Autiotalojen Sintra

Kuninkaallinen Sintra Lissabonin kupeessa tunnetaan satumaisista palatseista ja puutarhoista. Myös upeista maisemista ja luonnosta viehättyvälle Sintra on aivan ehdoton kohde. Tässä kuvakokoelmassa kurkistetaan Sintran hieman erilaiseen puoleen, nimittäin autiotaloihin. Noin vuosi sitten tein blogiin jutun Espoon autiotalokadusta ja muistelin samalla, että Sintrassa tuli napattua aika monta autiotalokuvaa.

Minua ovat aina kiehtoneet paikat, joissa joskus on ollut liikettä ja elämää, mutta jotka on sittemmin unohdettu ja hylätty. Rapistuminen, hiljaisuus, hitusen aavemainenkin tunnelma.

Nämä kuvat on otettu mm. lähellä Sintran historiallista keskustaa ja Portela de Sintran asemaa sekä Atlantin rantaviivan läheisyydessä Praia das Macasin ja Azenhas do Marin suunnalla. Muuallakin on tullut käveltyä ja kuvia napsittua. Artikkelikuva on napattu museoraitiovaunun kyydistä. Sintrassa lomailimme syksyllä 2015. Näitä kuvia katsellessa melkein tunnen Portugalin auringon ja lämmön kasvoillani.

Seuraava ei ole varsinainen autiotalo, vaan jonkinlainen kalteriovella varustettu koppi Praia das Macasissa, valtameren rannalla.

Viimeinen kuva on Lissabonista, aution oloinen rakennus nykyaikaisemman lasitalon vieressä.

Olen tietysti ehtinyt löytää autiotaloja jo Pieksämäeltäkin. Vielä en kuitenkaan ole päässyt kovin kauas keskustasta, koska talvi on jatkunut tänä keväänä pitkään, enkä ole päässyt pyöräilemään. Viimeksi tänään kävin katsomassa yhtä autiotaloa, jonka lähelle en edelleenkään päässyt lumitilanteesta johtuen. Myös pääsiäisenä Kotkassa kävimme katsomassa paria autiotaloa, jotka sijaitsevat tiheään rakennetulla omakotialueella, eli ihan asuttujen talojen vieressä, mutta ovat jo kuitenkin aika rapistuneen näköisiä, toisesta oli mm. ikkunat rikottu. Aika surullistakin.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Pia / Lyhyenä hetkenä maanantai, huhtikuu 9, 2018 at 10:14

  Kävin pikavisiitillä Sintrassa pari viikkoa sitten. Ihan noin moneen autiotaloon eivät silmät osuneet, mutta muutamiin kiinnitin kyllä huomiota. Majoituskapasiteetin kasvattamiselle on Sintrassa jatkuva tarve, joten parempikuntoisia autiotaloja on alettu kunnostaa hotelleiksi ja majataloiksi. Meidän majoituksen Casa do Vallen naapurissa oli tällainen projekti meneillään.

  • Reply tiatones maanantai, huhtikuu 9, 2018 at 12:08

   Historiallisen keskustan läheisyydessä jotkut autiotalot saattoivat tosiaan olla vielä parempikuntoisia. Me majoituimme n. 10 km päässä keskustasta, Praia das Macasissa, valtameren rannalla. Siellä ja muuallakin harhaillessa sekä julkisilla paikasta toiseen liikkuessa ehti nähdä aika paljon erikokoisia ja eri ränsistymisvaiheessa olevia autiotaloja. Kyllähän niitä Portugalissa paljon oli verrattuna moneen muuhun paikkaan.

 • Reply Anna | Tämä matka -blogi lauantai, huhtikuu 14, 2018 at 11:28

  Jännä juttu, että en ole ollut mitenkään tietoinen Sintran autiotalojen kohtuullisen suuresta määrästä. Tosin käynnistäni paikalla on jo kymmenisen vuotta, mutta kyllähän nuo talot jo silloinkin ovat autioita olleet. En jostain syystä vain ole niihin huomiota kiinnittänyt.

  Meillä on nyt muuten Portugalin matka suunnitteilla ensi syksyksi. Saas nähdä mihin siellä suuntaamme. Kiva maa kokonaisuudessaan.

  • Reply tiatones lauantai, huhtikuu 14, 2018 at 12:09

   Minä taidan olla koko ajan bongaamassa autiotaloja ja kiinnitän niihin kai siksi joka paikassa ensimmäiseksi huomiota 🙂 Sintrasta autiotalojen kuvia olisi ollut vielä enemmänkin… Voi olla, että liikuimme Sintrassa myös kohtuullisen laajalla alueella, koska majoituimme n. 10 kilometrin päässä keskustasta, eli autiotaloja mahtui myös matkojen varrelle. Portugali on kyllä ihana maa, tykkään erityisesti valtamerestä ja rantamaisemista 🙂

 • Reply Elina Marjaana Travel Blog lauantai, huhtikuu 14, 2018 at 11:46

  Kiva lukea juttua Sintrasta, sillä se on mahdollinen päiväretkikohde toukokuussa, kun suuntaan muutamaksi päiväksi Lissaboniin. Olisin ollut näistä autiotaloista vielä paljon kiinnostuneempi vuosia sitten, jolloin löysin itseni usein kuvaamassa hylättyjä, unohdettuja tai muilla tavoin arkirealismia kuvaavia asioita. Sittemmin olen alkanut etsiä toisenlaista kauneutta kameranlinssin läpi, mutta veikkaan, että sitä löytyy jossain määrin myös näistä rakennuksista. Kiitti kivasta bongausvinkistä Sintrassa, täytyypä kiinnittää näihin huomiota, jos päädyn paikan päälle!

  • Reply tiatones lauantai, huhtikuu 14, 2018 at 12:27

   🙂 Sintra on kyllä ihana paikka. Siellä riittää nähtävää useammaksikin päiväksi. Oltiin Sintrassa neljä yötä ja kolme kokonaista päivää, mutta siinäkään ajassa ei ehditty nähdä kaikkea, mitä oltiin suunniteltu. Historiallisen keskustan läheisyydessä Regaleiran palatsi ja erityisesti sen mystinen puutarha oli meidän mieleen. Ylhäältä Penan palatsista ja Maurilaisen linnan muureilta on hienot maisemat. Toivottavasti saat ikuistettua jokusen autiotalon Sintrassa, jos sinne päädyt 🙂

 • Reply Martta / Martan Matkassa lauantai, huhtikuu 14, 2018 at 19:38

  Vuosi sitten kävin Sintrassa ja katselin kanssa muutamia rakennuksia ja ihmettelin niiden kuntoa. Olin päiväretkellä ja kävin Penan palatsissa se oli kyllä upea ja mahtavat maisemat. Valitettavasti ei ollut aikaa jäädä sinne patikoimaan.

  • Reply tiatones lauantai, huhtikuu 14, 2018 at 20:14

   Onhan se vähän erikoista, että myös Sintran historiallisessa keskustassa, missä turistit parveilevat, oli autioita taloja. Ehkä sitä olettaisi, ettei ’paraatipaikoille’ olisi sellaiseen kuntoon taloja jätetty. Itse tosin saatan tykätä vähän rappeutuneestakin ympäristöstä ja pitää sellaista kuvauksellisena.

 • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, huhtikuu 15, 2018 at 11:12

  Tosi ihania kuvia, autiotaloissa on jotain jännää mystiikkaa. Portugaliin olisi kyllä kiva päästä monien vuosien jälkeen uudelleen.

  • Reply tiatones sunnuntai, huhtikuu 15, 2018 at 13:21

   Kiitos 🙂 Niinhän niissä on ja minun tekisi mieli aina niitä kuvailla 🙂 Portugali on kyllä tosi ihana maa ja siellä olisi kiva käydä vielä uudestaankin 🙂

  Leave a Reply