Instagram Travel Thursday Suomi

#IGTT: Joku päivä käydään tuolla

torstai, lokakuu 6, 2016

Varmaan jokainen meistä on suunnitellut joskus menevänsä paikkaan, jonne ei sitten jostain syystä tulekaan mentyä. Ja kuinka usein syynä onkaan, ettei vaan saa aikaiseksi. Tiedäthän: ”Oi, pitääkin joskus mennä käymään _____ (tähän jonkun kiva paikan nimi.)” Ja siihen lauseeseen se hyvä aikomus sitten jääkin, kunnes taas joku kerta muistaa, että tuollahan mun piti käydä. Näistä mun lukuisista ”pitäis mennä” -kohteista on konkretisoitunut viime aikoina blogin innostamana ainakin seuraavat:

JUSELIUKSEN MAUSOLEUMI, PORI

Olen kotoisin Porista ja elänyt tärkeät nuoruusvuodet Luvialla. Vanhemmat asuvat edelleen siellä suunnalla. Niinpä erityisesti kesäisin vietetään aikaa länsirannikolla. Mä olen vuosia suunnitellut käyväni Juseliuksen mausoleumissa, ja vihdoin tänä kesänä yhtenä jazzien jälkeisenä sunnuntaina toteutin suunnitelman. Mausoleumi oli todellakin vierailun arvoinen paikka. Tunnelma on hieno, ja rakennus kaunis. Paikalla oli opas, joka kertoi kysyttäessä paikasta tarkemmin.

PARI FAKTAA

 • Juselius oli merkittävä porilainen liikemies, joka rakennutti 11-vuotiaana tuberkuloosiin kuolleen tyttärensä Sigridin muistoksi upean mausoleumin Käppärän hautausmaalle 1800-1900 luvun taitteessa.
 • Se on Pohjoismaiden ainoa yksityishenkilön muistoksi rakennettu mausoleumi.
 • Seinämaalaukset on suunnitellut Akseli Gallen-Kallela. Alkuperäiset Gallen-Kallelan maalaukset tuhoutuivat kosteusvaurioiden seurauksena ja lopullisesti tulipalossa 1930-luvun alussa. Nykyiset maalaukset ovat kopiot alkuperäisistä, ja ne on viimeistellyt Gallen-Kallelan poika.

juseliuksen mausoleumi pori

YYTERI, PORI

Porin tunnetuin kohde on uskomattoman upea Yyterin hiekkaranta. Jossa mä en jostain syystä käy oikeastaan koskaan. Tänä kesänä päätin, että nyt sinne mennään. Keli ei ollut paras mahdollinen, mutta yllättävän hyvin siellä tarkeni. Eikä tarvinnut ahdistua tungoksesta.

PARI FAKTAA

 • Yyterissä on 6km dyynejä ja upeaa hiekkarantaa. Siis kuusi kilometriä. Se on 3km enemmän kuin Kalajoella.
 • Ranta on erittäin matala, joten se sopii erinomaisesti ihan pienillekin lapsille. Uimaankin pääsee, kunhan jaksaa kahlata riittävän pitkälle.
 • Yyterissä voi majoittua niin mökeissä, leirintäalueella kuin kylpylähotellissa.
 • Talvella siellä on lättänän länsirannikon parhaimmat pulkkamäet.
 • Porin keskustasta matkaa Yyteriin on alle 20km.

yyterin hiekkaranta pori

yyterin sannat

LAMMASSAARI, HELSINKI

Kun vuosia sitten muutettiin Viikkiin, tuli lähimaastoja koluttua ihan kyllästymiseen asti. Vaunulenkit kuljettivat pitkin peltoja, luonnonsuojelualuetta ja arboretumia, ja vietiinpä tyttären tutitkin aikoinaan lintutornin oravavauvoille (voi niitä aikoja).

Usein kuljeskeltiin Vanhankaupunginlahdelle asti. Kerran löydettiin sieltä pitkospuut, jotka johdattivat läpi kaislikon kosteikon reunalla sijaitsevaan Lammassaareen. Ja siitä asti mun on pitänyt käydä siellä uudelleen. Taisi välissä vierähtää kymmenen vuotta, mutta ihan vasta pari viikkoa sitten mä viimein sain aikaiseksi, ja kävin sunnuntaikävelyllä Lammassaaressa.

PARI FAKTAA

 • Lammassaari on raittiusseura Koitto ry:n hallitsema ja Helsingin kaupungin omistama suojeltu saari.
 • Saareen vie pitkospuut Vanhankaupunginlahdelta. Saaren toisella puolella on myös venelaituri.
 • Lammassaaressa on 106 pikkuista mökkiä, jotka eivät juuri koskaan vaihda omistajaa.
 • Lammassaaresta pääsee pitkospuita pitkin myös viereiseen Kuusiluotoon, jossa lampaat laiduntavat.

lammassaari pitkospuut

KALKKIRUUKIN LUONTOPOLKU, SIPOONKORPI, HELSINKI

Viime viikonlopun kaunis syyssää innosti suomalaiset liikkeelle. Niin myös meidät. Me valitsimme kohteeksi toisen kahdesta Sipoonkorven merkitystä luontopolusta: Kalkkiruukin luontopolun. Polku lähtee Vantaan Sotungin takamaastosta Kalkkiuunintien päästä. Julkisillakin pääsee melko lähelle. Kalkkiuunintien päässä ei varsinaista parkkipaikkaa ole, joten auto olisi parempi jättää Tasakalliontien isommalle parkkipaikalle, josta varsinaiselle luontopolulle pääsee seuraamalla Högbergetin viittoja.

Me lähdimme reitille Kalkkiuunintien puolelta. Luontopolkua kunnostetaan parhaillaan, mutta haastavimmat osuudet olivat oikeastaan jo kunnossa. Vain yhdessä isommassa nousussa oli keskeneräiset portaiden kehikot ilman askelmia. Välillä kuljetaan helppokulkuisia sorapolkuja, toisinaan kiivetään liukkaita rinteitä ja noustaanpa reitillä Högbergetin huipullekin. Reitti on merkitty valko-vihreillä merkeillä. Ei siis kannata lähteä Högbergetiltä seuraamaan punaisia metsähallituksen nauhoja, paitsi jos on tullut reitille Tasakalliontien puolelta.

Reitti oli yllättävän vaihteleva niin maaston kuin maisemien osalta. Korkeimmalta kohdalta näkymät eivät olleet kovin kummoiset, mutta muuten oli kaunista. Loppupää vähän tylsähti, kun polku kulki aika paljon pitkin Kalkkiuunin tietä, ja metsässä käytiin välillä vain pistäytymässä lähinnä katsomassa kalkkikaivoksen jäänteitä. Luontopolulla tuli vastaan monenlaista kulkijaa. Pienille lapsille reitti on melko vaativa, ja tällainen peruskuntoinen aikuinenkin hengästyi nousuissa ihan kivasti.

PARI FAKTAA

 • Kalkkiruukin luontopolku on 4.8km pitkä vaihtelevassa maastossa kulkeva pääosin hyväkuntoinen lenkki.
 • Luontopolun varrelta löytyy tulentekopaikka ja laavu.
 • Polku on saanut nimensä kalkkilouhoksesta, jonka jäänteet on nähtävillä polun loppupäässä.

sipoonkorpi kalkkiruukin luontopolku kunto

Muutama muukin kohde tuli kesän aikana vedettyä yli kuvitteeliselta listalta. Niistä voit lukea heinäkuun #IGTT-jutusta: Päiväretkiä Helsingistä.

Aika monta paikkaa jäi myös käymättä. Ollaan pitkään suunniteltu, että joku päivä käydään kaikissa 2-tien varrella merkityissä nähtävyyksissä. No, ei pysätty yhdessäkään vielä tänäkään kesänä. Kokematta on purjehdus Luvian kaljaasi Ihanalla. Näkemättä on niin Kylmäpihlajan majakka kuin Leineperin Ruukki. Ei ajeltu Saariston rengasreittiä eikä nähty Seitsemää Siltaa. Mutta joku päivä vois kyllä mennä noihin kaikkiin.

Mitkäs on sun pitäis mennä -kohteet? Entä missä kävit vihdoinkin? 

instagram-travel-thursday-FIN-150x150
Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday –tempausta, jonka järjestäjinä toimivat matkablogit Muru Mou, RIMMA+LAURA ja Travellover.

Kuvat ovat teeman mukaisesti instasta @duunireissaaja. 

You Might Also Like

32 Comments

 • Reply sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa torstai, lokakuu 6, 2016 at 18:55

  ”Tuolla pitää mennä käymään joskus” – niin tuttu ajatus. Itselläni tulee nyt ekana mieleen paikoista, joissa on aikomus käydä ensimmäisenä Birgitan polku Lempäälässä ja juuri tuo samainen Kylmäpihlajan majakkia minkä mainitsit. Lisäksi olen aikonut käydä tutustumassa ainakin Seurasaaressa. Tuolla Juseliuksen mausoleumissa olen muuten käynyt joskus yläaste iässä koulun retkellä. Teki ilmeisesti vaikutuksen, kun muistan sen vieläkin.

  • Reply duunireissaaja lauantai, lokakuu 8, 2016 at 08:00

   Mä kävin siellä ala-asteella, ja paikka jäi pysyvästi mieleen. Ja silti käyntien väli venyi kolmeenkymmeneen vuoteen.

 • Reply Hanna / Ranskatar reissaa perjantai, lokakuu 7, 2016 at 13:57

  Mun pitkäaikainen pitäisi käydä -kohde oli Naantali ja vihdoin tänä kesänä pääsin sinne. Lappi on myös ollut pitkään mielessä, mutta vielä en ole päässyt Rovaniemeä pohjoisemmaksi. Kotikaupungissa Tampereella riittäisi vielä paikkoja, joissa en ole ehtinyt käydä, vaikka kuusi vuotta jo kaupungissa onkin vierähtänyt.

  • Reply duunireissaaja lauantai, lokakuu 8, 2016 at 08:03

   Mun on pitänyt monesti mennä Naantaliin. Tähän asti siellä on tullut käytyä Muumien vuoksi ja ihana kaupunki on nähty vain pikaisesti läpi käveltynä.

 • Reply Saana | Live now – dream later perjantai, lokakuu 7, 2016 at 20:58

  Haha, niin tuttua! Jo pelkästään viimeisen viikon aikana olen sanonut varmaan 20 kertaa, että ”tuonne haluan mennä”! Saas nähdä monessako paikassa kykenen oikeasti käymään! Hassua, varsinkin kun voisin työni puolesta viettää päiväni oikeastaan missä vaan. Yyteri vähän osui ja kolahti – siis eihän me raumalaiset nyt tietenkään Porissa tykätä käydä, mutta en oikeasti edes muista, milloin olisin käynyt viimeksi Yyterissä! Kalajoella kävin viikon sisällä kahdesti, mutten mennyt hiekkasärkille. Kaljaasi Ihana ja Kylmäpihlaja on kumpikin sentään koettu viimeisen 5 kuukauden sisällä, joten niistä voi sitten käydä lukemassa mun blogista! ;-) Kylmäpihlajaankin piti palata näin syksyllä, kun se loputon tyrnimeri siellä olisi kantanut marjaa. Enpä lähtenyt, vaikka sen 10 kilometrin merimatkan taittaa kajakillakin suhteellisen nopeasti…

  • Reply duunireissaaja lauantai, lokakuu 8, 2016 at 08:11

   Jotenkin jo Luvialta matka Yyteriin oli aina ihan tolkuttoman pitkä. Mutta se Ihana. On vähän jo noloa, etten ole ollut purjehduksella. Näen sen nimittäin mökiltä monta kertaa kesässä.

 • Reply Tanja/Levoton Matkailija lauantai, lokakuu 8, 2016 at 23:16

  Niin tuttua! On niin paljon sellaisia paikkoja, joissa olisi kiva käydä. Yhden näistä toteutin kesällä, jolloin kävin Porvoossa ensimmäistä kertaa. Yyterissä olisi kiva joskus käydä, ja Turussakin on pari sellaista paikkaa missä en koskaan ole käynyt (vaikka täällä olen koko ikäni asunut).

  • Reply duunireissaaja tiistai, lokakuu 11, 2016 at 17:09

   Ja lisäksi vielä kaikki ne paikat jonne haluaisi uudestaan!

 • Reply Sateenmuru sunnuntai, lokakuu 9, 2016 at 12:54

  Näistä paikoista en ole käynyt missään! Luulin käyneeni Yyterillä, mutta ne olivatkin Kalajoen hiekkasärkät… : ) Kommenteissa joku sentään mainitsi Naantalin, jonne muutin vuosi sitten. Haluaisin reissata kunnolla joskus vielä Lapissa.

  • Reply duunireissaaja tiistai, lokakuu 11, 2016 at 17:18

   Luin uusimmasta Mondosta, että kotimaan top 8 on Pori. Naantalista ei olisi kovin pitkä matka sinne.

 • Reply Venla / Breezes from my Atlas maanantai, lokakuu 10, 2016 at 08:29

  Näitä ”sitten joskus” -kohteita kyllä riittää! Nyt kuluneen vuoden aikana olen ruennut hiljalleen selättämään Tampereen nähtävyyksiä, neljän täällä asutun vuoden jälkeen. Lähistön kansallispuistot on vielä ainakin näkemättä, kuten myös valtaosa naapurikaupungeista. Hups.

  • Reply duunireissaaja tiistai, lokakuu 11, 2016 at 17:23

   Tampere on mulle ihan liian vierasta seutua, vaikka olen käynyt siellä useita kymmeniä kertoja. Aina on olevinaan jotain muuta tekemistä. Suomessa olis kyllä niin paljon nähtävää.

 • Reply Pirkko / Meriharakka maanantai, lokakuu 10, 2016 at 15:06

  Puolet noista ovat sellaisia, joissa olemme käyneet, toinen puoli tuntemattomia.
  Mutta idea listata myös näitä lähempänä olevia kotimaan kohteita on hyvä, edistänee kyllä ajatus siitä, että täällä käydään joskus, sitä, että niin todella tapahtuu!
  Jotenkin nämä lähikohteet jäävät helposti vähän paitsioon, sillä niissähän voi käydä (teoriassa) koska vaan …

  • Reply duunireissaaja tiistai, lokakuu 11, 2016 at 17:27

   Nimenomaan teoriassa. Vähän kuin tämä Helsingissä asuminen: juuri koskaan en hyödynnä näitä tuhansia tarjolla olevia mahdollisuuksia, mutta on kiva ajatus, että periaatteessa voisin koska tahansa mennä vaikka oopperaan. Tai matkustaa edes raitiovaunulla. Totuus on että jossain vaiheessa kävin useammin ulkomailla kuin Helsingin keskustassa.

 • Reply Liza in London maanantai, lokakuu 10, 2016 at 16:51

  Onpa mielenkiintoinen aihe! Mulla on tosi paljon tällaisia kohteita ja sen lisäksi vielä repullinen paikkoja, joihin on pakko päästä *uudestaan* – ensimmäisinä listalla ehkä Rooma ja Kreikan saaristo.

  • Reply duunireissaaja tiistai, lokakuu 11, 2016 at 17:32

   Mun uudestaan paikoista korkeimmalla keikkuu Bohinj Sloveniassa.

 • Reply Tiia/ReiseReise tiistai, lokakuu 11, 2016 at 18:16

  Juu kyllä löytyy multakin aika monta tälläistä pitääkin joskus käydä -kohdetta. Hassua, että tässä oli Lammassaari, sillä googlettelin juuri eilen Helsingin luontopolkuja. Osaatko sanoa pääseekö julkisilla hyvin tuon Lammassaaren alkuun eli Vanhankaupunginlahdelle?

  • Reply duunireissaaja tiistai, lokakuu 11, 2016 at 20:37

   Bussilla pääsee. Ulkoa en osaa sanoa kuin että 68 kulkee siitä vierestä, mutta löydät sopivan helposti HSL:n reittioppaasta http://www.reittiopas.fi/

 • Reply Terhi / Muru Mou tiistai, lokakuu 11, 2016 at 22:37

  Oijoi, mulla on niin paljon pitäis mennä -kohteita, että en edes perässä enää pysy. Joskus sentään onnistun ruksimaan listalta jotain poiskin, enkä vain haalimaan uusia kohteita. Koko viime vuoden kesä suunniteltiin käyvämme melomassa, ja vasta tänä kesänä se onnistui. Mutta tuntuipas hyvältä kun sai vihdoin aikaiseksi tehtyä jotain, mitä on niin pitkään aikonut!

  • Reply duunireissaaja torstai, lokakuu 13, 2016 at 07:29

   Totta, siitä tulee erityisen hyvä mieli, kun vihdoin tekee jotain, mitä on pitkään suunnitellut. Tuo melominen on itselläkin ollut pitkään puheissa.

 • Reply Anna | Muuttolintu.com tiistai, lokakuu 11, 2016 at 23:51

  Näitä pitäis mennä-kohteita tosiaan riittää, varsinkin täällä Australiassa, ja Suomen listakin kasvaa aina kun blogeja lukee. Yyteri on omallakin listalla. Saa nähdä mitä siihen Suomen reissuun sitten saadaan mahtumaan, todennäköisesti ei kovin paljon. Lähikohteet tosiaan helposti jää, kun tulee ajateltua, että niihin voi lähteä milloin vaan. Ja sitten ei kuitenkaan olevinaan ole koskaan aikaa…

  • Reply duunireissaaja torstai, lokakuu 13, 2016 at 07:37

   Lähikohteet on tosiaan hankalia. Ne vaan on liian lähellä ollakseen niin kiinnostavia, että niihin tulee oikeasti mentyä.

   Ja voin vain kuvitella miten hankala on Suomi-lomaan saada mahdutettua kaikkea mitä haluaisi. Meillä sama vaikeus on jo reissulla kotiseudulle, vaikka käymme siellä melko usein. Aika ei vain riitä.

 • Reply Kati / Lähinnä Kauempana keskiviikko, lokakuu 12, 2016 at 21:53

  Lammassaari! Me asutaan kävelymatkan päässä Lammassaarta ja on tässä vierähtänyt välillä vuosi-parikin väliä, etten ole muistanut käydä siellä. Nykyisin pitkospuita on vielä levennetty, eli saareen pääsee esteettömästi myös pyörätuolilla/lastenvaunuilla yms. Että enpä voi pistää hankaluuttakaan tekosyyksi.

  Samoin pitäs käydä -listalla on myös mm. Lapinlahden sairaalan yhteydessä toimiva Kahvila Lähde ja Yrjönkadun uimahalli. Onhan niitä vaikka mitä muitakin, mutta pitää oikein miettiä ja alkaa kirjaamaan ylös! Ehkä sitten tulee helpommin toteutettua?

  • Reply Kati / Lähinnä Kauempana keskiviikko, lokakuu 12, 2016 at 21:57

   Niin ja tänä kesänä kävin ekaa kertaa Haagassa Alppiruusupuistossa. Menihän aikomuksesta tekoihin vain noin 8 vuotta. Ja nytkin menin himpun liian myöhään, joten ruusuloisto oli jo ehtoopuolella. No, ens kesänä…!

  • Reply duunireissaaja torstai, lokakuu 13, 2016 at 07:40

   Luulen että kun niitä aktiivisesti miettii, niin ainakin jonnekin tulee oikeasti mentyä.

   Mä olen käynyt Yrjönkadun uimahallissa. Ja Harjukadun saunassa. Me ystävien kanssa jossain vaiheessa treffailtiin just tällaisissa ”pitäis käydä, mutten ole saanut aikaiseksi” -paikoissa. Pitäiskin muuten taas elvyttää se tapa.

 • Reply miraorvokki torstai, lokakuu 13, 2016 at 10:02

  Näitä kohteita missä pitäisi käydä.. Niitä on ihan liikaa :D Ehkä edelleen se Lapin suunta, pitäisi joskus tehdä kunnon road trip siellä!

  Hauska ettet ollut käynyt Yyterissä! Näin se riippuu mistä on kotosin. Meidän perheen kohokohta kesässä oli aina kesäreissu Yyteriin ja Särkänniemeen – molemmat tunnin ajomatkan päässä porukoilta. Muistoja :)

  • Reply duunireissaaja torstai, lokakuu 13, 2016 at 20:48

   Taisin kirjoittaa hieman huolimattomasti, sillä olen käynyt kaikissa noissa paikoissa aiemminkin. Myös Yyterissä. Mutta jokaisen kohdalla edellisestä kerrasta oli kulunut aivan liian kauan, ja mielessä oli tuhannesti käynyt ajatus, että pitäis taas joku päivä mennä.

 • Reply Missis L / Reissussa oon ja kehtaan sanua sunnuntai, lokakuu 16, 2016 at 10:14

  Yyterissä ja Juseliuksen mausoleumissa on tullut käytyä, sisko perheineen asui Porissa, niin siellä keksittiin sitten aina vähän ohjelmaa. Kotona Turussa ei ole oikein meitä viehättäviä rantoja muutenkaan, niin lasten ollessa pieniä, ajettiin helleaikoina usein Yyteriin. Meri on siellä kirkkaampaa, ja hiekka valkoisempaa.

  Mut juu, varsinaiseen kysymykseen: missä pitäis käydä -kohteet? Ihan tässä Turussa on ollut paikkoja, joihin ei tule mentyä ollenkaan, tai ei ainakaan tarpeeksi usein. Emme olleet käyneet koskaan merimuseo Forum Marinumissa, ja nyt käväisimme elokuussa Museokorttiemme viimeisenä voimassaolopäivänä. Siellä on todella kiinnostava uusi näyttelypuoli avattu, että vaikka ei olisi mikään merenkulkuintoilija, niin sen pari tuntia siellä viihtyy. Turun Kauppahalli on uudistettu jo jonkin aikaa sitten ja ihan just sain itseni sinne ravintolamaailmaan – aivan tosi kiva paikka! Pari pitkäaikaista periaatteessa helppoa kohdetta, joihin en ole saanut mentyä ovat Riika ja Pärnu. Ehkä ensi kesänä Pärnuun? Olemme mieheni kanssa tässä viime vuosina aika paljon kunnostautuneet kotimaan matkailussa siinä, että oikeasti pysähdymme ja tutustumme paikkoihin, emmekä kulje vain ohi. Siinä on auttanut kummasti se, että netistä voi selailla vähänkin kiinnostavia kohteita, luontoreittejä, ruokapaikkoja yms, ja tämä on tehnyt matkoistamme mukavampia, eikä vain matkan suorittamista pisteestä toiseen. Toki aina ei ole aikaa kuljailla, mutta lomalla emme ainakaan pidä kiirettä :-)!

  • Reply duunireissaaja sunnuntai, lokakuu 16, 2016 at 15:45

   Jotenkin sitä on aina niin kiire, ettei malta pysähtyä. Nytkin paahdetaan taas tätä 2-tietä kohti Helsinkiä, eikä varmasti pysätä mihinkään. Kun halutaan äkkiä kotiin!

   Turussa käytiin pari vuotta sitten tyttären kanssa onnistuneella viikonloppuretkellä. Käytiin linnassa ja Aboa Vetuksella, tykättiin molemmista paikoista. Täytyykin tehdä pitkästä aikaa äiti-tytär -reissu jonnekin.

 • Reply Annika | Travellover lauantai, lokakuu 29, 2016 at 12:52

  Miten suloinen tuo kaarnalaiva kuva! Ihana! Olen asunut Helsingissä vuodesta 2000. Kuinka monta pitäisi käydä -paikkaa minulla täälläkin on! Vasta reilu vuosi sitten sain mentyä esimerkiksi Temppeliaukion kirkkoon. Lammassaaren pitkospuut opin tuntemaan vasta siitä yhdestä biisistä, mutta edelleen ovat nekin näkemättä.

  • Reply duunireissaaja sunnuntai, lokakuu 30, 2016 at 17:31

   Ollaan siis muutettu Helsinkiin samaan aikaan. Mä olen käynyt aika monessa Helsingin paikoissa äidin kanssa. Muuten olis jäänyt Temppeliaukion kirkko varmaan itseltäkin näkemättä.

 • Reply Rimma | RIMMA + LAURA keskiviikko, marraskuu 2, 2016 at 20:09

  Kävin vihdoinkin katsomassa 40 minuutin ajomatkan päässä olevaa Paavolan tammea! Ja ai että olis paljon muutakin nähtävää täällä pääkaupunkiseudulla jo pelkästään. Täällä on tullut asuttua nyt 7 vuotta ja tuntuu ettei kaikkia perusturistinähtävyyksiäkään ei ole tullut kierrettyä. En ole esim. käynyt koskaan Helsingin Tuomiokirkossa sisällä :D

 • Leave a Reply