Tänään se virallisesti alkaa, matkabloggaajien Irlanti-viikko nimittäin! Jos et lukenut edellistä fiilistelypostaustani kampanjan tiimoilta, näet sen tästä. Lisätietoa kampanjasta löytyy tämän postauksen lopusta, josta löydät myös ohjeet osallistuaksesi arvontoihin (tarjolla muun muassa matka kahdelle Irlantiin!). Tänään julkaisen blogissa uudelleen tarinan siitä, miksi Dublinissa on paljon ihanan värikkäitä ovia. Tarjolla on kolme vaihtoehtoista tarinaa niille, jotka asiaa ovat ihmetelleet 🙂
Dublinin katuja kävellessä ei voi välttyä näkemästä taloja joiden ovet on maalattu kirkkain värein. On punaista, sinistä, vihreää ja iloisen keltaista ovea, toisinaan koristettuna kauniilla ovikolkuttimella ja usein oven yläpuolella on koristeellinen puoliympyrän muotoinen ikkuna (fanlight). Värikkäät ovet ovat yksi suosikkiyksityiskohtani Dublinista ja jaksan ihastella niitä joka kerta vieraillessani kaupungissa. Asuessani siellä puolisen vuotta vuonna 2011 sain kuulla kaksi eri tarinaa siitä minkä takia kaupunkilaiset alunperin maalasivat ovensa värikkäiksi ja asiaa tarkemmin tutkittuani löysin netistä vielä yhden version.
TARINA 1
Ensimmäisenä on vuorossa netin uumenista onkimani tarina. (Lähde täällä.) Se juontaa juurensa Yrjöjen aikaiseen Dubliniin (vuosiin 1714-1830), jolloin kaupunki vaurastui ja oli Brittiläisen imperiumin toiseksi suurin heti Lontoon jälkeen. Kaupungin kasvaessa ja kehittyessä myös uudenlaista arkkitehtuuria alkoi näkyä katukuvassa. Yrjöjen aikaisen arkkitehtuurin mukaan rakennettuja taloja koskivat tiukat säännöt ja ohjeet siitä, miltä talojen julkisivun piti näyttää. Niinpä uutuuttaan hohtavat talot näyttivät kuin samasta muotista tehdyltä ja katuja reunustavien talorivien asumukset eivät ulospäin juuri eronneet toisistaan. Rikkoakseen rivistöjen yhtenäistä ilmettä ja saadakseen koteihinsa enemmän persoonallisuutta talojen asukkaat alkoivat maalata ulko-oviaan erilaisin kirkkain värein ja moni lisäsi oveensa myös kolkuttimen. Ilmeisesti ovien yläpuolella olevat ikkunatkin personoitiin samalla.
TARINA 2
Toisen tarinan keskiössä on Englannin kuningatar Victoria. Tarinan mukaan kuningattaren kuoltua kaupunkilaiset saivat Englannista käskyn maalata talojensa ovet mustaksi, jotta ne olisivat merkkinä suruajasta. Ovet maalattiin kyllä, mutta mustan maalin sijaan dublinilaiset käyttivät iloisia ja kirkkaita värejä osoittaen näin mieltään Englantia ja sen määräyksiä vastaan.
TARINA 3
Viimeinen tarina selittää värikkäiden ovien saaneen alkunsa miehiinsä kyllästyneiden vaimojen toimesta. Talojen näyttäessä keskenään niin samanlaisilta, oli pubeista palaavilla aviomiehillä vaikeuksia löytää talorivistä se oikea ovi. Niinpä miehet toisinaan erehtyivät ja juovuksissaan astuivat sisään väärästä ovesta päätyen joskus naapuritalon rappusia pitkin jopa väärään sänkyyn asti. Vaimot maalasivat ovensa eri värisiksi ,jotta miehet osaisivat palata illan päätteeksi oikeaan osoitteeseen. Tästä tarinasta on myös toinen versio: kirjailijat George Moore ja Oliver St John Gogarty asuivat naapureina osoitteessa Ely Place. Herättyään muutaman kerran juopuneen Gogartyn ääneekkääseen kolkutukseen ovellaan Moore maalasi pian ovensa vihreäksi, jottei pubista kotiin palaava Gogarty enää erehtyisi luulemaan hänen oveaan omakseen ja pian Gogarty maalasi oman ovensa punaiseksi estääkseen puolestaan Moorea erehtymästä. Talorivistön muutkin ovet saivat pian väriä pintaansa ja tapa lähti leviämään.
Kukin voi valita mihin näistä tarinoista haluaa uskoa! 😉 Värikkäitä ovia näkee ympäri Dublinia, mutta erityisen hyviä paikkoja ovibongailuun ovat esimerkiksi Merrion Square, Fitzwilliam Square ja Leeson Street. Nämä löytyvät kaikki Liffey-joen eteläpuolelta.
Merrion Square on hyvä kohde värikkäiden ovien bongailuun!
Voita matka Irlantiin!
Arvomme yhteistyössä Tourism Irelandin kanssa matkan Irlantiin! Palkinto sisältää lennot kahdelle hengelle sekä kahden yön majoituksen Dublinissa. Osallistu nyt arvontaan kilpailusivulla.
Tämä kirjoitus on osa Irlanti-viikkoa, joka on suomalaisten matkabloggaajien toteuttama kampanja. Viikon aikana 13.–20.3.2016 julkaistaan blogipostauksia, joissa esitellään monipuolisesti Irlantia matkakohteena. Arvomme yhteistyössä Tourism Irelandin kanssa matkan Irlantiin sekä monia muita palkintoja. Seuraa Irlanti-viikkoa Facebookissa, jotta pysyt selvillä myös kampanjan muista kilpailuista.
Mukana ovat seuraavat blogit:
Kohteena maailma | Levoton matkailija | London and beyond | Lähtöportti | Pää pilvissä | To travel is to live
13 Comments
Tällaiset tarinat ovat herkullisia! Jostain ei niin oleellisesta ilmiöstä saa noinkin monta kiehtovaa tarinaa. Itse olen miettinyt, miksi Kreikan saarilla talot ovat valkeita ja ikkunanpielet sinisiä. Siitäkin on tarinoita, mutten vieläkään tiedä, mikä niistä on se tosi. 🙂
Joskus ne hauskimmat tarinat saa jostain ihan arkipäiväisistä asioista, kuten ovista! 🙂 Hei nyt kun mainitsit Kreikan niin alkoi muakin kiinnostaa miksi talot on väritetty niin. Nopean googlauksen tuloksena selvisi että sinistä väriä käytetään ovissa ja ikkunoissa koska sen uskotaan suojelevan pahalta! Mitähän ne muut tarinat on? 🙂
Nyt pääsen itse lähtemään Dubliniin ovia katsomaan! 😀 Uusin postaukseni (21.2.2016) käsittelee matkasuunnitelmia ja siellä on pari kysymystä Dublinin jo nähneille.
Valitsen uskovani tarinaa 2, minkä jälkeen värien käytännöllisyys on huomattu tarinan 3 mukaan. Totuutta ei varmaan kukaan tiedä 😀 Samoja Merrion Squaren ovia minäkin olen käynyt kuvaamassa. Hauska yksityiskohta tuo ikkunoiden pieneneminen talojen ylemmissä kerroksissa.
Nyt vasta tulin huomanneeksi tuon ikkunoiden pienenemisen kerroksittain, aika jännä! 🙂
Olipa kivoja tarinoita! En oo aiemmin tullut ajatelleeksikaan, miksi Dublinin ovet ovat värikkäitä. Olipa tositarina mikä tahansa, niin pääasia, että kaupunkiin tuli noin kauniit värikkäät ovet :))
Kiva kuulla että tykkäsit! Mustakin nuo ovet on tosi kauniita ja tekevät katukuvasta ihanan värikkään ja pirteän, tosi hauska tapa 🙂
Dublinin ovet olivat niin ihania, mulla on niistä ties mite monta kuvaa 😀 Mä hain myös aiheesta tietoa netistä kun ekan kerran kävin Dublinissa, ja silloin löysin ekaan ja tokaan kohtaan liittyviä juttuja. Viimeinen tarina oli ihan uusi selitys, hauskan kuuloinen selitys!
Ne tuo kyllä ihanan värikästä ilmettä katukuvaan 🙂 Nyt sait vielä yhden vaihtoehtoisen tarinan!
[…] Dublinin värikkäät ovet by To Travel is to Live […]
Tosi kiva juttu tämä! Oma suosikkini on luonnollisesti tarina kolme 😀
[…] Miksi Dublinin ovet on värikkäitä by To Travel is to Live […]
[…] Dublinin värikkäät ovet by To Travel is to Live […]