Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yhdysvallat

Los Angeles ei ole helpoin kaupunki ottaa haltuun – puolivälin väsymystä havaittavissa

torstai, 20 lokakuun, 2016

Los Angelesissa asumista alkaa tässä kohtaa olla jo enemmän takana kuin edessä; aika tuntuu kuluneen hirmuista vauhtia. Viime viikkojen aikana on olo jostain syystä ollut aika väsynyt, eikä energiaa ole hirveästi riittänyt kaupungissa seikkailemiseen. Työpäivien jälkeen kotisohva ja Netflix on houkutellut monesti enemmän kuin kaupungilla kiertely tai uusien ihmisten tapaaminen. Sohvalla makoilu tuntuu kuitenkin välillä melkein rikolliselta kun ajattelee mitä kaikkea voisi samaan aikaan olla kokemassa ja näkemässä. Los Angeles on todella monipuolinen ja mielenkiintoinen kohde, mutta toisinaan kaupunki ja elämä täällä voi olla myös aika kuluttavaa. Haasteita arkiseen elämään asettavat muun muassa liikenneruuhkat, pitkät välimatkat sekä tarjonnan paljous.

P8150430_picmonkeyed

Los Angeles on valtava: asukkaita on lähemmäs neljä miljoonaa ja pintaa alaa yli 1300 neliökilometriä. Los Angeles County koostuu oikeastaan monesta pienestä kaupungista; tarkalleen ottaen niitä mahtuu saman kaupungin alle 88. Ensimmäiset kuukaudet olin innoissani kiertelemässä eri kaupunginosia ja seikkailin uusiin maisemiin toisinaan työpäivien jälkeenkin, mutta etenkin viikonloppuisin. Santa Monican alue tuli läheisyytensä takia pian tutuksi ja kiertelin myös muun muassa Hollywoodissa, Beverly Hillsissä, Downtownissa, Venicessä ja muissa rantakaupungeissa. Los Angelesilla ei ole selkeää keskustaa ja kävely kaupunginosasta toiseen ei tosiaan ole mahdollista. Autoa minulla ei ole, joten liikun täällä paikasta toiseen paikallisjunalla tai busseilla. Vaikka ne toimivatkin hyvin, kuluu matkantekoon silti aikamoisen paljon aikaa eikä autolla liikkuminenkaan aina ole kovin nopeaa jatkuvien ruuhkien vuoksi. Viime aikoina olenkin tullut vähän laiskaksi lähtemään kovin kauas asuinkulmiltani sillä jatkuva matkanteko ei aina huvita, varsinkaan lyhyen visiitin vuoksi.  

P7090077_picmonkeyed

Tekemistä kaupungissa todella olisi, jos energiaa vain riittäisi. Nähtävää riittää laidasta laitaan muun muassa Hollywoodin tähtihumusta upeisiin rantoihin, konsertteihin ja huvipuistoihin sekä Los Angelesin museoihin ja shoppailu- ruokailu- sekä ulkoilumahdollisuuksiin. Puhumattakaan eri puolilla kaupunkia jatkuvasti järjestettävistä tapahtumista. Kun vaihtoehtoja aktiviteettien suhteen on melkein rajaton määrä, on valintojen tekeminen toisinaan todella vaikeaa ja olo on melkoisen overwhelmed.

P8120203

Losin kaupunginosat ovat keskenään hyvinkin erilaisia. Löytyy rantakaupunkeja, rauhallisia naapurustoja, överirikkaita asuinalueita ja nuhjuisempia kulmia sekä monia etnisiä naapurustoja. Itse asun West LA:ssä rauhallisella alueella, jonka kaduilla lenkkeillessä helposti unohtaa kokonaan asuvansa miljoonakaupungissa. Jos olisin täällä vain lomalla, olisi varmasti vaikea päättää missäpäin kaupunkia lomapäiväni käyttäisin, eikä viikko riittäisi täällä mihinkään. Los Angelesissa on niin paljon erilaisia puolia, ettei kaupunkia voi kuvailla vain yhdellä sanalla ja välillä tuntuu vaikealta saada kaupungista otetta. Ymmärrän hyvin, että moni turisti kokee kaupungin haltuun ottamisen haastavaksi. 

P6290019_picmonkeyed (1)

Olen nauttinut ajastani Enkelten kaupungissa, mutta en usko että viihtyisin täällä pitempiaikaisesti edellä mainittujen syiden ja muutaman muun seikan vuoksi (kaipaan neljää vuodenaikaa!). Pidän isojen kaupunkien tunnelmasta mutta viihdyn kuitenkin paremmin hieman kompakteimmissa paikoissa, joissa keskusta on edes jokseenkin käveltävissä eikä kaupunginosien välillä matkaamiseen kulu tunteja. Kuusi kuukautta taitaakin olla kohdallani aika sopiva aika tustustua kaupunkiin ja koska paljon on vielä näkemättä, aion ottaa viimeisistä kuukausista kaiken irti. Suunnitelmissa on muun muassa vierailla Getty Centerissä, patikoida Hollywood-kyltille, tutustua downtowin art deco-rakennuksiin ja katutaiteeseen sekä matkustaa myös kaupungin ulkopuolelle, San Diegoon ja Vegasiin. Kaupungin epäkohtien sijaan yritän loppuvuoden ajan keskittyä sen positiivisiin puoliin; paikallisten positiiviseen asenteeseen, monipuoliseen ruokakulttuuriin ja jatkuvaan auringonpaisteeseen. 🙂

P.S. Lisää näkökulmaa näihin pohdintoihin L.A. Madden blogissa otsikolla ”miksi turistit vihaavat Los Angelesia”.

P8220672_picmonkeyed

 Jos tarinat Los Angelesista ja tulevista reissuista kiinnostavat, laita blogi seurantaan  facebookissa ja saat helpoiten tiedon uusista postauksista 🙂 Reissukuulumisia myös Instagramissa ja Snapchatissä, joista löydyn minimerkillä @llaurasofiia.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply miija torstai, 20 lokakuun, 2016 at 09:46

  Oon ajatellut ensi kesänä suunnata Kaliforniaan pariksi viikoksi ja Losissakin olisi kiva käydä. Vähän kyllä itseänikin jännittää, että mitähän tulen Losista tykkäämään kun ajokorttia ei ole ja välimatkat ovat siellä kovin pitkiä. Pakko kai se on vaan valita yksi tai kaksi aluetta johon siellä sitten tutustuu, kun kaikkea ei vaan millään voi nähdä. 🙂

  • Reply laura / to travel is to live torstai, 10 marraskuun, 2016 at 23:04

   Jos kiertelee enemmänkin Kaliforniassa, niin Losissa on varmasti mukava viettää muutama päivä myös 🙂 Kunhan tutustuu eri alueisiin etukäteen ja valitsee ne, joissa haluaa käydä. Ei kannata ahnehtia liikaa 🙂 Julkisilla pääsee kulkemaan suht näppärästi useille kiinnostaville alueille, jos on kärsivällisyyttä eikä ole kiireinen aikataulu. Ruuhka-aikoja kannattaa välttää, varsinkin töiden loputtua esim. bussilla matkaaminen on toisinaan hitaampaa kuin kävely 😀 suosittelen myös Uber/Lyft-sovellusten lataamista puhelimeen, kimppakyytejä käyttämällä pääsee usein aika edullisesti paikasta toiseen! P.S Pahoittelut vastauksen venymisestä!

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY torstai, 20 lokakuun, 2016 at 10:05

  Ensi vuonna, kun lähdetän jenkkeihin kolmeksi viikoksi, on Los Angeles myös listalla. Meillä ei ole kyllä aikaa käyttää sinne viikkoa, eikä se kiinnosta kohteena niin paljon kuin vaikkapa San Francisco. Mitähän sitä oikein ehtisi ja kannattaisi sitten kolmessa päivässä tehdä, mitä sä suosittelisit? 🙂 Ja yhdyn kyllä tuohon, että parhaat kaupungit on niitä, joissa pystyy aika hyvin liikkumaan paikasta toiseen kävellen, jenkeissä niitä ei taida niin hirveästi ollakaan?

  • Reply laura / to travel is to live lauantai, 12 marraskuun, 2016 at 08:49

   Kolmessakin päivässä ehtii jo tehdä mukavasti, kun suunnittelee päivät hyvin ja välttää ruuhkissa istumista. Suosittelen ainakin Griffith observatorya; vaikka se turistinen onkin niin sieltä on ihan huikeat näkymät kaupunkiin. Kannattaa mennä valoisaan aikaan ja viipyä auringonlaskuun, niin näkee kuinka kaupungin valot alkavat tuikkimaan pimeän tultua. Suosittelen jättämään auton alas parkkiin ja kävelemään ylös 🙂 Hollywoodista ja walk of famesta en ole saanut itse ihan kauheasti irti, vaikka hauskahan ne toki oli nähdä. Jos ei ole kovin paljoa aikaa, skippaisin ehkä Hollywoodin, ellei sinne ole kauhea hinku. Hollywood- kyltti näkyy kyllä vaikka tuolta Griffithiltä. Jos huvipuistot/studiokierrokset kiinnostaa niin toki kannattaa harkita Universalia (itse olen menossa pian, sillä pakko päästä näkemään Potter-osio) tai Warner Brothersia (sinne menen huomenna kierrokselle, blogiin tulossa juttua :)). Venicessä olen ollut muutaman kerran ja siellä viihdyn, mielenkiintoisia ihmisiä ja hauska hipsteritunnelma. Toki rannallekin kannattaa suunnistaa, omia suosikkeja mm. Hermosa ja Manhattan beach. Itse olen viihtynyt myös downtownissa, siellä on mm. mielenkiintoista katutaidetta. Lisäksi kannattaa chekata mitä tapahtumia täällä sattuu olemaan kun olette tulossa, voi löytyä vaikka mitä hauskaa! Toivottavasti näistä oli jotain apua 🙂 Ensi viikolla suuntaan San Fransiscoon, hauskaa saada vaihtelua Losin maisemille ja kokea enemmän käveltävissä oleva jenkkikaupunki 😀

  Leave a Reply