Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Saariselän reissu osa 3: Lapin ruska ja no tuska

tiistai, lokakuu 20, 2020

Pitkän kävelymatkan (n. 15km) päätteeksi kerkesin ostamaan rannekkeen savusaunaan samalle illalle. Savusauna maksaa majoittuville 10 euroa ja muille 13 euroa. Kiilopään savusauna lämpenee kolmesti viikossa ja saunaillan aikana on kolme vuoroa. Nyt korona aikana saunomaan otettiin 10 naista ja 10 miestä samaan aikaan.

Savusaunan ohella pääsee pulahtamaan raikkaaseen tunturipuroon, jonka näinkin hostellin huoneen ikkunasta! Tätä samaa puroa ihailin jo saapuessani Kiilopäälle! Veden lämpötila oli mittarin mukaan 11-13 astetta, hhhrr!!

En muista olenko aikasemmin ollut savusaunassa, mutta kokemus oli miellyttävä! Saunassa oli toki pimeää ja pelkäsin että kohta mä istahdankin jonkun syliin 😉

ps. Instagram tililläni on videopätkä myös miltä näyttää kun pulahdan tuonne tunturipuroon (en ollut kokeillut edes veden lämpöä ennen kuvaustilannetta) https://www.instagram.com/tinttitutkimusmatkalla/ 

Saunomisaika oli 1,5 tuntia joka oli mielestäni ihan riittävä aika saunomiseen ja vilvoitteluun. Saunan terassilla oli ihana vilvoitella pyyhkeeseen kääriytyneenä ja katsella maisemia. Illalla venyttelin jalkoja ja söin hyvin tuhdin päivällisen Suomenlatu Kiilopään ravintolassa. Unet kyllä maistuivat heti! Huomasin myös somessa että revontulia oltiin nähty nyt hyvin (jopa Etelä-Suomessa) ja lauantaina panostinkin siihen että olin myöhään hereillä katselemassa revontulia. Ja näinkin hailakan vihreät revontulet ja menin innoissani ulos kuvaamaan niitä. Ikävä kyllä kamerani ei nähnyt samaa kuin silmäni!

Takaisin Lauantai päivään… Pidin kunnon lazy day päivän, tutustuin vain lähiympäristöön ja kävelin vain muutaman kilometrin. Surffailin tabletilla ja oleskelin hostellin huoneessa (Moni voi miettiä miten joku voi näin hienossa ympäristössä olla vain, mutta minulle on tärkeää että reissatessa vietän aikaa myös huoneessa ja olen vain.. Se vain kuuluu minun loman viettooni).

Sunnuntaina oltuani 3 yötä Kiilopäällä, lähdin Saariselän keskustaan ja majoittauduin Star Artic Hotellissa, kaunispään huipulla. Lähdin seitsemän aikaan aamulla Eskelisen linjalla ja menin kohti seuraavaa majoituspaikkaa. Tästä majoituspaikasta kerron tarkemmin seuraavassa postauksessa.

Vietyään kamppeet seuraavaan majoituspaikkaani ja syötyäni erittäin hyvän aamiaisen, lähdinkin tallustelemaan. Kävelin aurorapolun (n. 2km) ja prospektorin reitin (9km) sekä vietin aikaa Saariselän keskustassa. Auroranpolulla löytyi myös nuotiopaikkaa ja rakennus josta pystyi ihailla revontulia (rakennuksessa oli kaksi huonetta, joita varmaan vuokrataan, huoneet todennäköisesti lämmityksen kera?) Kävelin päivän aikana n. 14 kilometriä!

Auroranpolulta löytyi myös tupia; mm. karvaselän kummituskämppä. Myös jokin pienempi tupa löytyi, mutta en ole tutkinut mikä tupa tämä mahtoi olla (Oli vaan näin 155 senttiselle aika sopivan kokoinen!)

Kuvia Aurorapolun varrelta (Ylhäällä ja alhaalla)

Itselleni tuntematon päivätupa..

”Karvaselänkummituskämppä”

 

”Karvaselänkummituskämpän” sisätila

Prospektorin reitin varrella olivat mielestäni parhaimman näköisimmät puut koko Saariselän reissulta! Jotenkin katse osui näihin erikoisiin puihin…

Prospektori reitin voi kävellä Laanilasta tai Saariselän keskustasta. Keskustasta reitti lähtee läheltä Riekonlinnaa ja Santa’s hotellia. Reitin varrella näiden hienojen puiden lisäksi voi käydä katsomassa vanhaa kaivospaikkaa, jossa on päivätupa ja nuotiopaikka. Päivätuvan sisältä voit kurkistaa vanhaan kaivoskuiluun!

Prospektori reitin varrella oli myös Savottakahvila, jossa kävin syömässä riistakeittoa ja fiilistelemässä Lapin tunnelmaa. Kahvilassa näytti käyvän myös jonkin verran paikallisia. Riistakeitto oli maukasta, mutta olisin kaivanut samaan hintaan kahvikupposen.

Prospektori reitin jälkeen jäin Saariselän keskustaan ja kävin kaupassa. Kaupassa taisi soida jokin paikallinen iskelmä orkesteri ja jotenkin minua vähän huvitti. En muista, koska olisin kuullut ruokakaupassa musiikkia. Iltapäivällä menin takaisin Star Artic hotelliin kaunispään huipulle, tästä hotellista kerron lisää seuraavassa artikkelissa 🙂

Yöpyisitkö karvaselän kummituskämpässä? Oletko onnistunut kuvaamaan revontulia vai onko sinulle käynyt samanlailla kuin minulle? Oletko käynyt savusaunassa? Kerro kommenteilla omia kokemuksiasi 🙂

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply