Suomen suurin matkablogiyhteisö
Uusi-Seelanti

Muutama vinkki Christchurciin

tiistai, 8 syyskuun, 2015

Huhtikuussa alkaneen Uuden-Seelannin reissuni ensimmäinen etappi oli Christchurch. Ensimmäiset mielikuvani maasta muotoutuivat hyvin positiivisiksi kaupungissa ja sen liepeillä seikkailtuani. Tässä muutama suosikeistani vinkeiksi kaupungin kiertelyyn!

1. Kasvitieteellinen puutarha

Ensimmäisenä päivänä kaupungissa kuljeskellessani löysin itseni pian suuresta puutarhasta. Raikkaassa aurinkoisessa syyssäässä oli mukava kuljeskella ja ihastella syksyn värejä puissa. Lempiosioni oli kaunis ruusutarha joka kukki upeissa väreissä. Puisto veti puoleensa vielä seuraavanakin päivänä jolloin nautin aurinkoisella penkillä mukaan pakatusta lounaasta ja puiston kiireettömästä tunnelmasta. Puutarha on suuri ja siellä riittää kierreltävää, erilaisia teemaosioita löytyy monta. Puiston halki virtaa myös Avon- joki jota pitkin voi vaikka meloa vuokrakanootilla. Kaupunkia turmelleiden maanjäristysten jälkeen puisto muodostui tärkeäksi monelle kaupungin asukkaalle; se tarjosi rauhallisen pakopaikan keskustan tuhoutuneiden rakennusten keskeltä.

b9 b4 b8b10b5

2. New Regent Street

Tämä hurmaava kadunpätkä valmistui vuonna 1932. Kyseessä ei ole tyypillinen uusiseelantilainen katu, sillä rakennukset edustavat tyyliltään espanjalaista siirtomaa-arkkitehtuuria ja ovat väriltään hempeän pastellinsävyisiä. Niin mieluusti asuisin tuollaisissa taloissa… Kaupungin keskustassa sijaitsevalta kadulta löytyy pikkuputiikkeja ja kahviloita. Suosittelen piipahtamaan jos pastelliset sävyt ovat mieleen 🙂b11b12b13

3. Katutaide

Christchurchissa ei koskaan tiedä minkä nurkan takaa paljastuu huikeaa taidetta. Raunioituneiden talojen seiniä piristävät tasokkaat maalaukset jotka tuovat hauskaa ilmettä katukuvaan. Kaupungissa järjestetään myös katutaiteeseen keskittyneitä näyttelyitä ja tapahtumia. Maalaustaiteen lisäksi katukuvaa ilahduttavat erilaiset taideprojektit, esimerkiksi jättisuuret vihreät puutarhatuolit.b17 b16 b15

4. Canterburyn museo

Aivan kasvitieteellisen puutarhan vieressä sijaitsevaan museoon on ilmainen pääsy. Osioita on monta ja itse sain rakennuksessa aikaa kulumaan helposti reilut pari tuntia. Alakerrassa käsitellään Uuden-Seelannin historiaa; opin paljon maoreista ja siirtolaisten asettumisesta maahan. Kävijä voi kierrellä vaikka museoon rakennetuilla historiallisilla kaduilla ja sukeltaa aistimaan kaupungin tunnelmaa sellaisena kuin se oli 200 vuotta aikaisemmin. Lisäksi museossa on useita mielenkiintoisia vaihtuvia näyttelyitä, suosittelen käymään!b19

Esillä oli muun muassa kauniita matkailumainoksia vuosien takaa.

Esillä oli muun muassa kauniita matkailumainoksia vuosien takaa.

5. Bridle Path- luontopolku

Heti saavuttuani kaupunkiin ihastelin sen ulkopuolella kohoavia mäkisiä maisemia ja halusin päästä katsomaan niitä lähempää. Turisti-infosta sain suositukseksi ottaa bussin maisemagondolin juurelle ja aloittaa sieltä reippailu Bridle Path-polkua pitkin. Vuodesta 1850 lähtien käytössä ollut polku palveli alkuaikoinaan maahan rantautuneita siirtolaisia, jotka kulkivat mäen toisella puolella sijaitsevasta satamasta mäen yli tavaroineen kaikkineen etsien paikkaa johon asettua asumaan. Reittiä luonnehdittiin aika jyrkäksi ja sitä se paikoitellen olikin mutta huipulla avautuvia huikeita maisemia ihastellessa kaikki uurastus unohtui. (Olin kyllä onnellinen ettei tavaraa tarvinnut kantaa mukana reppua enempää ja sympatiat olivat tässä kohtaa siirtolaisten puolella!) Toisella puolen mäkeä avautuvat maisemat kohti Christhurchiä ja toisella puolen voi ihailla pientä Lytteltonin satamakylää johon polku päättyy. Sieltä voi joko reippailla samaa reittiä takaisin tai ottaa bussin takaisin Christchurchiin. Ensimmäinen ”luontokosketukseni” Uuteen-Seelantiin oli erittäinkin onnistunut ja maisemia jäin ihastelemaan pitkäksi toviksi. Lounas kannattaa pakata tännekin mukaan ja syödä näköaloja katsellessa. Mäen ylittämiseen kannattaa varata puolisentoista tuntia.b21b20

Aika mahtavat lounasmaisemat!

Aika mahtavat lounasmaisemat!

Näkymä kohti Lytteltonia.

Näkymä kohti Lytteltonia.

Lytteltonin satamasta.

Lytteltonin satamasta.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply