Suomen suurin matkablogiyhteisö
Uusi-Seelanti

Turistina Keski-Maassa: Hobbiton

keskiviikko, 3 helmikuun, 2016

Uusi-Seelanti on maa, jossa harvempi on käynyt, mutta monelle saarivaltion maisemat ovat siitä huolimatta tuttuja. Uusi-Seelanti näytteli nimittäin yhtä pääroolia, Keski-Maata, Peter Jacksonin ohjaamissa Taru Sormusten Herrasta- elokuvissa. Yläasteaikainen paras ystäväni suostutteli minut aikanaan katsomaan elokuvat, ja siitä alkoi oma innostukseni leffoja kohtaan. Muistan edelleen yläasteella pitämäni esitelmän J.R.R Tolkienista sekä erään leffamaratonin, jonka aikana katsoimme kaverin kanssa kaikki kolme leffaa pidennettyinä versioina putkeen ja valvoimme aamuun asti. Vuosien aikana fanitus on jäänyt vähemmälle enkä ole nähnyt elokuviakaan pitkään aikaan. Saapuessani viime huhtikuussa ensimmäistä kertaa Uuteen-Seelantiin, kuljin silti ensimmäiset päivät hymy korvissa. Olin saapunut Keski-Maahan ja sisälläni uinunut fani oli innoissaan! Tein matkan aikana muutaman vierailun elokuvien kuvauspaikoille ja tarkoituksenani on kertoa niistä tällaisen pienen juttusarjan muodossa. Aloitetaan siitä tunnetuimmasta, hobbitien kodista eli Hobbitonista, jossa kuvattiin hobittien Kontuun sijoittuneet kohtaukset.

IMG_3408_picmonkeyed

Taru Sormusten Herrasta -leffaprojektin alkaessa Peter Jacksonilla oli suuri työ löytää se oikea kuvauspaikka joka sopisi maisemaltaan hobittien kodiksi. Sopivia maastoja kartoitettiin ja tutkittiin muun muassa helikopterilennoilla. Uuden-Seelannin pohjoissaarelta löytyi lopulta vehreä alue, jota Jackson lähti pian tutkimaan tarkemmin. Matamata-nimisessä maalaiskylässä sijaitsi maatila, jonka isännän kanssa neuvottelut käytiin ja kuvausluvat saatiin. Lavasteita alettiin rakentaa, mutta koska kyseessä oli toimiva lammastila, kaluston liikuttelun ja muun liikkumisen mahdollistavat tiet puuttuivat. Niinpä apuun kutsuttiin Uuden-Seelannin armeija, joka rakensi paikalle tiet. Ei mikään ihan pikkuprojekti siis! Elokuvaprojekti oli alussa huippusalainen ja maatilan yläpuolella vallitsi jopa lentokielto lentäjänluvan menettämisen uhalla. Teiden lisäksi aluetta maisemoitiin, paikalle tuotiin oikeanlaisia puita ja pensaita ja hobitinkoloja rakennettiin. Sopimukseen kuului kohta, jonka mukaan kuvausten jälkeen kaikki lavasteet purettaisiin ja ympäristö palautettaisiin sellaiseksi kuin se oli ollut ennen kuvauksia. Ensimmäisen elokuvan valmistuttua fanikunta alkoi kuitenkin nopeasti kasvaa ja pian farmille alkoi saapua satunnaisia ihmisiä lavasteiden näkemisen toivossa. Kaikkia lavasteita ei oltu vielä saatu puretuksi maan ollessa roudassa ja sana kuvauspaikasta levisi. Vuonna 2011 Jackson aloitti uuden massiivisen projektin, Hobitti-elokuvatrilogian kuvaamisen ja lavasteita tarvittiin taas. Aloitettiin uudet neuvottelut, joissa keskusteltiin siitä, saisiko maatilan alueella sijaitsevista lavasteista tehdä pysyvät ja voisiko kuvauspaikan avata filmaamisen jälkeen turisteille. Sopimus saatiin aikaan ja turisteja alkoi virrata opastetuille kierroksille yhä runsaampina määrinä.

IMG_3614_picmonkeyed

Aurinkoisena kesäkuisena päivänä koitti vihdoin se hetki jolloin minäkin pääsin vierailemaan hobittien kotona. Vietimme yön asuntoautossa Matamatan lähellä ja ajoimme Hobbitoniin aikaisin aamulla. Liput olimme varanneet etukäteen varmistaaksemme pääsyn suosituille kierroksille, sillä vehreisiin maisemiin pääsee kiertelemään vain oppaan kanssa. Vierailijakeskuksen pihalla meidät lastattiin bussiin ja lyhyt ajomatka lammaslaidunten läpi kohti Kontua alkoi. To say I was excited is an understatement 😀

IMG_3446_picmonkeyedIMG_3400_picmonkeyedIMG_3444_picmonkeyedIMG_3420_picmonkeyed

Hobbiton näytti juuri niin sympaattiselta kuin Kontu elokuvissa! Yksityiskohtiin oli panostettu niin paljon, että jäljistä päätellen kylässä olisi hyvin voinut olla liuta vakituisia asukkaita. Pyykit kuivumassa narulla, kasvimaata suojeleva linnunpelätin, huolellisesti hoidetut (mutta silti sopivan rennosti rehottavat) puutarhat, kottikärryyn pinotut polttopuut. Nämä kaikki ja lukuisat muut pikkuseikat loivat ympärille ihanan tunnelman ja asutun kylän vaikutelman. Hobbitonissa työskentelee useita puutarhureita, joitten kätten jälkiä oli ilo ihailla.

IMG_3493IMG_3433_picmonkeyedIMG_3476_picmonkeyedIMG_3451_picmonkeyed

Oli hauskaa bongailla ympäriltä niitä elokuvista tuttuja juttuja. Eteen osuivat niin Samin ja Ruusan talo kuin Bilbon syntymäpäiväjuhlista tuttu niittykin, sekä tietysti myös Repunpää. Jokaisen hobitinkolon eteen oli asetettu jonkinlaista rekvisiittaa, kuten maalaustarvikkeita tai vastaleivottuja leipiä, kertomaan siitä minkälaisia asukkaita kullakin kololla on. Meidän opas oli ihan mieletön tietopankki ja kertoi kaikenlaista mielenkiintoista nippelitietoa kuvauksista. Kaikki tehtiin elokuvaa varten kyllä viimeisen päälle; muun muassa Repunpään ylläoleva valtava puu tuotiin muualta ja pilkottiin paloiksi kuljetusta varten. Paikan päällä puu kasattiin uudelleen pala palalta. Myöhemmin puu korvattiin teräksisellä versiolla keinotekoisine lehtineen. Hobitinkoloihin ei sen kummemmin pääse sisälle tutustumaan, sillä ne ovat enimmäkseen tyhjiä koska sisäkuvaukset tehtiin studiossa. Pariin asumukseen pääsee kuitenkin kurkkaamaan.

IMG_3499_picmonkeyedIMG_3483_picmonkeyedIMG_3459_picmonkeyedIMG_3606_picmonkeyedIMG_3447_picmonkeyed

Kierroksen hintaan kuului tuoppi olutta, omenasiideriä tai inkivääriolutta Vihreässä Lohikäärmeessä, jonne kierros loppui. Etenkin inkivääriolut (alkoholiton) oli herkkua, suosittelen! Lisäksi Lohikäärmeestä sai ostaa pientä purtavaa ja skonssi oli kyllä maukas. Yksityiskohdista oli huolehdittu pubin puolellakin ja tunnelma oli kotoisa takkatulen lämmittäessä, iloisen puheensorinan keskellä. Vehreitä maisemia ja hobittien asumuksia oli niin mukava katsella, että kierros tuntui hujahtavan ohi kyllä todella äkkiä. Mielelläni olisin viettänyt Hobbitonissa aikaa vähän enemmänkin, mutta seuraavan ryhmän hönkiessä niskaan kierros oli tehty aika tiiviiksi eikä ylimääräräistä aikaa jäänyt kovin paljon. Se onkin ainoa huono asia jonka tästä paikasta keksin.

IMG_3547_picmonkeyedIMG_3582_picmonkeyedIMG_3565_picmonkeyedIMG_3557_picmonkeyedIMG_3603_picmonkeyed

Kierroksesta ja muutama vinkki

Jos olet suuntaamassa Hobbitoniin, kannattaa kierros varmuuden vuoksi varata etukäteen, sillä ne ovat hyvin suosittuja. Liput voi varata netistä Hobbiton Toursin sivuilta täältä. Kiireisimpään sesonkiaikaan kierroksia vedetään vartin välein ja muina aikoina puolen tunnin välein klo 10 ja 15.30 välillä. Jos mahdollista, kannattaa varata paikat päivän ensimmäiselle kierrokselle! Kierreltävä alue ei ole kovin suuri ja muut turistiryhmät ovat lähellä. Päivän ensimmäisellä kierroksella on mahdollisuus rauhallisempaan tunnelmaan ja parempiin kuviin kun edellä ei kulje ryhmää. Hinta näyttää meidän käynnin jälkeen nousseen hieman ja on tällä hetkellä 79 NZD eli noin 47 €. Lapsille on omat alennukset 16 ikävuoteen asti. Jos käytössä ei ole omaa autoa, kierrokseen on mahdollista yhdistää kuljetus Matamatan keskustasta tai Rotoruasta. Jos haluaa kokea Hobbitonin vähän erikoisemmalla tavalla mahdollista on osallistua myös iltakierrokselle, jonka yhteydessä järjestetään hobittien pidot!

Jos sisälläsi asuu edes pieni hobittifani ja olet matkalla Uudessa-Seelannissa, suosittelen ehdottomasti käymään Hobbitonissa! Lippu alkaa olla aika hintava mutta on se sen arvoista 🙂

P.S Jos tulet Hobbitoniin Matamatan kautta käy kurkkaamassa myös kaupungin turisti-info, joka on saanut vaikutteita hobittien asumuksista!

IMG_3641_picmonkeyed

 

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Tanja/Levoton Matkailija keskiviikko, 3 helmikuun, 2016 at 23:45

  Hobittila oli aivan ihana paikka 🙂 On kiva että nyt se näyttää siltä kuin leffoissa, koska jossain vaiheessa siellä ei ollut kuin vähän rekvisiittaa ja kaikki talot valkoisina. Mä en ole tuolla Vihreässä Lohikäärmessä päässyt käymään, koska se ei ollut vielä auki neljä vuotta sitten. Hyvä syys siis lähteä sinne uudestaan 😛 Hobitti-leffojahan kuvattiin tai oli kuvattu niihin aikoihin kuin Hobittilassa kävin, ja meidän piti allekirjoittaa lappu, missä lupasimme olla julkaisematta mitään kuvia käynnistä ennen kuin kaikki leffat olivat saaneet ensi-illan.
  Mulla on blogissa myös juttu Hobittilasta, jos haluat käydä kurkkaamassa 🙂 https://www.rantapallo.fi/curious0girl/2015/01/14/kolossa-maan-sisalla-asui-hobitti/

  • Reply laura / to travel is to live torstai, 4 helmikuun, 2016 at 15:32

   Uutta reissua vaan suunnittelemaan sitten että näet mitä kaikkea siellä on tapahtunut 🙂 Pääsit osallistumaan leffasalaisuuksien varjelemiseen, jännää! 😀 Kiitos linkistä, käyn mielelläni lukemassa muittenkin kokemuksia 🙂

 • Reply Anna / Muuttolintu torstai, 4 helmikuun, 2016 at 03:36

  En malta oottaa että pääsen tonne! Asun Australiassa ja Uusi-Seelanti olisi niin lähellä mutta vieläkään ei olla sinne päästy. Ensi vuonna ehkä. Mielenkiintoinen juttu. Tuohan on ollut ihan hullu projekti!

 • Reply katareissaa torstai, 4 helmikuun, 2016 at 14:33

  Oi Hobittonista on aina kiva lukea ja ihastella kuvia, se on vaan niin ihana! Käytiin viime vuonna ja se oli kyllä yks NZ:n kohokohdista (monien muiden juttujen ohella) 🙂

  • Reply laura / to travel is to live torstai, 4 helmikuun, 2016 at 15:30

   Se on kyllä niin symppispaikka! 🙂 Mulle myös yksi kohokohdista Uudessa-Seelannissa ja olin sitä odottanut aika lailla 😀

  Leave a Reply