Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Kuusamon TOP 5. kokemisen arvoista paikkaa!

torstai, 5 elokuun, 2021

Silmissäsi siintää matka Kuusamoon, mutta et ole varma mitä kannattaa tehdä? Tai valinnan varaa on niin paljon, ettet tiedä mihin rajata? Tässä sinulle 5. vinkkiä Kuusamo retkeä varten! Lopussa myös lisää vaihtoehtoja, jos nämä viisi eivät riitä!

1. Rukan kylä

Laskettelijoiden paratiisi ja myös jos tykkäät syödä ravintoloissa! Rukan kylä on sympaattinen, majoitusta löytyy ihan kylän keskipisteeltä että myös kauempaa. Kylältä löytyy myös ruokakauppa, muita liikkeitä, ruokapaikkoja (Subway, Kotipizza ja paikallisia ravintoloita). Jos käyt täällä, kannattaa myös käydä kierroksella tuolihisseillä tai maisemagondolilla! Kesäisin rinteen voi laskea alas kesäkelkalla!

Rukalla sijaitsee myös Bike park. Sinulle, joka tykkäät laskea mäkeä alas pyörällä!

Rukan kylä

 

2. Valtavaaran huiputus ja Konttaisen Kuhaus

Valtavaaran huiputus on merkitty rengasreitti, joka lähtee Rukalta. Jos majoitut Vuosselinhelmellä tai Ruka Valleyssa, parkkipaikka on kävelymatkan päässä! Tänne parkkipaikalle pääset myös Rukan maisemagondolilla, joka menee väliä Rukan kylä- Saaran huippu- Ruka Valley.

Tämä reitti on melko haastava, näin kyllä kouluikäisiä lapsia reitillä. Mutta korkeuseroa on! Maisema palkitsee kun pääsee Valtavaaran huipulle ja siellä sijaitsevalle Päivätuvalle. Valtavaaran korkein kohta onkin lähes 500 metriä! Tämä reitti kulkee osittain karhunkierrosta, joten matkalla saatat nähdä reissaajia, jotka tallustelevat yleensä Rukan päässä viimeisiä vaelluskilometrejään. Valtavaaran huiputus on 5,7 km pitkä.

Valtavaaralta

Valtavaaran huiputusta

Jos jatkat matkaa pohjoisempaan, pääset Konttaiselle asti. Reitti on tosin aika haastavaa ja menee osittain köyden varassa kiipeämiseen! Konttaiselle pääset myös autolla, pysäköintialueelta lähtee ”Konttaisen Kuhaus” reitti, joka menee lievähköä ylämäkeä kokoajan, kunnes pääset huipulle. Tämä reitti on 2 km pitkä. Huipulta näkee useita järviä. Reitti on helppo kulkea. Maisema lopulta palkitsee!

Jos jatkaa matkaa Valtavaaralta Konttaiselle, on luvassa paljon köyden varassa kävelyä. Yritin kuvata tässä korkeuseroa, mutta en oikein onnistunut!

Konttaisen Kuhauksella

3. Kiutaköngäs

Kiutaköngäs sijaitsee Oulangan Kansallispuistossa. Paikalle pääsee kun löydät Oulangan luontokeskuksen. Kiutaköngäs on vain muutamien satojen metrien päässä luontokeskukselta, mutta jos haluat kävellä enemmän, niin ”Könkään keino”on noin 8 kilometriä pitkä merkitty reitti. Reitin varrella on taukopaikkaa, jossa voit nauttia eväitä. Reitin varrella on myös pari lampea ja pitkospuu aluetta. Reitti on suositeltu käveltäväksi vastapäivään, itse kävelin myötäpäivään, kun halusin olla aikaisin aamusta kuvaamassa kosken kuohuja! Itse tykkäsin tästä myötäpäivään suunnasta! Oulangan luontokeskukselta lähtee myös ”Hiiden hurmos”niminen reitti, joka on 5 km. Luontokeskuksella on kahvila-ravintola, josta saa arkisin maistuvaa soppaa, 12 euron hintaan. Myös tilaaminen a’la carte listalta onnistuu; tarjolla on mm. poromakkaraperunat, kala- liha hampurilaisia jne.

Luontokeskuksen ohi menee myös karhunkierroksen tallaajia.

Könkään keino reitiltä

Könkään keino reitin taukopaikkaa

4. Käylä

Käylä on pieni kylä, jossa on yksi rakennus. Jihaa! Ok, on siinä ympärillä muutakin. Leenan koskitupa on Salelta muutama satametriä ja sieltä saa kahvia sekä leivonnaisia. Näitä voit nauttia pihalla, katsoen kosken kuohuntaa sekä pieniä puroja, jotka lopulta yhtyvät koskeen.

Käylässä on myös lähin ruokakauppa, jos olet Juumalla tai Oulangan Kansallispuistossa. Juumalta tänne on matkaa 12 kilometriä.

Siinä se sitten on! Käylän Sale.

5. Pieni Karhunkierros

Jos näistä neljästä, mikään ei tuntunut tutulta, niin ehkä tämän tunnistat! Pieni Karhunkierros on varmaan koko Suomen tunnetuin tai ainakin yksi tunnetuimmista reiteistä! Pieni Karhunkierros on 12 kilometriä ja tämäkin on osa karhunkierrosta (Sitä legendaarista, pitkää Karhunkierrosta, 80km). Näin tällä reitillä pieniä lapsia ja vanhuksia! Eli aika laajalle ikähaarukalle sopii, kunhan peruskunto on ok. Itse en lähtisi ihan nuoren lapsen kanssa tätä kulkemaan, mutta sanotaan että kouluikäisestä ylöspäin tämä jo sopii. Reitti on kokonaisuudessaan aika haastava, korkeuseroja on paljon, rappusia jonkin verran!

Tästä Pienestä Karhunkierroksesta tulen julkaisemaan oman julkaisun ja kerron omat vinkkini miten reitti kannattaisi kulkea ja missä parhaimmat taukopaikat! 🙂

Jyrävän vesiputous

Jos olet käynyt näissä paikoissa tai janoat vielä lisää kohteita sekä tekemistä Kuusamosta, niin kyselin Facebookissa vinkkejä. Kommentteja tuli lähes sata ja tässä suosituimmat;

  • Kuusamon Suurpetokeskus; jossa on karhuja, kettuja, ilveksiä ja koirasusia. Tämä paikka tunnetaan nimenomaan noista karhuista! Tästä pääset heidän sivuilleen https://kuusamon-suurpetokeskus.fi/index.html
  • Hossan Kansallispuisto; sinulle joka tykkäät kävellä luonnossa tai vaikka meloa. Hossaan pääsee Kuusamosta myös bussilla. Tästä löydät lisää tietoa; https://www.luontoon.fi/hossa
  • Ruokapaikkoina ja kahviloina kehuttiin Pizzeria Rukaa, Käylässä Leenan Koskitupaa ja Kuusamon keskustassa sijaitsevaa Mokkakettua.
  • Melominen; Esimerkiksi Oulangan luontokeskuksen läheltä pystyy melomaan reittiä Kiutakönkään suvanto- Jäkälänmutka 25 km. Joistakin paikoista pääsee vuokraamaan kajakkia sekä kuljetuspalvelua. (niin että melotaan tuo 25km ja auto hakee sinut Jäkälänmutkasta tiettynä kellonaikana). Yksin reissaajille suosittelen paikallisen matkanjärjestäjän kautta varaamaan opastettua melontaa. Tästä linkistä löydät melontareiteistä tietoa; https://www.luontoon.fi/oulanka/melontareitit
  • Riipisellä euron munkkikahvit sekä Riipisen riistaravintola
  • Basecamp Oulangassa hyvä vegaaninen ruoka

 

Oletko käynyt Kuusamossa, mikä on jäänyt mieleen?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply