Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yhdysvallat

Downtown Art Walk – taidekierroksella Los Angelesissa

tiistai, 23 elokuun, 2016

Toissa viikolla otin osaa Los Angelesin downtownissa kuukausittain järjestettävään art walk-tapahtumaan. Idea tempaukselle tuli alunperin alueen asukkailta ja sen tarkoituksena oli saada lisää näkyvyyttä alueen taiteilijoille sekä houkutella useampia lähialueiden ihmisiä viettämään enemmän aikaa keskikaupungilla. Vuosien varrella tapahtuma on kasvanut ja nykyisin jopa 50 erilaista taidegalleriaa pitää ovensa auki myöhään iltaan joka kuukauden toinen torstai, katujen täyttyessä taidetta ja rihkamaa myyvistä pienistä kojuista. Viime viikolla otin metron downtowniin ja sukelsin yhdeksi illaksi taiteen maailmaan. Oppaana toimi paikallinen couchsurfing-aktiivi, joka johdatti pienen porukkamme muutamaan mielenkiintoiseen paikkaan.

P8120174_picmonkeyed_picmonkeyed

Art walk toimii ”self guided tour”-periaatteella, ja kartan kierrokselle voi hakea art walk loungesta (634 S. Spring St.). Satuin kuitenkin huomaamaan couchsurfing-sivuilla ilmoituksen opastetusta kierroksesta ja ajattelin että tokihan taidetta on mukavampi katsella porukalla 🙂 Ensimmäinen pysäkkimme oli MOCA eli nykytaiteen museo Grand Avenuella. Museoon on ilmainen pääsy joka torstai-ilta kello viiden ja kahdeksan välillä. Nykytaide ei ole koskaan avautunut minulle erityisen hyvin, mutta museoissa on hauska käydä ihmettelemässä erikoista taidetta ja tekemässä omia tulkintoja joskus erittäin kummallisista teoksista. Pari tuttua nimeäkin teosten seasta löytyi; Andy Warhol ja Jackson Pollock. Kierros MOCAssa oli aika pikainen sillä saavuimme paikalle sulkemisajan ollessa jo lähellä. Nykytaidetta tuli tällä kertaa katseltua juuri sopivan annoksen verran, kun kiersimme näyttelyt reippaasti läpi!

P8120171_picmonkeyedart1P8120173_picmonkeyed

Modernin taiteen jälkeen matka jatkui kulman taakse California Plazalle, jossa voi kesän ajan katsella ilmaiseksi erilaisia taide-ja musiikkiesityksiä. Meneillään oli jonkilaisen taideperformanssin harjoitus, jossa esiintyjät kiipeilivät kalan muotoisen metallikehikon päällä. Itse lumouduin taide-esityksen sijaan ympäröivistä pilvenpiirtäjistä, jotka illan hämärtyessä erottuivat valoineen kauniisti tummenevaa taivasta vasten. California Plazan tapahtumista löytyy lisätietoa täältä.

P8120175_picmonkeyedP8120184_picmonkeyedCalifornia Plaza, kalarakennelma ja taide-esityksissä käytettävä lava näkyvät oikealla.downtown

California Plazan vierestä laskeuduimme portaat alas South Hill Streetille, jossa sijaitsee yksi Grand Central Marketin sisäänkäynneistä. Vuodesta 1917 toiminut ravintolahalli on täynnä makuja eri puolilta maailmaa. Vieri vieressä on pieniä ravintoloita ja lisäksi hallista löytyy muun muassa juusto-, liha- ja vihanneskauppiaita. Täällä oli hauska kierrellä hetki ja katsella mitä kaikkea hallissa oli tarjolla. Neonkyltit loistivat illan pimetessä kirkkaana ja toivat halliin hauskaa tunnelmaa 🙂

art2P8120189_picmonkeyedP8220672_picmonkeyedP8120191_picmonkeyed

Matka jatkui oppaamme johdolla downtownin katuja pitkin kohti seuraavaa taidegalleriaa. Muiden kierrokselle osallistujien kanssa jutellessa en kiinnittänyt huomiota siihen minkä nimisiä katuja pitkin kuljimme, enkä sen vuoksi valitettavasti osaa kertoa kyseisen gallerian sijannista (kuumeinen googlettaminenkaan ei tuottanut tuloksia). Jos joku tunnistaa paikan, kertokoon minullekin kommenttiosiossa 😀 Varsin hipsterihenkinen galleria oli kuitenkin kyseessä ja taide oli värikästä ja mielenkiintoista. Tila oli tyyliltään ihanan rosoinen, tästä paikasta tykkäsin!

P8120211_picmonkeyedP8120200_picmonkeyedP8120193_picmonkeyed

Taiteen osalta illan viimeinen pysäkki oli The Last Bookstore. Kirjoja (sekä kierrätettyjä että uusia) oli hyllymetreittäin ja lisäksi myynnissä oli vinyylilevyjä. Yläkerrasta puolestaan löytyi ”kirjatunneli”, taidenäyttelyitä ja pieniä käsityöläisten putiikkeja. Kirjoja oli järjestelty toisinaan aiheen mukaan ja toisinaan väreittäin ja yläkerrassa oli monta hyllyä ”koristekirjallisuutta” niille jotka etsivät sopivaa tunnelmaa oman kodin kirjahyllyyn esimerkiksi vanhoista tai tietyn värisistä kirjoista.  Tunnelmaa lisäsi keskellä kauppaa soittanut bändi; livemusaa on käsittääkseni tarjolla art walk-tapahtumien aikaan. Rakastan kierrellä tunnelmallisissa kirjastoissa ja kirjakaupoissa ja niinpä viihdyin täälläkin erinomaisesti, suosittelen kirjojen ystäville 🙂

P8120219_picmonkeyedart4art3P8120237_picmonkeyedP8120235_picmonkeyedP8120233_picmonkeyed

Kierroksen taideosuus päättyi kirjakaupan jälkeen ja suuntasimme katsomaan 7th & Spring Streetin kulmaan parkkerattujen food truckien tarjontaa. Downtown art walk oli mukava tapa viettää iltaa ja sen ansiosta tuli käytyä paikoissa, joihin en muuten ehkä olisi löytänyt. Paljon jäi vielä nähtävää, sillä tapahtumaan osallistuu kymmeniä gallerioita. Ehkäpä suuntaan downtowniin viettämään vielä toistakin taidetorstaita 🙂 Lisätietoa tapahtumasta kiinnostuneille art walkin nettisivuilla (kts. muun muassa tapahtuma-alueen kartta).

Lisää juttuja Losista tulossa, pysy toki kuulolla 🙂 Otan mielelläni myös vastaan vinkkejä kaupungin kiertelyyn. Sosiaalisen median kanavista kannattaa muistaa Insta ja Snapchat, joista löydyn minimerkillä @llaurasofiia, sekä tietenkin blogin fb-sivut.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply