Instagram Travel Thursday

Katutaidetta Euroopassa

torstai, huhtikuu 5, 2018

Instagram Travel Thursdayn hengessä kuljetaan tällä kertaa katutaiteen värikkääseen maailmaan. Muraalit ovat vallanneet viimeisten vuosien aikana katukuvaa niin Euroopassa kuin täällä kotimaisemissakin. Koska mun Helsingin muraalikierros on edelleen vain suunnittelun asteella, tässä iloksenne katutaidetta Euroopan kaupungeista.

Reykjavíkissa katutaiteelta ei voi välttyä, sillä upeat teokset värittävät katukuvaa kaikkialla. Keskustan kävelykadun varrelta löytyy niin kauttaaltaan maalattuja taloja kuin pieniä hienovaraisempia taidonnäytteitä. Suosikikseni nousi kuitenkin sataman läheisyydestä löytyvä alue tarkkoine ihmiskuvineen.

Tallinnassa katutaidetta löytää helpoiten Telliskiven alueelta. Mun silmää miellyttää erityisesti alueen yleinen rähjäisyys, jota ei ole yritetty piilottaa.

Rooma oli paljon muutakin kuin rappioromantiikkaa. Puhuttelevaa katutaidetta löytyi joka puolelta kaupunkia. Erityisesti Trasteveren vanhan rouvan kasvoihin ihastuin täysin.

View this post on Instagram

Hämmennys #rooma #rome #streetart #katutaide

A post shared by Toisiin maisemiin (@toisiinmaisemiin) on

Berliinin East Side Gallery lienee Euroopan tunnetuin katutaiteen tyyssija, jossa jäljelle jääneeseen muurinpätkään on ikuistettu suuri pala historiaa. Ja sitä rosoisempaa puoltakin Berliinistä löytyy vaikkapa Kreuzbergin tai Prenzlauer Bergin kaupunginosista.

Yllättävimmät työt ovat tulleet vastaan Portugalissa. Bordalo II:n roskasta ja romusta luoma mieletön eläinhahmo Big Racoon löytyi Lissabonista Centro Cultural de Belémin seinustalta ja saman tekijän vielä uniikimpaan pääsiäispupuun Half Rabbittiin törmättiin Portossa. Tai siis Vila Nova de Gaian puolella, lähellä portviinitaloja. Ja löytyypä saman kaverin tunnistettavaa tyyliä Tallinnan Telliskivestäkin.

@duunireissaaja
Facebook  I  Instagram  I  Twitter

Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka vetäjinä toimivat Vagabonda ja Travellover

 

 

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply sari/ matkalla lähelle tai kauas torstai, huhtikuu 5, 2018 at 21:40

  Onpa upeia muraaleja ja nuo Portugalin erityisesti! Jollain tavoin tunnen petetyksi Berliinin muurin maalauksista. Minulla on tuo sama autokuva mutta siinä on nimmareita ja muita töherryksiä. Niitä siis entsataan koko ajan! Ne ei ole alkuperäisiä!

  • Reply duunireissaaja sunnuntai, huhtikuu 8, 2018 at 18:10

   Berliiniin muuriin haluaa niin moni jättää omankin jälkensä, ettei alkuperäisistä olisi jäljellä mitään. Mun mielestä on hyvä, että kuvat kunnostetaan.

 • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa perjantai, huhtikuu 6, 2018 at 00:57

  Loistava postaus, katutaide ilahduttaa aina! Itsekin olen joskus katutaidetta esitellyt IGTT-aiheena: https://www.rantapallo.fi/kerranpoistuinkotoa/2017/02/02/igtt-varia-kaupunkikuvaan-parhaat-katutaideloytoni/
  Mun seikkailu vie mua toukokuussa Portugaliin, ja odotan jo innolla maan katutaideantia. Reykjavik on yksi omista suosikeistani myös. Euroopan ulkopuolelta esimerkiksi Montreal, Philadelphia ja Melbourne ovat olleet hyviä bongauspaikkoja.

  • Reply duunireissaaja sunnuntai, huhtikuu 8, 2018 at 18:13

   Lissabonissa ja Portossa katukuva oli todella puhutteleva, ja nuo värikkään katutaiteen todelliset mestariteokset toivat pikantin lisän. Luinkin myös sun jutun aiheesta, ja hyvä kun linkkasit sen tähän.

 • Reply Saana | Live now – dream later perjantai, huhtikuu 6, 2018 at 07:40

  Vitsit, tuo Porton pupu on mieletön. Se ihan loikkaa tuosta seinästä ulos. Suomessa pitäisi ehdottomasti hyödyntää katutaidetta enemmän mitä nykyisin. Jos itse mietin, missä olen ihastunut katutaiteeseen, niin ihan ensimmäisenä mieleen tulee Vilna. Siitä olen joskus kirjoitellut blogiinkin. Hyvä idea IGTT-postaukselle. Onkohan Merikarvialla katutaidetta? ?

  • Reply duunireissaaja sunnuntai, huhtikuu 8, 2018 at 18:15

   Merikarvialla on todennäköisesti aika paljon muuta tarjottavaa?. Mutta on Suomessakin katutaidetta, ainakin Helsingissä ja Tampereella. Aikomus on tehdä Helsingin muraalikierros tässä lähitulevaisuudessa. Tuu mukaan!

 • Reply Terhi | VAGABONDA lauantai, huhtikuu 7, 2018 at 16:47

  Mä niin tykkään katutaiteesta, ja sitä saisi kyllä olla enemmänkin. Jokaisessa kaupungissa voisi olla oma alueensa muraaleille :) Nämä Bordalo II:n työt ovat niin huikeita, että päätyin googlettamaan tyypin ja lukemaan siitä lisää. Vau, mitä taidetta tyyppi tekee!

  • Reply duunireissaaja sunnuntai, huhtikuu 8, 2018 at 18:15

   Tämä kaveri on ihan omassa sarjassaan töisensä kanssa. Tykkään ihan mielettömästi näistä.

 • Reply Mika / Lähtöportti lauantai, huhtikuu 7, 2018 at 18:46

  Katutaide on näitä nykyajan trendejä, joista olen innostunut itsekin. Nykyään ennen kaupunkikohteisiin matkustamista tulee jo tutkittua hieman netistä, löytyykö joltakin kadulta erityisen näyttäviä muraaleja. Ennen oli toisin ja esimerkiksi Saanan yllä mainitsemasta Vilnasta mulle on jäänyt mieleen vain jonkun maanmiehen seinään töhertämä teksti ”Ihan ku Lahti”.

  Näistä kuvista oma suosikkini on Lissabonin pesukarhu :)

  • Reply duunireissaaja sunnuntai, huhtikuu 8, 2018 at 18:16

   Mä en ole etukäteen tutkinut, mutta olis kyllä syytä. Nuo Portugalin teokset tuli oikeasti vastaan pelkällä tuurilla.

 • Reply Timo keskiviikko, huhtikuu 11, 2018 at 23:14

  Hauska kokoelma! Mullakin tuli valittua tällä kertaa taideaihe IGTT:hen.

  Soulissa on muuten paljon kaikenlaista nykytaidetta kaduilla. #vinkvink ^^

  • Reply duunireissaaja torstai, huhtikuu 12, 2018 at 07:18

   Vinkki pistetty talteen!

 • Reply Kohteena maailma / Rami torstai, huhtikuu 12, 2018 at 01:00

  Upeita muraaleja, ei voi muuta sanoa! Osa tuttuja, tuntemattomista Porto vei voiton. Oletko muuten käynyt Brysselissä, siellähän on oikein kaupunkikierroksia isojen sarjakuvamaalausten perusteella: http://kohteenamaailma.fi/eurooppa/sarjakuvakaupunkikavely-brysselissa/

  Tykkään kyllä näistä isoista maalauksista tosi paljon, saisi löytyä useammastakin paikasta! Viimeksi San Juan Puerto Ricossa jäi mieleen upeista teoksista.

  • Reply duunireissaaja torstai, huhtikuu 12, 2018 at 07:16

   Brysselissä olen käynyt vain duunireissulla, mutta tää kierros sai kiinnostumaan. Belgiaan olis muutenkin suunnitelmissa mennä lähitulevaisuudessa.

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää perjantai, huhtikuu 20, 2018 at 00:20

  Minulla on myös kuvia Reykjavikin katutaiteesta (tosin ei Instassa) mutta näistä en tunnistanut yhtäkään. Liekö tehneet niitä lisää, tai ehkä muistan vain ne, joista otin kuvat. Tuo jänis on kyllä hauska! Tykkään kyllä katutaiteesta kun ne on hyvin tehtyjä. Kiva aihe!

 • Reply Travelloverin Annika lauantai, toukokuu 5, 2018 at 21:11

  Olen myös katutaiteen suuri ystävä. Löysin sen oikeastaan muutama vuosi sitten Penangilla. Kiersin street art -kartta kädessä kaikki George Townin maalaukset. Belfastissa myös etsimällä etsittiin kohteet. Berliinin pitkä muurigalleria tuli koluttua myös molemmin puolin. Ensi viikonlopuksi olen menossa Osloon. Löysin Visit Oslon sivuilta myös katutaidekartan. Tiedänpähän, mihin yhden päivän käytän. Dublinissa ajattelin osallistua katutaidekävelylle. Tiedät siis, että tänä keväänä yksi blogi tulvii katuaidetta. :)

 • Leave a Reply