Suomen suurin matkablogiyhteisö
Ruotsi

Silja Serenadella päiväksi Tukholmaan

perjantai, 29 huhtikuun, 2016

Huhtikuun alussa koulukavereiden kanssa oltiin sitä mieltä, että aherruksen keskelle tarvitaan pieni ansaittu breikki ja pian meillä olikin varattuna päiväristeily Tukholmaan. Vaikka Tukholma ei suomalaisille olekaan niin eksoottinen kaupunki ja sijaitsee ihan vieressä, en silti missään nimessä väheksy sitä kohteena. Pienikin matka piristää aina ja Tukholma on monipuolinen kohde, jonne tehdyistä reissuista on monia hyviä muistoja. Risteily C-luokan hytissä oli myös niin edullinen, että sopi mainiosti opiskelijankin budjettiin. Viime risteilystä olikin ehtinyt kulua jo hetki, joten oli myös hauska päästä kurkkaamaan minkälaiset puitteet ja millaista menoa löytyy Silja Serenadelta. Tässä raporttia Tukholman piipahduksesta. 

P4070194_picmonkeyed

Jostain syystä olen matkannut melkein kaikki ruotsinristeilyni Viikkarin kyydissä. Silja Linesta minulla on siis huomattavasti vähemmän kokemusta ja viimeisin muisto on parin vuoden takaa, kun matkasimme siskosten kesken päiväksi Tukholmaan. Muistan yllättyneeni positiivisesti Siljan ilmeen erilaisuudesta, sillä mielikuvani siitä, miltä ruotsinristeily näyttää, oli muodostunut pitkälti kokemuksistani Viikkarin kyydissä (abiristeily, perheristeilyt, opiskelijaristeilyt ja kaveriporukan risteilyt, jostain syystä ne on kaikki koettu ketsuppilaivoilla). En tarkoita, että Viking Linen laivoissakaan olisi mitään vikaa, mutta Siljalla matkustukseen liittyy kohdallani vielä uutuudenviehätystä, jota en enää Viikkarin laivoilla pahemmin koe (Grace pitäisi tosin päästä testaamaan!). Nyt huhtikuisella matkalla kyyditsijänä toimi Siljan laivoista siis Serenade.

P4070202_picmonkeyed

P4070218_picmonkeyed

Siljan laivoilla on tänä keväänä ollut ohjelmistossa Grease-musikaali, jonka esitykset jatkuvat toukokuun loppuun. Grease- fanina tämä oli tietysti hauska yksityiskohta ja näkyi laivalla muun muassa ostoskadun viirikoristeissa. Koska kyseessä oli kuitenkin opiskelijabudjetilla toteutettu reissu, ei musikaalilippuja lähdetty sen kummemmin selvittelemään, sillä tietysti oletin niiden olevan maksullisia.  Tätä juttua kirjoittaessa sitten tajusin, että musikaalihan kuuluu risteilyn hintaan! Vain paikkavaraus pitää tehdä etukäteen. Nyt vähän harmittaa, että kukaan meistä ei tajunnut tätä, mutta ei voi mitään. Muistanpahan ensi kerralla, jos musikaalia olisi taas tarjolla 😀

P4070221_picmonkeyed

Siljan Symphony- ja Serenade- laivojen ilmeessä pidän ostoskadun tuomasta selkeydestä. Kätevää, kun moni kaupoista ja ravintoloista sijaitsee lähekkäin, eikä tule niin sokkeloista fiilistä. Sisääntuloalueella soittava bändi toi myös hauskaa tunnelmaa kadulle. Kun tavarat oli saatu hyttiin, suuntasimme välipalalle Coffee &  Co.- kahvilaan, josta löytyi ihan mukavasti valikoimaa. Täällä kävin myös aamiaisella molempina aamuina ja päivä käynnistyi reippaasti reilulla annoksella vihreää teetä.

P4070233_picmonkeyedP4070228_picmonkeyedP4070238_picmonkeyedP4070259_picmonkeyed

Helsinki jäi taakse sumuisena ja sateisena. Nopea käväisy kannella riitti, sillä tuuli oli melkoisen pureva. Siirryttiin siis aika pian katselemaan tax freen valikoimaa ja muita aktiviteetteja, kuten pelikoneita. Jos jonkin asian ruotsinristeilyihin yhdistän, niin se on hedelmäpeli 😀 Tällä kertaa meillä ei pelionnea pahemmin ollut, mutta junnujoukkueen pojat näyttivät sentään keräävän voittoja meidänkin edestä.

P4070268_picmonkeyedP4070278_picmonkeyed

Tukholmaan saavuttaessa Helsingin harmaasta säästä ei ollut ensin tietoakaan; kannella käväistessä aurinko suorastaan häikäisi ja oli melkein lämmin. Kipaisin hyttiin hakemaan kameraa ja kun pääsin takaisin, pilvet ja sumu olivat hiipineet Tukholmaankin. Eli ei saatukaan kokonaan aurinkoista päivää vaan enimmäkseen sadetta, mutta näyttäytyi se aurinkokin onneksi päivän mittaan. Koska kyseessä oli tyttöjen reissu, sisältyi siihen luonnollisesti vähän shoppailua. Huristimme metrolla Gärdetin asemalta keskustaan ja kävelimme pitkin Drottninggatania, kunnes mieli alkoi tehdä kahvia ja pysähdyimme vastaan tulleeseen Espresso Houseen. Viihtyisän näköinen konsepti, joka näyttää levinneen aika vauhdilla, taisin nähdä yhden kahvilan Helsingin Forumissakin.

P4080388_picmonkeyedP4080390_picmonkeyedP4080393_picmonkeyedP4080415_picmonkeyed

Jos yhdistän risteilyihin hedelmäpelit, niin Tukholmaan yhdistän kirpputorit. Kirpparilla käymisestä on tullut Tukholman reissuilla jo melkein perinne, ja yksi suosikeistani on Stadmissionin liikkeet. Olen käynyt pari kertaa Södermalmin putiikissa, mutta tällä kertaa kävimme kurkkaamassa Hagagatanin kirppiksen tarjontaa. Sinne käveli Drottninggatanin vilskeestä vain reilun vartin verran, ja liikkeen tarjonta näytti olevan hyvin laaja. Vaatteita, kenkiä, kirjoja, astioita, levyjä ynnä muuta. Itse keskityin vaatepuoleen ja teinkin pari hyvää löytöä. Toinen kirppisvinkkini on Beyond Retro, jonka myös yhdistän nykyään melkein jokaiseen Tukholman matkaan. Tällä kertaa kävelin kaihoisin mielin Drottninggatanin liikkeen ohi, koska taloudellisen tilanteeni ollessa kehno, en halunnut asettaa kukkaroa liian alttiiksi ihanille vintage-houkutuksille 😀 Jos kirppikset ja vintagevaatteet kiinnostavat, suosittelen kuitenkin ehdottomasti käymään Beyond Retrossa, Drottninggatanin lisäksi toinen liike sijaitsee Södermalmilla.

P4080412_picmonkeyedP4080413_picmonkeyed

Kirppistelyn jälkeen poikettiin syömään (meksikolaista) ja käveltiin kohti vanhaa kaupunkia. Matkan varrelle osui Monkin liike, jonka ilme oli visuaalisesti todella hauska!

P4080428_picmonkeyedP4080446_picmonkeyedP4080464_picmonkeyedP4080468_picmonkeyedP4080471_picmonkeyed

Aurinkokin alkoi paistaa kun lähestyttiin vanhaa kaupunkia. Olkoonkin ehkä kliseinen kohde ja turistirysä, niin viihdyn siellä silti, niin kuin vanhoissa kaupungeissa yleisestikin. Tunnelmalliset kapeat kujat, pienet putiikit vieri vieressä, mukulakivikadut ja vanhat, arvokkaan näköiset rakennukset. Eli paljon historiaa, kiinnostavia tarinoita ja merkkejä eletystä elämästä, miksipä en viihtyisi 🙂

P4080474_picmonkeyedP4080476_picmonkeyedP4080479_picmonkeyedP4080489_picmonkeyedP4080492_picmonkeyed

Satamaan oli palattava neljäksi, joten kovin paljon aikaa meillä ei jäänyt vanhan kaupungin tutkimiseen, mutta muutamia katuja ehditiin katsella ja napsia vähän kuvia. Takaisin palattiin Kungstädgårdenin kautta, sillä halusin nähdä, joko kirsikkapuut olisivat kukassa. Pieniä nuppuja näkyi jo, mutta olimme varsinaiseen kukinta-aikaan nähden noin viikon etuajassa. Ehkäpä joku toinen vuosi osun paikalle oikeaan aikaan. Onko teillä antaa vinkkejä, missä muualla päin maailmaa (tietysti Japanin lisäksi) olisi käymisen arvoisia paikkoja kirsikankukkien näkemiseen? En ole koskaan kokenut oikein kunnon kirsikankukkaloistoa.

P4080493_picmonkeyedP4070241_picmonkeyedP4070244_picmonkeyed

Päästyämme takaisin laivaan reippaan päivän jälkeen välipala maistui (Coffee & Co.- kahvilassa tämäkin). Loppuilta kului rentoutuessa, tax freessä shoppaillessa (pakolliset suklaaostokset) ja myöhemmin laivan viihdepuoleen tutustuessa. Laivalla sattui olemaan samaan aikaan joukko australialaisia, mikä alun hämmennyksen jälkeen (en veikkaisi laivan todennäköisimmäksi kansalaisuudeksi :D) osoittautui hauskaksi sattumaksi ja pääsin vähän muistelemaan wh-vuotta Australiassa. Menomatkalla väsähdin kesken illan ja menin suht ajoissa nukkumaan jaksaakseni tutkia Tukholmaa, mutta paluumatkalla energiaa riitti ja ilta olikin hauskin vähään aikaan!

P4080512_picmonkeyed

Meidän risteily oli todella onnistunut ja tarjosi sen mitä tultiin hakemaan, eli pienen hengädystauon opiskelijan arkeen. Nyt olisi hauska kuulla, minkälaisia kokemuksia teillä on ruotsinristeilyistä ja oletteko Viikkarin vai Siljan leirissä. Vai onko molempi parempi? 🙂 Otan mielelläni myös vastaan vinkkejä Tukholmaan, sillä kesäkuussa saattaa olla tiedossa uusi matka ja kun nuo perinteiset kohteet alkaa olla aika hyvin kierrelty, niin olisi mukava kurkistaa Tukholmaan vähän pintaa syvemmälle.

Haluatko tiedon uusimmista postauksista? Helpoiten se onnistuu tykkäämällä blogin sivuista facebookissa. Instagramissa nimimerkkini on @llaurasofiia ja nyt touhujani voi seurata myös Snapchatissä! Siellä nimimerkki on sama kuin Instan puolella 🙂

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mika / Lähtöportti perjantai, 29 huhtikuun, 2016 at 15:21

    Mä olen nähnyt Kungsträdgårdenin kirsikankukat parhaimmillaan pari vuotta sitten ja se oli kyllä näkemisen arvoista. Japanissa myöhästyttiin aikoinaan parhaasta loistosta. Tukholmassa tuli reissattua muutaman vuoden ajan ahkerasti, kunnes kyllästyttiin lasten laivoilta keräämiin pöpöihin (oksennustauteja, korvatulehduksia, mitä näitä nyt on). Jospa sitä pian uskaltaisi taas lähteä, sillä reilun vuoden tauon jälkeen on jo ikävä Tukholmaan (Siljalla). Toivon saavani jossain vaiheessa mun 10 x Tukholma -postauksen kasaan. Sitä odotellessa heitän ideoina Pärlans Konfektyrin retrohenkisen herkkukaupan, Etnografiska museetin, Mälarpaviljongenin terassin ja Monteliusvägenin näköalapaikan eri puolilta kaupunkia.

    • Reply laura / to travel is to live perjantai, 29 huhtikuun, 2016 at 20:02

      Kiitos Mika kommentista! Kungsträdgården on kuvista päätellen upean näköinen puiden ollessa kukassa, eli uskon että oli käymisen arvoinen 🙂 Retrohenkinen herkkukauppa piti heti googlettaa ja tuonnehan on pakko päästä seuraavalla kerralla, ehkäpä vetäisen vintagevaatteet päälle niin sopii tyyliin 😀 Käynpä läpi nuo sun muutkin vinkit ja jään odottelemaan Tukholma-postausta 🙂

    Leave a Reply