Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Testissä: Kolme majoituspaikkaa Kuusamossa

tiistai, 3 elokuun, 2021

”Kuusamo, nyt kutsuu mua Kuusamo
metsän näen jämäkän
ja vaaran sinertävän”

Dannyn kappale: Kuusamo

 

Satuin näkemään Instagramissa kuvan, joka oli otettu Ruka tunturin huipulta. Kuvassa komeili kyltti, jossa oli rivoja paikan nimiä. Siis mitä, onko Suomessa oikeasti tämän nimisiä paikkoja?! Tussuvaara? Pyllykkä? Hevonperse?

Täytyy kyllä myöntää, että tämä sytytti! Retkelle Pierumäelle! Jees! Näin aloin tutkimaan enemmän; näitähän paikannimiä on Kuusamossa. Ja näin päätinkin tehdä retken Kuusamoon, kun huomasin että siellähän kulkee bussitkin suhteellisen hyvin!  Heti kun pystyin, niin olinkin varaamassa majoitusta Kuusamoon sekä bussilippuja. Sopivasti Onnibuksella oli taas euron lippuja myynnissä ja sainkin euron liput Helsingistä Ouluun ja takaisin. Menomatkalla olin yön Oulussa ja jatkoin matkaa aamulla.

Oulun baaritarjontaa

Oulun majoitus booking.comin kautta: Nipu -Beside City Center, Bus and Train Station

Olin Kuusamossa 10 yötä, kussakin näissä kolmessa majoituspaikassa kolme yötä sekä viimeisen yön vietin Kuusamon ”keskustassa” asunnossa, jonka varasin airbnb:n kautta. Oli muuten helppo varata ja asiointi oli helppoa! Asuntokin oli sellainen, jota kuvailtiin.

Hahaa! Löysinkin tämän ehkä Oulun kuvatuimman ukkelin!

Majoituspaikkoja miettiessä tärkeintä minulle on sijainti; kun kuljen julkisilla, niin tietenkin majoituspaikkaan on päästävä, sekä haluan majoituksen olevan kohtuu lähellä reittejä ja paikkoja, jossa käyn.

Toinen valintakriteeri on hinta; yksin matkustaessa, kaikki maksaa enemmän. Yritin löytää kohtuuhintaisia majoituksia.

Kolmas valintakriteeri on huoneen varustus; halusin että huoneessa on jääkaappi ja liesi, näin pystyin tekemään evässämpylöitä sekä syömään tarvittaessa huoneessa.

Aluksi mietin että olisin kussakin majoituspaikassa kaksi yötä, mutta halusin ottaa varman päälle ja otinkin kolmen yön settejä. Kahdella yöllä ajattelin, että olisi vain yksi kokonainen retkipäivä ja jos silloin sattuukin vaikka satamaan kaatamalla tai sairastun, niin silloin harmittaisi.

Punaiset pallerot kartassa ovat majoituspaikkojani

1. Ruka: Holiday Home; Vuosselinhelmi c6.

Ensimmäisenä majoittauduin Rukalla. Tämän majoituspaikan bongasin Booking.comista. Varaaminen oli helppoa ja koko summaa ei tarvitse maksaa kerralla. Majoituspaikassa ei ole vastaanottoa, vaan avaimet noudetaan avainlaatikosta joka on ulko-oven vieressä. Koodin saa noin päivää tai kahta, ennen matkaa.

Päivää ennen reissua, aloin enemmän tutkimaan miten pääsen Rukan kylältä majoituspaikkaani. Olin aikaisemmin katsonut että matka on reilu kilometri, joten tämän pystyn vaikka vielä kävelemään matkatavaroideni kanssa. Ei perhana. En sitten tajunnut, että Rukan kylän ja majoituspaikan välissä on just ne LASKETTELURINTEET. Eihän tuota väliä voi kävellä!

En todellakaan ole mikään laskettelufani, joten en ollut ajatellutkaan että ne rinteet ovat juuri tuossa!! noh, Taksilla menin majoituspaikkaan ja aikani siellä pörrättyä huomasin, että sieltä majoituspaikalta pääsee Rukan maisemagondolilla Kylälle ja takaisin. Tämä olikin minun menopeli sitten tulevina päivinä, jos kylillä piti käydä. Sitten sitä raahattiin kauppaostoksia maisemagondolilla!

Rukalla ollessani kävin kävelemässä, kylällä ihmittelemässä ja kunhan olin. Kävelyreiteistä tulen kertomaan muussa blogikirjoituksessa.

Vuosselinhelmen plussat ja miinukset, arvosana: 4.8/5

+ Huoneen varustelutaso erittäin hyvä; tiskikone, uuni/mikro, leivinpaperit ja muut keittiövehkeet

+ Pidin huoneen yleisilmeestä

+ Rauhallinen

+ Ihanteellinen pariskunnille, laskettelijoille ja patikoiville. Myös yksin olevalle kohtuu hintainen.

– Ilman autoa, hankala mennä. Jos maisemagondoli ei olisi ollut käytössä, niin sijainti olisi ollut liian syrjäinen minulle

– Omat petilakanat oltava ellet ole valmis maksamaan laina lakanoista

3 yötä maksoi 140 euroa, varaus onnistuu Booking.comin kautta laittamalla hakuun: Vuosselinhelmi

Majoituspaikan läheltä pääsi suoraan Valtavaaran reitille ja karhunkierrokselle.

Rukan kylältä

Päivätupa Valtavaaran huipulla

 

2. Oulangan leirintäalue/Oulanka camping

Seuraava majoituskohteeni oli Oulangan Kansallispuistossa sijaitseva Oulangan leirintäalue/Oulanka Camping. Leirintäalue sijaitsee karhunkierroksen varrella, joten myös karhunkierroksen tallaajia näkyi täällä. Bussilla kulkiessa, pysäkki on Oulangan luontokeskuksessa, joka on n. kilometrin päässä leirintäalueelta.

Leirintäalue on laaja ja siellä on oma alue telttailijoille, matkailuauton- tai vaunun kanssa kulkeville sekä tarjolla on neljän hengen mökkejä että erillistä huonetta.

Majoittauduin ”Erillisessä huoneessa” joka maksi 35 euroa yöltä. Huoneessa oli kaksi sänkyä, jääkaappi, liesi ja pöytä. Perus ruokatarvikkeita pystyin siis säilömään ja tekemään jotain yksinkertaista ruokaa kuten munakasta. Myös tässä majoituspaikassa piti olla omat lakanat mukana. Leirintäalueen isäntä Ari, on erittäin mukava ja puhelias kaveri. Muutaman kerran pulahdin Oulangan jokeen, leirintäalueella nimittäin sijaitsee myös uimapaikka. Vesi oli yllättävän lämmintä!

Leirintäalueella on myös mahdollista vuokrata sauna käyttöön. Sauna sijaitsee Oulangan joen varrella ja onkin erittäin sympaattisen näköinen rakennus!! (Niin kuin kaikki rakennukset täällä leirintäalueella!)

Oulangan leirintäalueen rantasauna

Leirintäalueen luona oleva uimapaikka

Leirintäalueella on myös runsaasti ulkohuusseja, vedenottopisteitä, myös nuotiopaikka. Retkeilijöiden käytössä on myös yhteiskeittiö runsaineen pöytätiloineen. Hyvät suihkutilat (naisten ja miesten suihkuhuoneet).

Leirintäalueen vastaanotto rakennuksessa sijaitsee myös pieni kahvila/kioski. Tarjolla oli kahvia, munkkia ja elintarvikkeita (makkaraa, juotavaa, naposteltavaa jne).

Oulangan leirintäalueen kahvila/kioski

Oulangan leirintäalueen yhteiskeittiö ja suihkurakennus

Oma huoneeni sijaitsi tässä suihkurakennuksessa

Oulangan leirintäalueen plussat ja miinukset sekä arvosana: 4.9/5

+ Huone oli viihtyisä, sänky oli erinomainen (sinulle joka tykkää vähän jämäkästä sängystä!)

+ Edullinen

+ Jääkaappi, liesi, kahvinkeitin/vedenkeitin

+ Oulangan luontokeskuksessa (kilometrin päässä) on mahdollisuus syödä keittolounasta tai tilata listalta; poromakkaraperunat, hampurilaisaterioita jne.

– Olisin kaivannut huoneessa hiukan parempaa keittiövarustusta (haarukat, veitset, lusikat, mukit, lautaset). Huoneessa taisi olla yksi lusikka ja veitsi sekä keittokulho. Ja paistinpannu. Näillä pärjäsin kun oli omaa kuppia ja välineistöä sattumoisin mukana

– Ulko wc:t ja suihkutilat voivat monelle olla iso kynnys, itse kyllä pidin näistä (Varsinkin karhunkierrosta tallaaville tämä etappi on varmasti luksusta, kun pääsee suihkuun, mahdollisesti saunomaan jne)

Kolme yötä kustansi siis 105 euroa.

Leirintäalueelta voi varata majoituksen soittamalla tai laittamalla sähköpostia. Heidän sivuilleen pääset tästä https://oulankacamping.fi/

Tämä oli suosikki yöpymispaikka näistä kolmesta; Pidin sijainnista, täältä pääsi tekemään päiväretkeä esimerkiksi Kiutakönkäälle, kävelemään Rytisuon luontopolun tai jos sinulla sattuu olemaan polkupyörä matkassa, niin leirintäalueelta pohjoiseen päin karhunkierrosta saa pyöräillä. Jos minulla olisi ollut pyörä mukana, olisin pyöräillyt leirintäalueelta Taivalköngäkseen, tämä on ainoa reitti Oulangan kansallispuistossa, joka on sallittu pyöräilijöille! Reitillä on pituutta 9 kilometriä/suunta ja reitti muuttuu teknillisesti haastavaksi Taivalköngäksen päässä, joten jos et ole huippupyöräilijä niin voi olla että kävelet viimeisen kilometrin tai kaksi.

Leirintäalueen parkkipaikalta lähtee Rytisuon luontopolku, 5km

3. Juuman leirintäalue; Mökkimajoitus

Juuman leirintäalueella vastassa oli reissuni hulppein mökkimajoitus! Täällä sitä tilaa olikin! Mökki oli isompi kuin oma asuntoni ja näin yksin matkustavalle vähän turhankin iso! Juuman leirintäalueelle pääsin myös bussilla, mutta bussipysäkki sijaitsi noin kilometrin päässä ”Retkietapilla”. Täältä samasta paikasta lähti pieni karhunkierroksen reitti. Sain kyllä bussikuskin puhuttua niin, että hän jätti minut ystävällisesti Juuman leirintäalueen eteen! (Tämä ei olisi mahdollista Vantaalla).

Juuman leirintäalueella on rakennus jossa sijaitsee vastaanottotiski sekä pieni kahvila. Kahvilasta sai sämpylää ja munkkeja sekä pientä naposteltavaa. Verrattuna Oulangan leirintäalueeseen tämä tarjonta oli hiukan suppeampi. Leirintäalueella oli myös mahdollisuus vuokrata rantasauna sekä tarjolla oli useampi soutuvene retkeilijöidenkäyttöön.

Leirintäalueella on muutamia mökkejä ja alue asuntoautoille/vaunuille sekä muutaman telttailijan siellä näin. Rannalla komeili kotamainen nuotiopaikka sekä katollinen paikka evästelijöille. Leirintäalueen väelle oli myös käytössä yhteiskeittiö (jääkaappi, tiskialtaat) sekä suihkutilat.

Vesi oli täällä jonkin verran viileämpää ja joissakin kohtia esiintyi virtausta.

Juuman leirintäalueen plussat ja miinukset sekä arvosana: 4.6/5

+ Aivan äärettömän ihana mökki, kahdella makuuhuoneella, keittiöllä ja SAUNALLA. Mökissä oli myös maaterassi.

+ Kaikki löytyi mökistä; tv, sohvat, keittiövälineet

– Tv:n tarjonta olisi voinut olla vähän isompi (Tv:stä näkyi kanavat 1,2,3,4 ja ylefem)

– Ruokamahdollisuudet olivat niukat! Lähellä oli kolme kioskia; Leirintäalueen oma, Aittakahvila n. 300-400 metrin päässä ja pienen karhunkierroksen lähtöpisteellä sijaitseva. Lähin ruokakauppa on Käylässä (13 km). Eli autottomalle henkilölle, ruoan saanti oli vähän heikohko. Itse kävin Käylässä yhtenä päivänä.

Tämä mökkimajoitus olisi paras neljälhttp://www.juumanleirintaalue.fi/le hengelle (mökissä kaksi makuuhuonetta) ja neljälle tämä olisi mielestäni jo erittäin edullinen!

Mökkimajoituksen hinta 70 e/ yö, eli kolme yötä tuli kustantamaan 210 euroa.

Leirintäalueen mökki varataan heidän kotisivujen kautta sähköpostilla tai soittamalla, sivuille pääset tästä

http://www.juumanleirintaalue.fi/

Olohuone takalla!

Mökissä kaksi makuuhuonetta, tässä toinen niistä

Wc

Suihku, mökissä on myös oma sauna!

Keittiö

Jos näitä kolmea majoitusta verrataan niin suosittelen;

Rukan Vuosselinhelmeä, jos sinua kiinnostaa ravintolaelämä, laskettelu ja patikointi. Majoitus sopi kahdelle mutta kolmekin henkeä tuonne mahtuisi. Kaveriporukalle mielestäni sopivin.

Oulangan leirintäaluetta; jos matkustat yksin. Lähellä lounaspaikka ja kävelyreittejä. Edullinen.

Juuman leirintäaluetta; jos olet matkassa kaveriporukalla tai perheen kesken. Haluat mahdollisesti oman saunan. Lähellä pientä karhunkierrosta.

10 yötä Kuusamossa tuli kustantamaan minulle n. 51o euroa (tässä mukana yksi yö Kuusamon keskustassa airbnb asunto). Onhan tämä yksin matkustavalle iso raha, mutta elämys. Elämys, jota ei mitata rahalla. Kotimaanmatkailu on aina maksanut varsinkin yksinmatkustaville, mutta korona aikana olen tykännyt matkustaa Suomessa. Kerranhan me tässä vaan eletään, joten pistetään menemään! Kuusamo reissun aikana olin myös työhaastattelussa teamsin kautta ja mikä parasta, onnistuin tällä reissulla bongaamaan itselleni työpaikan! JABADABADUU! 🙂

Missä olet majoittautunut Kuusamossa? Oletko joissakin näistä? Kerro kokemuksiasi! <3

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply