Suomen suurin matkablogiyhteisö
Irlanti

5 hyvää syytä matkustaa Irlantiin ja infoa Irlantikampanjasta!

perjantai, 11 maaliskuun, 2016

Blogiani seurailleet ehkä tietävät, että minulla ja Irlannilla on erityinen suhde. Vietin maassa opiskelijana puolisen vuotta ja sen seurauksena Irlanti on minulle hyvin rakas kohde. Siksi olenkin todella innoissani saadessani kertoa teille, että ihan pian (sunnuntaina 13.3) starttaa kuuden blogin yhteinen kampanja nimeltä Irlanti-viikko. Lähtöportti-blogin Mikan ja Kohteena Maailma-blogin Ramin ideoimaan kampanjaan osallistuvat minun lisäkseni Levoton Matkailija, Pää Pilvissä ja London and beyond. Kampanjan ideana on lähestyvän Pyhän Patrickin päivän kunniaksi tuoda Irlantia esiin matkakohteena ja edellä mainittuihin blogeihin tulee ilmestymään tempauksen aikana erilaisia Irlantia käsitteleviä postauksia. Ja mikä parasta; olemme saaneet kampanjalle huikeita yhteistyökumppaneita, jotka mahdollistavat sen, että teille lukijoille on luvassa monenmoista arvontaa aikamoisen upeilla palkinnoilla. Miltä kuulostaa vaikkapa irlantilaisen tanssin oppitunti, lahjakortti, jolla ostella Irlanti-aiheisia kirjoja, hotellilahjakortti, taikka parhaana kaikista, matka Irlantiin kahdelle!? Pysy siis kuulolla, osallistu arvontoihin, ja lähde mukaan tutkimaan mitä Irlanti voisi tarjota juuri sinulle 🙂 Kampanja alkaa tulevana sunnuntaina ja loppuu 20.3. Postauksia ilmestyy edellä mainituissa blogeissa tuona aikana useita ja arvonnoista tulee vielä lisätietoa. Parhaiten pysyt kärryillä, kun käyt tykkäämässä kampanjan fb-sivuista, sillä sinne päivittyvät kaikki uudet postaukset. Alustuksena kampanjalle ajattelin kertoa, miksi itse pidän Irlannista niin paljon.  Tässä siis viisi hyvää syytä miksi jokaisen tulisi käydä Irlannissa edes kerran!

1. MUSIIKKI

Irlanti on pullollaan taitavia muusikoita. Perinteinen irlantilainen musiikki on siirtolaisten mukana levinnyt ympäri maailman ja on nykyään laajalti tunnettua. Suosituista artisteista Irlannista ovat kotoisin muun muassa The Corrs, The Script, Enya, Van Morrison, Sinead O’Connor, Hozier sekä tietysti U2. Musiikkia kuulee Irlannissa niin kaduilla, tapahtumissa kuin pubeissakin. Jos vierailet Dublinissa, kuljeskele pitkin Grafton Streetiä tai Henry Streetiä ja nauti taitavien katumuusikoiden esityksistä. Varmin tapa kuulla irlantilaista musisointia on istahtaa päivän päätteeksi pubiin. Yksi hauskimmista muistoistani Irlannista onkin illanvietto pienen kylän paikallisessa pubissa maan länsirannikolla. Joukko ystäviä alkoi spontaanisti soittaa iloista musiikkia ja eräs nainen sai kutsun liittyä mukaan, instrumenttinaan kaksi lusikkaa. Opastuksen jälkeen hän soitti niitä hienosti! Ilta jatkui vielä irlantilaisen tanssin oppitunneilla. Jos haluat hieman irlantilaisen pubin tunnelmaa omaan olohuoneeseesi, kuuntele youtubesta vaikkapa kappaleet Dirty old town ja Galway Girl. Ne soivat Irlannissa joka ilta ja jälkimmäinen on ehdoton suosikkini. Katsele myös tämän postauksen lopusta löytyvä videoklippi 🙂

6Musisointia pikkukylän pubissa.

2. PUBIT

Pubit ovat irlantilaisille olohuoneen jatke. Niissä tavataan ystäviä, vietetään iltaa, katsellaan urheilua, musisoidaan, käydään parilla töiden jälkeen, juhlitaan juhlia, käydään syömässä ja lukemassa päivän lehdet. Sekä tietysti juorutaan kylän tapahtumista. Pubeissa on lämmin ja kotoinen tunnelma, ruoka-annokset ovat runsaita ja täyttäviä ja ympärillä soljuu iloinen puheensorina. Pubi on oivallinen paikka pistäytyä lounaalle tai illalliselle ja ruokajuomana maistuu vaikkapa Guinness, joka on tietysti parhaimmillaan Irlannissa nautittuna. Siiderin ystäville suosittelen omenasiideri Bulmersia (maailmalla tunnettu Magnersina). Pubit ovat siis paljon paljon muutakin kuin paikka etkoille tai illanvietoille, ne ovat irlantilaisille mieluinen paikka viettää aikaa ja toimivat kodin jatkeena. Kannustan lämpimästi tutustumaan pubien mukavaan tunnelmaan.

1Temple Bar on Irlannin tunnetuimipia pubeja.

3. LUONTO

Irlanti tarjoaa paljon myös luontomatkailijalle. Muistan edelleen sen hetken, kun ensimmäisen kerran näin allani avautuvan vehreän maiseman lentokoneen ikkunasta. Maisemassa näkyi lukematon määrä vihreän eri sävyjä ja pieniä peltotilkkuja oli vieri vieressä. Tuolloin olin muuttamassa Dubliniin vaihto-opiskelijaksi puoleksi vuodeksi ja maisema näytti minusta hyvin kutsuvalta. Vehreiden nummien, niittyjen ja metsien lisäksi Irlannissa on upeita rantoja ja vaikuttavia kalliojyrkänteitä. Länsirannikolla sijaitsee maailmankuulu Cliffs of Moher ja Pohjois-Irlannissa voi ihailla jännittävää basalttikivimuodostelmaa, Giant’s Causewaytä. Lampaita näkyy kaikkialla ja paljon; älä hermostu jos ne tukkivat hetkeksi tiesi. Jos olet aktiivilajien harrastaja, vuokraa vaikka kajakki ja lähde melomaan pitkin Irlannin jokia. Yksi mieleenpainuvimmista luontokokemuksistani Irlannissa on melominen rauhallista jokea pitkin kauniisa Wicklowssa aurinkoisena päivänä. Rannan tuntumassa laiduntaneet lehmätkin näyttivät nauttivan leppoisasta päivästä touhujamme katsellen.

moherCliffs of Moher on vaikuttava luontokohde.

4. IRLANTILAISTEN MUTKATON LUONNE

Asuin Irlannissa puolisen vuotta ja ehdin sinä aikana tutustua myös muutamiin paikallisiin. Tulin siihen tulokseen, että irlantilaiset ovat mutkattomia ja rentoja ja osaavat todella pitää hauskaa. Irlantilaiset käyttävätkin paljon iirinkielestä peräisin olevaa sanaa craic, jolla tarkoitetaan hauskanpitoa ja yleistä mukavaa yhdessäoloa. Henkilökin voi olla ”good craic” eli hauska tyyppi. Tapaamani irlantilaiset ovat poikkeuksetta olleet ystävällisiä ja hyvin vieraanvaraisia. Tämä kansa ei myöskään stressaa turhia ja ystäville löytyy aina aikaa. Yksi hyvä paikka nauttia mukavasta yhdessäolosta on mikäpä muukaan kuin pubi.

wildeIrlannissa voit ottaa yhtä rennosti kuin Oscar Wilde patsaassaan Dublinin Merrion Squarella.

5. HISTORIA JA KULTTUURI

Irlannilla on rikas ja mielenkiintoinen historia. Tiesitkö esimerkiksi, että viikingeillä oli osansa Dublinin perustamisessa? Tai onko sinulle tuttu irlantilainen legenda, kelttien suurkuningas Brian Boru? Irlanti on historian ystävälle mieluisa kohde. Dublinissa monet museoista ovat ilmaisia ja niissä voi ihmetellä vaikkapa suoalueiden uumenista löytyneitä hyvin säilyneitä suoruumiita, sukupuuttoon kuolleen irlanninhirven luurankoa tai kauniita taideaarteita. Maa on tunnettu myös kirjailijoistaan; muun muassa Oscar Wilde, James Joyce, Bram Stoker (Draculan isä) ja W.B Yeats olivat irlantilaisia. Dublinissa voikin vierailla vaikkapa kirjailijoihin liittyvissä museoissa tai juoda pintin Guinnessia oman suosikkikirjailijan lempipubissa. Linnojen ystäville Irlanti on oikea aarreaitta, sillä linnoja on lukemattomia. Löytyypä Irlannista mystinen vastine Stonehengellekin, nimittäin Newgrangen hautakammio, joka on itse asiassa niin Stonehengeä kuin Gizan pyramideja vanhempi.

IMG_0860_picmonkeyedTrinity Collegen vanha kirjasto on suositeltava vierailukohde Dublinissa.

Kannustan kaikkia matkustamaan vehreälle saarelle edes kerran elämässään. Ties vaikka ihastut ja käy samoin kuin minulle; Irlantiin saapuessa tuntuu kuin olisi saanut itselleen toisen kodin 🙂

Laitahan Irlantiviikon fb-sivu jo nyt seurantaan, niin saat tiedon uusista kampanjapostauksista ja mahtavista arvonnoista! Lue myös Ramin ja Mikan Irlanti-viikon fiilistelyt 🙂

P.S. Tässä musisointia yhdessä Temple Bar-alueen pubeista Dublinissa. Kyllä vaan lähtisin heti uudestaan kuuntelemaan 🙂

You Might Also Like

29 Comments

 • Reply Matkabloggaajien Irlantiviikko - Kohteena maailma perjantai, 11 maaliskuun, 2016 at 20:40

  […] Irlantiviikon ennakkoa omalta kohdaltaan by To travel is to Live […]

 • Reply Maarit Johanna lauantai, 12 maaliskuun, 2016 at 10:30

  Olipas fiilistä tässä! Mulla on tullut järjetön into Irlantiin uudelleen kun on nyt urakalla katsellut viikkoa varten omia kuvia reissulta. On vähän saman tyyppinen kirjoitus mullakin tulilla 🙂

 • Reply laura / to travel is to live sunnuntai, 13 maaliskuun, 2016 at 14:51

  Kiitos! Samoin, ihania kuvia on kertynyt niin paljon että niitä selaillessa tekis taas mieli lähteä reissuun 😀 Odottelen jo sun kirjoitusta! 🙂

 • Reply Teija / Lähdetään taas sunnuntai, 13 maaliskuun, 2016 at 15:07

  Irlanti on tosi hieno! Siitä on jo monen monta vuotta, kun siellä kävin. Täytyisi varmaan tehdä uusi vierailu. Cliffs of Moher jäi kyllä ehkä parhaiten mieleen. Upeita maisemia!

  • Reply laura / to travel is to live sunnuntai, 13 maaliskuun, 2016 at 15:14

   Se on ehdottomasti yksi lempikohteitani ja tosi monipuolinen! 🙂 Cliffs of Moher on kyllä vaikuttava!

 • Reply Mika / Lähtöportti sunnuntai, 13 maaliskuun, 2016 at 20:30

  Tuon Dirty old townin olen kuullut lukemattomia kertoja. Kuuntelen usein autossa The Dublinersin livelevyä, jonka kelaan monesti alkamaan juuri tuosta kappaleesta, jota seuraavat Whiskey in the Jar, The Wild Rover, Molly Malone ja The Irish Rover. Mun päällimmäinen U2- muisto Irlannista on niinkin erikoinen, kuin tyhjä Cobhin katedraali, jonne joku remonttimies oli jättänyt radion pauhaamaan täysillä With or without youta 😀

  • Reply laura / to travel is to live maanantai, 14 maaliskuun, 2016 at 20:15

   Sen osaa kyllä jo melkein ulkoa 😀 Hauska U2-muisto, kyseinen kappale on yksi mun ehdottomia lemppareita!

 • Reply j / Lempipaikkojani sunnuntai, 13 maaliskuun, 2016 at 21:57

  Luulen, että pitäisin Irlannista paljon. Täytyykin osallistua tuohon amtkan arvontaan, joskos sinne vaikka pääsisi 😀

  • Reply laura / to travel is to live maanantai, 14 maaliskuun, 2016 at 20:16

   Kannustan kokeilemaan, enpä muista koskaan kuulleeni että joku olisi Irlantia kovasti haukkunutkaan 🙂 Onnea arvontaan! 🙂

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää maanantai, 14 maaliskuun, 2016 at 06:08

  Kuulostaa mielenkiintoiselle ja hienoa, että tällaista blogi-yhteistyötä on olemassa. Täytyypä pysytellä kuulolla.

  • Reply laura / to travel is to live maanantai, 14 maaliskuun, 2016 at 20:17

   Eikö olekin, hieno idea Lähtöportti- ja Kohteena Maailma-blogeilta tämä kamppis! 🙂 Paljon on vielä mielenkiintoisia postauksia luvassa, kannattaa pysyä kuulolla 🙂

 • Reply Sateenmuru maanantai, 14 maaliskuun, 2016 at 08:58

  Kiva kampanja! Minulta ilmestyikin juuri sopivasti Pyhän Patrickin päivän alla matkaopas Dubliniin – itsekin olen Irlannissa asunut vuosia: ensimmäistä kertaa lukiolaisena kesätöihin muutettuani. Silloin kävin Moherin kallioilla, mutta harva tuntuu tietävän, että Donegalista löytyy Moherin kallioita korkeammat, Euroopan korkeimmat, merenrantakalliot Slieve Leaguelta.

  • Reply laura / to travel is to live maanantai, 14 maaliskuun, 2016 at 20:20

   Nyt tuli kyllä uutta tietoa minullekin, kiitos tästä vinkistä! Muistankin lukeneeni sun blogista Irlanti-juttuja, mutta paljon on vielä lukemattakin, kiva siis kun vinkkasit 🙂

 • Reply Jenni / Unelmatrippi maanantai, 14 maaliskuun, 2016 at 18:54

  Ihan mahtava kamppis! Olen menossa Irlantiin ihan muutaman viikon päästä ensimmäistä kertaa. Menen vain Dubliniin pitkäksi viikonlopuksi, mutta onhan sekin jo alku. Maa kyllä kiinnostaisi enemmänkin, joten jos viihdyn nyt ekalla kerralla (uskon kyllä viihtyväni!) niin toivottavasti tulee lähdettyä sitten pian uudestaan. Haluaisin kierrellä maata autolla, tietysti. 🙂

  • Reply laura / to travel is to live maanantai, 14 maaliskuun, 2016 at 20:21

   Eikö olekin, ja aika huikeita palkintoja vielä paljon luvassakin 🙂 Ihanaa Irlannin matkaa! Nauti Dublinista, se on tosiaa hyvä alku. Myöhemmin voi sitten paremmalla ajalla laajentaa käsitystä maasta. Muakin kiinnostaisi auton vuokraus, sitä en ole Irlannissa vielä kokeillut. Road tripit toimii aina 🙂

 • Reply Juha-Petteri Kukkonen | Sirbizler.com tiistai, 15 maaliskuun, 2016 at 14:34

  Olen ollut Irlannissa puolen kymmentä kertaa ja en ymmärrä, mikä siinä ihmisiä viehättää? Dublin on kuin Lontoon kadoksissa ollut humalainen pikkuserkku ja ihmisten puheesta on haastavaa saada selvää edes selvinpäin 😉 Kun en itse juuri luontomatkailusta välitä, niin jää vähän hienoudet pimentoon. Velipoika asui aikoinaan maassa ja muutamia paikallisia kavereita on, joiden luona tulee välillä käytyä. Ihan mukavia golfkenttiä on tarjolla sekä olutta, mutta parempia on muualla 😉

  • Reply laura / to travel is to live tiistai, 15 maaliskuun, 2016 at 16:13

   Mulla taas on ihan päinvastaisia kokemuksia, viihtyisin maassa vaikka pitkäaikaisenakin asukkaana 😀 Itseäni viehättää Irlannissa ihmisten jalat maassa- asenne, vieraanvaraisuus ja ystävällisyys, rento ilmapiiri, musiikki ja pubikulttuuri sekä luonto. Harvemmin olen nauranut yhtä maha kippurassa kuin irlantilaisten seurassa! Onneksi kohteita on monia ja jokaiselle löytyy se lemppari 🙂

 • Reply Pirkko / Meriharakka keskiviikko, 16 maaliskuun, 2016 at 11:10

  Pari kertaa olen käynyt Dublinissa – ja voisi hyvinkin olla aika taas uudelle vierailulle! Kiva kaupunki. Samoin kuin pienet kaupungit sen lähellä.

  • Reply laura / to travel is to live torstai, 17 maaliskuun, 2016 at 11:51

   Mukava kuulla että olet viihtynyt Dublinissa hyvin 🙂 Sieltä on tosiaan helppo tehdä retkiä!

 • Reply Johanna Hulda - Discovering Sunbeams keskiviikko, 16 maaliskuun, 2016 at 17:13

  Olipa kiva postaus! Irlanti on ollut haaveissa, etenkin luontonsa takia. Yksi kesä olin jo etsimässä itselleni sieltä maaseudulta jotain farmia, johon pääsisin vapaaehtoistöihin, mutta lähdinkin lopulta Costa Ricaan (voi harmi :D). Tykkään kyllä irkkumusasta myös, Guinnes taas on liian hiilihapotonta! Pitää osallistua arvontaan, jos vaikka kävisi tuuri.

  • Reply laura / to travel is to live torstai, 17 maaliskuun, 2016 at 11:52

   Kiitos! Toihan on hyvä idea, tutustuisi paikalliseen elämänmenoon ihan eri tavalla 🙂 Ei se Costa Ricakaan pahalta kuulosta 😀 Irlanti on onneksi suht lähellä niin onnistuu helposti lyhyempikin reissu 🙂 Onnea arvontaan!

 • Reply Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi sunnuntai, 20 maaliskuun, 2016 at 09:10

  Irlannilla on kyllä ihan erityinen fiiliksensä ja Galway Girl on myös se oma suosikkini.

 • Reply Outi sunnuntai, 20 maaliskuun, 2016 at 10:47

  Mua kyllä Irkuissa kiinnostaa eniten luonto ja musiikki. Minkähänlainen sää siellä on talvella? Eilen juuri päätin, että joulukuuksi varaan lennot Irlantiin 🙂

  • Reply laura / to travel is to live maanantai, 21 maaliskuun, 2016 at 09:28

   Mäkin olin pitkään kiinnostunut irlantilaisesta musiikista, jo monta vuotta ennen kuin edes kävin saarella ekan kerran. Viime marraskuussa meidän matkan aikana joinakin päivinä tuli muutama sadekuuro, mutta myös aurinkoa näkyi. Tuuli on pureva ja sitä vastaan kannattaa varustautua. Ei ole läheskään niin kylmä kuin Suomessa kuitenkaan. Joulukuussakin Irlannissa on tunnelmaa, jouluvalot on kauniit ainakin Dublinissa! 🙂

 • Reply Kohteena maailma / Rami sunnuntai, 20 maaliskuun, 2016 at 22:33

  Tämä oli todella hyvä alustus Irlanti-viikolle! Tähän kun lisätään oma intohimoni golf, niin on katettu Top6 -lista kerralla.

  • Reply laura / to travel is to live maanantai, 21 maaliskuun, 2016 at 09:29

   Kiitos Rami! Enpä ollut tullut edes ajatelleeksi Irlannin golf-mahdollisuuksia kun en itse lajia harrasta, mutta ilmeisesti maa on hieno kohde senkin puolesta 🙂

 • Reply Irlantiviikko 2016 - kaikki jutut yksissä kansissa - Kohteena maailma sunnuntai, 27 maaliskuun, 2016 at 23:56

  […] Viisi hyvää syytä matkusta Irlantiin by To Travel is to Live […]

 • Reply Irlantiviikko 2016 - kaikki jutut yksissä kansissa - Kohteena maailma torstai, 30 maaliskuun, 2017 at 23:23

  […] Viisi hyvää syytä matkusta Irlantiin by To Travel is to Live […]

 • Leave a Reply