Instagram Travel Thursday Suomi

#IGTT: Arjen yläpuolella

torstai, maaliskuu 2, 2017

Maaliskuun Instagram Travel Thursdayn tunnelmat vievät matkailijan korkeuksiin. Mun instavuoteen on mahtunut monta upeaa kokemusta niin Euroopan vuorilla, linnojen torneissa kuin jyrkänteiden reunoilla. Mutta yksi ainutlaatuisimmista elämyksistä tapahtui ihan täällä kotinurkilla, kun viime syksynä pääsimme kuumailmapallolennolle Helsingin ylle.

Jokainen lento on erilainen, sillä sääolosuhteet määrittelevät niin lähtöpaikan, reitin kuin laskeutumispaikankin. Meillä kävi mieletön tuuri, sillä moneen viikkoon ennen meidän lentoamme ei oltu päästy lentämään Helsingin yllä. Olimme ilmoittautuneet lennolle ja usemman kerran, mutta vasta kuudennella kerralla sääolosuhteet olivat suotuisat. Tuulta ei saa olla kuin max. 5m/s ja näkyvyyden pitää olla hyvä.

Kokoonnuimme Malmin lentoasemalle, josta lähdimme pikkubussilla kohti Espoota. Lopullinen päätös lähtöpaikasta tehtiin tuulitestin perusteella, ja sinä päivänä pallot lähtivät liikkeelle Pohjois-Tapiolasta. Pallon kasaamiseen osallistuu koko seurue. Me lensimme Aerohotin suurimmalla pallolla, johon mahtuu 19 henkeä. Pallon korkeus on huimat 42m. Ensin pallo levitettiin nurmikentälle täyteen pituuteensa, ja sitä alettiin hiljalleen täyttää. Ensin kylmällä ilmalla, ja sitten vähittelen kuumalla. Kun pallo alkoi olla täynnä, koriin kiivettiin ripeään tahtiin ja yhtäkkiä oltiinkin jo ilmassa.

Pallo liikkuu samaan suuntaan ja samalla nopeudella kuin tuuli. Lento tapahtuu pääosin 150-400m korkeudessa, ja pallon etenemistä ohjataan korkeutta vaihtamalla. Lämpötila ylhäällä on sama kuin maan pinnallakin. Me lensimme yli monen tutun kohteen, ja vähän väliä kyydissä olijat osoittelivat eri puolille: ”Tuolla mä käyn lenkillä. Tuolla mä asuin joskus nuorena. Tuolla näkyy Pasilan tv-torni”. Tuttujen maisemien näkeminen erilaisesta kulmasta oli upeaa. Helsinki näyttää uskomattoman vihreältä, metsää on paljon. Helsingin saaristo on laajempi kuin maasta käsin ymmärtää: saaria on kaikkiaan yli 300.

Pasilan jälkeen alkoi tuntua, että toiveeni kotitalon yli lentämisestä voisi hyvinkin toteutua. Asumme Viikissä, ja kuumailmapalloja näkyy siellä usein ja välillä ne jopa laskeutuvat viereiselle pellolle. Kenties mekin? Ihan niin hyvä tuuri ei käynyt, mutta läheltä mentiin.

Viikinmäen kohdalla olimme niin matalalla, että saatoimme jutella pihoissa olevien ihmisten kanssa. Ihmiset olivat innoissaan, lapset juoksivat pallon perässä kerrostalon pihasta toiseen. Pihliksen korkeiden talojen katoilla nuoriso vietti aikaansa, luvattomasti kenties? Viereisillä kallioilla kaljaporukat huutelivat peräämme kehotuksia mennä töihin, mutta kyllä heidänkin kasvoillaan erotti hymyn. Sillä onhan se niin, että kuumailmapallon näkeminen sykähdyttää aina.

Lento kesti noin tunnin. Laskeuduimme Malmin lentokentälle, jossa kasasimme pallon vielä yhdessä takaisin kuljetusvaunuunsa. Lopuksi nautimme pientä purtavaa ja lasilliset kuohuvaa. Toisilleen alun perin tuntemattomat ihmiset olivat kummasti lähentyneet yhteisen huikean kokemuksen aikana, ja iloinen puheensorina täytti hämärtyvän syksyisen illan. Ensi kertaan!

Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday –tempausta, jonka järjestäjinä toimivat matkablogit Muru Mou, Scimbaco ja TravelloverKuvat ovat teeman mukaisesti instasta, josta löydät minut osoitteella @duunireissaaja. 

igtt

Lento oli synttärilahja mun duunikavereilta. Kiitos teille jokaiselle!

You Might Also Like

23 Comments

 • Reply Miia torstai, maaliskuu 2, 2017 at 08:57

  Wautsi! Mua tavallaan kiinnostaisi tosi paljon kans toi kuumailmapallolla lento, mutta en tiedä uskaltaisinko. :D Vaikuttaa kyllä tosi upealta kokemukselta ja huh, mitkä maisemat! :)

  • Reply duunireissaaja torstai, maaliskuu 2, 2017 at 19:36

   Ei siellä kyydissä jännittänyt yhtään, se on jotenkin niin rauhallista kyytiä.

 • Reply Skimbacon Katja torstai, maaliskuu 2, 2017 at 13:28

  En tiedä uskaltaisinko…. :) Mutta on ollut varmaan niin mahtava kokemus, ja upeita kuvia! Kiva kun laitoit kotiseudusta, koska niin kuin sanot, tuttu näyttää erille kun osaa vaan katsoa eri kulmasta! Kiitos kun osallistuit IGTT:n.

  • Reply duunireissaaja torstai, maaliskuu 2, 2017 at 19:37

   Kiitos kun jaoit jutun twitterissä. Kotiseutuun saa kyllä ihan eri fiiliksen perspektiiviä vaihtamalla. Mä teen muutenkin täällä Helsingissä välillä sellaisia turistijuttuja.

 • Reply sarsa /Pohjoistuuli puhaltaa torstai, maaliskuu 2, 2017 at 17:25

  Mä olen haaveillut kuumailmapallolennosta enemmän tai vähemmän aktiivisesti jo pitkään. Pitäisi siis ihan selvästi vain tarttua toimeen ja selvitellä tarjontaa. Aika kiva, kun näki Helsinkiä ja kotikulmia hiukan eri perspektiivistä.

  • Reply duunireissaaja torstai, maaliskuu 2, 2017 at 19:38

   Mä en ollut osannut edes haaveilla, mutta olin tosi innoissani kun työkavereiden lahjakuoresta paljastui kuumailmapallon kuva. Oli se vaan hienoa! Aika kallistahan se on, joten seuraavaan kertaan saattaa mennä tovi.

 • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa torstai, maaliskuu 2, 2017 at 18:32

  Kuumailmapallon kyytiin olisi hieno päästä! Kappadokia on varmasti sille kaikkein ikonisin kohde, mutta kyllä mulle Suomessa lentelykin kelpaisi. Tamperekin varmasti näyttäisi aivan uusia puolia noin korkealta.

  • Reply duunireissaaja torstai, maaliskuu 2, 2017 at 19:40

   Ei Helsinki ihan Kappadokialle pärjää, mutta hyvä kakkonen. Ja meillä kävi niin hyvä tuuri, kun ylipäänsä päästiin Helsingin ylle. Tuulista johtuen aikaisemmat lennot oli jossain Mäntsälän peltojen yllä, eikä se ihan sama kyllä olis ollut.

 • Reply sari/ matkalla lähelle tai kauas torstai, maaliskuu 2, 2017 at 21:21

  Haaveilen lennosta kovin. Paikkoja lentämiseen on olemassa. Esim Kappadokia, marokon Sahara voisivat olla paikkoja lentämisellä. Aika näyttää toteutuuko ja riittääkö rahkeet. Tuo lento on ihan varmasti ollut ikimuistoinen!

  • Reply duunireissaaja torstai, maaliskuu 9, 2017 at 13:39

   Vaikka nuo lennot ovat aika kalliita, niin on se kyllä sen arvoista. Tosin enpä joutunut itse tätä lentoa maksamaan :)

 • Reply Aron / Ja sitten matkaan... perjantai, maaliskuu 3, 2017 at 07:32

  Vau, olipas upean näköistä! Kuumailmapallo on kyllä ehkä vähän turhan hurja härveli tällaiselle korkeanpaikankammoiselle. Kerran vuosia sitten oli työpaikan virkistyspäivänä jo lento varattuna, mutta sää ei silloin ollut suotuisa ja siispä se peruuntui.

  • Reply duunireissaaja torstai, maaliskuu 9, 2017 at 13:40

   Virkistyspäivän juttuna tuo on tosiaan hankala, kun ei voi koskaan tietää millainen sää sattuu kohdalle.

 • Reply Saana | Live now – dream later perjantai, maaliskuu 3, 2017 at 22:08

  Aivan mahtava synttärilahja! Niin vaan ne omat kotikonnutkin näyttävät yläilmoista ihan erilaiselta. Vaikka oma igtt-postaus olikin ihan eri hoodeilta, tästä tuli mieleen, että olisin voinut tehdä saman näistä kotimaisemista. Olkiluodon korkeimmasta nosturista, Eurajoen radio- ja tv-tornista ja tietenkin Rauman vesitornista, heh! :D Kylmäpihlajan majakkaa tietysti unohtamatta. Ehkä vetäisen tästä aiheen huhtikuulle, kiitos vaan vinkistä! :)

  • Reply duunireissaaja torstai, maaliskuu 9, 2017 at 13:41

   Hyvä idea. Vähän noloa, mutta mä en ole käynyt noista yhdessäkään. Surkea satakuntalainen. Säpin majakkaan olen sentään kavunnut.

 • Reply Tanja/Levoton Matkailija lauantai, maaliskuu 4, 2017 at 11:28

  Varmasti upea kokemus! Mun tekisi myös mieli kuumailmapallolennolle, ja varmasti joskus tuon haaveen toteutan. Hienon näköisiä maisemia! :)

  • Reply duunireissaaja torstai, maaliskuu 9, 2017 at 13:42

   Oli kiva kun kuumailmapallon kyydistä sai tuttuja maisemia katsella rauhassa yläilmoista. Lentokoneesta katsottuna kun ei oikein ehdi paikallistaa missä ollaan, kun jo ollaankin lennetty liian kauas.

 • Reply Terhi / Muru Mou sunnuntai, maaliskuu 5, 2017 at 00:19

  Varmasti aivan mahtava kokemus! Itsekin haluaisin kokea tuon jossakin päin maailmaa… Aivan totta, että kuumailmapallon näkeminen sykähdyttää aina! :)

 • Reply Kati / Lähinnä Kauempana maanantai, maaliskuu 6, 2017 at 21:57

  Voi että, olis kyllä ihana joskus päästä kuumailmapalloilemaan! Pääkaupunkiseutu näyttää ylhäältä(kin) katsottuna kauniilta. Me muuten kans ihastellaan usein kuumailmapalloja, kun ne näkyy hyvin tänne meille – varmaankin liitelemässä just sinne teidän huudeille!

  • Reply duunireissaaja torstai, maaliskuu 9, 2017 at 13:43

   Välillä tuntuu, että ne pallot putoavat pihaan. Ja kyllä kieltämättä kyydissäkin tuntui, että aika alhaalla lennellään.

 • Reply Johanna @ Out of Office perjantai, maaliskuu 10, 2017 at 20:33

  Voi sinua Onnen Myyrää! Aivan kateudesta vihreänä katsoin noita kuviasi. Minä onneton olin yksi niistä Mäntsälän peltojen yllä lentäneistä…

  Tässä kuvia sieltä: https://johannasuomela.com/2016/09/20/kuumailmapallolento-ja-einiinohutta-ylapilvea/

  • Reply duunireissaaja lauantai, maaliskuu 11, 2017 at 11:25

   Mä muistankin sun juttusi. Vaikka lento on itsessäänkin hieno kokemus, kyllä niillä maisemillakin on väliä. Varsinkin kun kyseessä on aika kallis juttu.

 • Reply Travelloverin Annika keskiviikko, maaliskuu 22, 2017 at 11:30

  Kuumailmapallot <3
  Kappadokian-kuvia olen postaillut varmaan yleisön kyllästymiseen asti, mutta voi mahdoton, miten ihanaa se on ollut joka kerta. Minähän ihan villiinnyin palloihin ja olen lennellyt jo kolmesti. :) Tuo minua noissa suomi-palloissa häiritsee, että pitää itse olla kasaamassa palloa. Onhan se toisaalta osa kokemusta, mutta sen verran luksushommana tuota kuitenkin pidän, että haluaisin keskittyä vain siihen skumpan juomiseen. Silleen on ainakin Kappadokiassa. Haaveilen vielä palloilusta savannilla, vaikka Keniassa. Koska pallo on niin hiljainen, se ei pelota eläimiä, ja pääsee sellaisillekin alueille, joilla ei autolla saa ajaa.

  • Reply duunireissaaja maanantai, maaliskuu 27, 2017 at 06:54

   Kieltämättä se, että kasaamiseen piti osallistua, tuli yllätyksenä. Pallon takaisin pakettiin laittaminen oli itse asiassa aika iso homma.

   Kuumailmapallon kyydissä on taikaa, ja savannilla lentely olisi varmasti ihan uskomaton elämys.

  Leave a Reply