Viime viikolla kirjoitin vuokralla asumisesta Espanjassa, millaiselta Espanjassa asuminen saattaa tuntua. Todellisuus ei välttämättä vastaa mielikuvia, muttei niiden saavuttaminen ole myöskään mahdotonta. Kuten elämässä usein, nopein tie unelmaan on riittävien rahavarantojen omistaminen. Jos asunnon kuukausittaisella hintalapulla ei ole väliä, on jo suurin osa ongelmista ratkaistu. Kaikille joiden pitää meidän tapaamme tasapainotella haaveiden ja omien taloudellisten mahdollisuuksien välillä, pyydän käyttämään hetken tämän listauksen läpikäymiseen. Pian tiedät jo paljon enemmän asumisesta Espanjassa, ja olet lähempänä omaa unelmaa.
Asuntoja etsii samanaikaisesti kymmeniä ja satoja, jopa tuhansia ihmisiä lähes sama toivelista mielessään. Jos mahdollista, siirrä muuttohaaveet syksy-talviaikaan tai parhaimmillaan maalis-huhtikuulle, jolloin asunnon etsijöitä rannikolla on paljon vähemmän. Asuntoportaali Idealistaa käyttämällä pääsee perille siitä, mitä on tarjolla ja mihin hintaan. Jos asuntoa vuokraa yksityishenkilö, jota ei tunne edes tutun tuttusi, käyttäisin harkintaa tai ainakin selvittäisin asiat perusteellisesti ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. Varsinkin kokemattoman asunnonvuokraajan kannattaa luottaa mieluummin välittäjään, joka toimii yhteyshenkilönä asunnon omistajan ja vuokraajan välillä. Heiltä saa yleensä apua asumiseen liittyvissä pulmatilanteissa. Ensimmäinen askel on, että asioista ottaa hyvissä ajoin selvää, ennen kuin on pakko.
Vuokralainsäädäntö on täällä on paikoitellen erilainen kuin Suomessa. Aion paneutua asiaan tarkemmin vielä asunnon omistajan ja vuokranantajan näkökulmasta, koska aihe on mielenkiintoinen. Vuokralaisena on hyvä tuntea lain tärkeimmät kohdat. Espanjassa vuokrasopimus täytyy solmia aina määräaikaisena, toistaiseksi voimasa olevia sopimuksia ei tunneta. Vuokralaisella on vahva suoja, joka tuo pysyvyyttä asumiseen. Vaikka sopimus olisi tehty vain vuodeksi, on vuokralaisella viiden vuoden etuoikeus jatkaa vuokrasopimusta. Tämä tarkoittaa sitä, että vuokrasopimuksen voi katkaista ainoastaan jos asunnon omistaja itse, tai hänen perheenjäsenensä/lähisukulaisensa muuttaa asuntoon. Ilman syytä vuokralaista ei voi vaihtaa toiseen vuokralaiseen, jos hän on halukas jatkamaan asunnon vuokrausta. Tämä laki toteutuu parhaiten vuokranvälitysyrityksen kanssa vuokrasopimusta tehdessä.
Lähes ilmaiseksi ei saa hyvää. Vältä muita huomattavasti edullisemmat asunnot, sillä niissä on todennäköisesti jotain vikaa. Taloyhtiö voi olla huonokuntoinen tai levoton, tai asunto kärsii kosteusvaurioista. Ei ole harvinaista tilanteet, jossa naapurin kylpyhuone vuotaa alakerran naapuriin, ja kattoon ilmestyy kosteusläiskiä. Suuri ilmankosteus tummentaa helposti talviaikaan asunnon seiniä. Kesäaikaan kauhistuttaa torakoiden ilmestyminen ja talviaikaan jäätyy asuntoon sisälle. Toinen askel hyvään asuntoon on lähteä liikkeelle perusasioista. Älä anna liian halvan hinnan houkuttaa.
- Onko asunnon sijainti sellainen, että tunnet olosi hyväksi ja palvelut ovat sinulle sopivan matkan päässä?
- Kiinnitä huomiota asunnon tuuletusmahdollisuuksiin: onko kylpyhuoneessa ikkuna, saako asuntoon läpivedon? Onko sinne mahdollisesti asennettu tuuletusaukkoja?
- Onko asunnossa ilmalämpöpumppua? Jos ei, löytyykö tuulettimia ja liikuteltavia sähkö-/kaasulämmittimiä? Jos asunnossa ei ole ilmalämpöpumppua, kannattaa tuulettimien ja lämmittimen hankinta laskea kustannuksiin mukaan.
- Pysyvää kotia etsiessä neuvoisin antamaan vähemmän painoarvoa asunnon ilmansuunnalle. Moni suomalainen pitää sitä tärkeimpänä asunnonvalintakriteerinä, aivan turhaan. Kaikilla ilmansuunnilla on hyvät ja huonot puolensa. On totta että pohjoisen puolella pitää talvella lämmittää asuntoa enemmän, mutta kesällä varjoisuus on vain plussaa. Etelänsuuntainen asunto auttaa pysymään talvella lämpimänä, mutta kesähelteellä parvekkeella on hyvin vähän käyttöä päiväsaikaan. Asunto vaatii jatkuvaa viilennystä.
- Onko asuntoon aiemmin asennettu valokuituyhteyttä, tai millaisen Internet-yhteyden saaminen on mahdollista?
- Katutason asunnossa on enemmän riskejä kuin muissa. En sano että niitä pitäisi välttää viimeiseen asti, uusimmissa taloyhtiöissä on paljon hyviä katutason asuntoja. Vanhemmissa vaarana on kosteusongelmat ja tunkkaisuus, torakkaongelmat ovt yleisempiä ja turvallisuus heikompi kuin ylemmissä kerroksissa. En vuokraisi asuntoa, josta on uloskäynti suoraan kadulle. Aidatut taloyhtiön sisäpihat ja portilliset pihat sen sijaan ovat ok.
- Jos taloyhtiöllä on uima-allas, tarkista sen aukioloajat. Usein altaat ovat auki ainoastaan kesäkuukaudet kesäkuu – syyskuu.
- Tarkista mihin auton saa parkkiin. Keskellä kaupunkia kesäaikaan saa pyöriä pitkään kaduilla etsimässä parkkipaikkaa.
Kun sopiva asunto on löytynyt ja on vuokrasopimuksen allekirjoituksen aika, tarkista sopimuksen sisältö. Vuokrasopimuksessa pitää lukea ketä asunnon omistaa, missä asunto sijaitsee ja sopia vuokrasta ja asunnon kulujen maksusta. Vuokrasopimuksessa tulee lukea, että se on tarkoitettu pysyvään asumiseen, ei lomavuokraukseen. Jos vuokrasopimuksessa ei erikseen mainita mitään, yhtiövastikkeesta ja kiinteistöverosta vastaa asunnon omistaja. Jotta sopimus kelpaa kaupungin asukkaaksi kirjautumisessa ja muussa eteen tulevissa virastoasioissa, on vuokrasopimuksesta oltava myös espanjankielinen versio allekirjoitettuna sopimuksen jokaiselle sivulle.
Muuton yhteydessä tee inventaario asunnolta. Jos inventaariota ei ole liitetty vuokrasopimukseen, kuvaa ja kirjaa ylös kaikki asunnossa jo muuttohetkellä olevat puutteet. Tämä on erityisen tärkeää, koska asunnot vuokrataan lähes poikkeuksetta kalustettuna. Näin säästyt murheelta asunnolta pois muuttaessasi, sillä vuokranantaja ei välttämättä muista missä kunnossa asunto alun perin oli. Jälkikäteen ilman todisteita on vaikea osoittaa, että viat olivat jo alusta alkaen. On parempi varautua kuin joutua katumaan jälkikäteen.
Sähkö- ja vesisopimusten kanssa kannattaa olla tarkkana. Vaihdetaanko olemassa olevat sopimukset vuokralaiselle, vai muutetaanko niihin ainoastaan vuokralaisen tilinumero suoraveloituksia varten. Molempia tapoja käytetään, ja niissä on omat hyvät ja huonot puolensa. Jos sopimukset vaihdetaan vuokralaisen nimeen, on kuluja helpompi seurata. Muuton koittaessa pitää pitää huoli, että vuokranantaja vaihtaa välittömästi sopimukset uuden vuokralaisen tai omalle nimelleen. Vuokralainen ei voi vaihtaa sopimuksia, koska yleensä edellytetään että muutoksen tekee uuden sopimuksen haltija. Pahimmillaan maksamattomat laskut jäävät vanhan vuokralaisen velaksi. Jos sopimuksiin vaihdetaan vain tilinumero, ei vuokralaisella ole vaaraa toisen aiheuttamaan velkaantumiseen. Laskujen seuraaminen on kuitenkin vaikeampaa.
Kun asunnon etsinnässä ja muutossa on huomioitu kaikki edellä olevat asiat, on muutto hallittu ja mahdollisuus onnistumiseen vähintäänkin hyvä. Ja miksi väitän tietäväni jotain asunnon vuokrauksesta? Olen tehnyt sitä työkseni noin kolmen vuoden ajan Espanjassa.