Vinkkejä yhdysvaltain matkailijoille!

Tässä sitä sitten ollaan – kirjoittelemassa ensimmäistä blogipostaustani. Ajattelin kirjoittaa asiasta josta löytyy paljon tietoa, mutta vaikeasti selitettynä. Yhdysvaltain matkailu voi varsinkin ensimmäisellä kerralla olla haastavaa, mutta kun opit ymmärtämään miten asiat toimivat rapakon toisella puolella, on se kuin lasten leikkiä.

 

 

Maahantulo

Yhdysvaltoihin matkustaessasi tarvitset Yhdysvaltain hyväksymän luvan. Tarviset mukaan myös passin, sillä Yhdysvallat ei kuulu Schengen-alueeseen. Maahantuloluvista lisää alhaalla.

 

Esta

Esta on kaikkein simppelein tapa saada lupa matkustaa Yhdysvalloissa, sillä ESTA-hakemuksen voit täyttää näppärästi vaikka kotisohvalta. ESTA antaa sinulle luvan hypähä kyytiin Yhdysvaltoihin menevään lentokoneeseen tai laivaan. ESTA ei ole sama asia kuin viisumi, viisumi takaa sinulle luvan oleskella Yhdysvalloissa, kun taas ESTA antaa sinulle luvan matkustaa sinne, etkä välttämättä pääse lentokentältä pois ilman ESTAa. Mutta jos et ole tehnyt mitään sen suurempia rikoksia, tai joutunut hankaluuksiin Yhdysvaltain poliisin kanssa, ei sinulla pitäisi olla mitään ongelmaa päästä maahan.

 

Viisumi

Viisumista itsellä ei ole kauhean kattavaa tietämystä, kun itse olen aina ESTAlla matkustanut, mutta kerrotaas päällisin puolin mikä viisumi on. Viisumi on pidempään Yhdysvalloissa oleskelevalle tarkoitettu lupa. Jos olet lähdössä perheesi kanssa viikoksi New Yorkiin, on sinun aivan turha nähdä vaivaa viisumiin. Etkä itseasiassa edes pysty hakemaan viisumia, ellet viihdy Yhdysvalloissa yli 90 päivää. Kaikessa lyhykäisyydessään, jos aijot viipyä Jenkeissä yli 90 päivää hae viisumia, jos et hae ESTAa.

Maahan saavuttaessa, menet ensin passintarkastukseen, jossa sinulta otetaan sormenjälki, kuva, tarkistetaan passi ja katsotaan, että luvat ovat kunnossa. Tämän jälkeen haet laukkusi ja suuntaat kohti tullia. Tullitarkastus on nopea toimen pide. Tämän jälkeen taksi, metro tai bussi alle ja kohti kaupunkia! Kannattaa varautua pitkiin jonoihin varsinkin passintarkastuksessa. Isoilla kentillä kuten JFK ja O’haire jonot voivat olla pahimmillaan jopa 2 tuntia, vaikkakin itse olen yleensä selvinnyt puolella tunnilla per jono! Sitten vielä pari sanaa turvallisuudesta. Mitä ikinä teetkin, niin älä näytä turistilta! Sinua koitetaan huijata kaikin keinoin, saatat joutua pahimmassa tapauksessa jopa ryöstön uhriksi! Kun noudatat puhdasta maalaisjärkeä, niin selviät tuostakin rytäkästä!

 

Kaupungit

Chicago, Washington, Boston, New York City, Seattle, Los Angels, Las Vegas, Cincinnati, niin paljon valinnan varaa! Mitä minä itse suosittelisin? Ensi kertalaiselle ehdottomasti New Yorkia! New York on loppujen lopuksi erittäin yksinkertainen koneisto, kun vain saat ajatuksesta kiini. Vaikka NYC onkin keskivertoa hintavampi kaupunki, on se sen arvoista! NYCissä varovaisuus on kuitenkin paikallaan! En suosittele Bronxiin tai Harlemiin menemistä missään olosuihteissa! Brooklynkin menee vähän rajamailla, mutta se on vielä siedettävä. Shoppailu mahdollisuudet New Yorkissa ovat huikeat! Legendaarinen Apple store, tavaratalojen kingi Macy’s ja paljon muuta. Naisväki Macy’sille ja muu porukka Apple storeen, niin pysyy porukka tyytyväisenä! Nähtävyyksitä mainittakoon ainakin Empire state building ja Wtc. Molemmista hulppeat näköalat manhattanille! Itse tykkäsin enemmän Empire State Buildingista, kun sieltä kuvien räpsiminen oli helpompaa. Toki monelle muulle voi olla tärkeämpää vaikka korkeampi torni kuin Instagram kuvat. Eikä siinä, ei Wtc:eessäkään mitään valitettavaa ole. Ja tietenkin kruunun jalokivi, Times Square! Huh huh, mikä vilinä ja vilske voikin olla. Valoja siellä täällä, ja kauppoja pilvin pimein. En osaa oikein muista kaupungeista sanoa mitään, kun ei ole tullut Jenkkien puolella muualla matkustettua. Keväämmällä matka varattuna kuitenkin Chicagoon! Odotan innolla!

 

Tippaaminen

Maassa maan tavalla. Yhdysvalloissa on tippikulttuuri ja yleinen nyrkkisääntö onkin, että tulisi tipata 15-20% hinnasta. 15% jos palvelu oli normaalia, 20% jos erityisen hyvää. Kannattaa pitää myös mielessä, että monen työntekijän palkka koostuu pelkästään tippauksista.

 

 

Kerro toki mielipiteesi kommenteissa, ja ehdota aihetta seuraavaan blogiini! Kiitos kun luit minun blogini!

No Comments

Leave a Reply