Suomen suurin matkablogiyhteisö
Uusi-Seelanti

Turistina Keski-Maassa: Weta Cave

keskiviikko, 6 huhtikuun, 2016

Irlanti-viikko saatiin onnistuneesti päätökseen ja niinpä on aika irrottautua täällä blogissa hetkeksi irkkutunnelmista ja matkustaa vähän erilaisiin kohteisiin. Tänään jatkuu juttusarja, jossa tutustutaan Uuteen-Seelantiin Taru Sormusten Herrasta- elokuvaprojektin jalanjäljissä. Sarjan ensimmäisessä osassa vierailtiin vehreässä Hobbitonissa (juttua pääset kurkkaamaan tästä). Hobbitonin lisäksi tosifanin must see- kohde on myös pohjoissaarelta löytyvä Weta Cave, jossa pääsee tutustumaan Weta Workshopin toimintaan. Kyseinen yritys loi elokuviin muun muassa rekvisiittaa ja teki huikeita maskeerauksia.

IMG_2992_picmonkeyed

Weta Cave sijaitsee Uuden-Seelannin pääkaupungissa Wellingtonissa, Miramarin esikaupunkialueella. Noin yhdeksän kilometrin matkan keskustasta voi matkustaa kätevästi bussin kyydissä, tai jos alla sattuu olemaan auto, paikka on helppo löytää omin päinkin. Saavuttuani Uuteen-Seelantiin sisälläni uinunut fani heräsi hiljalleen ja mieleen muistui monia hetkiä Sormusten Herra- elokuvien parissa. Siksi halusin Hobbitonin lisäksi päästä näkemään myös muita elokuvaan liittyviä paikkoja, kun Uuteen-Seelantiin asti kerran olin saapunut. Moni muistaa elokuvista varmasti muun muassa vastenmieliset örkit ja uruk-hait, sympaattiset hobitit, itsepäiset kääpiöt, elegantit haltiat sekä tietenkin pääpahiksen Sauronin. Kaikille Keski-Maan kansoille ja hahmoille piti elokuvaa varten kehittää ja luoda omanlaisensa ilme puvustuksella, rekvisiitalla, meikillä ja maskeerauksella. Tässä kohtaa mukaan astui Weta Workshop, joka teki valtavan työn elokuvasarjan parissa. Kaikkihan me tiedämme miltä näyttävät haltioiden suipot korvat ja hobittien karvaiset jalat, Wetan työn tulosta nekin!

Rauhallisella esikaupunkialueella sijaitseva Weta Cave on paikka, jossa kenellä vain on mahdollisuus päästä sukeltamaan elokuvien maailmaan pintaa syvemmältä. Kunhan on löytänyt oikealle asuinalueelle, oikea rakennus on lopulta helppo löytää. Täytyy vain bongata oven edustaa vartioivat suuret peikot. Weta Cave on pieni museo, josta löytyy esineistöä ja rekvisiittaa elokuvista, joiden luomisessa yritys on ollut osallisena. Keräilyesineitä on myös runsaasti myynnissä ja kotona odottavaa faniystävää voi ilahduttaa vaikka pienoisfiguurilla tai Keski-Maan kartalla. Suuremmilla pienoismalleilla ja arvokkaammilla koruilla (esim. Arwenin iltatähti) on tosin hintaa jo sen verran, että faniuden asteen on oltava aika korkealla tasolla 😀 Vaikka Weta Workshop tunnetaankin parhaiten yhteistyöstään Peter Jacksonin kanssa Sormusten Herra- ja Hobitti- elokuvissa, on yritys työskennellyt toki myös lukuisten muiden leffaprojektien parissa ja ollut mukana muun muassa Avatar-, King Kong- ja Narnian tarinat- elokuvien tekemisessä.

IMG_2985_picmonkeyed

Museon / kaupan puolella voi hengailla vaikka Klonkun kanssa tai ottaa kaverikuvia suuren Uruk-hain kainalossa. Myynnissä on myös hyödyllistä kirjallisuutta karttoineen ja vinkkeineen niille, joita kiinnostaa matkata Uudessa-Seelannissa Sormusten Herra- leffojen kuvauspaikkoja kierrellen. Weta Caveen on vapaa pääsy ja kierrellä saa rauhassa (ellei paikalle pamahda samaan aikaan bussilastillista innokkaita turisteja). Kannattaa myös kurkata yrityksestä kertova informatiivinen dokumentinpätkä, jota paikan päällä maksutta esitetään.

IMG_2986_picmonkeyed

Vaikka Weta Caven kauppa / museopuolellakin riittää mielenkiintoista katseltavaa, on silti erittäin suositeltavaa osallistua kierrokselle ”kulissien taakse”. Weta Cave Workshop Tour on maksullinen (huhtikuun 2016 hinta 25 NZD), mutta ainakin omasta mielestäni joka dollarin arvoinen. Museon ja kaupan puolellakin näkee hauskoja juttuja, mutta 45 minuutin opastetulla kierroksella pääsimme kurkkaamaan vielä pintaa syvemmälle. Osallistuessamme kierrokselle kesäkuussa 2015 esillä oli rekvisiittaa monesta eri tuotannosta, joista osa oli vasta tuotantoasteella. Siksi kierroksella ei harmi kyllä saanut ottaa kuvia, mutta eläväisen oppaan ansiosta mieleen jäi monta tarinaa ja esinettä. Nähtävänä oli muun muassa Sauronin naamio ja The Kenkä (kohtaus, jossa Sauron elokuvan alussa astuu miekan päälle), erilaisia haarniskoja, pienoismalli kaupungista Narniassa, erilaisia aseita, Avatar-elokuva hahmoja, King Kong karvoineen päivineen, sekä paljon paljon muuta. Opas kertoi meille kiinnostavia yksityiskohtia rekvisiitan luomiseen liittyen ja siihen mitä kaikkea pitää osata ottaa huomioon. Aseista esimerksi voidaan tehdä kahta eri versiota, kevyempi ja painavampi. Kevyempää näyttelijän on helppo kantaa mukana kohtauksissa, joissa ei taistella, mutta taistelukohtauksiin tarvitaan painavampi versio rekvisiitasta, jotta aseen käsittely näyttää aidolta. Sormusten Herra- innostuksen ollessa aikanaan päällä katsoin monesti DVD:ltä löytyviä ekstramateriaaleja, joissa myös esiteltiin monipuolisesti asusteisiin ja rekvisiittaan liittyvää työtä. Tuntui huikealta päästä näkemään omin silmin elokuvien esineistöä, sillä enpä olisi arvannut teininä leffoja katsellessani, että joku päivä pääsen näin lähelle paikkoja, joissa leffat luotiin.

IMG_2977_picmonkeyed

Yllä Bilbon Reppulin sopimus, jonka hobitti allekirjoitti lähtiessään seikkailulle kääpiöiden matkaan. Ja alla on Kapteeni Haddock Tintin Seikkailut- elokuvasta, oletteko nähneet? Itselleni se oli positiivinen yllätys, hauska ja mukaansatempaava seikkailuelokuva 🙂

IMG_2988_picmonkeyed

Jos olet (tai olet joskus ollut) edes jonkinasteinen Taru Sormusten Herrasta- elokuvien ystävä, tai muuten vaan kiinnostunut elokuvista ja niiden tekemisestä, kannattaa ehdottomasti ottaa vierailu Weta Cavessa osaksi matkaohjelmaa Uudessa-Seelannissa. Paikat opastetulle kierrokselle kannattaa varata etukäteen täältä, sillä varsinkin sesonkiaikaan kesällä kierrokset ovat suosittuja. Meidän kierrellessä paikan päällä vuonna 2015, oppaamme kertoi että Weta Cavea on tarkoitus laajentaa, jotta se palvelisi kasvavia turistiryhmiä paremmin. Onko joku käynyt tuolla hiljattain ja osaisi kertoa, onko laajennus jo tapahtunut? 🙂

Weta Cave sijaitsee osoitteessa 1 Weka Street, Miramar, Wellington.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Tanja/Levoton matkailija keskiviikko, 6 huhtikuun, 2016 at 19:36

    Weta Cave oli ihan mahtava paikka! Muistaakseni tammikuussa 2012 ei tuollaisia maksullisia kierroksia ollut, en ainakaan missään nähnyt mitään infoa niistä.. Mun mielestä Weta Cave oli yllättävän pieni, mutta nähtävää oli silti paljon. Ja näin Taru Sormusten Herrasta fanina kaupasta lähti vähän kaikkea mukaan 😀

    • Reply laura / to travel is to live keskiviikko, 6 huhtikuun, 2016 at 21:56

      Hienoa että säkin tykkäsit! Oon kyllä niin ilonen että kävin, oli tosi mielenkiintosta ja se kierros toi hyvän lisän, osallistut ens kerralla sitten 😉 Se museo / kauppa oli tosiaa aika pieni, joten siksikin se opastettu kierros isommissa tiloissa oli hyvä. Mun ois tehny kans mieli ostaa vähän yhtä ja toista mutta budjetti rajotti tällä kertaa 😀

    Leave a Reply