Suomen suurin matkablogiyhteisö

Teneriffan helmiä

Aloitan heti kertomalla, että olin yksi niistä, joita Teneriffa ei kohteena hirveästi houkutellut. Suomalaisten massaturistikohde, ei kiitos. Mutta heti kun vain pääsin oikeasti tutustumaan Teneriffaan kunnolla, rakastuin koko saareen kokonaisuutena. Joten kannatti antaa mahdollisuus Teneriffalle, ja nyt jaan teille suosikkikohteitani Teneriffalta!

Teneriffan ”pyrstö”

Jos olette katsoneet Teneriffaa kartalta, niin oletteko ikänä huomanneet, että Teneriffa näyttää vähän kuin joltain linnulta, ankalta ilman jalkoja? Jossain ihme luovuuspäissäni piirsin jopa havainnollistavan kuvan, mutta antakaa armoa, piirtäminen ei todellakaan ole yksi vahvuuksistani (olisin halunnut lisätä kuvaan vielä kaikkia kivoja yksityiskohtia, mutta taidot eivät yksinkertaisesti riittäneet enää siihen :D):

Nokkaosa on vehreää luonnonpuistoaluetta, kaulalla sijaitsee pääkaupunki Santa Cruz, keskellä saarta kohoaa suosittu nähtävyys Teiden tulivuori ja suositut etelärantojen lomakohteet Playa de las Americas ja Los Cristianos sijaitsevat mahan alueella. Pyrstö on hieman vähemmän tunnettua aluetta, mutta oma ehdoton suosikkini saarella, ehkä tosin sen takia, että asuinpaikastani Los Gigantesista oli sinne suht lyhyt matka. Lisäksi on tietysti vielä suomalaisten suosikki Puerto de la Cruz saaren pohjoisosassa. Kuvassa vihreä edustaa luonnonpuistoalueita, ja pitkä ruskea viiva saaren ainutta moottoritietä, joka kulkeekin melkein koko saaren ympäri. Luonteisosassa, eli pyrstöä kohden suunnatessa maasto muuttuu niin vuoriseksi, ettei moottoritien jatkaminen alueelle ole ollut mahdollista.

Moottoritie saattaa näyttää pitkältä, ja saaren länsirannikolta näyttää olevan lyhyempi matka esimerkiksi Puerto de la Cruziin ilman moottoritietä, mutta jos vähääkään tuppaa olemaan herkkä automatkustaja kiemuraisilla teillä niin oman auton ollessa käytössä kannattaa suosiolla suunnata pidemmän lenkin, Santa Cruzin kautta perille, ihan jo sen takia että polttoainetta kuluu todennäköisesti vähemmän moottoritietä pitkien kulkiessa. Toisaalta kiemuraisilla, ylöspäin johtavillä teillä saa enemmän seikkailun tuntua kuin perinteisellä moottoritiellä. Joka tapauksessa uskokaa tai älkää, kumman tahansa reitin valitessa matkaan ilman pysähdyksiä menee aikaa suunnilleen saman verran, eli noin reilun tunnin verran.

Ainutlaatuinen, paikallisuutta huokuva Garachico

Lähdemme liikkeelle Mascasta, sillä siitä ja Los Gigantesista olenkin jo kirjoittanut. Siirrytään siis eteenpäin seuraavaan kohteeseen, joka on Garachico -niminen pikkukaupunki meren rannalla. Vaikka kaupunki sijaitseekin meren rannalla, ei alueelta silti löydy yhtäkään rantaa. Tämä johtuen siitä, että kaupunki on rakennettu uudelleen 1700 -luvun alun tulivuorenpurkauksen, joka tuhosi melkein koko kaupungin, jälkeen laavan päälle. Ennen tätä tulivuorenpurkausta Garachicon satama oli koko saaren merkittävin satama. Rantojen puute on osaltaan pitänyt alueen hyvin paikallisena, kun isot hotelliketjut eivät ole rynnänneet rakentamaan hotellejaan kaupunkiin. Rantojen sijaan täältä löytyy luonnon merivesialtaita, jotka jo itsessään ovat nähtävyyksiä. Pieni paikallinen aukio, kirkko sekä paljon historiaa ja kulttuuria luovat Garachicon sydämen. Itse kävin täällä vain kerran opintoretkellämme eikä aikaa ollut valitettavasti kauaa kaupunkiin tutustumiseen, mutta jos joskus päädyn uudestaan Teneriffalle niin tämä olisi ehdottomasti yksi niistä paikoista, joissa haluaisin käydä uudestaan!

Garachico ylhäältä näköalapaikalta kuvattuna.

Merivesiallas

 

Icod de los Vinos ja ”lohikäärmepuu”

Eteenpäin Icod de los Vinos -nimiseen paikkaan. Kuuluisan paikasta on tehnyt siellä sijaitseva, uhanalaiseksi luokiteltu kanariantrakkipuu eli lohikäärmepuu, jonka on kerrotaan olevan 800-1000 vuotta vanha. Täälläkään ei ehtinyt lounastaukoa kauempaa aikaa viettämään, mutta paikasta todellakin löytyy paikallisia helmiä ruokailun suhteen! Itse ihastuin paikalliseen juustolautaseen, joka tarjoiltiin myöskin paikallisten mojo -kastikkeiden kera. Jos vain aikaa ja innostusta on niin täälläkin kannattaa käydä pyörähtämässä, jos ei muuta niin ainakin sen verran, että pääsee nauttimaan paikallisesta tunnelmasta ja pääsee näkemään tämän Teneriffan kuuluisan puun.

Suomenkielisiä ravintolalistoja tarjoava Puerto de la Cruz

Suomalaisten suosima kaupunki Puerto de la Cruz (”ristin satama”), mikä myös näkyy katukuvassa. Turistit ovat löytäneet Puerto de la Cruziin jo monia vuosikymmeniä sen leudon ilmaston sekä vehreyden takia, ja Puerto de la Cruz mainitaankin Teneriffan ensimmäisenä turistikeskuksena. Täällä kansalaisuudet sekoittuvat, sillä suomalaisten lisäksi myös mm. saksalaiset ja britit ovat ostaneet kaupungista loma-asuntoja. Esimerkiksi Teneriffan länsirannikon ilmastoon verrattuna Puerto de la Cruzin ilmaston viileyden sekä raikkauden huomaa selkeästi myös talvella. Koko Teneriffan saarella pienilmastovyöhykkeitä sanotaankin olevan neljä.

 

La Laguna

Teneriffan entinen pääkaupunki, La Laguna! Tämä kaupunki on i-ha-na, ja olin onnekas ollessani Teneriffalla joulun aikaan, jolloin kyseisessä kaupungissa järjestettiin isot joulumarkkinat. Kojut levittäytyivät pitkin La Lagunan historiallisia katuja ja aukioita, ylhäällä roikkuvien jouluvalojen luodessa katon tämän kaiken tunnelmallisuuden päälle. Jotta itse joulutunnelmaan pääsi käsiksi, oli täällä vierailtava tietysti illalla, jolloin ilmakin viileni sen verran että takki oli pakollinen. Joulukuusen vieressä seisominen t-paidalla kun on ainakin näin suomalaisen näkökulmasta kuin rikos, tai vähintäänkin outoa.

La Laguna on myös Teneriffan yliopistokaupunki, joten kaupunki on kaiken historiallisuutensa ja museoidensa keskellä myös nuorten suosima paikka. Ainutlaatuisen kaupungista tekee sen sijainti noin 600 metrin yläpuolella merenpinnasta. Paikalle pääsee hyvin julkisilla esimerkiksi nykyisestä pääkaupungista Santa Cruzista. Vinkki: ota sadetakki mukaan, sillä korkeammasta sijainnista johtuen La Lagunassa sataa hyvin usein, myös silloin kun alempana Santa Cruzissa näyttäisi siltä, että ei sataisi! La Lagunan voi hyvin liittää saaren koko saaren kierrosretkeen, mutta myös koko päivän saa täällä kulumaan helposti, erityisesti jos on kiinnostunut tutkimaan kaupungin uniikkia sekoitusta nykyaikaisesta kulttuurielämästä ja kaupungin menneisyydestä kertovista taloista, aukioista, museoista ja kirkoista. Kaupunki kuuluu myös UNESCO:n maailmanperintökohteisiin.

El Medano, ”hiekkadyyni”

Lyhyt maininta El Medanosta, jos vesiurheilu nimittäin kiinnostaa (surffaus, leijasurffaus yms. tuuleen ja aaltoihin liittyvät lajit), niin kannttaa kokeilla El Medanon rantaa! Tai käydä ihastelemassa muita taitureita, niin kuin itse tein. Ranta on myöskin hyvin rauhallinen (ainakin marraskuussa) juurikin tästä tuulesta johtuen. El Medanosta (samoin kuin etelän lentokentältä) näkyy myös 170 m korkea ”punainen vuori” eli Montaña Roja. Jos siis esimerkiksi saaren eteläisen lentokentän lähettyviltä etsii jotakin paikkaa, jossa viettää hetken aikaa, niin El Medano voisi olla tähän tarkoitukseen täydellinen valinta!

Espanjan korkein tulivuori Teide

Koko postaus ilman mainintaa Teidestä, koko Espanjan korkeimmasta tulivuoresta? Tämä lähinnä sen vuoksi, että jokainen pystyy kyllä löytämään tämän nähtävyyden pienellä nettiselailulla. Omasta mielestäni Teide ei vain ole niin upea kuin se ehkä kuulostaa matkaesitteissä, joten suurempi suositukseni menee Teiden iltaretkille, joita markkinoidaan ympäri saarta eri tarjoajien puolesta (auringonlasku Teidellä kuohuvaa samalla nauttien ja illan lopettaminen täydellisessä hiljaisuudessa ulkona tähtiä tapittaen, oi kyllä) sekä La Gomeralle. La Gomera sen vuoksi, että itse ylhäällä Teiden juurella ei nää kokonaisuudessaan koko vuoren vaikuttavuutta, mutta naapurisaarelta La Gomeralta tarkasteltuna Teiden erottaa jo paljon selkeämmin (pilvettömänä päivänä). Tuurini ei myöskään ollut kovin hyvä koko puolivuotisen Teneriffalla asumiseni aikana, jolloin yritin kolme kertaa päästä kaapelihissillä Teiden huipulle, eikä minäkään näistä päivistä kaapelihissi ollut auki. Jos siis matkustat Teneriffalle varsinkin talvisaikaan, ja jos Teiden huipulle pääseminen on yksi niistä bucket list:in yliviivattavista kokemuksista, niin kannattaa varautua siihen, että kaapelihissi suljetaan todella herkästi yleensä joko tuulen tai lumen/jään takia. Tällöin kannattaa varata siis ainakin kaksi mahdollista päivää, jolloin Teidelle voisi suunnata, ja tarkistaa kaapelihissin aukiolo aina netistä etukäteen.

Ensimmäinen kertani Teiden kansallispuiston ympäristössä, ja pieni pilvihattara peitti huipun!

Seuraavalla kerralla oli parempi onni

Auringonlasku Teiden kansallispuistossa

Ja sama tulivuori naapurisaari La Gomeralta katsottuna!

Kokonaisuudessaan Teneriffa jätti minuun siis positiivisen jäljen, ja haaveilen pääseväni tutustumaan Teneriffan sekä lähisaarien vaellusmahdollisuuksiin joku päivä tarkemmin, kokemalla ne itse. Tällä hetkellä pysyttelen kuitenkin tässä virtuaalimatkailussa, toivottavasti nautitte tästä!

Kirjoittelemisiin,

Jenna

Seuraa blogiani Instagramissa: @jenna.thiswayto

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Raija lauantai, 2 toukokuun, 2020 at 15:02

    Olen aikoinaan käynyt Puerto d ela Cruzissa ja jossain ”mahan alusrannalla”, piirroksesi, ja kuvien ja tekstin avulla pystyn nyt hahmottamaan Tenriffan kokonaisuutena, kiitos!

    • Reply jennahanna sunnuntai, 3 toukokuun, 2020 at 00:14

      Hyvä että hahmottui paremmin, Puerto de la Cruz myös kaunis! 🙂

    Leave a Reply