Suomen suurin matkablogiyhteisö
Irlanti

Tunnelmia Salo Irish Festivaaleilta

lauantai, 26 maaliskuun, 2016

Maaliskuussa järjestettiin Salossa ensimmäistä kertaa irkkufestarit, joita piti salolaisena tietysti päästä tunnelmoimaan paikan päälle. Festivaalitapahtumia oli sekä perjantaina 18.3 että lauantaina 19.3, ja lauantain päätapahtuma kulttuuritalo Kivassa myytiin loppuun jo ennen esitystä. Tällaista piristävää tapahtumaa selvästi kaivattiin Salossa, oli hienoa nähdä sali aivan täpötäynnä nauttimassa Irlanti-teemaisesta ohjelmasta. Festivaalin ideoi salolainen, irkkumusiikkia soittava The Green Hope- yhtye, joka halusi tuoda iloista ohjelmaa talousvaikeuksien kanssa painineeseen Saloon. Erinomainen idea ja onnistunut toteutus, josta tunnelmia, kuvia, sekä pari viedopätkää tässä postauksessa!

P3190813_picmonkeyed

Lauantain tapahtuman avasi Irlannin Suomen suurlähettiläs Colm O’Floinn, joka puheessaan vertaili Suomea, Saloa ja Irlantia. Yhtäläisyyksiä löytyikin yllättävän monta, enemmän kuin olen itsekään hoksannut Irlannissa käydessäni. Suomi ja Irlanti ovat valtioina esimerkiksi miltei samanikäiset ja lisäksi Irlannin itsenäistymiseen liittyvään pääsiäiskapinaan on Suomella yllättävä yhteys. Juuri kapinan alkaessa Irlantiin saapui nimittäin suomalainen mies, joka väentungoksen nähtyään lähti kohti tapahtumien keskipistettä, O’Connell Streetin postitaloa ja liittyi mukaan kapinaan, irlantilaisten puolelle tietysti 😉 Sekä Suomi että Irlanti ovat myös kärsineet nälänhädästä, käyneet läpi verisen sisällissodan ja molemmilla on vieressä suuri naapuri. Suurlähettiläs oli kovin iloinen ja yllättynyt siitä, että irlantilaisella musiikilla on Suomessa paljon ystäviä ja että musiikkia soittaa moni suomalainen kokoonpano. Pyhän Patrikin päivän juhlintaan liittyen hänellä oli pitänyt kiirettä osallistuessaan erilaisiin Suomessa järjestettyihin tapahtumiin.

P3190822_picmonkeyed

Puheen jälkeen alkoi tapahtuman ohjelmallinen puoli. Salolainen The Green Hope oli bändeistä ensimmäinen, joka hyppäsi lavalle. Rempseän esityksen aikana kuultiin menevää musiikkia, joka vei katsojat irkkupubin tunnelmiin vauhdikkaalla menollaan. Intoa tältä kokoonpanolta ei ainakaan puuttunut 🙂

P3190828_picmonkeyed

Toisena esiintyi Gather No Moss, lahjakas Brittiläis-suomalainen isä & poika- duo. Helsingissä muodostettu bändi soittaa omien kappaleidensa lisäksi irlantilaista kansanmusiikkia ja rock-covereita. Esitys tarjoili sekä vauhdikkaampaa menoa että herkempää tunnelmaa. Mies ja kitara- musisointi toimii aina, ja tällä duolla se toimi erityisen hyvin.

P3190831_picmonkeyed

Mieleenpainuvin kappaleista oli kenties The Death of Queen Jane. Vanhaa englantilaista balladia kuullaan usein Irlannissakin. Duon nuoremman osapuolen laulu piti otteessaan ja taisi herkistää koko salin. Alla pieni videoklippi kyseisestä kappaleesta, toivottavasti se välittää tunnelmaa edes vähän. Jos kokoonpanon keikat kiinnostavat, laita ihmeessä bändi seurantaan facebookissa. Minä ainakin taidan etsiytyä kuuntelemaan duoa toistekin 🙂

P3190838_picmonkeyed

Musiikkinumeroiden välissä oli muutakin ohjelmaa, nimittäin irlantilaista kansantanssia. Turkulainen Dragún Irish Dancers toi saliin lisää irlantilaista tunnelmaa usealla tanssiesityksellään. Viimeisessä numerossa jalat liikkuivat jo siihen tahtiin ettei voinut kuin ihailla ja ihmetellä, miten jalat löytävät oikeat askeleet niin nopeassa rytmissä. Irkkutanssi olisi varmasti hauska (ja tehokas!) harrastus 🙂 Jos muuten kiinnostaisi päästä kokeilemaan tanssia, osallistu täällä arvontaan, jossa voit voittaa paikan tanssitunnille!

IMG_8935_picmonkeyed

P3190840_picmonkeyed

Illan kruunasi The Irish Session of Helsinki, joka toi lavalle perinteisiä irlantilaisia soittimia. Lavalla soivat esimerkiksi tinapillit, bodhrán-rummut, erikoinen kampiliira, sekä irlantilainen säkkipilli (uillean pipes), joka sai ansaitusti oman soolonumeron. Alan olla entistä vakuuttuneempi siitä, että minussa piileskelee palanen irlantilaista, niin hyvin irkkumusiikki minuun uppoaa ja saa aikaan vahvojakin tunteita. Säkkipilli soi osaavissa käsissä todella kauniisti, kuuntele vaikka alla oleva videoklippi ja herkisty sinäkin hetkeksi irlantilaisiin tunnelmiin. Jamisessioita muuten järjestetään ilmeisesti Helsingin irkkupubeissa. Voipa olla, että alan piipahdella useammin Helsingissä 🙂

P3190847_picmonkeyed

Olipa hauska viettää lauantai-iltaa irlantilaisissa tunnelmissa 🙂 Hienoa, että ihmiset olivat löytäneet uuden tapahtuman näin hyvin ja sali oli saatu täyteen. Tuntui hivenen hassulta istua kuuntelemassa irlantilaista musiikkia konserttisalissa, kun olen tottunut kuulemaan sitä pubeissa rennommissa merkeissä, mutta toimi musiikki toki tällaisessa ”fiinimmässäkin” ympäristössä. Vapautuneempaa tunnelmaa nähtiin varmasti jatkoilla Pub Wanhassa Mestarissa. Hieno idea järjestäjiltä, toivottavasti tapahtumasta saadaan jokavuotinen perinne! Ehkäpä ensi vuonna on  varattava tapahtumalle jo isompi sali, jotta kaikki halukkaat mahtuvat mukaan 🙂

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Satu sunnuntai, 27 maaliskuun, 2016 at 07:42

  Hei Laura, kiitos hienosta festarikirjoituksesta, mukavaa, että pääsit paikalle! Festari oli meille järjestäjille tosi iso ilo ja sen suosio yllätti täysin 🙂 Ensi vuotta ootellen!

  • Reply laura / to travel is to live maanantai, 28 maaliskuun, 2016 at 21:31

   Kiitos mukavasta kommentista! Oli hauskaa päästä osallistumaan festareille, toivottavasti se saa jatkoa! 🙂

 • Reply Irlantiviikko 2016 - kaikki jutut yksissä kansissa - Kohteena maailma sunnuntai, 27 maaliskuun, 2016 at 23:56

  […] Tunnelmia Salo Irish festivaaleilta by To Travel is to Live […]

 • Reply Pasi maanantai, 28 maaliskuun, 2016 at 17:20

  Kiitoksia hienosta kirjoituksestasi ?. Tilaisuus oli yllättänyt minutkin. Ensi vuonna mielenkiinnolla odotan mitä tapahtuu silloin.

  • Reply laura / to travel is to live maanantai, 28 maaliskuun, 2016 at 21:32

   Kiitos kommentista ja mukavaa että pidit postauksesta 🙂 Ensi vuonna sitten tuplasti isommat festarit! 😀

 • Reply Kohteena maailma / Rami tiistai, 29 maaliskuun, 2016 at 11:47

  Hieno juttu, että Saloon on järjestetty tällainen tapahtuma ja toivottavasti siitä tulee jokavuotinen perinne! Itselle irkkumusiikki toimii parhaiten pub-ympäristössä Guinness kädessä eli jatkot Pub Wanhassa Mestarissa olisi itsellä varmasti ohjelmassa mukana 🙂

  • Reply laura / to travel is to live tiistai, 29 maaliskuun, 2016 at 12:07

   Eikö ookin 🙂 Kiva että siellä on aktiivisia Irlannin ystäviä! Tällä kertaa jäi itsellä pubi väliin, ehkä ensi kerralla sitten sinnekin 🙂

 • Reply Top10 elämykset Irlannissa - Kohteena maailma keskiviikko, 20 huhtikuun, 2016 at 12:46

  […] Tunnelmia Salo Irish festivaaleilta by To Travel is to Live […]

 • Reply St. Patrick's Day Suomessa - Kohteena maailma tiistai, 14 maaliskuun, 2017 at 19:45

  […] Salo Irish Festival 2017 by To travel is to live -blogi […]

 • Reply St. Patrick's Day Suomessa - Kohteena maailma tiistai, 14 maaliskuun, 2017 at 19:45

  […] Salo Irish Festival 2017 by To travel is to live -blogi […]

 • Reply Top10 elämykset Irlannissa - Kohteena maailma torstai, 30 maaliskuun, 2017 at 22:43

  […] Tunnelmia Salo Irish festivaaleilta by To Travel is to Live […]

 • Leave a Reply