Suomen suurin matkablogiyhteisö
Uusi-Seelanti

Christchurch – kaupunki jolla on tarina.

perjantai, 4 syyskuun, 2015

Matkustin viime huhtikuussa Uuteen-Seelantiin kierrelläkseni maata ja aloitin reissuni Christchurchista. Etukäteen minulla ei ollut kaupungista liiemmin mielikuvia, mutta jälkeenpäin ajatellen se teki minuun suuren vaikutuksen ja jäi vahvasti mieleen.

Saavun Uuteen-Seelantiin myöhään yöllä. Maa ottaa minut vastaan sateisena ja raikkaalle syyssäälle tuoksuen. Lentokenttäbussin kuljettajan aito ystävällisyys ilahduttaa väsynyttä matkustajaa ja pian ollaankin jo hostellin portailla. Seuraa hyvin nukuttu yö, jonka jälkeen olen valmis kohtaamaan uuden maan päivänvalossa. Sää on aurinkoinen ja ilmassa syksyn kirpeyttä. Ympärillä on viehättäviä taloja ja puissa ruskan värit. Vastaan tulee kauniita siltoja, vehreitä puistoja ja hurmaavia punaisia puhelinkoppeja. Värikästä katutaidetta ja hyväntuulisia ihmisiä. Vähitellen katunäkymää alkaa kuitenkin hallita yhä enemmän rakennustyömaat, vinksallaan olevat talot ja tyhjyyttään ammottavat tontit. Silloin vasta alan kunnolla ymmärtää miten raunioina kaupunki vielä onkaan.

2

Hiljaisia katuja reunustavat tyhjillään olevat kiinteistöt.

Hiljaisia katuja reunustavat tyhjillään olevat kiinteistöt.

13

Christchurchia runteli vuonna 2010 voimakas maanjäristys joka sai aikaan mittavaa tuhoa. Järistystä seurasi useita jälkijäristyksiä joista voimakkain mitattiin vuoden 2011 helmikuussa. Ensimmäisen maanjäristyksen tuhojen rajoittuessa materiaalivahinkoihin ja loukkaantumisiin, tämä voimakas jälkijäristys ei säästänyt kaupunkia myöskään henkilövahingoilta. Järistyksen seurauksena 185 ihmistä menetti henkensä; uhreista nuorin oli viisiviikkoinen ja vanhin 87-vuotias. Joukossa oli usean eri kansallisuuden edustajia joista moni opiskeli maassa englantia. Suurin osa katastrofissa menehtyneistä sai surmansa muun muassa tv-talona ja kielikouluna toimineen rakennuksen sorruttua maan tasalle.

Christchurchin katedraali vaurioitui järistyksissä pahoin.

Christchurchin katedraali vaurioitui järistyksissä pahoin.

1

Myöskään kaupungin taidekeskuksena toiminut rakennus ei säästynyt vahingoilta ja läpikäy nyt mittavan kunnostusprosessin.

Myöskään kaupungin taidekeskuksena toiminut rakennus ei säästynyt vahingoilta ja läpikäy nyt mittavan kunnostusprosessin.

Olin tietoinen Christchurchin surullisista tapahtumista ennen kaupunkiin saapumistani, mutta silti yllätyin siitä miten vahvasti järistysten aiheuttama tuho näkyy edelleen katukuvassa. Oletin neljässä vuodessa tapahtuneen enemmän jälleenrakentamista ja katukuvan olevan eheämpi. Mutta jälleenrakentaminen on hidasta ja kallista. Vuonna 2013 arvioitiin jälleenrakentamisen hinnan kohoavan 40 biljoonaan dollariin. Pelkästään ydinkeskustassa on jouduttu repimään alas lukuisia rakennuksia niiden vaurioiduttua järistyksissä; 70 prosenttia keskustan kaupoista, hotelleista ja toimistotiloista on purettu. Uusia rakennuksia kohoaa kaupunkiin pikkuhiljaa.

Sillä aikaa kaupungissa on keksitty monta muuta innovatiivista tapaa elävöittää kovia kokenutta keskustaa. Monien kauppojen toimitilojen vahingoiduttua järistyksissä, alueelle on tehty uusi eläväinen ostosalue joka on rakennettu värikkäistä merikonteista. Konteista paljastuu muun muassa trendikkäitä putiikkeja ja kahviloita joissa on hauska kierrellä. Ympäri kaupunkia törmää myös upeaan katutaiteeseen; useamman rakennuksen seinästä löytyy huikeita maalauksia. Lisäksi kaupunkia koristavat väliaikaiset taidetempaukset, muun muassa jättisuuret puutarhatuolit. Järistyksissä pahoin vaurioituneen Christchurchin katedraalin korvaajaksi on rakennettu uusi katedraali – pahvista! Katuja kulkiessa tulee vastaan myös kaunis muistomerkki. 185 valkoiseksi maalattua tuolia, yksi edustamaan jokaista järistyksen uhria, kunnioittaa menehtyneiden muistoa.

Re:Start- ostoskeskus on koottu värikkäistä merikonteista!

Re:Start- ostoskeskus on koottu värikkäistä merikonteista!

Värikkäät ruokakojutkin ovat löytäneet keskuksen alueelle.

Värikkäät ruokakojutkin ovat löytäneet keskuksen alueelle.

9

Uusi katedraali on rakennettu innovatiivisesti pahviputkiloista.

Uusi katedraali on rakennettu innovatiivisesti pahviputkiloista.

Muistomerkki kunnioittaa järistyksen uhreja.

Muistomerkki kunnioittaa järistyksen uhreja.

Harmikseni moni matkalla tapaamani reppureissaaja moitti Christchurchiä tylsäksi paikaksi johon ei kannata tuhlata aikaansa. En voisi olla enempää eri mieltä. On totta, että kaupungin yhä jälleenrakentuessa ja toipuessa suuresta katastrofista, Christchurch ei ehkä tällä hetkellä tarjoa niin paljon tekemistä tai nähtävää kuin ennen järistyksiä. Näitä puutteita korvaa kuitenkin se ainutlaatuinen tunnelma joka kaupungissa vallitsee. Kuinka usein sitä tulee vierailtua paikassa joka on kokenut äärimmäistä tuhoa, ja todistettua sen jälleenrakennusta? Niinpä, ei kai kovin usein. Minulle Christchurch näyttäytyi kiehtovana, mielenkiintoisena ja innovatiivisena kaupunkina.

Moni turisti toivoo Uudessa-Seelannissa matkaillessaan saavansa kokea maanjäristyksen. Myönnän itsekin olleeni kiinnostunut kokemaan miltä tuntuu kun maa tärisee jalkojen alla. Vierailtuani Christchurchissa muutin mieleni – ja olen onnellinen siitä että kotini on Suomessa, vakaan peruskallion päällä joka ei liiemmin heilu.

P.S Seuraavassa postauksessa muutama vinkki kaupungissa kiertelyyn!

P.P.S Me ollaan Thaimaassa nyt ja kotimatkakin häämöttää kuukauden päässä! Blogi se vaan raahaa auttamattoman perässä 😀

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply