Suomen suurin matkablogiyhteisö

Nojatuolimatka ikuiseen kaupunkiin: Rooman piilotetut helmet

Rooma on yksi kaikkien aikojen matkakohdesuosikkejani. Se oli ensimmäisen varsinaisen ulkomaanmatkani kohde ja helteisen kaupungin kaduilla en voinut uskoa olevani siellä, missä niin monet historian tapahtumat olivat tapahtuneet. Kosketin ohi kulkiessani Colosseumin paahtavan auringon lämmittämää kiviseinää ja tunsin olevani historian tapahtumien keskellä. Kuvittelin antiikin gladiaattorit ja keskiajan ryöstäjät amfiteatterin rapuille ja käytäville.

Tuon ensimmäisen matkan jälkeen olen käynyt Roomassa vielä monta kertaa ja joka kerta jo kaupungin kaduilla kävellessäni tunnen saman kaikenkattavan, ylitsevuotavan ilon siitä, että saan olla tässä mahtavassa kaupungissa historian ympäröimänä. Seuraavilla matkoilla olen kuitenkin päässyt Colosseumia pidemmälle ja tutustunut myös piilossa lymyäviin jännittäviin yksityiskohtiin, joita ikuinen kaupunki tarjoaa.

Nyt esittelen muutaman kohteen Roomassa niille, jotka haluavat välttää turistilaumat ja poiketa sivukujille.

1 Pieni puutarha Piazza Venezian takana

Piazza Venezia on koko Rooman, ehkä jopa koko Italian liikenteen keskus, josta autot, bussit, skootterit ja raitiovaunut ottavat vauhtia singahtaakseen Corsolle tai Via Nazionalelle. Kuitenkin korttelin päässä tästä kaoottisesta pyörteestä löytyy pieni keidas sisäpihan kätkössä, keskellään pieni suihkulähde, jota ympäröi rehevä, elokuussakin eloisan vihreä puutarha. Suuntaa Michelangelon alaspäin viettäviltä rapuilta suoraan kohti Tiberin rantaa, talojen väliin pienelle tielle. Käänny sitten ensimmäisestä kadunkulmasta oikealle ja pidä katseesi tien oikealla puolella. Pian näet porttikongin, josta pääset varjoisalle sisäpihalle ja salaiseen puutarhaan.

2 Roma Beer Company Campo de Fiorilla

Campo de Fiorin laidalta löytyy tusinan verran terasseja, mutta yksi niistä kuuluu roomalaiselle pienpanimolle, Roma Beer Companylle. Istahda torin hulinan keskellä alas ja maistele paikallista käsityöläisolutta. Valikoimassa on myös muiden pienten oluttalojen juomia ja tällä terassilla pääsetkin halutessasi tutustumaan koko Italian pienpanimokulttuuriin, joka on eloisan monipuolinen, mutta jää usein viinien varjoon.

3 Trattoria del Pallaro

Pysytään Campo de Fiorin lähellä. Korttelin päästä aukiolta – joudut tosin kiertämään pari taloa, sujahda kujalle torin kaakkoiskulmasta ja lähde kiertämään korttelia vastapäivään, kunnes tulet vaatimattomalle Piazza Pallarolle – löytyy pieni ravintola, jossa aito italialainen nonna valmistaa joka päivä neljän ruokalajin aterian niille onnekkaille, jotka onnistuvat saamaan pöydän. Älä yritä pyytää ruokalistaa, sillä nonna kokkaa, mitä kokkaa. Annokset ovat jättimäisiä ja syöminen toteutetaan rauhallisesti ja pitkän kaavan mukaan. Istu alas, rentoudu, nauti italaisesta puheensorinasta ja odota toinen toistaan maukkaampien ruokalajien ilmestymistä eteesi.

4 Hotel Artemiden kattoterassi

Via Nazionalen varrella, muutama kortteli Repubblican metroasemalta alaspäin, löytyy hotelli Artemide, jonka terassilta voi ihailla maisemaa kaupungin kattojen yli. Tämä ei ehkä ole Rooman paras kattoterassi, mutta mahdollisesti tunnelmallisin – ja muut turistit eivät parveilee täällä. Tilaa siis herkullinen drinkki ja istu rauhassa ihailemaan auringonlaskua ikuisessa kaupungissa.

5 Pienet kujat, joille turistit eivät uskalla eksyä

Rooma on täynnä turisteja, mutta kuten monessa muussakin italialaisessa kaupungissa, tavallinen roomalainen arkielämä odottaa vain muutaman askeleen päässä nähtävyydeltä – jos uskaltaa poiketa sivukujalle. Rooman parasta antia eivät ole Colosseum, Pietarinkirkko ja Fontana di Trevi, vaan kujat niiden ympärillä ja välissä. Poikkea rohkeasti sivukadulle, kujien verkostoon ja pienimmillekin poluille, joilla rakennukset melkein nojaavat toisiaan vasten.

Parhaita kujia löytyy jos lähdetkin joen ylitettyäsi poispäin Santa Maria in Trasteverestä, etelään Ponte Garibaldilta, tai Colosseumilta pohjoiseen, seikkailemaan kohti Terminin juna-asemaa. Tai oikeastaan poispäin turistivirroista missä päin kaupunkia vain. Suuntaa katseesi kujalle, jossa ei ole ketään muita ja pyykit roikkuvat ikkunoista.

Previous Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply