Kreikka Kreikka-Albania roadtrip

Pohjois-Kreikan upeat nähtävyydet – Vikosin rotko ja Zagori

torstai, heinäkuu 5, 2018

Hurmaavan Papingon lisäksi Pindus-vuoriston läntinen kolkka Zagori tarjoaa paljon muutakin hyvää. Uskomattoman kaunis luonto huipentuu yhteen maailman suurimmista rotkoista, ja sen lisäksi vuoriston kätköistä löytyy 46 toinen toistaan pittoreskimpää kylää sekä todella näyttäviä kirkasvetisten jokien ylittäviä satoja vuosia vanhoja ottomaanien rakennuttamia kaarisiltoja. Alueella liikkuminen on mahdollista patikoiden ja autolla matkattaessakin ainut vaihtoehto on kapeat kiemurtelevat vuoristotiet, joten matkantekoon on syytä varata tovi jos toinenkin.

Vikosin rotko

Luin ensimmäisen kerran Vikosin rotkosta Irtiottoja-blogista, ja sen jälkeen mikään ei olisi enää saanut mua pysymään pois sieltä.

Ensituntumaa rotkon maisemiin saatiin, kun ajelimme majapaikkaamme Papingoon, mutta kunnolla rotkon mahtavuus näkyi seuraavana päivänä Vikosin näköalapaikalta. Vikosista pääsee patikoimaan rotkon pohjalla näkyvälle Voidomatis-joelle asti ja sen uomaa seuraamalla rotkon toiseen päähän Monodendriin tai aina Kipiin asti. Patikoinnin voi myös aloittaa jo Papingosta.

Me tyydymme vain ihailemaan maisemia ja pistäytymään polun varrella sijaitsevaan matkamuistoja ja virvokkeita myyvään maalaistaloon, jonka kasvimaalta pariskunta tervehti iloisesti kysellen mistäpäin maailmaa heidän rotkoaan on tultu ihailemaan.

Rotkon toiselle näköalapaikalle Oxyaan pääsee jatkamalla Monodendrin vuoristokylän läpi kulkevaa tietä vielä 7km aina vain ylemmäs ja ylemmäs. Kaiteiden suojaamalta näköalapaikalta lähtee huimapäille sopiva rotkon reunalla kulkeva pikkupolku, jonka me jätimme juuri päättyneen rajun ukkoskuuron vuoksi ihan suosiolla kokonaan väliin. Mun onneksi, sillä mä olen aina ihan kauhusta kankea, kun mies ja tytär hyppelevät toinen toistaan hirvittävämpien jyrkänteiden reunoilla.

Vaikka välimatkaa näiden kahden näköalapaikan välillä on linnuntietä vain kymmenisen kilometriä, ajomatkaa kertyy upeissa vuoristomaisemissa liki tunnin verran.

Satoja vuosia vanhat kaarisillat

Vuoristoinen alue, jotka halkoo rotkot ja joet, on haastavaa maastoa kuljettavaksi vielä nykypäivänäkin. Saati satoja vuosia sitten. Niinpä rikkaat maanomistajat, luostarit tai jopa läheisten kylien väki yhteisvoimin rakennuttivat siltoja helpottamaan matkantekoa. Suurin osa näistä kauniista kivisilloista on tehty ottomaaniaikaan 1800-luvulla.

Bridge of Kokkori (or Noutsos)

Plakidas Bridge, Kipoi

Zagorohoria

Zagorin pienet kylät eli Zagorohoria (myös Zagoroxoria) ovat toinen toistaan idyllisemmän näköisiä. Papingoa lukuunottamatta me emme tällä kertaa juuri pysähdelleet ajan puutteen vuoksi, mutta ajoimme useamman kylän läpi. Ja jokainen näytti todella viihtyisältä. Monodendrissä söimme sentään lounaan, tosin hirmuisen ukkosmyräkän säestämänä. Näihin kyliin olisi ihana palata.

ps. Zagoriaan ja Vikosin rotkoon voi tutustua järjestetyllä retkellä rannikon lomakohteesta Pargasta, sillä päiväretki näihin maisemiin löytyy mm. Apollomatkojen retkitarjonnasta.

Kävimme kesäreissulla Albaniassa, Pohjois-Kreikassa ja Korfun saarella. Lensimme Ateenan kautta Korfulle, josta matkustimme lautalla Sarandaan. Ajelimme Albanian ja Pohjois-Kreikan vuoristoteiltä rannikolle, josta palasimme takaisin Korfulle. Yövyimme kolme yötä Albaniassa (Gjirokaster 1+Ksamil 2), kolme yötä Kreikassa (Papingo 1+ Kalambaka 2) ja kolme yötä Korfun kaupungissa. Tarkempi reittikuvaus löytyy täältä

 

@duunireissaaja
Facebook  I  Instagram  I  Twitter

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Laura /Irtiottoja maailmalle torstai, heinäkuu 5, 2018 at 20:32

  Vikos on kyllä upea, ihanaa että päädyitte tuonne! Jäin oikein ihailemaan noita silta-kuvia, ne on upean näköisiä kun on vettä alla! Sillon kun me oltiin tuolla oli niin rutikuivaa että missään ei näkynyt vettä.

  • Reply duunireissaaja keskiviikko, heinäkuu 11, 2018 at 14:45

   Aika vähän sitä vettä nytkin oli. Ei tarvinnut haaveilla Vikosin rotkon pohjalla välkkyvän turkoosin joen näkemisestä.

 • Reply Taina torstai, heinäkuu 5, 2018 at 21:44

  Myös monelta saarelta löytyy upeita vuoria.

  • Reply duunireissaaja keskiviikko, heinäkuu 11, 2018 at 14:46

   Totta. Viittasin kommentillani oikeastaan siihen, että Kreikan saarilla alkaa olla jo liikaakin turisteja. Kun taas mantereen puolella meitä kaivattaisiin lisääkin.

 • Reply Jenni / Unelmatrippi sunnuntai, heinäkuu 8, 2018 at 18:16

  Ihanan vehreitä maisemia, ja tuo rotko on tosiaan vaikuttavan näköinen. En ollut kuullutkaan siitä, joten kiitos tästä! :)

  • Reply duunireissaaja keskiviikko, heinäkuu 11, 2018 at 14:46

   Ilosanomaa on ilo jakaa?

  Leave a Reply