Ruotsi

Ruotsalaisissa ylioppilasjuhlissa ei pönötetä!

torstai, 23 kesäkuun, 2016

Viimekertaiselle Tukholman reissulle oli tällä kertaa syykin, sillä osallistuimme sukulaistytön ylioppilasjuhliin. Ensimmäistä kertaa elämässäni pääsin juhlistamaan ruotsalaista ylioppilasta, enkä siis tiennyt etukäteen paljonkaan naapurimaan perinteistä kyseiseen juhlaan liittyen. Päivän päätteeksi olimme siskon kanssa sitä mieltä, että tämä(kin) asia tehdään Ruotsin puolella vähän paremmin kuin Suomessa, niin riehakkaat, hauskat ja värikkäät juhlat saimme kokea. 🙂 Jos sama tilanne on sinulla edessä, nappaa tästä muutama vinkki juhliin, niin tiedät vähän, mitä mahdollisesti odottaa!

P6090157_picmonkeyed

Juhlapäivä alkoi osaltamme kahden aikaan iltapäivällä tuoreiden ylioppilaiden koulun pihalta. Ylioppilailla päivä oli alkanut jo aiemmin, sillä perinteisiin kuuluu, että valmistuvat lounastavat koululla opettajien kanssa. Luulimme olevamme paikalla hyvissä ajoin, mutta pihalle olikin jo kerääntynyt todella suuri joukko valmistuvien sukulaisia ja ystäviä. Meillä oli siis täysi työ löytää omat sukulaisemme väenpaljoudesta. Ylioppilaan odotteluun liittyy kuitenkin tapa, joka helpotti hommaamme hieman. Jokaisella perheellä on nimittäin kädessään suuri kyltti, johon on painettu ylioppilaan lapsuudenkuva ja nimi. Aikamme kylttejä tiirailtuamme (puhelinyhteyttäkin vähän tarvittiin) löysimme viimein oikean näköisen ja sitä myötä löytyivät sukulaisetkin. Väkijoukon läpi oli aikamoinen työ tunkeutua, mutta lopulta olimme oikeassa paikassa, eikä kyynärpäitäkään niin kovasti tarvinnut käyttää. 😀 Juhlat olivat muuten keskellä viikkoa, torstaina. Ruotsissa koulut saavat itse päättää, minä päivänä juhlansa pitävät, ja eri koulut juhlivat ylioppilaitaan siis eri päivinä.

P6090161_picmonkeyed

Vielä hetken saimme odotella ennen juhlallisuuksien alkua. Kuulumisia vaihdeltiin ja taivasteltiin yhdessä paikalle kerääntyneen väen määrää. Onneksi sää pysyi selkeänä, eikä sateenvarjoja tarvinnut väistellä. Ihmiset rupattelivat iloisesti ja tunnelma oli hauska ja odottava. Sukulaiselta saimme pienet pehmolelut kaulanauhoineen annettavaksi valmistuneelle. Ruotsissa on tapana ripustaa ylioppilaan kaulaan koulun pihalla erilaisia pehmoleluja ja kukkia. Pehmoleluja on laidasta laitaan ja serkkuni löysi edellisenä päivänä aika hauskan, joka muistutti ehkä eniten kalkkunaa pitkine kauloineen. Me saimme lahjoittaa pienet hain ja lehmän. Erilaisia pehmoleluja myydään monissa kaupoissa ja kukkakaupoissa juhlien lähestyessä.

P6090170_picmonkeyed

Tilaisuuden avasi mikrofoniin puhuen koulun henkilökuntaan kuulunut nainen, joka koulun portailta toivotti kaikki tervetulleeksi. Sitten päästiin itse asiaan, ja juontaja kuulutti ensimmäisen luokan ovesta ulos. Jokainen luokka oli itse valinnut musiikin, jonka tahtiin haluaa viimeisen kerran poistua lukiostaan, ja musiikin pärähtäessä soimaan tuoreet ylioppilaat juoksivat ovesta ulos ja jäivät tanssimaan hetkeksi portaille. Tunnelma oli riehakas ja vastavalmistuneiden ylippilaiden aitoa iloa oli hauska seurata. Hyvä mieli tarttui väkisinkin ja yleisö oli juonessa mukana hurraten kovaäänisesti jokaiselle luokalle. Värikkäitä konfetteja lensi ilmaan melkein jokaisen luokan kohdalla ja musiikki raikasi. Ruotsalaisia ylioppilaita kävi pikkuisen kateeksikin, sillä onhan koulu nyt paljon hauskempaa päättää tällaisissa riehakkaissa tunnelmissa! Suomalainen versio samasta juhlasta tuntuu nimittäin tämän kokemuksen jälkeen hieman tylsältä…

P6090178_picmonkeyed P6090180_picmonkeyed P6090183_picmonkeyedP6090188_picmonkeyed

Juhlittuaan hetken koulun portailla, kukin luokka kiersi koulurakennuksen takaa ja tuli sitten etupihalle etsimään läheisiään. Tässä kohtaa kylteistä oli suuri apu! Pääsimme onnittelemaan valmistunutta ja ripustamaan hänen kaulaansa pehmoleluja, joita kertyikin aikamoinen määrä 😀 Ruotsissa tytöt pukeutuvat yleisimmin valkoiseen mekkoon juhlapäivänään ja moni lisää asuun myös jotakin mustaa, jolloin asukokonaisuus sopii ylioppilaslakin väreihin. Ruotsalaiseen tapaan ylioppilaslakkeihin on kirjailtu valmistuneen nimi.

P6090200_picmonkeyedP6090214_picmonkeyedP6090231_picmonkeyedP6090234_picmonkeyed

Kun kaikki luokat oli saatu koulusta ulos, piha alkoi hiljalleen tyhjentyä. Koulun portaat jäivät värikkään konfettisilpun peittoon ylioppilaiden valmistautuessa juhlien seuraavaan vaiheeseen: rekka-ajeluun Tukholman keskustassa. Tätä varten valmistuneet kävivät ensin sisällä koulurakennuksessa vaihtamassa juhlavaatteet arkisempiin, sillä rekka-ajeluperinteeseen kuuluu olennaisesti suihkuava kalja, eikä kukaan ymmärrettävästi halua juhlia loppupäivää kaljalle lemuavassa mekossa. Rekkoja oli monta peräkkäin ja seurasimme tuoretta ylioppilasta niistä viimeisen luokse. Tikkaita pitkin kyytiin, laidat kiinni sekä musiikit täysille ja sitten rekkaletka olikin jo valmiina lähtöön. Kalja suihkusi siihen malliin, etten yhtään ihmetellyt muutamien juhlijoiden päätöstä varustautua ajeluun snorkkelilla 😀 Rekat lähtivät ajelulle Tukholman kaduille ja me puolestamme suunnistimme hostellille hakemaan laukut ennen siirtymistä sukulaisten luokse viiden jälkeen alkavaa juhlintaa varten.

P6090237_picmonkeyedP6090247_picmonkeyedP6090255_picmonkeyedP6090266_picmonkeyedP6090272_picmonkeyed

Emme olleet varmoja siitä, minkälaista ruokaa juhlissa olisi illalla tarjolla; ateria vai pelkkä kahvi. Niinpä kävimme ennen koulun juhlintaa syömässä tukevan lounaan italialaisessa. Juhlapaikalle päästyämme kävi kuitenkin selväksi, että nälkää ei tarvinnut näissä juhlissa nähdä, sillä tarjolla oli kahvipöydän herkkujen lisäksi aikamoinen buffet-pöytä täynnä kalaa, piiraita, juustoja, salaatteja, vartaita ja muita herkkuja. Suomesta olimme tuoneet pöytään tuliaisiksi karjalanpiirakoita, joten Suomen puolen sukukin oli juhlissa edustettuna. En tiedä, onko ruotsalaisissa ylioppilasjuhlissa yleensäkin tapana tarjota runsaasti syötävää, vaihtelee varmasti perheittäin, kuten Suomessakin. Näissä juhlissa ilta meni siis kuitenkin pitkälti herkutellen. Ylioppilas oli rekka-ajelun jälkeen saanut huuhdottua kaljaroiskeet pois ja edusti taas kauniina valkoisessa mekossaan 🙂

P6090274_picmonkeyedP6090277_picmonkeyedP6090280_picmonkeyedP6090305_picmonkeyed

Erittäin ruosteinen ruotsinkieli hieman hillitsi seurusteluamme pääosin ruotsalaisen juhlaväen kanssa, mutta pientä smalltalkkia sentään heitimme. Puheiden sisältökin meni hieman ohi, mutta kielitaitoisemmat sukulaiset onneksi tulkkasivat tärkeimmät kohdat. Etukäteen meitä oli hieman mietityttänyt juhlien pukukoodi, sillä suomalaisiin ylioppilasjuhliinhan pukeudutaan melko juhlavasti. Ruotsalaiset ovat kuitenkin pukeutumisen(kin) suhteen rennompia, ja muistissa oli edelleen muutaman vuoden takaiset ruotsalaiset rippijuhlat, joissa olimme hieman ylipukeutuneina erottuneet joukosta. Paikallisten hautajaistenkin hämmentävän rento pukeutumistyyli on nähty, ja näiden aiempien kokemusten perusteella päätimme pukeutua aika rennolla tyylillä. Juhlalookista ei näköjään tullut kuvaa, mutta päädyin pitkään hameeseen ja valkoiseen t-paitaan ja lisäsin asusteeksi kaulakorun. Paikallisista vieraista osa oli pukeutunut siistimmin mekkoon ja osa taas minishortseihin tai verkkapukuun, joten pukeutuminen tosiaan on rentoa ja siinä on vaikea mennä hirveästi pieleen.

Ilta jatkui rennolla seurustelulla ja kahvittelulla sekä myöhemmin lahjojen avaamisella. Tuore ylioppilas oli otettu tuomastamme Iittalan Taika-sarjan astiasetistä ja näytti pitävän lahjasta kovasti. Lahjojen joukossa oli paljon astioita mutta myös kirjoja ja koruja. Illan aikana saimme nähdä myös cheerleading- esityksen talon etupihalla, kun valmistunut esitteli taitojaan harrastusporukkansa kanssa. Jäimme sukulaisille yöksi ja nukkumaan päästiin vasta puolenyön paikkeilla kun kuulumisia oli vaihdeltu tarpeeksi ja juhlakalu saateltu jatkoille Tukholman yöhön. Oli todella hauska päästä näkemään, millä tavalla ruotsalaiset ylioppilaat juhlivat. Huomattavasti riehakkaammin kuin suomalaiset!

Jos olet suuntaamassa Ruotsiin ylioppilasjuhliin, tässä vielä kootut vinkit: 

  • Juhlat alkavat koulun pihalta, tule paikalle ajoissa ja varaudu väenpaljouteen
  • Tuo ylioppilaalle pieni pehmolelu (paikallisista kaupoista/kukkakaupoista) tai kukkakimppu kaulanauhalla
  • Älä ota liikaa stressiä pukeutumisesta, ruotsalaiset juhlivat rennosti
  • Lahjaksi käyvät mm. astiat, kirjat ja korut, kuten Suomessakin
  • Älä mene liian lähelle juhlarekkoja, jos haluat välttyä kaljaroiskeilta! 😀

 

Olisi hauska kuulla kokemuksia erilaisista juhlista ulkomailla. Hauskoja kokemuksia vaikka häistä tai valmistujaisjuhlista? Kerro kommenteissa! 🙂

 

Haluatko tiedon uusimmista postauksista? Helpoiten se onnistuu tykkäämällä blogin sivuista facebookissa. Instagramissa nimimerkkini on @llaurasofiia ja nyt touhujani voi seurata myös Snapchatissä! Siellä nimimerkki on sama kuin Instan puolella. Kesäkuun 28. onkin aika matkustaa loppuvuodeksi Los Angelesiin ja sieltä on snäppejä ja tietysti muutakin sisältöä varmasti luvassa 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, 23 kesäkuun, 2016 at 15:39

    Mun poikaystävän pikkusisko asui Ruotsissa ja niillä oli tietty myös tollainen kyltti sille… Ihan parhaita! 😀

  • Leave a Reply