Suomen suurin matkablogiyhteisö

Millaista on työ entertainerina?

Siirryn ajassa vuoden taakse päin, Sveitsistä Mallorcan saarelle, jossa työskentelin entertainerina eli aktiviteettioppaana viime kesän. Haluan ensiksi mainita, että yleistän tässä kirjoituksessa omien kokemuksieni pohjalta työtä, vaikka todellisuudessa työ voi olla oikeasti laidasta laitaan mitä tahansa, millä tahansa aikataululla ja viikkotunneilla varustettuna. Riippuen oikeastaan siitä firmasta/hotellista, jossa työskennellään. Tässä työssä myös ryhmän dynamiikka korostuu erityisen paljon, ulkomaille työskentelemään lähtiessä kun usein ne työkaverit ovat myös vapaa-ajan kavereita. Tulen postauksen lopussa vielä kertomaan, että mihin itse suosittelisin entertaineriksi hakemista jos se kiinnostaa.

Valmiina minidiscoon

Missä entertainerit työskentelevät?

Entertainer on nimensä mukaan viihdyttäjä, mutta koska en itse ainakaan tykkää käyttää tuota suomenkielistä suoraa käännöstä, niin sanon usein työskennelleeni aktiviteettiohjaajana/-oppaana. Entertainerit työskentelevät useimmiten isoimmissa perhehotelleissa rantalomakohteissa. Aktiviteettien määrä ja tarjonta riippuu aina hotellista ja sen asiakkaista. On olemassa useampiakin firmoja, jotka lähettävät entertainereita maailmalle eri hotelleihin tuomaan lomailijoille aktiviteetteja sekä viihdykettä päiviinsä.

Myös joidenkin hotellien kautta on mahdollista työllistyä entertaineriksi, ja tämä on se mitä itse tein viime vuonna Mallorcalla. Siirryin siis TUI:lta täysin itsenäiseksi työntekijäksi, ilman mitään muuta firmaa kuin hotelli taustallani. Tämä tarkoitti myös sitä, että jouduin itse hoitamaan mm. työluvat kuntoon ennen kuin aloitin työskentelyn. Onneksi minulla oli kuitenkin poikaystäväni matkassa mukana, ja hän toimikin suurena apuna. Lisäksi koska olin jo työskennellyt aikaisempana kautena Espanjassa (Teneriffalla), niin minulla oli jo valmiiksi jokaisen Espanjassa työskentelevän tarvitsema NIE -numero, eli ulkomaalaistaustaisen henkilötunnus (Numero de Identidad de Extranjero). Entertainerina pääseekiin todennäköisesti juuri Espanjaan. Jos hotelleja ei ota huomioon, niin firmat huolehtivat tai vähintäänkin auttavat useimmiten kyllä kaikkien näiden lupien ja henkilötunnuksien kanssa.

Mitä entertainerin työtehtäviin kuuluu?

Yleisimpiin työtehtäviin kuuluu lastenkerhoissa toimiminen, kevyiden aktiviteettien kuten pingiksen, jousiammunnan, tikanheiton tai vaikka juomapelin ohjaamista. Myös jalkapallo, vesipallo ja mahdollisuuksien mukaan myös lentopallo voivat kuulua entertainerin ohjelmistoon. Nämä ovat aktiviteetteja, jotka järjestetään päivisin. Illalla työtehtävät muuttuvatkin sitten enemmän asiakkaiden kanssa jutusteluun eli PR -hommiin, yleiseen edustukseen sekä illan show:n tukemiseen. Jos en itse ollut lavalla esiintymässä, niin tehtäväni oli varmistaa asiakkaiden yleinen viihtyvyys, erityisesti lasten osalta. Lapsille oli yleensä omat penkkinsä, joita sitten valvoin ja varmistin ettei kukaan hyppää lavalle tai muuta vastaavaa. Itse lavalla esiintymisestä kerron hieman pidemmällä tekstiä.

Työasu päivällä

Esimerkki työasusta illalla

Yleensä entertainerina on mahdollisuus ns. erikoistua joihinkin tiettyihin tehtäviin, esimerkiksi meillä Mallorcalla minä ohjasin ryhmäliikuntatunteja, kun taas poikaystäväni ohjasi enemmän näitä kevyitä aktiviteetteja päivän mittaan (poikaystäväni työskenteli siis samassa hotellissa kanssani). Lisäksi ryhmässämme oli mukana lastenkerhon päävetäjät, jotka päivisin pääasiassa hoitivat lastenkerhojen toiminnan. Koska hotelli jossa työskentelin oli iso ja asiakkaita paljon (yleensä näin paljon eri aktiviteetteja tarjotaan vain isoimmissa hotelleissa), oli lastenkerhon puolella high seasonin aikaan kolme eri ikäryhmää. Tällöin myös meitä entertainereita tarvittiin enemmän, sillä jokaisessa kerhossa täytyi olla kaksi vetäjää paikalla. Itse työskentelin pelkästään pienempien eli 2-4 -vuotiaiden puolella. Aamupäivisin kerho oli auki klo 10-13 ja iltapäivällä klo 15-17. Joissakin hotelleissa, ketjusta riippuen, voi taas olla vain yksi kansainvälinen kerho avoinna noin 2-12 -vuotiaille lapsille tai korkea-sesongin aikaan myös eri kansalaisuuksille omat lastenkerhonsa.

Pienempien lasten aikataulu eri aktiviteeteille

Kuten jo mainitsin, niin entertainerina kannattaa tuoda omia vahvuuksiaan esille, sillä ainakin hyvässä työyhteisössä ne otetaan huomioon. Yksi on hyvä puhuja eli täydellinen iltashow:n juontajaksi, toinen ei pelkää tehdä itsestään ns. pelleä eli on hyvä heittäytymään eri tilanteisiin, kolmas hyvä tanssija jne. Minä työskentelin sport entertainerina eli painotukseni oli enemmän hotellin tarjoamissa ryhmäliikuntatunneissa. Tunnit voivat periaattessa olla mitä vain, ja itse ohjasin näitä tunteja: zumba/tanssi, functional training, jooga, circuit training eli kiertoharjoittelu (kuntosalilla) sekä vesijumppa. Olen aikaisemmin TUI -postauksissani kertonutkin, että rakastan vesijumpan ohjaamista, siitä tulee vain joka kerta niin hyvälle mielelle! Jonkinnäköinen kokemus-/koulutustausta ennen hotellilla ohjaamista olisi hyvä olla, mutta omalla kiinnostuksella sekä harjoittelulla pääsee myös jo pitkälle.

Iltaohjelma

Illalla ei yleensä enää oltu työvaatteissa, vaan illalla saimme olla omissa vaatteissamme (TUI:lla tämä on eri, firma tarjoaa tällöin erikseen työvaatteet illalle), tai riippuen illan tehtävästäni saatoin pukeutua myös mitä erikoisimpiin asuihin… Illalla meillä oli aina minidisco klo 20, ja sitä ennen täytyi valmistautua käymällä tanssit ja asut läpi. Minidiscoomme kuului myös todistustenjako, ja näitä todistuksia lapsilla oli mahdollisuus saada osallistumalla päivällä lastenkerhon ohjelmaan. Meillä oli myös hotellin omat maskotit sekä discon jälkeen yleensä vielä joku koko perheen peli. Disco kesti siis usein tunnin verran, mutta discon ohjelman vetäminen jaettiin eri entertainereiden kesken, niin että minä saatoin esimerkiksi vetää vain itse minidisco -osuuden, jonka jälkeen kollegani jatkoivat todistustenjaolla ja leikillä. Myös iltaohjelman parissa työskenneltiin yleensä aina parittain, mutta vedin minä muutaman kerran minidiscon yksinkin.

Muuten jos meillä oli meidän oma iltashow tiedossa, meni illasta paljon aikaa myös valmistautumiseen, eli meikkaamiseen, asuihin sekä show:n promoamiseen hotellialueella. PR, asiakkaiden kanssa jutteleminen olikin yksi iso osa työtä. Show:t meillä vaihteli kahden viikon välein, niin hotellin ulkopuoliset esiintyjät kuin meidän hotellilla työskentelevien omat show:t. Viikossa esiinnyin noin 2-3 kertaa lavalla, välillä pienemmissä ja välillä isommissa rooleissa.

Näitä minidisco – sekä iltashow -asukuvia minulta löytyy puhelimeni kätköistä melko paljon, että ajattelin aloittaa Instagramin puolella postaussarjan, jossa tulen joka päivä postaamaan kuvan kun olen illalla hotellissa töissä. Samalla kerron myös vielä hieman käytännönläheisemmin työstäni sekä eri esityksistä. Jos se siis kiinnostaa niin pistä tilini seurantaan; @jenna.thiswayto

Haastavinta entertainerina työskentelemisessä?

Itse en varsinaisesti pitänyt kovin paljoa lastenkerhossa työskentelemisestä, mutta se ei johtunut siitä ettenkö olisi pitänyt lapsista. Meillä oli vain kovin tarkka ohjelma jokaiselle päivälle, oma teemansa jota piti noudattaa ja keksiä koko ajan uusia leikkejä. Tässä leikkien keksimisessä en ollut kovin hyvä, ja lisäksi oman haasteensa toi kieli. Suurin osa lapsista oli saksalaisia, muutama espanjalaisia, joten välillä koin todella raskaaksi ensin keksiä leikit ja yrittää selittää ne niin saksaksi kuin espanjaksikin, ja sen jälkeen saada kaikki vielä mukaan leikkiin. Yleensä myös aamulla kolmen tunnin lasten kanssa riehuminen veti minut aikalailla kuiviin, ja lounaaseen mennessä olin jo melko väsynyt. Tässä kaikessa kuitenkin se oma asenne ratkaisee todella paljon, samoin alussa mainitsemani ryhmähenki. Kivojen kollegoiden kanssa tästäkin voi tehdä todella hauskaa niin itselleen kuin lapsillekin.

Merirosvopäivän aarteenetsintää

Minulle siis varsinkin kauden alussa haastavaa oli myös puhutut kielet, espanja ja saksa. Koska työskentelin suoraan hotellille, tarkoitti tämä sitä, että tiimini oli espanjankielinen. Opinkin kauden aikana ymmärtämään espanjaa todella hyvin, sillä kaikki ympärilläni oli espanjaksi. Kuten jo mainitsin, niin asiakkaista suurin osa oli puolestaan saksalaisia, joten varsinkin lastenkerhossa oli pakko rohkaistua puhumaan saksaa. Suurin osa espanjalaisista kausityöntekijöistäkin osasivat edes kohtalaista saksaa, vuosien hotellilla työskentelemisen tuloksena. Minä hoidin pääasiallisesti kommunikoinnin aikuisten kanssa englanniksi, mutta esimerkiksi minidiscoa vedin lopulta myös espanjaksi sekä saksaksi. Joten englannilla kyllä pärjää, mutta usein on itselleen paljon helpompaa jos osaa myös asiakkaiden / maan kieltä! Tämä työ jos mikä on loistava keino oppia kieltä käytännössä, matkan varrella.

Koska olimme Espanjassa, niin siesta kuului asiaan. Yleensä siestani oli vasta myöhemmin iltapäivällä, klo 17-19, mutta tämäkin vaihteli todella paljon. Välillä siestani oli klo 15-20, välillä vain tunnin. Saatoin myös työskennellä vain klo 9.30-17.00 ja saada illan vapaata. Introverttinä minulle henkilökohtaisesti haastavaa oli löytää energiaa olla sosiaalinen ja ulospäinsuuntautunut silloinkin kun olin todella väsynyt. Vasta kauden jälkeen tajusin oikeastaan, että olin elänyt siestaelämää noin 9kk, mikä oli vetänyt minut pisteeseen, jossa koin tarvitsevani taukoa rytmistä.

Siesta saattaa kuulostaa ihanalta ja sitähän se onkin; keskellä päivää mahdollisuus ottaa vaikka päiväunet. Mutta tämä tarkoittaa silloin myös sitä, että koko päivän on kuitenkin käytännössä töissä. Minun oli vaikea rentoutua siestan aikana, sillä alitajunnassani tikitti totuus siitä, että kohta joudun kuitenkin alkaa valmistautumaan uudelleen töihinlähtöön. Usein siesta-aikaani vei myös meikkaaminen, sillä varsinaisesti meikkaamista iltaa varten (jos olin mukana jossakin show:ssa) ei huomioitu itse työaikaan. Mutta tässäkin oli poikkeuksia ja välillä sain ihan runsaasti käyttää työaikaani valmistautumiseen (en edelleenkään osaa meikata mitenkään kovin hyvin, mutta kai tässäkin olen hieman kehittynyt). Olisin halunnut mennä siestalla myös rannalle useammin, mutta totuus oli se, että vaikka asuin aivan rannan edessä ja työmatkani oli kävellen vain noin 10min, olisi kallista siesta-aikaani mennyt kaikkeen siihen rannalle lähtöön ja suihkuihin mielestäni aivan liikaa. Lisäksi kun on ollut jo koko päivän ulkona, niin viileämpi asunto ja oma sänky houkuttelee siinä vaiheessa ainakin omalla kohdallani huomattavasti enemmän 😀

Ranta asuntomme parvekkeelta kuvattuna <3

Kenelle työ sopii?

Työ on todella paljon, oikeastaan kokonaan esiintymistä ja esillä oloa, mutta jos ei koe itseään kovin hyväksi esiintyjäksi niin ei kannata vielä huolestua. Itse työssä kehittyy huimasti, ja se onkin oiva tilaisuus laittaa itsensä niin sanotusti likoon. Itse olin todella epävarma aloittaessani ensimmäiseni kauteni ulkomailla sporttiohjaajana, mutta myöhemmin saman kauden aikana tein vielä entertainerinkin töitä lähinnä illalla minidiscon parissa, kun itsevarmuus kauden myötä kasvoi. Minulla oli siis suuri palo kehittyä työssä, joka auttoi paljon muuten introverttiä luonnettani.

Jostain täytyy aina aloittaa, ja ylpeä voi olla jo siitä, että ylipäätään astuu lavalle ja yrittää jotakin ensimmäistä kertaa. Olen aina aikaisemmin halunnut tietää tasan tarkkaa, että mitä tulen lavalla muiden ihmisten edessä tekemään ja sanomaan, mutta oli vapauttavaa myös hellittää hieman tästä pakonomaisesta valmistautumisesta. Eikä valmistautuminen tietenkään ole mikään huono asia vaan päinvastoin, mutta entertainerina joutuu usein tilanteisiin, lavallakin, jossa täytyy vain uskaltautua heittäytyä, unohtaa käsikirjoitetut sanat ja uskoa omaan tekemiseensä.

Joten yhteenvetona voisin sanoa, että jos vain kiinnostusta eli motivaatiota löytyy, niin työ sopii sinulle. Huomioi kuitenkin, että oikeastaan firmasta riippumatta on parasta varautua olemaan pitkiä päiviä hotellilla. Vapaapäiviä on 1,5-2 viikossa. Jos olet ulospäinsuuntautunut, hienoa. Jos taas olet enemmän sisäänpäinsuuntautunut niin kuin minä, muista tuoda esille omia vahvuuksiasi, oli se sitten piirtämistä, tanssimista, laulamista tai lapsirakkautta. On rikkaus, että ryhmässä on luonteeltaankin erilaisia ihmisiä, eikä kaikki voikaan edes olla äänessä koko aikaa 🙂

Mitä jos ajatuskin tanssimisesta ahdistaa, tai se kiinnostaa kaikista eniten?

Mallorcalla työskennellessäni oli melkein arkipäivää se, että lounaan jälkeen meillä oli varattu tunti uuden illan show:n harjoitteluun / vanhan kertaamiseen, ja siinä ajassa sitten oppi sen minkä oppi. Entertainerina pääsee kyllä tanssimaan, muttei entertainerina mikään tanssija tarvitse olla. Tässäkin lähinnä vain se, että on valmis heittäytymään ja olemaan ottamatta jokaista askelta niin vakavasti, on se tärkein. Ja itse tanssimisella tarkoitan tässä tapauksessa lähinnä tanssia tyyliin ’askel-viereen + käsien taputus’, paljon muuta kun ei minidiscoon eikä entertainereiden omiin esityksiin tarvitse. Taas kerran, heittäytyminen sekä asiakkaiden innostaminen on se tärkein ominaisuus. Ja jos ei ihan oikeasti halua tanssia lavalla ollenkaan (minidiscoa lukuun ottamatta) niin yleensä sekään ei ole ongelma. Esimerkiksi Mallorcalla meillä oli Burlesque -show, jota poikaystäväni juonsi koska ei halunnut itse tanssiohjelmanumeroihin mukaan. Tai sitten voi olla avustajana yleisön tai takahuoneen puolella. Myös DJ:tä tarvitaan!

Jos kuitenkin tanssitaitoa ja myös intoa löytyy, niin on olemassa hotellien omia tanssiryhmiä, joihin voi hakea. Minun piti aloittaa Mallorcalla työskentelyni tällaisessa ryhmässä, mutta muutama mutka matkan varrella johti lopulta siihen, että aloitin sport entertainerina. Tanssimaan pääsin kuitenkin meidän entertainereiden omassa tanssiesityksessä, jota varten meillä oli ammattikoreografi. Meitä tanssijoita oli hyvin eri tasoisia mukana, mutta tämä show oli jo oikeasti kunnon tanssi- ja laulushow, laulajina myöskin kollegani. Oli sitten mukana tanssiryhmässä tai ei, niin joka tapauksessa yleensä kaikki tanssijat tekevät päivisin myös edes jotain entertainereiden hommia, eli siihen on hyvä varautua. Harjoitukset ovat kuitenkin tietysti työaikaa, jolloin varsinkin kauden alussa työpäivä saattaa hyvinkin koostua melkein pelkistä harjoituksista sekä illalla itse esityksestä.

Miten päästä entertaineriksi? + palkka

Jos entertainerina työskentely kiinnostaa, niin suosittelisin ensin hakemaan esimerkiksi TUI:lle. Olen siis itse työskennellyt TUI:lla sporttiohjaajana, mutta TUI:lla on erikseen vielä omat entertainerit (ja oma esiintyvä ryhmänsä, joka tulee tosin ulkopuolisen firman kautta, mutta työntekijät toimivat muuten entertainereina päivisin). Sporttiohjaajan työstä olen kirjoittanut aikaisemmin täällä, ja TUI:ta suosittelen kyllä kokonaisuudessaan, myös tämän entertainerina työskentelyn osalta. Toisaalta jos jokin tietty kohde houkuttelee, niin entertainer -firmojen kautta voi aloittelevana työntekijänä olla suurempi mahdollisuus päästä heidän hakujensa kautta haluttuun kohteeseen. Näistä firmoista (esim. Acttiv) minulla ei ole henkilökohtaista kokemusta, mutta olen seurannut vierestä heidän työskentelyään toimiessani itse matkaoppaana TUI:lla, sekä poikaystäväni kokemusten kautta olen saanut myös tietoa. Nämä firmat ottavat usein koulutusmaksun, eli johonkin kohteeseen joutuu menemään ensin koulutukseen, tai koulutus järjestetään netissä. Ennen kuin aloittaa siis itse työskentelyn, niin rahaa saattaa kulua ensin niin itse koulutukseen kuin matkakustannuksiinkin. TUI:lla kaikki koulutukset ja matkakustannukset maksaa työnantaja.

Palkka ei tällä ”alalla” ole mikään päätähuimaava (700-900 €/kk), mutta pitää ottaa huomioon että työnantaja tarjoaa asunnon sekä hotellilla saa usein myös syödä sekä lounaan että päivällisen. Työsopimus suoraan hotellin kanssa voi puolestaan helposti tuplata palkan.

Lähtisinkö uudestaan vielä tämäntyyppisiin hommiin?

Haluaisin ehdottomasti päästä jonnekin vielä tämänkaltaisiin työtehtäviin. Pidin itse työstä, vaikka siinäkin oli tietysti omat miinuspuolensa. Eniten nautin lavalla esiintymisestä, vähiten PR -hommista sillä small talk ei tullut minulta luonnostaan. Yleisesti lomahotellissa työskenteleminen on kyllä kaiken uuvuttavuuden rinnalla kuitenkin myös todella antoisaa. Koen, että olen tällä hetkellä paljon avoimempi kuin mitä olen kausieni aikana ollut, joten pystyisin myös antamaan itsestäni nyt paljon enemmän kuin mitä minulla oli voimavaroja esimerkiksi viime vuonna. Jokainen roolini ulkomailla on kuitenkin kasvattanut sekä kehittänyt minua eteenpäin, mistä olen todella kiitollinen. Kiitollinen ennen kaikkea siitä, että olen ylipäätänsä lähtenyt ulkomaille, ja jaksanut puskea eteenpäin kaiken koti-ikävänkin keskellä. Jos tuntuu, että olisi aika hypätä kohti tuntematonta ja katsoa mitä saa aikaiseksi, niin suosittelen ehdottomasti esimerkiksi entertaineriksi hakemista. Entertainerina työskentelemistä pitää oman kokemukseni mukaan oikeasti haluta, jotta motivaatio pysyy yllä myös kauden kuumimpienkin päivien yli. Mutta kuten jo mainitsin, niin tätä ei pidä pelätä vaan lähteä rohkeasti kokeilemaan!

Yritin koota tähän postaukseen kattavasti plussia ja miinuksia, omasta näkökulmastani, mutten halua, että tästä postauksesta jäisi jotenkin negatiivinen kuva työtä kohtaan. Oma kokemukseni on vain yksi muiden joukossa, mutta halusin tuoda sen myös aitona esille. Irtisanoin itseni hotellilta kauden puolivälissä, osaksi henkilökohtaisista syistä ja osaksi työryhmäni sekä pomojeni takia. En tuntenut oloani hyväksi töissä, ja vaikka olin ollut hotellilla vasta muutaman kuukauden, jouduin puskemaan itseäni todella paljon jotta jaksoin hymyillä edes asiakkaiden ilmoilla. Motivaationi hävisi siis kauden aikana. Viime vuoden kaksi parasta päätöstäni kuulostavat hieman ristiriitaisilta, mutta ne ovat: 1) että muutin Mallorcalle ja aloitin työni hotellilla sekä 2) että irtisanoin itseni hotellilta suunniteltua aikaisemmin. Irtisanoutuminen mahdollisti yhden elämäni ihanimmista kuukausista elämääni, kun minulla ja poikaystävälläni oli aikaa (ja tuolloin vielä myös rahaa) tutustua saareen omatoimisesti.

Ja niin yritin oikeasti tiivistää tähän kaiken sanomani, mutta pitkähän tästä silti tuli! Jos on jotain kysyttävää tai haluaisit tietää enemmän tämäntyyppisestä työstä, niin minulle voi laittaa viestiä esimerkiksi Instagramin puolella 🙂 Instagramissa pääset myös tutustumaan viime kesän työhöni, erityisesti iltaohjelman puolesta vielä käytännönläheisemmin.

Kirjoittelemisiin,

Jenna

Blogin Instagram: @jenna.thiswayto

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Tinutski keskiviikko, toukokuu 13, 2020 at 20:40

    Mielenkiintoinen kirjoitus! Paljon tuli tietoa entertainerina työskentelemisestä. Ihailen rohkeuttasi; läheskään kaikki eivät uskalla lähteä ulkomaille töihin, toivotaan että esimerkkisi rohkaisee heitäkin😎

    • Reply jennahanna torstai, toukokuu 14, 2020 at 13:33

      Kiitos ja toivottavasti! 🙂

    Leave a Reply