Suomen suurin matkablogiyhteisö
thaimaa

Kymmenen erikoista asiaa Thaimaasta

Minulta on joskus kysytty mikä on erikoisinta Thaimaassa tai Thaimaassa asumisessa. Mietin tätä kysymystä tovin enkä halunnut kertoa kyllästymiseen asti toistettuja asioita heinäsirkkojen syömisestä (ne ovat muuten herkullisia) tai ladyboysta, joten mietin tänään aamulenkilläni mitkä ovat minusta mielenkiintoisia, erikoisia faktoja Thaimaasta.
Tässä on minun listani:
1) Hänen majesteettinsa Rama IX oli ainoa kuninkaallinen, joka on syntynyt Yhdysvalloissa sekä ainoa kuninkaallinen, jolla oli patentteja. Kuninkaan patentoituihin keksintöihin lukeutuu mm. menetelmä sateen tekemiseksi pilviin suihkutettavan seoksen avulla, sekä riisinkastelujärjestelmä.
2) Ennen vuotta 1939, Thaimaa tunnettiin lännessä nimellä Siam ja Siamin kuningaskunta. Termit siiamilainen kaksonen ja siiamilainen kissa viittaavat siis molemmat Thaimaahan. Siiamilaiset kaksoset olivat Chang ja Eng, jotka olivat kotoisin Bangkokin läheltä ja heistä tuli kuuluisia 1800-luvun alussa lääketieteellisenä erikoisuutena kiertäen maailmaa. Thaimaassa heidät tunnettiin nimellä kiinalaiset kaksoset, sillä heidän vanhemmat olivat kiinalaistaustaiset.
3) Thaimaa on yksi harvoja Aasian maita, joka ei ole koskaan ollut minkään länsimaan siirtomaana. Thaimaa onnistui puolustamaan itseään kaikkia hyökkääjiä vastaan. Toisessa maailmansodassa Thaimaan rooli oli hieman vastaava mitä Suomen – sodan alussa se oli akselivaltojen puolella antaen japanilaisten käyttää maitaan läpikulkualueena mutta sodan loppuvaiheilla se siirtyi liittoutuneiden puolelle.
4) Thaimaalla on kaksi kansallista hymniä: kansallislaulu vuodelta 1939, jonka säveltäjä on alunperin saksalainen, sekä kuninkaan hymni, joka on vanhempi, alunperin 1910-luvulta. Kuninkaan hymni oli Thaimaan kansallislaulu 1930-luvulle asti. Thaimaan kansallislaulun ensimmäisessä säkeessä Thaimaan kerrotaan yhdistävän thaimaalaisten veren (ประเทศไทยรวมเลือดเนื้อชาติเชื้อไทย). Sekä kansallislaulu että kuninkaan hymni päättyvät thaimaalaiseen hurraahuutoon ชโย (”shajoo!”).
5) Thaimaan nimen sanotaan tulevan siitä, että thai-sana (ไทย) tarkoittaisi vapaata, eli thai-maa merkitsisi vapaiden maata ja viittaisi sen pitkään itsenäisyyteen. Tämä tulkinta on kuitenkin kiistanalainen ja yleisemmin hyväksytty selitys thaimaan nimelle on se, että thai-sana (ไท) on alunperin tarkoittanut ihmistä, joten thai-maa tarkoittaisi maata, jossa ihmiset asuvat.
6) Thaimaassa syödään veitsen ja haarukan sijaan perinteisesti haarukalla ja lusikalla. Haarukkaa käytetään veitsen tavoin paloitteluun ja ruoka viedään suuhun lusikalla. Tämä omaperäinen syömistapa on peräisin Rama V:n kaudelta, jolloin suuresti länsimaista kiinnostunut kuningas halusi tuoda Thaimaahan länsimaalaisemman syömistavan. Tarina kertoo, että hänen majesteettinsa kutsui länsimaalaisia diplomaatteja luoksensa illalliselle ja tarkkaili miten he syövät. Hän kuitenkin piti länsimaalaisten veitsen käyttöä ruokapäydässä liian aggressiivisena, joten hän päätti, että Thaimaassa syödään veitsen ja haarukan sijaan lusikalla ja haarukalla.
7) Pattaya on yksi Thaimaan tunnetuimpia lomakohteita. Hiljainen kalastajakylä muuttui rantalomakohteeksi Vietnamin sodan ansiosta, sillä sotimisessa väsyneet yhdysvaltalaissotilaat tarvitsivat itselleen lomanviettopaikan mahdollisimman läheltä rintamalinjoja. Tästä logistisesta syystä kohteeksi valikoitui Pattaya. Vietnamin sodan loputtua yhdysvaltalaissotilaiden tilalle Pattayalle alkoi tulla eurooppalaisia turisteja. Pattayan nimi tulee Taksin Suuren mukaan, joka marssi Pattayalle sotiessaan hyökkääviä burmalaisjoukkoja vastaan.
8) Thaimaan rikoslaki tuntee joukon lakeja, joita joku voisi pitää erikoisina. Näistä länsimaalaisille ongelmia ovat aiheuttaneet laki siitä, että Thaimaassa on laillista omistaa vain sellaisia pelikortteja, joista löytyy viranomaisten myöntämä leima – tavallisten pelikorttien maahantuonti sekä hallussapito on siis laitonta. Thaimaan lain mukaan myös ulkona liikkuminen ilman alushousuja on laitonta – tämä on hyvä pitää mielessä! Asiallinen pukeutuminen on muutenkin tärkeää, nimittäin thaimaalaisen koulu-univormuun pukeutuminen epäasiallisesti on paitsi koulun sääntöjen vastaista, se on myös laitonta. Mikäli turisteja kiinnostaa esoteriikka, kannattaa pitää mielessä, että Thaimaassa salaseuran perustaminen sekä sellaiseen kuuluminen on laitonta. Laitonta on myös ratsastaa hevosella ilman, että pitää vähintään yhdellä kädellä kiinni hevosen ohjaimista. Ja lopuksi: mikäli näette postinkantajan pulassa raskaan postipaketin kanssa, laki velvoittaa teitä parhaanne mukaan auttamaan postinkantajaa!
9) Thaimaan kansalliskukka on orkidea ja Thaimaassa kasvaa villinä yli tuhat orkidealajia. Orkideoista kiinnostuneiden kannattaakin suunnata tänne Pohjois-Thaimaahan, jossa sijaitsee sekä Ratchaphruekin kuninkaallinen puisto, kuningatar Sirikitin kasvitieteellinen puutarha sekä Doi Saket -vuori, joka on kuuluisa villeinä kasvavista orkideoistaan sekä orkideaviljelyksistään. Thaimaa onkin yksi suurimpia orkideoiden tuottaja maailmassa, orkideoita myydään eniten Yhdysvaltoihin ja Kiinaan.
10) Golfaaja Tiger Woodsin isä oli amerikkalainen upseeri E.D. Woods ja äiti thaimaalainen Nee Punsawad. He tapasivat Chiang Maissa sijaitsevassa Yhdysvaltain armeijan tukikohdassa, joka oli aikanaan tärkeä Yhdysvaltain roolille Länsi-Aasiassa ja jonne ulkopuolisilta oli pääsy kielletty. Sama tila on edelleen olemassa ja tarkasti vartioitu mutta mikäli saa kutsun tulla paikalle, sieltä löytää nykyään salakapakan, jossa entiset Yhdysvaltain armeijan upseerit ja suurlähetystön henkilökunta käyvät juomassa olutta.

No Comments

Leave a Reply