Suomi

10 syytä nostaa Merikarvia maailmankartalle

tiistai, heinäkuu 31, 2018

Yhteistyössä
VisitMerikarvia – Purolomat – MeriElämys*

Kesän #satakuntamaailmankartalle -aiheinen jo perinteeksi muodostunut lähiretki Satakunnassa vei meidät Saanan kanssa tällä kertaa Merikarvialle.

Kyllä mä tiesin, että Merikarvia on olemassa. Mitään muuta en sitten tiennytkään.

Ei meillä mitään odotuksia ollut. Merikarvialle päädyttiin oikeastaan siitä hämmennyksestä että Satakunnassa on paikka, jossa kumpikaan meistä ei ollut kunnolla edes käynyt. Saati että olisimme tienneet mitä siellä voi tehdä.

Merikarvia onnistui yllättämään ihan täydellisesti. Niin paljon että tätä entistä luvialaista ihan kismittää. Mutta koska olen aikuinen, pystyn piilottamaan kateuteni ja kertomaan kymmenen asiaa mitä Merikarvialla muka kannattaa tehdä.

1. Melo Merikarvianjoella

Merikarvianjoki kiemurtelee hauskasti läpi Merikarvian. Ja sen vanhoissa uomissa on ihana meloa leppoisasti (vai tekikö Saana kaiken työn) oppaamme Jussin tarinankerrontaa kuunnellen. Koskimelontakin olisi mahdollista korkeampien vesien aikaan, mutta me suuntasimme kanootit Haikarareittiä pitkin Jokisuun laavulle. Ja myös näimme ne reitille nimensä antaneet harmaahaikarat. Retki olisi käynyt myös nauruterapiasta, sen verran hauskaa meillä oli.

Opastetut yleiset melontaretket 26.8.2018 asti joka sunnuntai klo 13-16.30, hinta 33€/hlö. Lisätietoja Purolomat

2. Pyöräile Piinukosken riippusillalle

Merikarvianjoki on suosittu kalastusjoki, mutta sen koskien taukopaikat sopivat myös muiden kuin kalastajien retkikohteeksi. Me pyöräilimme Merikarvia Highlights-reittiä kohti Piinukosken riippusiltaa nauttimaan upeasta kesäillasta ja mahtavasta kuutamosta.

Unohtamatta #skumppaakuksasta

Koskipaikat ja muut lisätiedot: merikarvianjoki.fi
Merikarvian kunnan polkupyöriä voi lainata Krookan satamassa sijaitsevalta Rantahuoneelta. Vanha-Heikkilän Majatalossa majoittujat pyöräilevät sen sijaan tyyliin sopivilla mummopyörillä. 

3. Juo nokipannukahvit laavulla

Merikarvialla on toistakymmentä hyvin hoidettua laavupaikkaa. Useimmat niistä sijaitsevat joen varrella, ja hätäisimmät pääsevät perille vaikka autolla. Mutta muutama löytyy myös saariston kätköistä. Voit nauttia meidän tavoin nokipannukahvit melontaretken lomassa Jokisuun laavulla, tai paistella makkarat meriretkellä Hamskerin retkeilysaarella. Vaikeinta onkin valita oma suosikkipaikkasi.

4. Kurkista savustusuuniin

Dernjatinin entisessä kalasavustamossa Krookassa toimii nykyisin Galleria Vanha Savu. Hieman epäileväisenä kaksi retkeilykaverusta ilmaiseen galleriaan saapuivat, mutta saivatpa nenilleen. Mitkä puitteet ja mitkä näyttelyt. Ihan parasta on entisten savustusuunien sisään tehdyt installaatiot. Näyttelyiden lisäksi galleriassa järjestetään erilaisia konsertteja ja tapahtumia. Mene ja hämmästy.

Galleria Vanha Savu. Gallerian yhteydessä toimii kesäaikaan kulttuurikahvila sekä Merikarvian matkailuinfo. Avoinna päivittäin klo 11-18.

5. Käy kahvilla muuntajassa

Merikarvialaiset yrittäjät ovat kekseliäitä ja ennen kaikkea aikaansaavia. Väittävät puhaltavansa yhteen hiileen. Nähtiin siitä parin päivän aikana monta esimerkkiä. Niin ilmeisesti moni muukin, sillä Merikarvia on kerännyt mainetta aktiivisilla yrittäjillään ihan valtakunnallisestikin. Sillä kuka muu kuin merikarvialainen keksisi avata keskustan ulkopuolelle hylättyyn muuntajaan sympaattisen kesäkahvilan? Ja missä muualla kuin Merikarvialla siitä tulisi todella suosittu kohtaamispaikka?

Lue lisää Eurolla ostettu muuntaja heräsi eloon kotileipurin kahvilana ja kioskina Merikarvialla. SK 13.6.2018

6. Pistäydy torilla

Perjantaisin on toripäivä. Ja siellä käyvät kaikki. Myynnissä on kaikkea mitä kesäaikaan väkiluvultaan kolminkertaiseksi kasvanut pikkukylä tarvitsee.

Koska lähimpään kaupunkiin Poriin on yli 50 kilometriä, 3200 asukkaan Merikarvia hämmästyttää muillakin palveluillaan. On oma Alko (skumppatyttöjen pelastukseksi), pankki, sähkötarvikekauppa, sekatavaraliike, supermarketit, vaatemyymäläkin. Grillikioski, useita camping-alueita, mökkimajoitusta ja majataloja. Uimahalli, jäähalli ja lukio. Aika monesta muusta kunnasta moni näistä on jo kadonnut katukuvasta.

7. Koe perinteisen majatalon tunnelma

Jos on rohkeutta kokeilla uutta, on rohkeutta säilyttää vanhaakin. Vanha-Heikkilän tilan emäntänä häärii Susanna, majatalon pitäjä jo kolmannessa sukupolvessa. Me valitsimme perinteisestä majatalosta yösijaksemme talon aurinkoisimman huoneen nimeltään tietenkin Aurinkoinen. Hyvin nukutun yön jälkeen (ainakin minä nukuin, en uskaltanut kysyä Saanalta kuinka paljon kuorsasin) itsetehdyt leivät, puuro ja muut herkut saattelivat meidät seuraavana aamuna kohti merielämyksiä Ouran saaristossa.

Hinta aikuiselta 68€ /vrk tai 2h huone 128€/vrk. Lisätiedot vanhaheikkilanmajatalo.fi

8. Yövy Ouraluodolla

Vanhan sanonnan mukaan Merikarvialla, ja etenkin Ourassa, on sata aurinkoista päivää enemmän kuin sisämaassa. Ouraluodon karun kaunis saari onkin omiaan luontoretkeilyyn joko omalla veneellä, yleisöristeilyllä tai tilauskyydillä.

Kaikkien retkeilijöiden käytössä on uimaranta, yöpymiseen sopiva venevaja, grillauspaikkoja, telttapaikaksi tehty puinen terassi (jonka sijainnin suhteen älä usko aluekarttaa) sekä ulkovessat. Vettä saareen ei tule, joten juomavesi on tuotava mukanaan.

Saarella voi yöpyä myös mukavasti sängyssä nukkuen vuokraamalla entisen Luotsituvan tai Ryssänkasarmin, joista jälkimmäiseen meidän petipaikat oli varattu. Majoittujien yhteiskäytössä on lisäksi keittiö ja sauna. Ja veneilijät nauttivat yhdestä yöstä laiturin kyljessä täysin ilmaiseksi.

Lisätiedot Merikarvia – Ouran saaristo

9. Kiipeile kivikoissa

Merikarvian saaristo on kivikkoinen. Oura tarkoittaakin perinnetiedon mukaan hyvin kivikkoista sorasärkkää. Tällaista saaristoa en ole ennen nähnyt. Ouraluodon kivillä puolen tunnin kiipeily vastaa monen tunnin patikointia. Ainakin seuraavan päivän jäykkyydestä päätellen.

Jos saariston kivikot eivät riitä, niin tästä Retkipaikan jutusta löydät vinkit kivien keskeltä löytyviin luoliin Merikarvian Sikarounikoilla.

10. Tunne aaltojen voima

Ouran saaristo on Selkämeren kansallispuiston pohjoisin osa. Merelläkulkija näkee siellä uljaita merikotkia ja kaislikon suojissa piileskeleviä harmaahaikaroita. Joutsenparin lemmentanssi vie romanttisiin tunnelmiin, kunnes seuraavan joutsenperheen uhittelu palauttaa nopeasti maan pinnalle. Siinä on lintu, jonka kanssa en halua riidellä. Saariston suojista poistuminenkin palkitaan, sillä ulkomeren aalloilla kyyti on hurjempaa kuin vuoristoradassa. Ja väittivät pikkuaallokoksi.

Merikarvia tarjoaa loistavat puitteet veneilyyn. Krookan vierasvenesataman laiturissa voi yöpyä yhden yön Ouraluodon tavoin maksutta. Retkisatama laavuineen löytyy myös Hamskerista ja Hajulan saaren saunan voi varata veloituksetta.

Ilman omaa venettäkin merelle pääsee: yleisökuljetuksilla Ouraluodolle ja tilausretkillä muualle saaristoon.

10+ 1. Lisävinkki lapsiperheelle

Koivuniemen Herran lasten matkailumaatila MuuMaa on ihan ehdoton hitti perheen pienempien keskuudessa. Eikä aikuisillakaan ole siellä ollut koskaan tylsää. Mä en ole vaan tajunnut että sekin sijaitsee Merikarvialla, vaikka siellä käytiin ennen joka kesä.

Lue lisää Haaveena matka-blogista: Päivä Koivuniemen Herran Muumaassa.
Lisätiedot: koivuniemenherra. fi


Pari päivää Merikarvialla oli täynnä hienoja hetkiä ja mukavia ihmisiä. Väittivät Merikarvian olevan kummallisen kodikas. Eikä voisi mainoslause paremmin paikkansa pitää. Erityiskiitos järjestelyistä ja loistavasta seurasta Visit Merikarvian Katja Kalliolle, sekä tietenkin parhaalle satakuntalaiselle retkeilijälle Saanalle, jonka innoittamana tästä reissaajasta saattaa hiljalleen kuoriutua muutakin kuin päiväpatikoija.

*Merikarvian kunta tarjosi retki-ideat ja majoituksen Ouraluodolla. Purolomat toteutti opastetun melontaretken Merikarvianjoella ja MeriElämys kuljetukset Ouran saaristoon. 

 

@duunireissaaja
Facebook  I  Instagram  I  Twitter

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Saana | Live now – dream later perjantai, elokuu 17, 2018 at 10:53

  Voi mikä ihana juttu! <3 Teinköhän nyt pahan virheen, kun menin lukemaan tämän ennen oman stoorin aloittamista. Merikarvia onnistui todellakin yllättämään positiivisesti. Vähänpä niillä junnuvuosina (ja vähän vanhempanakin) tehdyillä futisreissuilla tiesin, että Merikarvialle olisi kannattanut jäädä pidemmäksi aikaa.

  No, nyt tiedän. Ja sepäs onkin #satakuntamaailmankartalle-projektin suola. Paikallisetkin oppivat uutta! :)

 • Reply Montako läpionnellista hymyä mahtuu kahteen kuukauteen? lauantai, elokuu 18, 2018 at 13:30

  […] Heinäkuun lopussa jatkoimme Duunireissaaja-blogia kirjoittavan Hannelin kanssa vuosi sitten aloitettua #satakuntamaailmankartalle-projektia, jonka kohteeksi olimme valinneet tällä kertaa Merikarvian. Sillä välin kun odottelet, että ehdin kirjaamaan ylös kaikki ne erilaiset tavat, joilla Merikarvia onnistui minut yllättämään, voit lukea Hannelin 10 syytä nostaa Merikarvia maailmankartalle. […]

 • Reply Mystinen Merikarvia – Satakunnan tarkimmin varjeltu salaisuus? lauantai, syyskuu 1, 2018 at 18:50

  […] Duunireissaaja: 10 syytä nostaa Merikarvia maailmankartalle […]

 • Leave a Reply