Suomen suurin matkablogiyhteisö
Suomi

Kouvola: Betonihelvetti – vai onko sittenkään?

perjantai, 15 huhtikuun, 2016

Muutin Kouvolaan vuoden alussa opintojen perässä ja täytyy myöntää, että odotukseni kaupunkia kohtaan eivät olleet kovin korkealla. Kerrottakoon tosin, että ennen Kouvolaan saapumista olin reissannut maailmalla vuoden ja viettänyt aikaa muun muassa Uuden-Seelannin upeissa maisemissa, joten kynnys oli siis noussut korkealle. Kouvola ei ollut minulle entuudestaan tuttu, mutta alkaessani ottaa siitä selvää vastaan tulivat aika pian kaupungin vähemmän mairittelevat lempinimet Kouvostoliitto ja betonihelvetti. Niiden perusteella odotin saapuvani kaupunkiin, jonka maisemat olisivat suunnilleen tätä luokkaa:

P4140774_picmonkeyed

Mutta kuinka kävikään?

Nyt kun Kouvolassa asumista on takana nelisen kuukautta ja olen tutustunut siihen paremmin, olen ehtinyt muodostamaan kaupungista ja sen viihtyvyydestä jo omia mielipiteitä. Myönnän, että ensimmäiset kuukaudet kuljin kaupungissa aika tarkkaan vain koulun ja kodin väliä. Kouvola tuntui niin pieneltä ja harmaalta että toisinaan ahdisti. Kevätaurinko antoi kuitenkin jonkinlaisen energialisän ja viime päivinä olen katsellut kaupunkia uteliaammalla asenteella ja lähtenyt seikkailumielellä tutkimaan mitä kaikkea täältä oikeasti löytyy. Kyllä, täällä on paljon betoniseinää ja vähemmän kauniita rakennuksia, mutta niiden lisäksi löytyy paljon muutakin. Väriä, luontoa, kulttuuria, kauniitakin rakennuksia, puistoja, herkkuja, kirppiksiä ja erikoisempiakin aktiviteetteja. Joskus on hyvä leikkiä turistia omassa kaupungissaan ja laajentaa vähän näkemystään. Tässä postauksessa muutamia omia suosikkeja viime päiviltä ja kuluneelta keväältä – tervetuloa kierrokselle Kouvolaan!

P4140612_picmonkeyed

Rakastan vanhaa arkkitehttuuria ja Suomessa kiertelen mielelläni puutalokortteleissa, joista suosikkeja ovat Porvoon ja Rauman vanhat kaupungit. Kouvolan keskustasta ei vanhaa kaupunkia löydy, enkä siksi kovasti odottanut näkeväni täällä vanhoja puutalojakaan. Kerran kotimatkalla satuin kuitenkin kulkemaan Kaunisnurmen asuinalueen läpi ja löysin Museokorttelin, jonka rakennuksista valtaosa on ollut rautatieläisten käytössä 1900-luvun alusta. Eihän tätä nyt Porvooseen voi verrata, mutta ihana yllätys silti, ja todiste siitä, että Kouvolaa on rakennettu muustakin kuin betonista 😀

P4140635_picmonkeyedP4140604_picmonkeyedP4140651_picmonkeyedmuseokollaasi

Kouvolassahan on vahvat rautatieperinteet ja paljon toimintaa raiteilla. Tähän liittyen pitäisi käydä tutustumassa muun muassa pienoisrautatiemuseoon, mutta sitäkin enemmän kiinnostaisi reissata junan kyydissä Pietariin. Kouvolasta matka kestää vain pari tuntia ja alla olevan veturivanhuksen sijasta matka taittuu Allegro-junan kyydissä. Talvipalatsi on jäänyt kummittelemaan mun mieleen, se on vielä pakko nähdä joku päivä!

P4150797_picmonkeyed

Keskustasta löytyy kävelykatu Manski, joka on nyt alkanut pikkuhiljaa heräillä taas eloon talven jälkeen. Keskustan ulkopuolelle avattu kauppakeskus Veturi on ilmeisesti heikentänyt keskustan ostosmahdollisuuksia jonkin verran, mutta pääsee kävelykadullakin vielä kaupoille. Toivottavasti keskustan meno piristyy nyt kun moni terassikin on jo avannut 🙂

manski

Manskin varrella parasta on ehkä Rami. Tänne kannattaa poiketa, jos tekee mieli kakkua, mutta kannattaa varautua siihen että valinta monen herkullisen näköisen kakun välillä ei ole helppo. Vaihtoehtoja on aina niin monta, että itsellä on ainakin aina vaikeuksia päättää, vaikka toisaalta Ramin kakuista valitessa on vaikea varsinaisesti tehdä väärääkään valintaa. Lounastakin täältä saa, mutta sitä en osaa kommentoida, sillä tähän mennessä kakut on aina vieneet voiton 😀 Olen kuullut huhua myös kakkubuffetista, joka kuulostaa täydelliseltä palkinnolta tenttiviikon päätteeksi ja toisi kenties helpotusta siihen valinnanvaikeuteen!

ramiramikollaasiP4150810

Vastapainoksi urbaanille maisemalle, Kouvolasta löytyy myös ihan kivoja puistoja. Eskolanmäessä, melkein naapurissa on tällainen. Joku päivä vien noille sorsille vielä pullaa. 🙂

P4140674 P4140685_picmonkeyed

Matkustaessani Suomessa kaupunkiin, jossa en ole ennen käynyt, tarkistan melkein poikkeuksetta hetimmiten paikkakunnan kirpputoritarjonnan. Kouvolassa on onneksi monta kirppistä, vaikka kaikkien tavaratarjonnan laadusta en ehkä ole ihan vakuuttunut. Riippuu tietysti siitä mitä etsii, esimerkiksi ysäribileisiin löytyi huippulook Femmatorilta. Arkikäyttöön soveltuvampia vaatteita olen löytänyt muun muassa keskustan Fidalta, joka on oma lempparini kaupungin kirppiksistä.

fidakollaasiP4140653_picmonkeyed

Urbaania maisemaa ja graffiteja täältä löytyy, joten jos niitä kaipaa niin tervetuloa Kouvolaan. Jos vähän erikoisempi aktiviteetti tai kunnon porrastreeni kiinnostaa, niin suosittelen ottamaan suunnaksi Palomäen ja siellä sijaitsevat hyppyrimäet. Vähän epäselväksi on jäänyt, ovatko mäet vielä käytössä, sillä paikat ovat vähän rempallaan, mutta rappuja pitkin pääsee hyvin kiipeämään tornien juurelle ja ylhäältä on ihan mukavat maisemat. Youtube-videossa joku huimapää kiipesi tuonne matalamman tornin huipulle saakka, mutta minulle riitti tuo alempikin taso. Korkeanpaikankammoisille voin siis suositella sitä, mutta en niitä huteria rappuja torniin 😀 En ole mäkihyppyä koskaan pahemmin seurannut, mutta avautuipa uusi näkökulma nyt siihenkin lajiin, rapistunut hyppyrimäki oli nimittäin yllättävän mielenkiintoinen.

P4140686_picmonkeyedP4140695_picmonkeyedP4140745_picmonkeyed

Jos päättää kuitenkin kiivetä sinne tornin huipulle ja kaipaa sen jälkeen pientä hermolepoa, suosittelen uimahallin takaa alkavaa pururataa. Suomalainen mieli rauhoittuu suomalaisessa metsässä. Pätee ainakin omalla kohdalla. Tulevan viikonlopun ohjelmaan kuuluukin tähän luontopolkureitistöön tutustuminen.

P4140764

Olen tullut siihen tulokseen, että sopeutuminen uuteen kaupunkiin ja siellä viihtyminen riippuu aika pitkälti omasta asenteesta. Alkuvuoden aikana ympäristön tutkiminen ei niin kovasti kiinnostanut kelienkin ollessa mitä olivat, mutta nyt kun olen tutustunut Kouvolaan viime viikkojen aikana uudella uteliaisuudella ja energialla, on käsitykseni kaupungista muokkaantunut positiivisemmaksi. Tiedän, etten tule jäämään tänne koulun loputtua, mutta uskon että täällä voi viihtyä ihan mukavasti opintojen ajan, kunhan muistaa pitää mielen avoinna ja tehdä välillä pieniä tutkimusretkiä uusille kulmille. Tässä lähellähän olisi Repoveden kansallispuisto ja Verlan tehdas, joissa kummassakaan en ole vielä käynyt. Onpahan taas jotain mitä suunnitella ja odottaa, lähimatkailu on usein enemmän kuin paikallaan 🙂

Jos sinulla on vinkkejä liittyen Kouvolaan, jätähän kommenttia! Kuinka tuttuja omat asuinkaupungit on teille muille, katseletteko niitä ikinä turistin silmin?

Seikkailujani Kouvolassa ja muuallakin voi seurailla helpoiten tykkäämällä blogin sivuista facebookissa. Instagramissa nimimerkkini on @llaurasofiia ja nykyään mun touhuja voi seurata myös Snapchatissä! Siellä nimimerkki on sama kuin Instan puolella 🙂

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Sandra perjantai, 15 huhtikuun, 2016 at 16:17

  Olipa ihana lukea tätä postausta, kun itsekin asuin Kouvolassa puolisentoista vuotta. Tutut maisemat, vaikka häpeäkseni on sanottava, että Ramin konditoriassa ei tainnut koskaan tulla käytyä. Repoveden kansallispuistoa suosittelen, vaikka sinne on vähän matkaa.

  • Reply laura / to travel is to live perjantai, 15 huhtikuun, 2016 at 16:43

   Kiva kuulla! Mars Ramille jos tänne vielä eksyt 😀 Repovesi on suunnitelmissa, toivottavasti pääsen vielä tässä kevään aikana 🙂

 • Reply Nimetön perjantai, 13 toukokuun, 2016 at 18:11

  Mainitsit tuossa, että keskustan alueelta ei vanhoja rakennuksia löydy, kyllä löytyy montakin. Pitää vain tietää ja osata etsiä.
  ja tuo Betonihelvettihän on mainosslogan.

  • Reply laura / to travel is to live perjantai, 13 toukokuun, 2016 at 18:29

   Tarkoitin lähinnä, että kaupungista ei löydy samanlaista vanhaa kaupunginosaa kuin esimerkiksi Porvoossa ja Raumalla. Mutta Kaunisnurmi löytyi! Toki keskustassa on muitakin vanhoja, upeita rakennuksia, joita löytää varmasti kysymällä paikallisilta ja kiertelemällä kaupungissa 🙂 Totta, betonihelvetistä on muodostettu Kouvolalle mainosslogan, aika kekseliäästi, kääntämällä negatiivissävytteinen slogan positiiviseksi kampanjaksi. Kaikki eivät kuitenkaan tiedä sloganin ideaa, en minäkään ennen kuin Kouvolaan asetuin asumaan. Sitä ennen yhdistin siihen (ja Kouvolaan) mielessäni enemmän negatiivisia asioita, ja halusin tässä tuoda esiin kaupungista löytämiäni positiivisia puolia 🙂

 • Reply Sisko keskiviikko, 19 huhtikuun, 2017 at 12:45

  Itse en ole katsonut kotikaupunkia koskaan turistin silmin. Mielessä kyllä oli, että jos ei kesällä sen kauemmas pääse, niin voisi ainakin tutustua omaan kylään vähän tarkemmin. Ehkä olisi jo syytä, sillä äsken kävelin viereisen joen vartta ensimmäistä kertaa, vaikka olen täällä kohta 10 vuotta asunut.
  Kouvola on siitä hyvä paikka, että täältä löytyy jokaiselle jotain, niin extreme urheilua, kulttuuria, musiikkia, luontoa, huvipuisto ja uimarantoja, sekä täältä pääsee nopeasti pois! 😉 Junalla, bussilla tai omalla autolla. Miksei tietysti rohkeimmat mene melomalla tai polkupyörällä.. Viime viikon loppuna kävin ystävän kanssa Alakylän luontoreitillä, Kymijoen rannalla. http://hiemanvino.blogspot.fi/2017/04/retkella-kymijoen-rannalla.html Kymijoen ympäristöön kannattaa tutustua. Etenkin kesäisin se on uskomattoman kaunis! Kesällä voit myös lähteä Uttiin hyppäämään tandemhypyn (itse hyppään siellä myös), Tykkimäen moottoriradalle katsomaan jos vaikka mitä pärinäkisoja ja muualla Kouvolan alueella värikuulasotaa, keilaamista tai ajamaan kartingia Kuusaalla ajamaan! Kesäteattereita alueelle tulee paljon, keikkoja on lähes joka viikonloppu jossain baarissa, lavatanssit, kahdet festaritkin sattuu kesälle ja muutamia museoitakin täältä löytyy. 🙂

  • Reply laura / to travel is to live torstai, 27 huhtikuun, 2017 at 20:20

   Kiitos kommentista Sisko! Kirjoitin tämän postauksen noin vuosi sitten, kun olin asunut Kouvolassa vasta muutaman kuukauden. Nyt kuukausia on takana jo hieman useampi ja olen tosiaan huomannut että Kouvolalla on vähän negatiivinen maine ihan turhan takia, täällähän on vaikka mitä! Tänä vuonna jään myös nauttimaan hieman Kouvolan kesästäkin, enkä suuntaa heti muualle kesäloman alettua, sekin kertonee jotakin siitä, että kyllä täällä viihtyy ja riittää tekemistä 🙂 Kiitos tuosta Kymijoki-vinkistä, suunnitelmissa on toukokuun aikana tehdä luontoretkiä Kouvolassa ja lähialueilla ja taidankin testata tuota luontoreittiä. Pitäisi varmaan tehdä tällainen postaus omasta kotikaupungista Salostakin ja katsella sitä turistin silmin. Varsinkin kesäisin kun riittää elämää ja tekemistä sielläkin, niinkuin monessa muussakin pienemmässä suomalaisessa kaupungissa 🙂

  Leave a Reply