Suomen suurin matkablogiyhteisö

Matkakirje Budapestista: viisi tärppiä viikonloppumatkalle

Hirvittävä työkaaos on pitänyt tutkimusmatkailijan kiireisenä ja lukuisten lukuisten palaverien parissa. Tylsääkin tylsempää tavanomaista elämää siis, vaikka kevät on jo saapunut keskuuteemme. Tässä kuitenkin pieni pala Budapestia arkemme iloksi.

Viime viikon ainoa tutkimusmatka kohdistui uuteen bagel-paikkaan korttelin toisella puolella – lounaanhakumatka sujui miellyttävästi Helsingin aurinkoisilla kaduilla, vaikka leppeä tuuli sekoittikin hiukset muotoillen ne linnupelätin-tyyliin. Uusi hiustyyli täydensi etätyö-lookin, johon kuuluivat vihreäkuvioiset haaremihiusut, lenkkarit, iso välikauden takki sekä pölähtänyt mielenmaisema.

Kirjoitan teille nyt kuitenkin etätyösohvan nurkasta kirjeen mielikuvamatkaltani Budapestiin, sillä kevään tulo vie mielen vuodentakaisiin tunnelmiin.

Vuosi sitten olin juuri palannut koto-Suomeen Budapestissa vietetyn talven jälkeen. Kevät oli juuri lämmittänyt kaupungin mukavaksi ja terassit auenneet, vaikka uhkaava koronatilanne peruikin jo sisätiloissa järjestettäviä tapahtumia ja kerääntymisiä.

Budapestissa harmaa talvi muuttuu kevääksi yllättäen ja kevät yhtä yllättäen kesäksi. Lämpötila voi yhtäkkiä olla yhtenä aamuna yli viidentoista asteen ja kaupunki tuoksua lämmöltä ja kukilta. Kevättakki voi olla kauppareissulla liikaa aivan varoittamatta ja opiskelijat ovat nopeaiikkeisinä jo vallanneet ensimmäiset auenneet terassit.

Vaikka matkustaminen ei ole vielä suotavaa, valoa näkyy jo tunnelin päässä ja Euroopan kaupunkilomia voi ruveta jo suunnittelemaan ehkä loppukesään tai ainakin syksyyn. Siksi listaankin tässä matkakirjeessä omat (vähemmän turistiset) vinkkini Budapestiin – toivottavasti nämä inspiroivat muitakin kaukokaipuisia:

Budapest. Raitiovaunu 2 Tonavan rannalla.

1 Margaret-saari ja Tonavan rannat paikalliseen tyyliin

Erityisesti kesällä Tonavan varrella pääsee virkistävän tuuleenvireen raikastamana pakenemaan kaupungin kuumuutta. Näkymiä voi ihailla kävelemällä rantaa pitkin tai hyppäämällä johonkin lukuisista jokiristeilijöistä – tai jopa turistibussiin, joka kiertää ensin kaupungin katuja ja ajaa sitten jokeen muuttuen turistiveneeksi.

Jos kuitenkin haluaa toteuttaa jokipäivän ilman (suuria) turistilaumoja, vinkkini on hyödyntää julkista liikennettä, vaikka nämäkin aiemmin piilotetut helmet ovat jo joidenkin turistien tiedossa.

Joen Pestin puolista rantaa pitkin kulkee raitiovaunulinja 2, jolla on erinomainen sightseeing-reitti. Sporalla pääsee katselemaan maisemia 300 forinttia eli noin euron maksavalla lipulla.

Toinen vaihtoehto on hypätä vesibussiin. Lippu maksaa vähän ratikkapilettiä enemmän, mutta sekin vain muutaman euron verran. Vesibussi risteilee Tonavan rannalta toiselle koko kaupungin keskustan pituudelta ja kyydistä pääsee ihaileilemaan kaikkia Budapestin päänähtävyyksiä joelta käsin.

Vesibussin reitin pohjoispäässä sijaitsee Margaret-saari, jolla bussi pysähtyy. Oivallinen idea onkin hypätä saaren pysäkillä veneestä ja viettää loppupäivä kierrellen saarta, josta löytyy puistoa, joitain ravintoloita ja viiden kilometrin lenkkipolku, joka kiertää saaren rantaa pitkin.

Budapest, fröccs.

2 Paikallisen juomavalinta: fröccs aurinkoisella terassilla

Unkarin ehdottomasti paras kesäjuoma on fröccs, jossa on rose- tai valkoviiniä ja sodavettä. Tämä drinkki on täydellinen nautittavaksi aurinkoisella terassilla.

Ihan kaupungin keskustassa ja joen rannassa terassit ovat täynnä turisteja, meluisia ja kalliita, mutta esimerkiksi palatsikaupunginosasta, keskustan kaakkoispuolella, yliopiston rakennusten välistä, löytyy pieniä aukioita, joiden laidat on täytetty eriparisilla värikkäillä pöydillä ja tuoleilla. Täällä juomat ovat halvempia ja asiakkaat iloisempia.

Budapest. Matkavinkkejä.

3 Kylpylät – turistittomat vaihtoehdot

Budapest on tunnettu kylpylöistään ja jokainen, jossa olen käynyt on ollut omalla tavallaan mahtava. Itse kuitenkin etsin yleensä erityisesti paikallisia kokemuksia ja kohteita, joihin ei joka turisti löydä. Niin myös kylpylöissä.

Yksi vähiten turisteja houkuttelevista kylpylävaihtoehdoista on keskustan eteläpuolella sijaitseva Dandár Fürdö. Tämä kypylä ei ole puitteiltaan ylellinen tai edes kovin historiallinen, vaan melko pelkistetty ja osittain uimahallimainen. Kylpylässä on kuitenkin kaksi ulkoallasta rauhallisella puiden varjostamalla sisäpihalla ja erittäin hyvä höyrysauna. Lisäksi piha-altailta on lyhyt matka sisälle pienelle kioskille, jossa myydään edullista olutta. Varaa muutama tunti ja rentoudu sisäpihan rauhassa!

Toinen, edellistä ehkä hiukan turistisempi vaihtoehto on Királyn kylpylä. Tämä kylpylä on ottomaanien ajoilta, kulahtanut ja vanhanaikainen, mutta erittäin tunnelmallinen. Pääsalissa on suuri pyöreä allas, jonka yläpuolella kohoaa korkea kupolikatto. Kupoli on täynnä pieniä tähden muotoisia ikkunoita, joista päivänvalo siivilöityy hämärään tilaan. Kylpylästä löytyy myös eri lämpöisiä pienempiä altaita sekä kaksi erilaista saunaa.

Királyn kylpylän takana korttelin toisella puolella on hyvin tunnelmallinen pienen pieni erikoisoluisiin keskittynyt pubi, aivan pienessä kellarihuoneessa. Pubin pitäjä on ystävällinen ja auttaa mielellään vieraitaan valitsemaan kymmenistä erilaisista oluista  sopivan juoman kylpyläpäivän päätteeksi.

Budapestin ravintolat. Ankankoivet.

4 Ankankoivet ja muut salaiset ruokatärpit

Unkarilainen ruoka on herkullista – ei mitään kevytruokaa, mutta herkullista. Ehdoton ravintolatärppini on pieni perinteikkäästi sisustettu, vähän turisteja varten nätiksi laitettu ravintola Pipa Étterem, pienellä Pipa-tiellä, pääkauppahallin vieressä. Turistisesta sijainnista ja sisustuksesta huolimatta ravintola tarjoaa Budapestin parhaat ankankoivet. Rapea koipi tarjoillaan kotitekoisen perunamuusin ja herkullisen haudutetun kaalin kera ja annos on niin suuri, että sen saa juuri ja syötyä, mutta alkupalaa ei kannata erehtyä tilaamaan.

Muita hyviä ravintoloita löytyy seitsemännestä ja kahdeksannesta kaupunginosasta. Henkilökohtaisiin lemppareihini kuuluu Alma & Körte palatsikaupunginosan uumenissa. Ravintola on hiukan tavallista budapestilaista hintatasoa hintavampi, mutta ei todellakaan kallis. Jokaikinen annos, jonka olen täällä syönyt on ollut herkullinen ja viinivalikoima on myös loistava. Pöytävaraus kannattaa tehdä, etenkin viikonloppuiltaisin.

Kolmas suosittelemisen arvoinen paikka on Ruben Étterem lähellä Astorian metroasemaa. Tänne kannattaa tulla lounaalle ja jos haluaa pelata varman päälle, varata myös pöytä. Ravintola on usein aivan täynnä. Illallislista on myös hyvä, mutta eniten vastinetta rahalleen saa lounaalla. Lounaaseen kuuluu päivän keitto, pääruoka ja jälkiruoka ja naurettavan pienellä summalla saa eteensä upeita unkarilaisia makuja huolella valmistettuna.

Budapest. Tonava.

5 Vietä viikonloppua kuin paikallinen ja tee luontoretki

Etenkin kevätauringon alkaessa lämmittää, Budapestista on suosittua tehdä pieniä päiväretkiä lähistön luonto- ja muihin kohteisiin. Jos ei halua lähteä kauas, yksi vaihtoehto on kiivetä Gellertin kukkulalle ja ihailla maisemia kaupungin korkeimmalta kohdalta.

Jos taas haluaa tehdä pidemmän retken, toinen vaihtoehto on suunnata Zugligetiin. Hyppää bussiin numero 291 Nyugatilta tai Margit-sillalta ja aja pysäkille Zugliget Libegön pysäkille. Täältä löydät tuolihissin alemman aseman ja muutamalla eurolla pääset ajamaan vartin matkan ylös kukkulalle. Kukkulan huipulta löytyy paljon mukavia kävelyreittejä luonnon keskellä sekä vanha näköalatorni maisemien ihailuun.

Pääsisipä jo Budapestiin, tai minne vain! Ei auta kuin odotella ja sillä välin nojatuolimatkailla.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply