollut mikään must see-kohde, mutta kun harjoittelupaikka sieltä löytyi niin ajattelin totta kai että miksikäs ei 🙂 Tällä hetkellä kiinnostaa kuitenkin länsirannikko ja muutama muu osavaltio länttä enemmän. Kaliforniassa asuessa oli hieman vaikea ymmärtää Trumpin menestystä, siellä kun eletään niin demokraattisessa ”kuplassa”. Varmasti moni muu osavaltio avaa tässä suhteessa silmiä enemmän. Olisi tosi hauska törmäillä! 🙂

  Leave a Reply