Suomen suurin matkablogiyhteisö

Vinkkejä Alanyaan ja sen läheisyyteen

Monet ovat varmasti nähneet yllä olevan kuvan matkalehdissä, netin matka-artikkeleissa ja muussa sosiaalisessa mediassa, kun Alanya on mainittu. Ja onpahan muuten mainittukin, monen monta kertaa eri näkökulmista. Jutuissa suositellaan ottamaan kaapelihissi ylös kukkulan päällä sijaitsevalle Kale -linnoitukselle sekä käppäilemään rauhallisesti merirosvolaivojen miehittämää satamakatua pitkin määränpäänä Punainen torni. Sitten alkaa listaus; tippukiviluolat, check. Hienohiekkainen Kleopatra -ranta, check. Turkkilainen kylpylä hamam, check. Basaarit, check. Mutta mitä muita elämyksiä ja kokemuksia näiden ulkopuolelta löytyy?

Alanya on siis pitänyt pintansa suosittuna matkakohteena erityisesti lapsiperheiden kesken sen helppouden ansiosta. Mondon vuoden 2019 suuressa matkakyselyssä Alanyan rannat sijoittuivat ensimmäiselle sijalle. Yhdeksi lyhyeksi nostoksi perusteluissa oli nostettu esiin ranta- ja kaupunkiloman helppo yhdistämismahdollisuus sekä rento tunnelma.

Kukaanhan ei vielä tiedä mitä matkailulle tulee tapahtumaan tai milloin seuraavan kerran pääsee edes matkustamaan. Silti halusin aloittaa näiden kohdepostausten kirjoittamisen. Joten jos omasta matkakansiostasi ei vielä löydy Alanyan rantakuvia (ja vaikka löytyisikin), niin ota mukava asento, nojaa taakse ja nauti tästä virtuaalimatkasta!

Viilentävä päiväretki Dim -joelle

Muutaman päivän rannalla makoilun jälkeen on ihana suunnata kohteeseen, jossa pääsee kunnolla viilentymään. Tippukiviluola on yksi vaihtoehto, mutta jos ahtaaseen luolaan ahtautuminen ei tunnu huokuttelevalta, kannattaa suunnata Dim -nimiselle joelle (turkkilaisittain Dimçayı,  çayı tarkoittaa jokea). Eikä tämä kohde ole kuin n. 20-25min ajomatkan päässä Alanyan keskustasta!

Joen varrella on monia eri ravintoloita, joissa pääsee viilentävän joen lisäksi nauttimaan viilentäviä juomia omalla pienellä kelluvalla lautalla tyynyjen päällä istuen. Yksi hyvä idea on suunnata tutustumaan turkkilaiseen aamupalaan joen varrelle. Kuin oma henkilökohtainen buffet: aamupalalautasilta voi maistella pieniä paloja vähän kaikkea. Monista ravintolapaikoista löytyy myös vesiliukumäkiä lapsille. Ja kyllä, vesi joessa on oikeasti viileää (kylmää!).

Turkkilaista aamupalaa

Siden ihana tunnelma

Mainitsinkin jo vuoden 2019 Alanyan rantojen sijoituksesta Mondo -matkailulehden kyselyssä. Aikaisempana vuonna, vuonna 2018 Alanyaa ei mainittu edes top 10 rantojen joukossa, mutta Siden rannat ylettyivät sijalle yhdeksän. Side tulee Antalyan lentokentältä ajettaessa vastaan ennen Alanyaa, joten myös Sideä kannattaa harkita majoituskohteeksi, jos sekä Alanya että muut Turkin etelärannikon kohteet kiinnostavat. Itse kävin Sidessa kaksi kertaa TUI -kesäni aikana, ja molempina kertoina ihastelin ihanan tunnelmallista satama-aluetta, antiikinaikaisia temppeliraunioita sekä vanhan kaupungin katuja.

Siden lisäksi toinen majoitusvaihtoehto on esimerkiksi Konakli, jossa oma asuntola-alueeni myös sijaitsi. Konklista löytyy muutamia marketteja, turistikauppoja sekä oma ranta. Sijainti on siis hyvä, jos haluaa lomansa aikana käydä esimerkiksi Alanyassa sekä Sidessä tutustumassa muutamana päivänä, mutta muuten haluaa keskittyä vain nauttimaan auringosta sekä hieman rauhallisemmasta rannasta.

Manavgat

Haluan mainita erikseen Manavgatista, joka sijaitsee Siden lähettyvillä. Manavgat on sekä kaupungin että siellä sijaitsevan vesiputouksen nimi. Vesiputousalue on todellinen turistirysä, ja sinne on pieni pääsymaksu. Paikka on ahdettu täyteen pieniä ruoka- ja matkamuistokojuja. Turkkilaisen teen verran tuolla voi kuitenkin käydä pysähtymässä sekä ihailemassa vesiputousta, joka on siis erittäin pieni mutta siten myös ainutlaatuinen. Itse ottamassani kuvassa kurkistaa vasemmalla puolella myös papukaija, joita valokuvaajat yrittivät saada turistien kanssa kuvaan, maksua vastaan tietysti.

Matkamuistoja

Omaperäisempi matkamuisto magneettien ja rahapussien sijaan voisi olla paikallisten valmistama kurpitsalyhty. Itse halusin sellaisen ostaa, kuinka kauniisti kynttilänvalo niistä taittuisikaan, mutten uskonut kyseisen lampun mahtuvan matkalaukkuuni. Mutta jos vielä joskus Turkissa käyn, on ostoslistani selvä: kurpitsalyhty! Laadukkaat pähkinät, mausteet sekä teet mahtuvat pienempään tilaan ja ovat yksi Turkin lomailijan ehdoton ostos. Konvehtirasian näköisissä pakkauksissa myytävät turkkilaiset herkut suosittelen sen sijaan jättämään välistä, vaikka tämäkin on tietysti makuasia. Itse mielummin keskityn kuitenkin nauttimaan turkkilaisesta herkusta, baklavasta, tuoreena paikan päällä.

Smoothietrendi Alanyassa?

Kaikki smoothieiden rakastajat huomio. Alanyasta ja Turkista ylipäänsä on vaikea löytää hienoja terveyskahviloita, jos ollenkaan. Mutta. Vuonna 2018 löysin Alanyasta kaksi mainitsemisen arvoista paikkaa: Juice & Friends ja Veinte Alanya. Juice & Friends sijaitsee aivan rantakadun varrella, suunnilleen samoilla kohdilla jossa Kale -kukkulalle lähtevä kaapelihissikin sijaitsee. Menulta löytyy smoothieiden lisäksi myös värikkäitä leipiä sekä tietysti kahvia.

Toinen kahvila, Veinte Alanya on ehkä vieläkin ihanampi, uniikki löytö. Sijainti on melko syrjässä, enkä itsekään meinannut millään löytää perille, en edes taksikuskin avustuksella (toisaalta, eipä tienneet taksikuskit oikein muuta kuin vain alueen hotellit). Mutta loppujen lopuksi sijainti ei ole edes niin kaukana, sinne täytyy vain löytää. Paikka on siis keskittynyt upeisiin smoothiebowl -tarjoiluihin, ja ai että mikä inspiraatio tuosta paikasta huokuikaan! Smoothiet pääsee nauttimaan näteistä kulhoista tai esimerkiksi kaiverretusta ananaksen puolikkaasta. Ei todellakaan mikään turistirysä, sain kaverini kanssa nauttia rauhallisesta tunnelmasta ja niin maku- kuin näköhermojakin hivelevistä smoothieista. Juttelimme myös paikan omistajan kanssa ja saimme selville, että paikka oli tuolloin vielä erittäin tuore ja syntynyt omistajan intohimosta terveelliseen ruokaan. Juuri tuollaisia paikkoja haluan jatkossakin löytää matkoiltani!

Viimeisimpänä haluan vielä mainita pääkadun varrella sijaitsevasta Salad Society -salaattibaarista. Tietoni mukaan ainut kahvilaravintola, joka tarjoaa runsaan salaattimenun lisäksi vielä ihanan sisustuksen.

 

Takeaway -salaatit

Nämä paikat eivät tietenkään tarjoa sitä aitoa turkkilaista keittiötä, mutta varsinkin pidemmällä lomalla on yleensä ihan kiva tankata itseensä smoothie-energiaa, jotta jaksaa sitten taas jatkaa tutustumista paikallisiin makuihin.

Auringonlaskun taikaa

Lähde Punaisen tornin kohdalta (satamasta) kipuamaan mäkeä ylös auringonlaskun aikaan ja tutustu paikalliseen ravintolatarjontaan. Lintuperspektiivistä tarkasteltuna valaistu kaupunki näyttää upealta. Toinen vaihtoehto on myös lähteä auringonlaskun aikaan kaapelihissillä ylös Kale -kukkulalle.

Kale -kukkulalla

Loppujen lopuksi Alanyassa ja Alanyan lähettyvillä riittää hurjasti nähtävää ja koettavaa. Tulen kirjoittamaan vielä lisää postauksia Turkin eri kohteista; ainakin Düden vesiputouksista Antalyan alueella sekä Kappadokian kuumailmapalloelämyksestä auringonnousun aikaan.

Kirjoittelemisiin,

Jenna

Seuraa blogia Instagramissa: @thiswayto.blog

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Raija sunnuntai, maaliskuu 29, 2020 at 13:47

    Tätä lukiessa ja kuvia katsellessa täällä riskiryhmään kuuluvan kotikaranteenissakin viivähtää huolettoman kesäpäivän fiilis, kiitos Jenna!

  • Leave a Reply