Suomen suurin matkablogiyhteisö
Australia

Great Ocean Road – Day 2

torstai, 20 marraskuun, 2014

Toinen päivä Ocean Roadilla alkoi ihastelemalla apostoleja aamuauringossa. Sää oli aika pilvinen mutta aurinko pilkahti sentään välillä näkyviin. Reissun ensimmäisestä päivästä voit lukea täältä.

Autossa vietetyn yön ja hyvien (?) unien sekä aamukävelyn jälkeen oli hirmuinen nälkä, joten suuntasimme siis läheiseen Port Campbelliin. Aamiaista löytyi paikasta nimeltä The Alcove Cafe. Jogurtti myslillä ja muilla lisukkeilla maistui! Hinnat eivät olleet halvimmasta päästä, mutta palvelu oli nopeaa ja ystävällistä ja nälkä hävisi.

Mahat täynnä lähdimme katsomaan miltä näyttää London Arch. Vuoteen 1990 asti kivimuodostelma oli yhtenäinen, kunnes osa siitä romahti mereen. Kaksi epäonnista turistia jäi ulommalle osalle jumiin mutta pelastautuivat sitten helikopterin kyydissä. Ennen romahdusta muodostelma tunnettiin nimellä London Bridge sillä se muistutti kovasti kaimaansa.

Ja matka jatkui…

(Lonely Planetin opastuksella)

…kohti Loch Ard Gorgea, joka on saanut nimensä vuonna 1878 haaksirikkoutuneen laivan mukaan. Laivan 37:stä miehistön jäsenestä ja 19:stä matkustajasta onnistui pelastautumaan vain kaksi nuorta. Jostain syystä olin ihan siinä uskossa, että laivan hylky on vieläkin nähtävissä ja sitten ihmeteltiin että eihän sitä täällä näy 😀 Taitaa olla lahonnut merenpohjaan jo aikoja sitten! Maisemat ovat kuitenkin taas kerran huikeat ja niitä voi ihailla ensin ylhäältä usealta näköalatasanteelta ja sen jälkeen laskeutua portaat alas isojen kallioiden ympäröimälle pehmeälle hiekalle.

Toisen päivän viimeinen etappi oli retki sademetsään Great Otwayn kansallispuistossa. Triplet Falls Rainforest Walk-niminen lenkki kesti vajaan tunnin ja johti kauniille vesiputouksille. Polku oli koko matkan ajan katettu joten kulku oli vaivatonta. Sademetsässä oli mahtava tunnelma, ihana vehreys oli koko ajan ympärillä ja puut olivat massiivisia. Reitin varrella oli myös opaskylttejä jotka kertoivat metsässä asustavista kasveista ja eläimistä.

road34

road36

Sademetsässä kiertelyn jälkeen alkoi tulla jo hämärä, joten lähdimme ajelemaan yöksi Geelongiin ollaksemme lähempänä Melbournea auton aamuista palautusta varten. Onneksi lähdimme ajoissa, sillä Melbournen aamuruuhka oli melkoinen! Mies selvisi kuitenkin vilkkaassa liikenteessä mainiosti, allekirjoittaneesta ei ollut paljonkaan apua aamu-unisena…

Tähän loppuun vielä erinäisiä vinkkejä Great Ocean Roadille suuntaaville. Matkan voi tehdä joko opastetulla ryhmäkierroksella tai omalla/vuokratulla autolla. Itse päädyimme vuokraamaan auton ja ajamaan itse, koska halusimme päättää omat aikataulumme ja reissata spontaanisti pysähdellen silloin kun siltä tuntuu. Viikonlopusta jäi hyvä mieli ja molemmat olivat sitä mieltä että tarpeeksi tuli nähtyä, rennolla aikataululla. Lonely Planet ja autonvuokraamosta mukaan saatu kartta auttoivat hahmottamaan missä kaikkialla kannattaa pysähtyä ja matkaopas tarjosi lisäksi muutakin nippelitietoa matkan varrella nähdystä. Opastetulla kierroksella on tietysti se hyvä puoli että ei tarvitse stressata ajamisesta ja lisäksi bussissa tapaa varmasti mukavia ja mielenkiintoisia ihmisiä. Tarjolla on ainakin yhden ja kahden päivän kierroksia. Lisäksi reitillä järjestetään vaelluksia, joten jos kunto kestää voit myös kävellä reitin läpi.

Tie oli todella hyvin merkitty alusta loppuun ja tiennumeroa (B100) seuraamalla oli vaikea eksyä. Tiellä ajetaan kovaa ja matkan varrella on kylttejä joissa pyydetään antamaan tietä nopeammille. Tätä pyyntöä noudatimme moneen kertaan ja päästimme kiireisemmät ohitse. Paikka paikoin tie on myös todella mutkainen, jolloin vauhti pakostakin hiljenee. Näköalapaikkoja oli tiuhaan ja olisi tehnyt mieli pysähtyä melkein jokaiselle, niin huikeita maisemia näkyi ympärillä. Matkan varrelle osui monta upeaa hiekkarantaa, joista useat olivat autioita ja saimme tallustella hiekalla aivan kaksin. Ilmeisesti reissatessamme lokakuun lopussa varsinainen sesonki ei ollut vielä alkanut. Turisteja oli toki isoimmilla kohteilla paljon, mutta ei kuitenkaan häiritsevästi.

Sääennusteita kannattaa tarkkailla kun suunnittelee reissua. Meidän kohdallamme ensimmäinen päivä oli aurinkoinen ja kirkas ja melko lämmin, kun taas seuraava päivä oli viileä ja sumuisempi. Olimme kuitenkin ensimmäisenä päivänä nähneet jo niin paljon, että toisen päivän sumuisuus ja huonommat näkymät eivät niin haitanneet.

Suurin nähtävyys reitin varrella lienee 12 apostolia joka oli toki upea, muttei kuitenkaan niin erityinen mitä etukäteen odotin. Ehkä odotukset olivat kasautuneet liiaksi. Suosikeiksi nousivat Loch Ard ja sademetsäkävely. Ja tietysti reitin varrella maisemat olivat uskomattoman hienoja koko matkan ajan. Sekä rannikolle päin että myös sisämaahan, joka oli vehreää ja laajaa ja suuria laitumia näkyi loputtomasti. Jos haluaa nähdä koaloita, Kennet Riverillä siihen on hyvä mahdollisuus. Me emme ajaneet reittiä ihan loppuun asti, mutta jos aikaa riittää ja on reitillä heinä-syyskuussa, kannattaa käydä Warrnamboolissa, jossa on hyvät mahdollisuudet nähdä valaita. Jos olisimme olleet oikeaan aikaan liikkeellä olisimme varmasti ajaneet sinne asti. Täältä voi tarkistaa, millaiset mahdollisuudet valaitten näkemiseen on milloinkin. Matkan varrelle mahtuu myös monta pientä kylää ja kaupunkia joissa kannattaa pysähtyä. Me pysähtelimme kaupungeissa enimmäkseen vain syömään, mutta Torquayssa kiertelimme enemmänkin. Rannalla oli hyvät mahdollisuudet kokeilla jos jonkimoista vesiurheilua tai vain katsella osaavia surffareita. Jos menisin Ocean Roadille uudelleen, ehkä pysähtyisin myös Apollo Bayssa, se jäi meiltä kokonaan näkemättä ja ehkä kiinnostaisi.

Tärkeintä on muistaa ottaa mukaan kamera ja pitää huolta että muistikortilla on tarpeeksi tilaa!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply