Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Saariselän reissu osa 1: Kohti Kiilopäätä

lauantai, lokakuu 10, 2020

Syyskuun loppupuolella lähdin tekemään ihka ensimmäistä reissuani Lappiin näin aikuisena. Lapsena kävimme Lapissa useamman kerran asuntoautolla ja tietenkin pörräilimme myös Norjan puolella. Nyt lähdin reissuun yksinäni ihailemaan Lapin ruskaa, mistä olen niin monesti kuullut ja nähnyt hienoja kuvia. Toki, myös tämän hetkinen tilanne vaikutti siihen että lomakohteeksi valikoitui Lappi.

Mitä otin mukaan reissuun? Ikivanhan kassini Miamin matkalta, johon sitten tulikin kaikkea mahdollista tulitikuista lämmin keittopusseihin! Myös taskulamppu oli hyvä lisä näin syksyn iltoihin! Ja tuli tarpeen! 

Lähdin matkaan Helsinki-Vantaan lentokentältä eli lensin Ivaloon ja siitä jatkoin matkaan bussilla kohti Saariselkää. Saariselän keskustan läpi hulmuten jatkoin kohti määränpäätäni; Kiilopäätä. Majoittaudun Hostelli Ahopäässä; Osallistun tänä vuonna hostellijärjestön ”Hostellireissaaja” kilpailuun. Matkan tarkoituksena on ottaa kuvia ja tehdä blogikirjoitus myös hostellijärjestölle. Tottakai, matkan tarkoitus on myös nauttia Lapin luonnosta ja ”lomastani” (Lomautus). Ikävä kyllä, tänä vuonna moni on joutunut lomautuksen uhriksi, myös minä. Tosin, oma lomautus on sen verran lyhyt että pidän tätä vain ”lomana”.

Lentolippuni Ivaloon (menopaluu) maksoi n. 250 euroa, joka sisälsi ruumaan menevät matkatavarat. Lento meni nopeasti, voisin hyvinkin matkustaa uudelleen lentäen!! Juna ja bussi yhdistelmällä matkat olisivat maksaneet lähes tulkoon saman verran, varsinkin jos en saisi vr:ltä säästölippua.

Lentokentällä ei ollut ruuhkaa! Mutta kone oli kyllä täynnä!

Bussimatka Eskelisen linjalla Lapissa maksoi; lentokentältä kiilopäälle 13 euroa. Ihan siedettävä hinta tämäkin, onhan matkaa n. 40 kilometriä. Busseja tosiaan meni vain lentojen mukaan, eli vain yksi bussivuoro päivässä!

Hostelli Ahopää sijaitsi pääkallopaikalla Kiilopäällä, viereisessä rakennuksessa oli Suomenlatu Kiilopään ravintola, vastaanottotiski ja pieni marketti. Ravintolasta sai oikeastaan kaiken ruoan, mitä retkeilijä voi tarvita jos ei omia eväitään halua/pysty syödä. Ravintolasta sai hyvän aamiaisen hintaan 13 euroa, keittolounaan kympillä ja päivällisen hintaan 25 euroa. Myös pikkupurtavaa löytyi sekä ravintolan a’la carte lista. Pienestä marketista löytyi jonkun verran turistitavaraa mm; postikortteja, pipoa ja makkaratikkuja. Marketin ruokapuoli oli heikohko, esim. maitoa ei juurikaan ikinä ollut myynnissä (yhden purkin onnistuin kyselemällä ostamaan)  Perus makkarapakettia löytyi kyllä.

Kuvia Kiilopäältä, Saariselkä.

Sen verran täytyy vähän huonoa palautetta antaa, että henkilökunta tässä rakennuksessa ei ollut kovin mieleeni. Yksi sama työntekijä saattoi hoitaa marketin tiskiä, vastaanottotiskiä ja ravintolan tiskiä, joten voitte arvata minkälaisessa kiireessä hän asioita hoitaa. Minulle ei jäänyt kovin positiivista mielikuvaa henkilökunnasta.

Puhutaan, sitten vähän tästä majoituspaikasta, jossa majoittauduin. Eli Hostelli Ahopää; jos mielesi tekee mieli käydä varaamassa tai ihan katsomassa, millä hinnalla ja miten voit majoittautua niin tästä linkistä pääset suoraan näkemään Hostelli Ahopään: https://www.hostellit.fi/hostellit/hostel-ahopaa/

Itse majoittauduin yhteismajoituksessa, jossa oli neljälle majoituspaikka. Muita majoittujia ei samaan aikaan ollut, uskon että syynä on suomalaisuutemme; emme me tykkää majoittautua ventovieraiden kanssa. Ainakaan suurin osa meistä. Ja toisena syynä on koronatilanne varmaankin; nyt ei ole hyvä hetki jakaa huonetta ventovieraiden kanssa. Otin silti tietoisen riskin ja majoittaudun. Hintaa tälle majoitukselle tuli kolmeksi yöksi n. 87 euroa. Eli mielestäni aika hyvä hinta! Ja hostellikin täytti odotukseni.

Kuvia Hostelli Ahopäästä (Ylhäällä ulkokuva; alhaalla kuvia yhteismajoituksesta)

Hostelli Ahopää sijaitsee siis Saariselällä, tarkemmin Kiilopäällä. Tästä on matkaa Saariselän keskustaan n. 15 kilometriä. Bussilla pääsee lentokentältä sekä Saariselän keskustasta (Mutta vain lentokoneiden tulo ja lähtöaikoina, joten useimmiten vain kerran päivässä). Omalla autolla pääsee myös kätevästi ja Kiilopäällä on iso parkkipaikka. Jos hostellin majoitus ei nappaa, niin Kiilopäällä oli myös leirintäalue matkailuautoille ja vaunuille sekä lomamökkejä.

Hostelli Ahopäässä on saatavilla yksityishuoneita sekä yhteismajoituksia. Käytössä on yhteiskeittiö ja osalla huoneista on oma wc ja loput ovat käytävillä. Käytävillä on myös vaatteiden kuivauskaappeja. Suihkut löytyvät viereisestä rakennuksesta, missä myös lämpenee normaali sauna joka päivä klo 16-19 ajan.

Omasta mielestäni Hostellimajoitus oli varsin mukava, hostelli oli hyvällä sijainnilla jos mieli tekee lähtee kävelemään/pyöräilemään/hiihtämään Urho Kekkosen Kansallispuistoon, joka sijaitsee ihan vieressä! Majoittujilla on myös mahdollisuus savusaunaan, joka lämpenee kolmesti viikossa. Saunan yhteydessä voit pulahtaa tunturipuroon!

Savusaunaan pääsee, kun menet vastaanottotiskille ostamaan rannekkeen. Rannekkeen voit ostaa vain puoli tuntia ennen saunomisaikaa! Kun olin majoittumassa oli savusaunan saunomisajat muistaakseni nämä:

15.00-16.30

16.30-18.00

18.00-18.30

Savusaunan hinta oli majoittuville 10 euroa, muille 13 euroa.

Tässä vielä hiukan plussaa ja miinusta Hostelli Ahopäästä

+ Sijainti ihana, pääset tästä heti monelle merkitylle reitille Urho Kekkosen Kansallispuistoon!

+ Hostelli oli vanha mutta hieno rakennus! Pidin myös huoneesta jossa majoittauduin

+ Yhteiskeittiö oli monipuolinen, johon sai eväitä säilöön tai tehdä itse ruokaa. Mutta jos omien eväiden nappaaminen ei kokoajan miellytä, vieressä oli Kiilopään ravintola josta sai kaikkea aamiaisesta iltapalaan saakka

+ Hinta-laatu suhde oli mielestäni kohdallaan

– Savusaunan mahdollisuus; kolme kertaa viikossa. Ja savusauna oli haluttu! Olisi kiva jos saunapaikan voisi edes varata etukäteen!

– Lähin ruokakauppa oli n. 15 kilometrin päässä, joten autottoman henkilön on vaikea löytää ruokaa jota säilyttää yhteiskeittiössä. Itse turvauduin paljon Kiilopään ravintolan ruokatarjontaan jossa nautinkin aamiaiset, useamman keittolounaan sekä päivällisen kävin testaamassa. Söin myös a’ la carte listalta esim. poroburgerin.

Suomenlatu Kiilopään ravintolan aamiaistarjontaa, tarjolla oli lämpimiä, leipää leikkeleiden kera, hedelmiä ym

Suomenlatu Kiilopään ravintolan keittolounas kympillä!

Suomenlatu Kiilopään ravintolan poroburger!

 

Lisää Saariselän reissusta, tulee seuraavassa blogikirjoituksessa! (tulossa paljon luontokuvia!)

Minkälaisia kokemuksia teillä on Saariselästä? Mikä on mielestäsi paras vuodenaika matkustaa? Onko jokin paikka jäänyt erityisesti mieleen?

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply