Suomi

Vuojoen upea kartano ja Irjanteen kulttuurimaisema

sunnuntai, elokuu 25, 2019

*Kaupallinen yhteistyö: Vuojoen kartano ja Eurajoen matkailutoimi

Ystäväni Saana Live now – dream later -blogista sen keksi. Koska Satakunta on aivan liian vähän esillä potentiaalisena kotimaan matkakohteena, meidän pitää tehdä asialle jotain. Syntyi #satakuntamaailmankartalle, jonka järjestyksessään kolmas retki suuntautui tällä kertaa tuttuihin maisemiin Eurajoelle.

Ja tutut maisemat ne vasta yllättivätkin, sillä Eurajoki osoittautui ihan mahtavaksi kohteeksi, jossa pääsi kokemaan monenlaista aina kartanotunnelmista ydinvoimaan ja upeisiin retkeilymaisemiin.

Edellisessä jutussa käytiin tutustumassa Olkiluodon vierailukeskukseen, retkeiltiin ja juotiin skumppaa Pinkjärvellä, saunottiin merenrannalla Lahdenperässä ja ihailtiin jokimaisemia. Mutta nyt on historiallisen Eurajoen vuoro muinaislinnoineen, kartanoineen ja torppineen.

Vuojoen kartano on yksi Suomen upeimmista kartanoista

Neljä kilometriä Porin ja Rauman väliseltä valtatieltä ja tie vie poikkeuksellisen upean kartanon pihaan. On vaikeaa uskoa, että ollaan vain parinkymmenen kilometrin päässä nuoruusvuosien kodistani, niin harvoin täällä on tullut käytyä.

Suomen kaunein kartano

Vuojoen kartano on ollut keskeinen vaikuttaja koko Eurajoen historiassa. Kartano mainitaan asiakirjoissa jo 1500-luvun lopulla, mutta varsinainen kukoistuskausi koettiin 1800-luvulla, kun Suomen rikkaimpiin kuuluva Lars Magnus Björkenheim osti tilan itselleen. Hänen aikanaan Vuojoen kartanosta tuli yksi aikansa uudenaikaisimpia suurtiloja, jonka toimet vaikuttivat suuresti Eurajoen ja myös Rauman seudun kehitykseen.

Sattumasta tässäkin oli kyse, niin kuin usein elämässä. Tarinan mukaan Björkenheim oli alunperin hankkimassa perheen kodiksi Jokioisten kartanoa, kun matkan aikana krouvissa joku kuuli asiasta ja kartano ostettiin Björkenheim nenän edestä. Totta tai ei, me voimme joka tapauksessa iloita, että Björkenheim päätyi tavalla tai toisella Eurajoelle.

Sillä häneltä löytyi niin tarvittavaa innostusta kuin rahaa, joiden avulla rakennutti kodikseen nykyisen, vuonna 1836 valmistuneen kartanolinnan. Kartanon kauniista empiretyylisestä ilmeestä saamme kiittää sen suunnittelun viimeistellyttä C.L. Engeliä. Sitä samaa kaveria, joka on suunnitellut mm. Helsingin senaatintorin ympäristön.

Tuntuukin hämmentävältä, että vain sata vuotta myöhemmin tila oli pilkottu ja kartanon rakennukset siirtyneet Eurajoen kunnan omistukseen. Ja kaunis kartano muuttunut vanhainkodiksi. Harvinaisesta eksoottisista hedelmistä tunnettu kasvihuone vaihtui  mielisairaalaksi ja päärakennuksen ja itäisen sivurakennuksen yhdistäjäksi rakennettiin käytännöllinen, eikä niin kovin kaunis, lisärakennus.

Onneksi tämä vaihe on nyt historiaa, ja kartano saa todistaa uudenlaista elämää. Rumat lisärakennukset hävitettiin ja kartano entisöitiin vuonna 2005, jolloin palautettiin mm. alkuperäinen huonejako ja tilojen värimaailma sekä hieman myöhemmin kunnostettiin myös kasvihuone eli orangeria sekä kartanon julkisivun kauniit könninkellot.

Vuojoen kartano
Kartanon kalustus on tyyliin sopivaa, vaikka alkuperäistä kalustusta siellä ei enää ole. 

2019-08-18_03-37-29
Orangeriassa kasvaa jälleen eksoottiset hedelmät

Orangeria illalla
Kasvihuone iltavalaistuksessa. Luultiin, että yllätettiin kummitus itse teossa, mutta se olikin vartija iltakierroksellaan.

Vuojoen kartano piharakennus
Piharakennuksetkin on palautettu entiseen loistoonsa.

Nykyisin kartano toimii matkailu-, kokous- ja kulttuurikeskuksena tarjoten tyylikkäät puitteet niin matkailijalle, perhejuhliin kuin yritystilaisuuksiin. Majoitustilaa on 15 hengelle.

Majoitus Vuojoki

Kartanon aamiainen

Kartanon uusi vetäjä Elina Nurmoranta haluaakin herättää kartanon jälleen eloon. Syksyn kalenteriin on ilmestynyt jo monta kiinnostavaa tapahtumaa, ja jäämme innolla odottamaan mitä kaikkea muuta hän kartanolla vielä keksiikään. Rohkeutta ja ideoita ei puutu. Onneksi, sillä kovin montaa tällaista helmeä Suomesta ei löydy.

Skumppaakuksasta
Millainen miljöö, sellaiset eväät

Eurajoki Vuojoen kartano
Ilta-aurinko paistaa kauniisti palveluskunnan käyttämän sisäänkäynnin puoleiselle sillalle.

Kuusikuja Vuojoki
Kuusikujalla kummitusjahdissa

Parhaiten pääset seuraamaan Kartanon tulevia tapahtumia heidän Facebook-sivuiltaan. Mä olenkin jo ystäväni kanssa ilmoittautunut loppusyksyn Murhamysteeri-illalliselle. Ehkä silloin törmätään myös niihin kartanon kummituksiin, joita tällä reissulla ei tavattu.

*Vuojoen Kartano tarjosi majoituksen ja aamiaisen. Majoituspalveluita voi varata toistaiseksi suoraan Kartanolta, mutta lähitulevaisuudessa varauksen voi tehdä myös booking.comin kautta. 

Välimaan perinnetorppa

Kiehtovan kartanon lisäksi Eurajoella pääsee tutustumaan myös kartanon torpparin elämään. Sillä ei olisi Vuojoen kartano kukoistanut ilman ahkeraa työvoimaansa. Välimaan torppa ei kuitenkaan ole mikään tavallinen museo, vaan siellä eletään 1930-luvun torpparin elämää ja siellä pääsee itse kokeilemaan miten entiasajan työt onnistuisivat.

Välimaan torppa Eurajoki

Eurajoki perinnetorppa

Kahvinjauhanta Välimaan torppa

Välimaan torppa Eurajoki

Meidän vierailumme Eurajoelle osui sopivasti Torpan Suviviikolle, jolloin torppa oli avoinna yleisölle joka päivä. Vaikka kyseessä on ensisijaisesti lasten kohde, hyvin mekin siellä viihdyimme.

Kesätapahtumien lisäksi torpalla järjestetään yleisötapahtumia joulun ja laskiaisen aikaan.

Perinnetorppa Eurajoki

Liinmaan muinaislinna

Mutta on Eurajoella ollut merkittävää elämää jo ennen Vuojokeakin. Tosin  linnafanien ei kannata nyt innostua liikaa, sillä 1200-1300 -luvuilla täällä sijainneesta Liinmaan linnasta on enää jäljellä vallirakenteet ja muutama maakuoppa. Täällä tarvitaan paljon joko harjaantunutta historiasilmää tai mielikuvitusta, jotta pystyy hahmottamaan miltä entisaikojen puulinnoitus on saattaanut näyttää.

Muinaisjäännös Liinmaa
Kyltti muistuttaa, että kyseessä on muinaisjäännös. 

Olisivatpa linnan rakentajat käyttäneet puun sijaan kiveä, niin kenties me saisimme tänäkin päivänä ihailla oikeita raunioita näiden ruohottuneiden kumpareiden sijaan.

Liinmaan linna kartta

Keskiajalla linna on sijainnut pienellä saarella, josta on ollut helppo valvoa Pohjanlahden kaupankäyntiä ja liikennettä. Ei uskoisi, sillä nykyään meren rantaan on satoja metrejä ja joka puolella näkyy vain metsää ja peltoja.

Irjanteen kirkko ja museot

Vuojoen kartanon lisäksi Eurajoelta löytyy toinenkin historiallisesti kiinnostava kokonaisuus, Irjanteen kylä. Irjanne asutettiin jo varhaiskeskiajalla, jolloin se sijaitsi vielä meren rannalla. Onneksemme sille ei kuitenkaan käynyt kuten Liinmaan linnalle, vaan kylän keskeisin elementti, Satakunnan vanhin puukirkko, on seissyt samoilla sijoillaan vuodesta 1731 lähtien. Sillä samalla paikalla, jossa on ollut kirkko jo 1200-luvulta lähtien.

Irjanteen kirkko

Irjanteen kirkko

Irjanteen Irja ja Janne
Irjanteen Irja ja Janne ovat ahkeria kirkossa kävijöitä

Vaivaisukko Eurajoki
Kellotapulin vaivaisukko muistuttaa auttamaan vähävaraisia. 

Kirkon lisäksi Irjanteella on vaikuttava museokokonaisuus: maatalousmuseo, koulumuseo, kotiseutumuseo ja vanha ruiskuhuone. Kylämiljöö on varsin idyllinen ja se on nimetty valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuurihistorialliseksi ympäristöksi.

Irjanne museot ja kirkko

Irjanne Eurajoki

Me pääsimme tutustumaan kirkkoon ja museoihin oppaan johdolla, ja aika kului kuin siivillä. Kuulimme tarinoita, istuimme pulpetissa kuin kansakoulun oppilaat konsanaan ja arvuuttelimme mitä kaikkea näillä maatalousvälineillä on tehtykään.

Maatalousmuseo Irjanne
Traktorin minäkin sentään tunnistin

Ruiskumestarin vaja Eurajoki
Palomiesten homma on entisaikaan ollut melkoisen hankalaa. 

Kotiseutumuseo Eurajoki
Polkupyörä piti rekisteröidä samaan tapaan kuin moottoriajoneuvot nykyisin. 

Koulumuseo Eurajoki
Koulumuseoon on rakennettu koululuokkia, joissa pääsee vanhanajan opintien makuun. Mä olin riittävän vanha osatakseni tavata vanhalla tavalla. 

Matkabloggaaja koulussa
Saana selvisi vain pienillä moitteilla opettajan tarkastuksesta. Kynsien alta ei löynyt onneksi likaa. 

Ja ne uskomattomat tarinat, niitä kuuntelisi vaikka kuinka kauan. Tarinoita hurjasta Åke Tottista, Munakarin veljeksistä, Vuojoen kartanon kummituksista, entisistä presidenteistä sekä hieman tuoreemmistakin paikallishahmoista. Eurajoen oppaat ovat todella omistautuneet asialleen.

Munakarin veljeksille on omistettu kokonainen huone maatalousmuseon perältä. Näistä pirtunkeittäjä-vanhapoikaveljeksistä kerrotaan lukuisia tragikoomisia tarinoita heidän pitäessään viimeiseen asti kiinni yksinkertaisesta saaristolaiselämästään Munakarin mökissään, vaikka viereen rakennettiin ydinvoimalaa. Suuri osa mökin alkuperäistä esineistöä on siirretty tähän museoon.

Munakarin veljekset Eurajoki

Munakarin veljekset museo

Yksi legendaarisimmista Irjanteella vaikuttaneista hahmoista on sotamarsalkka, Vuojoen kartanon isäntä, Åke Tott, joka perusti kirkon takana virtaavaan koskeen 1630-luvulla Irjanteen ensimmäisen sahan. Herra Tott ei ollut mikään säyseä mies ja tarinat kertovat, miten kirkkoa vastustanut hurjapää päätti kerran ratsastaa Irjanteen kirkkoon sisälle asti ilmoittaen olevansa Jumalaa suurempi. Miehen ratsua nämä puheet eivät selvästi miellyttäneet, sillä yhtäkkiä hevonen polvistui kirkon lattialle, eikä noussut käskyistä huolimatta. Ei siis ollut Åke Tott ainakaan hevostaan mahtavampi.

Irjanne koski Eurajoki

*Eurajoen matkailutoimi tarjosi opastukset Irjanteen kirkkoon ja museoihin sekä Vuojoen kartanoon. Museot ovat avoinna yleisölle kesäsunnuntaisin. Irjanteen kirkko toimii kesäisin tiekirkkona ja on avoinna tiistaista sunnuntaihin. 


Toivottavasti olet yhtä vaikuttunut kuin minä tästä kaikesta, mitä Eurajoella on tarjottavaan. Kaksi päivää meni kuin vilauksessa ja enemmänkin aikaa olisi saanut kulumaan.

Eikä tässä ollut vielä kaikki. Kuntaliitoksen myötä Eurajokeen liittynyt Luvia tarjoaa nykyään oman kiinnostavan lisänsä Eurajoen matkailutarjontaan. Miltä kuulostaisi purjehdusreissu Selkämeren kansallispuistossa perinnelaiva Ihanalla? Tai kesälauantain lavatanssit Luvian Laitakarissa? Entäpä majakkaretki Säpin saarelle? Satakunta ansaitsee todellakin paikkansa maailmankartalla.

Linkit aikaisempiin juttuihin tässä:

Säppi – majakkasaari Selkämeren kansallispuistossa

Eurajoki – monipuolinen matkailukohde Satakunnan rannikolla

10 syytä nostaa Merikarvia maailmankartalle

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Maisemaonnellinen Johanna keskiviikko, elokuu 28, 2019 at 22:55

  Vuojoen kartano pompsahti sponsoroituna FB-feediini. Ja tuttujen ihmisten blogijako! Mitenkäs tämä onkaan jäänyt lukematta?

  Tosi komea on tuo kartano! Heti alkoi tehdä mieli vähintään Murhamysteeri-illalliselle ;)

  • Reply toisiinmaisemiin perjantai, elokuu 30, 2019 at 08:07

   Mun on pitkään tehnyt mieli osallistua tuollaiselle mysteeri-illalliselle ja näin upea miljöö tuo varmasti iltaan oman lisänsä. En malta odottaa! Raporttia luvassa marraskuussa somekanavissa @toisiinmaisemiin

   • Reply Maisemaonnellinen Johanna perjantai, elokuu 30, 2019 at 16:26

    Ja kuinkas sitten kävikään! Nyt on minullakin liput varattuna marraskuun iltaan. Kenties me tapaamme siellä?

    • Reply toisiinmaisemiin perjantai, elokuu 30, 2019 at 19:08

     Ihan mahtavaa. Siellä nähdään!

  Leave a Reply