Irlanti

Dublinin Phoenix Park on Euroopan suurimpia kaupunkipuistoja

sunnuntai, 20 maaliskuun, 2016

Dublinissa tutustumisen arvoinen puisto St. Stephen’s Greenin lisäksi on ydinkeskustan ulkopuolelta löytyvä Phoenix Park. Kyseessä on yksi Euroopan suurimpia aidattuja kaupunkipuistoja ja muurien sisään kätkeytyy muun muassa eläintarha, vierailijakeskus, Irlannin presidentin virka-asunto sekä vapaana vaeltavia peuroja. Phoenix Park on erinomainen paikka rentoutua ja viettää vapaapäivää raikkaassa ilmassa vain muutaman kilometrin päässä Dublinin pääkadulta O’Connell Streetiltä.

IMG_0479_picmonkeyed

Aikanaan kuninkaallisena metsästyspuistona toimineelle alueelle tuotiin 1600-luvulla lauma kuusipeuroja. Puiston nykyinen peuralauma polveutuu alkuperäisestä kannasta ja vaeltaa yhä puiston alueella. Yleisön käyttöön puisto avattiin 1700-luvulla ja 1800-luvulla se oli puheenaiheena pitkään, sillä puistossa tapahtui kaksi murhaa. Nykyään puisto on valtava vehreä keidas aivan keskustan läheisyydessä ja siellä riittää kierreltävää moneksi tunniksi. Aika puistossa kuluu vaikka lenkkeillen, piknikillä istuen sekä jalopuita ja nummimaista maisemaa ihaillen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

IMG_0490_picmonkeyedIMG_0482_picmonkeyed

Puualueet kattavat puiston pinta-alasta noin 30 prosenttia ja jykevien tammien, vaahteroiden, pyökkien ja kastanjoiden alla on tunnelmallista kuljeskella. Syksyisin värikkäiden lehtien kirjo kahisee jalkojen alla. Puistossa on paljon katseltavaa, sillä tilaa riittää yli 700 hehtaarin edestä. Kävimme puistossa marraskuisena päivänä, joka oli reippaasti viileämpi ja viimaisempi kuin odotin. Siksi visiittimme jäi hieman suunniteltua lyhyemmäksi, mutta ehdimme silti saada maistiaisen siitä, mitä puisto vierailijoilleen tarjoaa. Tulin kuitenkin tutustuneeksi puiston historiaan ja nähtävyyksiin tarkemmin vasta jälkikäteen ja sainkin monta syytä palata puistoon ensi kerralla kun Dubliniin matkaan. Kävisin esimerkiksi tutustumassa presidentin virka-asuntoon.

IMG_0502_picmonkeyedIMG_0504_picmonkeyed

Näitä maisemia katsellessa kaupunki tuntui olevan kovin kaukana, vaikka todellisuudessa matkaa ydinkeskustaan oli vain kolmisen kilometriä. Jos asuisin Dublinissa, kävisin Phoenix Parkissa varmasti usein lenkillä ja toivon mukaan näkisin joku kerta peuralauman, joka ei halunnut meille tällä kertaa näyttäytyä. Hauskoja touhukkaita oravia sen sijaan näimme useamman.

peuratKuva: Tourism Ireland

20151121_144109_picmonkeyedIMG_0506_picmonkeyed

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jotta saa nopeammin yleiskäsityksen puiston suuresta alueesta, kannattaa aloittaa vierailu visitor centeristä. Sen yhteydessä on myös kahvila, mikäli nälkä yllättää. Visitor centre on myös se paikka, mistä lauantaisin saa hankittua liput kierrokselle presidentin virka-asuntoon, joka siis myös löytyy puiston mailta. Ilmaisia kierroksia järjestetään vain lauantaisin ja liput jaetaan saapumisjärjestyksessä. Tripadvisorissa moni näyttää kehuneen kierrosta, ja haluaisin itsekin kokea sen jos tulen vielä puistossa käyneeksi.

IMG_0513_picmonkeyed20151121_144053_picmonkeyed

Kesäisin puistossa järjestetään erilaisia tapahtumia, konsertteja ja festivaaleja. Lapsiperheitä kiinnostaa puistossa oleva eläintarha. Urheilukenttiäkin puistossa on useita ja niillä pelataan muun muassa hurlingia (irlantilaisten oma, persoonallinen laji, nurmipallo taitaa olla käännös) krikettiä ja irlantilaista jalkapalloa. Myös muistomerkkejä voi bongailla puiston alueelta. Suuri risti on merkkinä Paavin vierailusta Irlannissa ja alla olevaa Wellington- monumenttia taas on vaikea olla huomaamatta, sillä kysessä on Euroopan suurin obeliski, jolla on korkeutta reilut 62 metriä.

IMG_0523_picmonkeyed

Phoenix Park on niin suuri, että saadakseen paremman kuvan puiston alueesta, kannattaa vuokrata vaikka polkupyörä ja kierrellä sen kanssa puistoa. Pyörävuokraamo löytyy ainakin pääportin luota. Luas-ratikalla keskustasta pääsee muuten kätevästi pääportin lähelle, jos jää pois Heuston- asemalla. Toki puistoon voi myös kävellä ja katsella samalla miltä Liffey-joen maisema näyttää.  Jos Dublinissa lomaillessa on aikaa, kannattaa käydä kurkkaamassa, mitä kaikkea Phoenix Parkin muurien sisältä löytyy. Pääkaupungin alueella on harvoin näin suurta ja luonnonmukaista puistoa, jossa kuljeskella!

Tämä kirjoitus on osa Irlanti-viikkoa, joka on suomalaisten matkabloggaajien toteuttama kampanja. Viikon aikana 13.20.3.2016 julkaistaan blogipostauksia, joissa esitellään monipuolisesti Irlantia matkakohteena. Arvomme yhteistyössä Tourism Irelandin kanssa matkan Irlantiin sekä monia muita palkintoja. Seuraa Irlanti-viikkoa Facebookissa, jotta pysyt selvillä myös kampanjan muista kilpailuista.

Mukana ovat seuraavat blogit:
Kohteena maailma | Levoton matkailija | London and beyond | Lähtöportti | Pää pilvissä | To travel is to live

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yhteistyökumppanit:

Tourism IrelandSolo Sokos Hotel TorniO'Malley'sbooky.fi
inSpiral Dance CompanySuomi-Irlanti -seuraSalo Irish FestivaaliKelttikorut

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Irlantiviikko 2016 - kaikki jutut yksissä kansissa - Kohteena maailma sunnuntai, 27 maaliskuun, 2016 at 23:56

  […] Dublin Phoenix Park by To Travel is to Live […]

 • Reply Kohteena maailma / Rami tiistai, 29 maaliskuun, 2016 at 11:57

  Itse olen käynyt tuolla pikaisesti katsastamassa Wellington Monumentin. Alue on tosiaan älyttömän laaja, ei sitä oikein varsinaiseksi puistoksi osaa sen puolesta luokitella 🙂 Eli jos sinne mennee, kannattaa kyllä varata muutama tunti aikaa siellä olemiseen.

  • Reply laura / to travel is to live tiistai, 29 maaliskuun, 2016 at 12:08

   Joo tuota on kyllä vaikea edes mieltää puistoksi, se on niin valtava! Eli aikaa saa kyllä kulumaan reippaasti, enkä yhtään ihmettele että tuolla järjestetään festivaaleja ym. tapahtumia, tilaa ainakin riittää!

  Leave a Reply