Mikä on Versailles Pariisissa?
Ranskalainen autonkuljettajamme, musta mies laittoi pienen matkalaukkuni ja Mariannen kassin bussin sivulle ulkopuolelle avautuvaan tavaratilaan. Viimeisenä lomapäivänämme, torstaina bussi tulikin ensimmäiseksi meidän hotellille.
Luovutimme huoneemme ennen yhdeksää. Lentokoneemme Kööpenhaminan kautta Suomeen nousisi Charles de Gaullen lentokentältä klo 18:30.
Matkasimme tunnin verran Versaillesiin.
WIKIPEDIA tietää kertoa:
Versailles’n palatsi rakennettiin alun perin kuningas Ludvig XIII:n metsästyslinnaksi. Ensimmäiset rakennukset pystytettiin vuonna 1624. Nykyisen muotonsa palatsi on saanut lukuisten laajennusten ja muutosten jälkeen. Niistä merkittävimmät tehtiin vuosina 1661–1688, jolloin muovautui Ludvig XIV:n nimellä tunnettu barokkityyli.
Versailles’n palatsi on yksi Euroopan suurimmista ja loisteliaimmista palatseista. Se toimi vuodesta 1682 alkaen aina vuoden 1789 vallankumoukseen asti runsaat sata vuotta Ranskan kuninkaiden ja hovin asuntona. Tuolloin palatsin alueella asui useita tuhansia ihmisiä, ja siitä muodostui Ranskan kulttuurin ja politiikan keskus. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen sen kuuluisassa peilisalissa allekirjoitettiin Versailles’n rauhansopimus. Palatsi ja sitä ympäröivä puisto ovat kuuluneet Unescon maailmanperintöluetteloon vuodesta 1979.
Versailles’n palatsin rakentaminen tuli erittäin kalliiksi. Palatsin viereen rakennettiin näyttävä puisto. Sen suihkukaivoihin ja keinotekoisiin putouksiin saatiin vesi vedennostolaitoksesta. Vesilaitteisiin tarvittiin päivittäin yhteensä noin kuusi miljoonaa litraa vettä. Myös puiston muut laitteet ja taideteokset olivat kalliita. Puistoon oli sijoitettu muun muassa useita antiikin jumaluuksia esittäviä patsaita, joille oli veistetty kuninkaallisten tai muiden korkea-arvoisten hovin jäsenten kasvonpiirteet. Ylellisistä yksityiskohdista huolimatta palatsissa ei ollut mainittavaa lämmitysjärjestelmää, joten se oli talviaikaan erittäin kylmä asua.
Ranskan viimeinen kuningas Ludvig Filip teki vuonna 1833 aloitteen, joka lakkautti palatsin aseman kuninkaallisena asuntona ja teki siitä Ranskan historian museon. Muutostöiden jälkeen Versailles avattiin uudessa tehtävässään 10. kesäkuuta 1837. Nykyisin palatsi, sen puutarhat, museot ja puistot muodostavat yhden Ranskan suosituimmista matkailukohteista. Palatsin viimeisin laaja ja monivaiheinen restaurointityö ”Projet du Grand Versailles” aloitettiin loppuvuonna 2003, ja sen arvioidaan päättyvän vuonna 2020. Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa restauroitiin arkkitehti Jules Hardouin-Mansartin luoma Peilisali, joka valmistui ensimmäistä kertaa kokonaan uudelleen alkuperäiseen asuunsa saatettuna vuonna 2007.
Kulta kimalsi upean palatsin portilla, aidassa ja katolla. Turistien pitkä jono luikerteli nopeasti eteenpäin.
Katso lyhyt video: Versailles kuninkaan sänky
Aurinkokuninkaan sänky oli sijoitettu niin, että aamuauringon säteet osuivat siihen. Kuninkaan huoneessa oli upea takka. Kello on kuuluisa, siihen liittyy joku erikoinen tarina, nyt en muista mikä, mutta otan selvää.
Jos suurennat kuvaa, niin näet takana kaaren alapuolella olevassa kultaisessa auringossa tetragrammin eli Jumalan nimen JHWH hebreaksi.
Peilisali on ollut aikoinaan häikäisevä.
Katso lyhyt video: Prinsessan huone Versaillesissa
Prinsessoilla oli monta huonetta jokaisella.
Ihmisille annettiin kännykän näköiset aparaatit käteen. Laitteesta pystyi kuunnella selostuksen esineistä, maalauksista, huonekaluista jne…, joita palatsissa on, Englanniksi, Saksaksi, Ranskaksi tai Venäjäksi. Valitettavasti Suomeksi kerrottuja tarinoita ei löytynyt, mutta Marianne teki selkoa minulle asioista, joista kapine puhui, kun kuljimme valtavan ihmisjoukon kanssa salista toiseen. Hiki virtasi, olihan ulkona hellettä 30 astetta.
Kiertelimme puistossa pari tuntia.
Musta ranskalainen autonkuljettajamme kuskasi porukan tyylikkäästi ruuhkista huolimatta hotellien kautta lentokentälle norjalaisen oppaan (opas jäi hotellille) ohjeiden mukaan terminaali kolmoseen. Paitsi että lentomme ei lähtenytkään sieltä.
Onneksi Marianne selvitti asian. Kävelimme lentokentällä neljäkymmentä minuuttia: eteenpäin, hissillä alakertaan, josta junalla jonkin matkaa jonnekin ja taas pitkä kävely ennen kuin saavuimme lentokoneemme oikeaan lähtöterminaaliin, joka oli numero 1.
Tällä kertaa matkalta puuttui opas. Mutta luotan siihen, että seuraavalla vastaavalla matkalla on suomalainen opas.
Lento Kööpenhaminan kautta Helsinkiin sujui hyvin.
Majoituin Helsinki-Vantaalla Hiltoniin.
Kerron lentokenttähotelli Hiltonista seuraavassa postauksessani.
Aiotko matkustaa Pariisiin?
Suosittelen.
Pramea mesta! ?
Hassua ajatella, että noissa huoneissa on oikeasti joskus asunut ihmisiä, että tuo on ollut jonkun koti…ennemmin, että on vaikka elokuvan kuvauspaikaksi varta vasten tehty.
On niitten kelvannu!
Kiitos kommentistasi, hieno talo kieltämättä ja tosi kuuma kesällä, mutta ilmeisesti talvella kylmä.
Alueella pitäisi kierrellä kolme päivää, jotta ehtisi nähdä kaiken.