Joulumarkkinat Saksa

Joulumarkkinat – konkareiden kokemuksia Saksasta

keskiviikko, marraskuu 16, 2016

Kiinnostaako Saksan joulumarkkinat, mutta et osaa valita minne mennä?

Tässä avuksesi kahden konkarin kokemukset kuuden kaupungin markkinoista. Juttusarjaan tulossa myöhemmin myös katsaus Zürichin ja Kööpenhaminan markkinoista sekä uunituoreeltaan kokemukset tämän vuoden Frankfurtin ja Nürnbergin markkinoilta.

KÖLN

Ensimmäinen varsinainen joulumarkkinamatka tehtiin Kölniin vuonna 2012. Sillä reissulla päästiin tutustumaan joulumarkkinoiden perimmäiseen olemukseen, sillä kaikilla toreilla on hieman eri teema, ja se näkyi myös ulospäin. Weihnachtsmarkt am Domilla on suurimmat ja suosituimmat markkinat, jossa kojut on aseteltu tähden muotoon. Kölnin tuomiokirkko luo markkinoille upeat puitteet. Alter Marktin vanhan kaupungin markkinoilla on tonttuteema. Sieltä löytyy myös luistinrata. Der Markt der Engel eli Neumarktin enkelimarkkinat ovat tyylikkäimmät ja siellä ollaan saatu toistaiseksi parasta Glühweinia. Niissä on eroja, usko pois.

Lapsia on ajateltu erityisesti Nikolausdorf auf dem Rudolfplatzin markkinoilla. Meidän käynnin aikaan nämä olivat vielä Grimmin satujen teemaan somistettu, mutta nyt tori on omistettu Nikolaukselle. Satamasta löytyy ihanat käsityöläismarkkinat nimeltään Hafen-Weihnachtsmarkt. Kauempana keskustasta järjestetään Stadtgartenin puistomarkkinat, mutta sinne emme ennättäneet ollenkaan. Lisäksi kaupungista löytyy homoseksuaaleille suunnattu Christmas Avenue. 

Erityistä. Kölnin joulumarkkinat on osattu parhaiten paketoida yhdeksi kokonaisuudeksi. Markkinat ovat levittäytyneet laajalle alueelle, mutta niiden välillä kulkee kaupunkijuna. Täällä törmättiin ensimmäistä kertaa joulumarkkinoiden lemppariimme Käthe Wohlfahrtin joulukojuun sekä suomalaiseen hunajamyyjään. Domin markkinoilla iltaohjelma ei välttämättä ole jouluaiheista (olenkohan joskus maininnut että saksalainen huumori-humppamusiikki ei ihan ole mun juttu), ja väentungos on melkoinen.

Satunnaisia huomioita: Hotellivalinta Lindtin suklaamuseon vierestä oli loistojuttu. Museon kahvilassa tuli syötyä yhdet parhaista leivonnaisista, hankittua tuliaissuklaat ja sataman markkinat upeine käsitöineen olivat ihan vieressä. Varaudu kaikkialla väentungokseen, erityisesti viikonloppuna shoppailukadulla on lisäksesi pari muutakin tyyppiä. Saksalaiset tupakoivat yllättävän paljon. Varmista, että junayhteys Düsseldorfin kentälle on se nopeampi vaihtoehto, paitsi jos haluat ehdottomasti nähdä Bayerin lääketehtaita ja tehdä noin tunnin kauemmin matkaa.

Kenelle suositellaan: ensikertalaiselle, suklaan ystävälle, käsitöiden arvostajille

Ravintolasuositus: Il Valentino, Herzogstr. 14. Italialainen €€-€€€. Sympaattinen ravintola, jossa hyvä tunnelma ja iso pizza lämmittivät joulufanin kylmettyneen olemuksen. 

Lue lisää: Christmas in Cologne

christmasmarket-cologne-rieger

koln kakkukahvit

Joulumatkaan kuuluu vähintään yhdet kakkukahvit. Yleensä useammatkin.

DÜSSELDORF

Vuoden 2012 joulumatkan pääkohde oli siis Köln, mutta lensimme Düsseldorfiin ja siellä saimme ensimmäinen kosketuksemme saksalaisiin joulumarkkinoihin. Siksi niillä on erityinen sija mielessäni. Olin jo pari vuotta aikaisemmin duunireissulla nähnyt kun kojuja alettiin pystyttää, ja muistan jo silloin haaveilleeni pääsystä joulumarkkinoille.

Erityistä. Itse markkinoista ei ole paljon sanottavaa. Muistan sieltä luistinradan, ja luistelijoiden haparoivat yritykset pysyä pystyssä. Muistan miltä maistui ensimmäinen mukillinen Glühweiniä. Muistan sen käsittämättömän hyvän fiiliksen, joka ihmisillä oli. Nettisurffailu saa minut ihmettelemään vähäisiä muistojamme, sillä Düsseldorfin markkinat näyttävät oikein viihtyisiltä. Kaupungista löytyy turistisivujen mukaan seitsemät markkinat. Onneksi viikon kuluttua duunireissun yhteydessä pääsen kokemaan ne uudestaan. Kerrotaan kaupungista sen jälkeen lisää.

Kenelle suositellaan: kaupunkiin muustakin syystä matkaaville, Kölniin menijöille, himoshoppaajille

Lue lisää: Christmas Market in Düsseldorf

dusseldorf christmas market

BREMEN

Vuoden 2013 joulumatkalla yhdistettiin Hampuri ja Bremen. Esittelyssä ensin lempikaupunkini Bremen, jonka markkinoita ei syyttä kutsuta Saksan kauneimmiksi.

Joulumarkkinat keskittyvät Marktplatzin ympäristöön, ja jälleen puitteet ovat aivan mahtavat: aukiolta löytyy kuuluisat Bremenin soittoniekat, UNESCON maailmanperintökohteeksi valittu Rolando-patsas sekä raatihuone ja tuomiokirkko. Aukiolla on noin 170 upeasti valaistua puista kojua, joissa myydään perinteisiä tuotteita ja herkkuja.

Erityistä. Bremenin markkinoista erityiset tekee nimenomaan se, että koko kaupunki tuntuu virittäytyneen jouluun. Jokirannassa järjestetään samaan aikaan keskiaikainen Schlachte-Zauber -tapahtuma. Schnoorin kapeat kujat ovat mieliinpainuvat idylliset. Erityisesti joulukoristekaupat ovat käymisen arvoisia.

Satunnaisia huomioita. Brittiläiset polttariseurueet erottuvat kaupunkikuvasta, ja erityisen paljon heitä on keskiaikaistapahtumassa. Jostain syystä joulutori sai olla melko rauhassa. Matkailutoimistosta saa myös suomenkielisen esitteen. Rautatieasemalta on yllättävän pitkä kävelymatkaa keskustaan. Schnoorin alueella on rauhallista sunnuntaina aamuna. Kahviloiden kakut ovat täälläkin suussasulavan herkullisia ja edullisia.

Kenelle suositellaan: joulutunnelman rakastajille, kauniiden kujien ja rakennusten ihailijalle, keskiaikaisen tunnelman arvostajille.

Ravintolasuositus: Malbec, Hanseatenhof 9 | Im Kontorhaus Am Marktplatz. Espanjalainen €€-€€€. Mielettömän hyvät tapakset kruunattiin täyteläisellä punaviinillä. 

Lue lisää: Bremen Christmas Market

bremen schnoor

Schnoorin hiljaista joulutunnelmaa sunnuntaiaamulta.

bremen joulumarkkinat

HAMPURI

Hampurin markkinat jäivät harmiksemme Bremenin tunnelman jalkoihin. Kahden kaupungin yhdistelmässä on melkein pakko valita kumpaan keskitytään paremmin. Me valitsimme Bremenin, ja Hampurissa kävimme ainoastaan Rathausplatzin ja Jungfernstiegin joulutoreilla.

Erityistä. Hampurin joulutorit ovat levittäytyneet laajalle ja vetävät monipuolisuudessaan vertoja Kölnille. Rathausin markkinoilla näimme ihan vahingossa näiden perinteisten markkinoiden suurimman erikoisuuden lentävän joulupukin. Toisena erikoisuutena oli Spielzeuggasse eli erillinen lelukatu. Ihmisiä oli todella paljon, kuten ihan kaikilla isoilla markkinoilla.

Kävin työasioissa Hampurissa tässä syksyllä, ja silloin kaupunki avautui aivan uudella tavalla. Olisi kiva käydä joulumarkkinoillakin uudestaan, sillä perinteisten joulumarkkinoiden lisäksi kaupungissa järjestetään hieman erikoisempia markkinoita. Kuten vaikkapa Santa Pauli – Christmas in the Kiez ja Winter Pride tai tivolintyyppinen Winter Dom, jossa joulutunnelmaan pääsee virittäytymään jo marraskuun alusta alkaen. Hafencityn markkinoilla voi ihmetellä uutta arkkitehtuuria, Jungfernstiegillä valkoisissa kojuissa keskitytään hienompiin herkkuihin ja lahjoihin ja Fleetinselin markkinoilla aistii kaupungin merellisen tunnelman.

Kenelle suositellaan: Saksaan hullaantuneille, ennakkoluulottomille, monipuolisuuden etsijöille

Ravintolasuositus: Teolino, Karolinenstr. 6. Italialainen €€-€€€. Tripadvisorin sijalla 15. Syötiin täällä työporukalla, jonka ruokamaut eivät todellakaan osu yksiin, mutta jokainen meistä tykkäsi paikasta ihan mielettömästi. Sijaitsee Winter Domin läheisyydessä. 

Lue lisää: Christmas in Hamburg

hampuri joulutori

Lentävän joulupukin markkinat.

lentävä joulupukki hampuri

Lensi se, ihan oikeasti.

MüNCHEN

Münchenissä matkailtiin jouluna 2014. Ihastuin kaupunkiin niin, että päätin välittömästi että seuraavana kesänä mennään Etelä-Saksaan perhematkalle. No, matkakohteeksi valikoitui lopulta Kroatia, mutta tänä kesänä München toimi roadtrippimme aloitus- ja päätöspisteenä. Ja tuskin jäi viimeiseksi matkaksi kyseiseen kaupunkiin. Mutta se siitä, sillä joulumarkkinoistahan mun piti kertoa.

Münchenin joulumarkkinoiden keskus on historiallinen Marienplatzin aukio. Kojut levittäytyvät useille kaduille ympäri vanhaa kaupunkia, ja raatihuoneen sisäpihan myyntipiste oli yksi tunnelmallisimmista. Karlsplatzilla pääseet testaamaan luistelutaitojasi. Englischer Gartnerin Chinesischer Turm oli nimestään huolimatta erittäin perinteinen, tosin puistoympäristö loi hieman erilaiset puitteet markkinoille.

Erityistä. München on itsessään vaikuttavampi kuin sen joulumarkkinat. Älä erehdy Theresienwiesen Tollwood -Winterfesteille joulutunnelman toivossa, sinne kannattaa mennä jos bileet kiinnostavat. Myös Münchenin lentokentällä on oikeat kunnolliset joulumarkkinat. Käthe Wohlfahrtin joulukojua näiltä markkinoilta ei yllätykseksemme löytynyt ollenkaan.

Satunnaisia huomioita. Kaupungin olutperinteet ovat ihan mielettömät ja käynti oluttuvassa on melkeinpä pakollista. Kiertoajelubussin kyydistä ymmärtää kaupungin koon ja näkee hulppeat palatsit. Legot ovat Saksassa edullisempia kuin Suomessa. Ne saa tungettua laukkuun, kun ottaa irtopussit pois pahvilaatikosta & taittelee laatikon erikseen ja kokoaa paketin uudelleen kasaan kotona. Lapsi ei huomaa mitään. Glockenspielen näytös on lopulta aika tylsä. Lentokenttä on kaukana kaupungista, eikä kannata sanoa taksikuskille että sinne on kiire. Paitsi jos tykkää vauhdista.

Kenelle suositellaan: kaupunkitunnelmasta kiinnostuneille, BMW-faneille, välilaskun tekeville, oluen ystäville

Ravintolasuosituksia: 

Prinz Myshkin, Hackenstraße 2. Vegaanista ruokaa €€-€€€ Kasvisruokailijan paratiisi, pöytävaraus vaaditaan.

Hackerhaus, Sendlingerstr. 14. Perinteinen saksalainen €€-€€€. Rauhallisempi kuin kaikkein suositummat oluttuvat, mutta täälläkin pääsee hyvin tunnelmaan. 

Lue lisää: Christmas Markets in München

joulu munchen

Saksassa tavaratalot osaavat joulun. Hirmerin ”herrainpukimon” perinteistä joulusomistusta.

englischer garten

Chinesischer Turmin markkinat ovat suositussa Englischer Garten -puistossa.

AUGSBURG

Blogia seuranneet tietävät miten viehättynyt olen saksalaisista kylistä ja kaupungeista, ja reissuseurani sattuu olemaan samaa mieltä. Augsburgiin päädyttiin, kun haluttiin Münchenin reissulla käydä myös jossain pienemmässä paikassa. Kaupunki ja joulumarkkinat olivat ehdottomasti päivävisiitin arvoiset.

Erityistä. 1500-luvulta asti järjestyt Augsburgin joulumarkkinat ovat erinomainen esimerkki siitä kuinka hieno perinne joulumarkkinat ovat. Täällä saatiin omenapunssia, joka voittaa Glühweinin sata-nolla. Muualta ei olla sitä löydetty.

Satunnaisia huomioita. Augsburgin Fuggerei on maailman ensimmäinen yhä toiminnassa oleva sosiaalinen asuinalue, joka rakennettiin vähävaraisille 1500-luvulla. Sinne pääsee tutustumaan, kannattaa käydä!

Kenelle suositellaan: joulumarkkinakonkarille, omenapunssin ystäville, saksalaisten kaupunkien ihailijoille

Lue lisää: Augsburger Christkindlesmarkt

augsburg fuggerei

Augsburgin Fuggerei

biergarten augsberg

Janoinen matkabloggaaja Augsburgissa.

augsburg christmas

Oletko ollut joulumarkkinoilla? Missä ja mitä tykkäsit? Kirjoititko siitä? Linkkaa oma juttusi kommenttikenttään.

Lisää aiheesta

Joulumarkkinat 2016 / Frankfurt ja Nürnberg

Konkareiden kokemuksia Zürichistä

Konkareiden kokemuksia Kööpenhaminasta

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Jonna / Lempipaikkojani torstai, marraskuu 17, 2016 at 11:14

  Kölnin vieressä neljättä vuotta asuvana on toki Kölnin julumarkkinoilla tullut käytyä kerran jos toisenkin :) Juttua löytyy myös blogista: https://www.rantapallo.fi/lempipaikkojani/2015/11/29/herkuttelemassa-kolnin-joulumarkkinoilla/

  • Reply Jonna / Lempipaikkojani torstai, marraskuu 17, 2016 at 11:30

   Piti vielä lisätä, että Bremenin joulumarkkinat houkuttelisivat kyllä minuakin. Bremen on minunkin suosikkikaupunkini Saksassa, jos pitäisi valita sellainen turistimatkan kohde isompaan saksalaiseen kaupunkiin.

   • Reply duunireissaaja perjantai, marraskuu 18, 2016 at 12:53

    Bremen oli ihan huippu. Ja mä taas haluaisin ehdottomasti käydä siellä muulloinkin kuin jouluna.

 • Reply Heli / Heli voyage perjantai, marraskuu 18, 2016 at 19:01

  Kiitos vinkeistä erityisesti Hampuriin jonne joulukuussa vielä yksi työmatka. Sen ohjelmassa tosin vain yhtenä iltana parin tunnin vapaa että markkinoille pääsee joten voi tulla valinnan vaikeus … Lentävä pukin olen jo kerran nähnyt.

  • Reply duunireissaaja sunnuntai, marraskuu 20, 2016 at 10:37

   Jään kiinnostuneena odottamaan mille markkinoille päädyt.

  Leave a Reply