Suomen suurin matkablogiyhteisö
Thaimaa

Norsujen taivas

perjantai, syyskuu 18, 2015

Pohjois-Thaimaassa, Chiang Main kaupungista noin 60 kilometrin päässä on paikka, jossa norsuilla on hyvä olla. Siellä norsuja ei kouluteta väkivaltaisin tavoin, niillä ei ratsasteta eikä niitä pakoteta tekemään sirkustemppuja tai maalaamaan tauluja turistien huviksi. Elephant Nature Park on norsujen turvasatama ja vanhainkoti, joka sai alkunsa rohkean thaimaalaisen naisen halusta pelastaa kaltoinkohdeltuja norsuja ja tarjota niille paremmat oltavat.

1

Norsuilla ratsastus on suosittu aktiviteetti Thaimaahan matkustavien lomalaisten keskuudessa. Jos olisin saapunut maahan vaikka vuosi sitten, voi hyvin olla että minäkin olisin ottanut osaa norsuvaellukselle lukuisten muiden turistien tavoin. Vuosi sitten en osannut yhdistää norsuilla ratsastukseen negatiivisia asioita enkä tiennyt, miten paljon ongelmia tähän turistien huviin liittyy. Lähtiessäni vuoden mittaiselle matkalleni aloin kuitenkin seuraamaan enemmän matkailuun liittyviä uutisia ja tulin lukeneeksi paljon matkablogeja. Alkuvuodesta törmäsin Tarinoita Maailmalta– blogin postaukseen, joka käsitteli juuri norsujen roolia Aasian turismissa. Juttu oli silmiä aukaiseva ja sen jälkeen aloin haaveilla vapaaehtoistyöstä norsujen parissa haudaten ajatuksen norsuilla ratsastamisesta.

16

Saavuttuamme Thaimaahan syyskuun alussa, ensimmäinen aktiviteettimme oli vierailumme Elephant Nature Parkissa. Alunperin toiveenani oli olla puistossa vapaaehtoisena viikon ajan, mutta rajallisen aikataulun ja budjetin vuoksi päädyimme kahden päivän vierailuun johon myös mahtui paljon norsujen kanssa touhuamista ja oppimista. Kahden päivän ajan saimme seurata läheltä norsujen käyttäytymistä niille luonnollisessa ympäristössä, valmistaa niille ruokaa ja ruokkia niitä, kylvettää niitä ja kuunnella niiden sydäntäsärkeviä tarinoita.

Norsun eväskori.

Norsun eväskori.

10

711

Puistossa on yli 60 erilaisista huonoista oloista pelastettua elefanttia ja muutama puistossa syntynyt poikanen. Surullisia tarinoita riittää. Osa norsuista on pelastettu sirkuksesta, osa laittomista metsätöistä, osa kerjäämästä kadulta ja osa ehti työskennellä vuosia turistien ratsuna, ennen kuin ne saivat puistosta paremman kodin. Fyysisten vammojen lisäksi monella puistoon saapuvalla norsulla on myös vakavia mielenterveydellisiä ongelmia vuosien kaltoinkohtelun jälkeen.15

Mieleeni jäi tarina elefantista, joka työskenteli vuosia sirkusnorsuna. Usean vuoden jälkeen sirkuksen voimakkaat spottivalot olivat tehneet norsun herkille silmille vakavaa vahinkoa ja se alkoi sokeutua. Sirkuksen huomattua tämän, norsusta haluttiin hyötyä muilla tavoin. Sen silmäripset ja hännän karvat leikattiin turisteille myytäväksi. Sen jälkeen se yritettiin pakottaa tiineeksi ja astutettiin lukuisia kertoja. Luonnossa norsu valitsee itse oman kumppaninsa ja pakkoastutus häkkiin suljettuna on sille hyvin traumaattista, puhumattakaan lukuisten peräkkäisten astutusten fyysisistä vahingoista. Lopulta norsu pelastui parempaan kotiin ja elää nyt loppuelämänsä hyvin huolehdittuna, turvautuen sokeutensa takia toisten elefanttien ja ihmisten apuun. Ja entäs se norsu, joka oltuaan vuosia ratsuna ei enää jaksanut vaan sairastui ja kieltäytyi työskentelemästä? Se suljettiin pieneen häkkiin ja tuettiin ketjuilla pystyasentoon jonka jälkeen turistien annettiin ruokkia sitä – maksua vastaan tietenkin. Tai se joka oli metsätöissä synnyttäessään poikasensa ennenaikaisesti. Vastasyntynyt poikanen vierähti jyrkän mäen alas ja kuoli, jolloin emo kieltäytyi enää työskentelemästä. Norsun ohjaaja ampui sitä ritsalla silmään ja myöhemmin se menetti näön väkivallan takia myös toisesta silmästään. Tässä vain muutama puiston surullisista tarinoista.

Koska hännästä on leikattu karvat pois, huiskii hän nyt kärpäsiä ruohon avulla. Hännän kärki ilman karvoja on liian terävä ja sattuu osuessaan kylkiin.

Koska hännästä on leikattu karvat pois, huiskii hän nyt kärpäsiä ruohon avulla. Hännän kärki ilman karvoja on liian terävä ja sattuu osuessaan kylkiin.

13

Norsu on suuri eläin ja äkkiseltään voisi ajatella että se kantaa helposti selässään pari turistia. Norsun selkä on kuitenkin yllättävän heikko eikä se kestä suurten kuormien kantamista. Safareilla käytettävien norsujen kantamat tuolit painavat parikymmentä kiloa ja saattavat vahingoittaa selän herkkiä nikamia. Mahan ali kulkeva vyö painaa keuhkoja ja hankaloittaa hengittämistä. Työ turistien ratsuna on raskasta, maasto on usein vaikeakulkuista ja päivät pitkiä. Jo pelkän tuolin ollessa painava kantaa, entä kun siihen lisätään pari tukevaa turistia? Myös tapa, jolla elefantit perinteisesti Thaimaassa koulutetaan, on julma ja kivulias. Siitä voit lukea lisää esimerkiksi yllä linkkaamastani blogista. Elephant Nature Park sen sijaan kouluttaa elefantteja palkitsemalla niitä hyvästä käytöksestä eikä käytä väkivaltaa.

2

3

Norsulauman lisäksi puisto on koti myös lukuisille pelastetuille koirille ja kissoille jotka odottavat pääsyä parempiin koteihin. Niiden lisäksi puiston mailla vaeltaa lauma vesipuhveleita jotka on pelastettu teurasjonosta. Tunnelma puistossa on ainutlaatuisen lämmin ja ystävällinen; sinne tullaan tutustumaan huikeisiin eläimiin ja auttamaan puiston ylläpidossa. Moni vapaaehtoinen palaa puistoon kerta toisensa jälkeen. Vierailu Elephant Nature Parkissa on minulle kokemus, jonka muistan varmasti lopun ikääni. Ymmärrykseni norsuista lisääntyi huimasti enkä unohda sitä miltä tuntui seistä valtavan eläimen vieressä ja silittää sen karheaa poskea tai asetella norsun kärsään vesimelonia.

5

Viimeisen vuoden aikana eläinten roolista turismissa on ollut paljon puhetta mikä on hieno asia. Tietoisuutta lisäämällä norsujen hyvinvointiinkin voidaan vaikuttaa. Viimeisimpänä Finnmatkat ilmoitti lopettavansa norsusafarit.

Mietithän sinäkin kahdesti ennen kuin nouset lomalla norsun selkään?

Kurkkaa Elephant Nature Parkin nettisivut ja ohjelmavaihtoehdot täältä.

You Might Also Like

47 Comments

 • Reply Elina | Vaihda vapaalle perjantai, syyskuu 18, 2015 at 18:05

  Tuo on niin ihana paikka, jonne toivoisin itsekin pääseväni. Hienoa, että kävitte siellä ja jaat eteenpäin tietoisuutta norsujen käytöstä turistien viihdykkeenä. Olen itsekin kirjoitellut samasta aiheesta, kun kävimme Sri Lankassa ”norsuorpolassa”.

  • Reply laura / to travel is to live perjantai, syyskuu 18, 2015 at 18:12

   Ehdottomasti kannattaa käydä jos saat tilaisuuden, niin ihana paikka ja myös henkilökunta oli todella asiantuntevaa ja ystävällistä 🙂 Menenkin heti lukemaan sun jutun!

 • Reply Rimma - matkablogi perjantai, syyskuu 18, 2015 at 23:27

  Voi että tuli omat muistot mieleen! Olimme tuolla 1,5 vuotta sitten vapaaehtoisina mieheni kanssa. Upeaa, että puisto alkaa olla täällä Suomessakin jo kovin tunnettu! Silloin paikasta tietoa etsiessäni en vielä törmännyt yhteenkään blogipostaukseen, mutta nyt näitä on ollut jo useita!

  • Reply laura / to travel is to live perjantai, syyskuu 18, 2015 at 23:41

   Luinkin sun postauksen puistosta ennen kuin käytiin tuolla! 🙂 Hienoa että tietoisuus lisääntyy ja toivottavasti yhä useampi ihminen löytää puistoon safareitten sijasta 🙂

 • Reply Anna Koskela sunnuntai, syyskuu 20, 2015 at 22:56

  Katsoin eilen dokumentin Sri Lankan norsuista. Siinä oli mielenkiintoinen kohta, jossa todettiin uros norsujen oppineen käyttämään puun oksia avukseen karkottaessaan hyönteisiä iholtaan. Tätä ”vihtomista” eivät kuitenkaan naaraat ole oppineet, koska ne elävät uroksista erillään, ja eivät ilmeisti ole nähneet, että niin kannattaisi tehdä. Nyt äkkiä joku opettamaa myös naaraille, miten saadaan monsuunikauden tuhat ja yksi pistiäistä pois kiusaamasta : )

  • Reply laura / to travel is to live tiistai, syyskuu 22, 2015 at 14:29

   Fiksuja norsuja, nyt vaan naaraillekin vähän vinkkiä 🙂 Mua kans kiinnostais nähdä jotain norsudokumentteja, olisi mielenkiintoista oppia lisää!

 • Reply Maarit Johanna maanantai, syyskuu 21, 2015 at 01:17

  Ompahan kaameita tarinoita! 🙁 Muistan lukeneeni Rimman blogista paikasta taannoin, mutta en muistanut näitä kertomuksia. Pitää olla ihmisellä päässä vikaa kun kehtaa kohdella noin uljaita eläimiä kaltoin ja vielä noin raa’alla tavalla.

 • Reply Stacy Siivonen maanantai, syyskuu 21, 2015 at 02:52

  Mä en kyllä halua lukea yhtään surullista norsutarinaa enkä varmasti voisi mennä katselemaan niitä tulematta masentuneeksi. On hyvä, että olen tehnyt jo periaatteellisenkin päätöksen pysyä pois Thaimaasta. Ainoa kokemus norsusta on eläintarhasta, missä se laski kärsänsä minun olkapäälleni.

  • Reply laura / to travel is to live tiistai, syyskuu 22, 2015 at 14:33

   Tieto lisää tuskaa tässäkin tapauksessa mutta olen kuitenkin tyytyväinen siihen että sain nämä tarinat kuulla. Tietoisuus lisääntyi huimasti. Tuolla puistossa niitä on kuitenkin ihana katsella kun näkee että nyt näillä norsuilla on vaikeuksien jälkeen paljon paremmat oltavat 🙂

 • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net maanantai, syyskuu 21, 2015 at 16:12

  Ai kamala miten pistää vihaksi. Annikan postaus avasi kyllä meillekin ihan eri tavoin tuon ongelmallisuuden norsusafarien osalta – ennen sitä tuli tarkistettua ennemmin vain se että eläinten kohtelu oli oikein ja kohdillaan.

  Ihanaa kun olette päässeet tällaiseen paikkaan!

  – Gia

  • Reply laura / to travel is to live tiistai, syyskuu 22, 2015 at 14:40

   Niin pistää! Kyllä ihminen vaan on julma. Uskon ja toivon että tästä lähin tulee omilla matkoilla kiinnitettyä paljon enemmän huomiota turismia palvelevien eläinten hyvinvointiin, on ne sitten poroja tai heppoja. Tää oli kyllä upea kokemus ja oon tosi onnellinen että päästiin käymään 🙂

 • Reply Ansku BCN maanantai, syyskuu 21, 2015 at 16:48

  Kiitos postauksesta, toivottavasti mahdollisimman moni lukee tämän! Tieto lisää tuskaa, mutta ehkä se on toisinaan hyvä vaan. Minä en nimittäin tiennyt norsujen heikosta selästä (huonon kohtelun osasin aavistaa), ennen kuin luin siitä jostain blogista, ja enpä kyllä enää osallistuisi millekään norsuvaellukselle!

  • Reply laura / to travel is to live tiistai, syyskuu 22, 2015 at 14:43

   Niin mäkin toivon, tuntuu että aika monelle norsujen huonot olot on vielä pimennossa ihan vaan tietämättömyyden takia. Eihän sitä heti arvaisi että noin suuren eläimen selkä onkin yllättävän heikko. Onneksi on näitä parempia paikkoja mistä valita norsuvaelluksen sijaan! 🙂

 • Reply Teea / Curious Feet maanantai, syyskuu 21, 2015 at 20:20

  Kävin toisen kerran Thaimaassa viime talvena ja kyllä vain teki pahaa katsella yhdenkin tien varressa olevia köytettyjä norsuja, mihin lie turistien huvituksiin niitäkin ihanuuksia käytettiin :(. En kyllä itsekään nuorempana osannut asiasta ajatella sen kummemmin, mutta onneksi se tietoisuus lisääntyy viimeistään (ja toivon mukaan) iän mukana. On niin söppäniä otuksia nuo, loistavaa, että asiasta puhutaan ja kirjoitetaan!

  • Reply laura / to travel is to live tiistai, syyskuu 22, 2015 at 14:46

   Kyllä mäkin katsoin ihan eri silmin kaikkia norsuja tuolit selässä tämän kokemuksen jälkeen. Onneksi sitä aina oppii uutta ja tietoisuus on kyllä lisääntynyt huimasti tämän matkan aikana. Norsut on kyllä niin symppiksiä 🙂

 • Reply Annika | Travelloverblogi tiistai, syyskuu 22, 2015 at 06:06

  Norsut <3 Minäkin olen tyhmyyksissäni norsulla ratsastanut. En enää, kun olen saanut enemmän tietoa. Yritin Chiang Maista päästä tuolla käymään, mutta yritin liian myöhään varata ja en päässyt enää retkelle mukaan. Se harmitti.

  • Reply laura / to travel is to live tiistai, syyskuu 22, 2015 at 14:47

   Voi harmi 🙁 Mutta hyvä syy uudelle Thaimaan matkalle! 🙂 Mä varasin jo ennen kun ees päästiin Thaimaahan, että varmasti on meille paikka 😀

 • Reply Terhi / Muru Mou tiistai, syyskuu 22, 2015 at 20:44

  Kiitos tästä hyvästä postauksesta. Asiasta tietämättömien on vaikea kuvitella, että iso norsu ei jaksaisi kantaa selässään paria turistia. Olen kuullut, että joskus Thaimaassa norsu on kaatunut metsässä turistit selässään (uupumuksesta?). Käsi ylös, kuka haluaisi olla kaatuvan norsun kyydissä?

  Toivottavasti pääsen minäkin käymään täällä seuraavalla Thaimaan reissulla! 🙂

  • Reply laura / to travel is to live tiistai, syyskuu 22, 2015 at 21:35

   Ole hyvä!:) Mielellään jaan kokemukseni, jos vaikka jonkun mieli norsulla ratsastamisesta muuttuisi. Enpä ihmettele jos noinkin on käynyt, kyllä tuntuu että siellä otetaan välillä kaikki hyöty eläimestä irti ja pakotetaan töihin vaikka norsu olisi sairas/liian väsynyt 🙁 Toivotaan että pääset käymään, kannattaa varata ajoissa! 🙂

 • Reply Tiia/reisereise keskiviikko, syyskuu 23, 2015 at 03:14

  Kuulostaa ihanalta paikalta. <3 Kiitos vinkistä!

 • Reply Kohteena maailma keskiviikko, syyskuu 23, 2015 at 05:10

  Toivottavasti jokainen joka lukee tämän postauksen, jättää menemättä norsusafarille Thaimaassa tai missään muuallakaan.

 • Reply Panu / Panun matkat keskiviikko, syyskuu 23, 2015 at 22:16

  En edes harkitsisi mitään norsusafaria. Onneksi tosiaan tietoisuus eläinten hyvinvoinnista lisääntyy koko ajan ja kohtelu sitä myötä kehittyy.

  • Reply laura / to travel is to live torstai, syyskuu 24, 2015 at 00:34

   Hienoa kuulla! Moni ei ole aiheesti tarpeeksi perillä tietääkseen mitä kulissien takana tapahtuu ja tietoa tosiaan pitää vielä lisätä.

 • Reply AnnKat torstai, syyskuu 24, 2015 at 06:23

  Kuulostaa ihanalta paikalta.
  Talvella on tarkoitus lähteä pariksi viikoksi Thaimaahan, mutta tosin aivan eri puolelle, joten jää kyllä paikka nyt ainakin näkemättä.

  • Reply laura / to travel is to live torstai, syyskuu 24, 2015 at 21:58

   Sitä se olikin 🙂 Jos joskus suuntaat maan pohjoisosaan niin käy ihmeessä. Kyseinen puisto on viimevuosina myös laajentanut toimintaansa ja pienemmät puistot löytyvät myös Surinista koillis-Thaimaasta ja Kanchanaburista lännestä jos vierailu kiinnostaa ja ne sattuvat reitille paremmin. Tästä linkistä lisätietoa 🙂 http://www.elephantnaturepark.org/enp/en/visit-volunteer

 • Reply Jenna torstai, syyskuu 24, 2015 at 20:46

  ”Sirkuksen huomattua tämän, norsusta haluttiin hyötyä muilla tavoin. Sen silmäripset ja hännän karvat leikattiin turisteille myytäväksi. Sen jälkeen se yritettiin pakottaa tiineeksi ja astutettiin lukuisia kertoja.” -> sydäntä särkee :/

  Toivottavasti ihmiset jättävät osallistumasta norsusafareille tämän luettuaan. Norsut ovat niin symppiksiä <3 Toivon todella, että joku päivä pääsen käymään tuolla.

  • Reply laura / to travel is to live torstai, syyskuu 24, 2015 at 21:53

   Kyllä siellä välillä suu auki kuuntelin norsujen surullisia tarinoita ja ihmettelin että voiko ihminen tosiaan olla näin julma? Norsusafareille on niin mahtavia vaihtoehtoja, kuten vaikka tämä puisto, jossa oppii ja pääsee tekemään norsujen kanssa paljon enemmän kuin safareilla. Toivottavasti ihmiset vaan hoksais tämän! Mene ihmeessä jos on mahdollisuus, hieno kokemus! 🙂

 • Reply Sandra perjantai, syyskuu 25, 2015 at 09:06

  Voi, miten surullisia tarinoita ja ihmetyttää, miten ihminen voi olla niin julma. Toivottavasti asiasta kirjoitetaan mahdollisimman paljon, jotta ihmisten tietoisuus heräisi ja myös suuret massat alkaisivat boikotoimaan näitä sirkuksia, eläintarhoja ja ratsastuksia, joissa eläimiä kohdellaan huonosti. Samaan aikaan toivoisi, että myös tuotantoeläinten oloihin saataisiin ihan Suomessakin huima parannus ja myös siitä kirjoitettaisiin enemmän.

  • Reply laura / to travel is to live lauantai, syyskuu 26, 2015 at 14:02

   Niin ihmetyttää 🙁 Tietoisuutta lisäämällä toivottavasti saadaan pikkuhiljaa muutosta aikaan.

 • Reply Elämää ja Matkoja perjantai, syyskuu 25, 2015 at 17:34

  Kiitos hyvästä postauksesta, tämä on arvokasta tietoa jokaiselle matkaajalle!

  Rrrrakastan näitä älykkäitä ja sosiaalisia eläimiä ja on onni, että nämä yksilöt eivät enää joudu kokemaan kaltoinkohtelua, jollaista yhdenkään eläimen ei pitäisi joutua kokemaan ihmisen ahneuden ja julmuuden vuoksi.
  Toivottavasti myös norsujen salametsästys saadaan loppumaan ja tämän vuoksi jokaisen matkaajan tulisi jättää norsunluuta sisältävät esineet ostamatta.

  Olette varmastikin nähneet dokumentteja norsuista, jotka kerääntyvät suremaan kuollutta lajitoveriaan; moniko muu eläin tekee näin?

  • Reply laura / to travel is to live lauantai, syyskuu 26, 2015 at 14:04

   Ole hyvä, mielelläni jaan tietoa tästä aiheesta! Norsut on ihan huikeita eläimiä jotka valitettavasti joutuu kärsimään paljon ihmisen ahneuden vuoksi. Olen kuullut norsuilla olevan tällainen tapa, ihan mieletöntä. Mulla on kauhea hinku oppia lisää näistä upeista eläimistä, taidan etsiä pari dokumenttia käsiini! 🙂

   • Reply Elämää ja Matkoja lauantai, syyskuu 26, 2015 at 22:59

    Viime viikonloppuna Avara luonnossa oli Sri Lankan norsuista, YLE Areenasta tämä varmastikin löytynee. 🙂

    • Reply laura / to travel is to live sunnuntai, syyskuu 27, 2015 at 14:53

     Hei kiitos vinkistä! Menin heti katsomaan mutta katseluaika oli valitettavasti päättynyt 🙁 Mutta tästä lähin pidän kyllä telkkarin tarjontaa silmällä norsudokumenttien toivossa 🙂

 • Reply Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi perjantai, syyskuu 25, 2015 at 22:39

  Norsut on niin hellyttäviä 🙂

 • Reply lena lauantai, syyskuu 26, 2015 at 04:43

  Mä oon blogien kautta herännyt tähän norsuturismiin. Tämän vuoksi jätettiin norsulla ratsastamine Thaimaassa välistä viimeksi, aina oppii lisää ja tietous kasvaa. Hauskaa, että olette päässeet paikkaan jossa eläimiä kohdellaan hyvin. Ehdottomasti mennään tuonne jos on reitin varrella!

  • Reply laura / to travel is to live lauantai, syyskuu 26, 2015 at 14:07

   Onneksi on matkablogit, niiden ansiosta minäkin tähän heräsin! Eipä tee enää tippaakaan mieli osallistua norsusafarille. Tämä puisto on niin paljon parempi vaihtoehto kaikinpuolin, toivottavasti moni hoksaisi sen pian. Suosittelen käymään jos liikutte sielläpäin! 🙂

 • Reply sarrrri lauantai, syyskuu 26, 2015 at 22:17

  Itkettävän hirveitä kohtaloita. Onneksi on tuollaisia paikkoja kuin tämä, ja onneksi näistä kirjoitetaan. Kiitos. <3

  • Reply laura / to travel is to live sunnuntai, syyskuu 27, 2015 at 14:50

   Niin on 🙁 Toivottavasti yhä useampi käy tuolla tai vastaavissa paikoissa ja jakaa tietoa!

 • Reply Karoliina maanantai, syyskuu 28, 2015 at 18:35

  Toivottavasti mahdollisimman moni tämän lukee 🙁 Mä olen itse asiassa jättänyt Aasian kokonaan väliin kun tuntuu, että siellä on niin kurjasti juuri norsujen ja muiden villieläinten asiat – turismin vuoksi. Mutta jos tämänkaltainen toiminta siellä lisääntyy, ehkä itsekin lisään Thaimaan vielä matkalistalleni!

  • Reply laura / to travel is to live maanantai, syyskuu 28, 2015 at 19:54

   Ymmärrän, kyllä täällä ois paljon parantamisen varaa eläinten kohtelussa. Mutta haluan uskoa että kun tietoisuutta saadaan lisättyä niin useampi turisti jättää norsusafarit käymättä ja menee sen sijaan vaikka tänne. Tämäkin puisto missä oltiin, on laajenemassa ja heillä on Kamdodzassakin jo samanlaista toimintaa! 🙂

 • Reply Veera Bianca tiistai, syyskuu 29, 2015 at 00:53

  Ihana postaus <3 Tuli ihan tippa linssiin lukiessa tuon yhden norsun tarinaa! Mun ihan suurin unelma on vierailla täällä lähivuosina ja viettää edes muutama päivä vapaaehtoistöissä <3

 • Reply Hanna lauantai, tammikuu 7, 2017 at 20:32

  Hei,

  tämä on nyt jo vanha postaus, mutta josko silti huomaisit kysymykseni. Suunnittelemme matkaa Thaimaahan marraskuussa 2017. Ajattelimme viettää ensimmäisen lomaviikon Elephan Nature Parkissa vapaaehtoisena, ja oli ihana lukea sun kokemuksia ja katsella kuvia! Kuinka hyvää englanninkielen taitoa tuolla vaaditaan?

  • Reply laura / to travel is to live maanantai, tammikuu 9, 2017 at 20:04

   Hei Hanna! Elephant Nature park oli huikea kokemus ja suosittelen sitä ehdottomasti, kiva kuulla että olette menossa 🙂 Itse olin puistossa tosiaan vain kaksi päivää, ja vietimme aikaa pienessä tiimissä, jonka kanssa mm. kiertelimme (oppaan johdolla) katsomassa norsuja, valmistimme norsuille ruokaa ja ruokimme niitä, sekä kylvetimme niitä. Vähemmälläkin englanninkielen taidolla pärjää ihan varmasti, kaikkiin askareisiin saatiin hyvä opastus. Mitä paremmin englanti sujuu niin sitä enemmän saa tietysti irti kokemuksesta, kun kuulee tarinoita norsujen kohtaloista ym.

  Leave a Reply