Suomen suurin matkablogiyhteisö

Vuosi 2020

Ei varmaan tarvitse erikseen mainita mikä leimasi vuotta 2020 jättäen vuodesta vähintäänkin hitusen ahdistavan fiiliksen. Vuosi 2020 oli omituinen ja epävarma. Koska korona.

Vuodessa 2020 oli kuitenkin myös paljon hyvää. Koronaepidemia sai arvostamaan pieniä helposti itsestäänselvyytenä pitämiä asioita. Koronakevään jälkeen pieni Helsingin reissukin tuntui maailman makeimmalta. Matkailua sekä elämää ihan itsessään kaikkinen arkisine kommelluksineen osaa arvostaa koronan jälkeen ihan uudella tavalla.

Vapaammin eletyn kesän jälkeen jaksoi taas sietää koronan toisen aallon, joka vyöryi päälle samaan aikaan syksyn pimeyden kanssa. Kasvomaskeista, käsidesistä, virtuaalitapahtumista, etäpalavereista ja oikeasta tavasta yskiä tuli uusi normaali. Ainakin hetkeksi ja eiköhän tänä vuonna otetut harppaukset sekä opit kanna hedelmää myöhemminkin. Vaikka korona on kamala, on siitä seurannut jotain hyvääkin. Usko pois.

Vuosi 2020 oli myös ensimmäinen kokonainen kalenterivuoteni yrittäjänä. En koskaan palannut vuosien pituiselta äitiyslomaltani vanhaan päivätyöhöni vaan toteutin unelmani ja tein harrastuksestani työn.

Kokeilin ensin siipiäni osa-aikaisena yrittäjänä ja maailman myllerryksen melskeessä päätin ryhtyä täysiaikaiseksi yrittäjäksi heinäkuussa 2020. Jännä ajoitus sanan kaikissa merkityksissä, mutta loppujen lopuksi hyvä tai ainakin onnistunut sellainen.
Continue Reading

Mätileipä

Mätileipä pitää perinteisesti sisällään mätiä, smetanaa ja sipulia sekä tietysti sitä leipää. Yhdistelmä on todella herkullinen. Yksi kaikkien aikojen lemppareistani. Pienellä tuunaamisella mätileivästä saa vielä hitusen maukkaampaa ilman että tarvitsee mennä hifistelyn puolelle.

Ohje herkulliseen mätileipään löytyy Mäti – Helmiä lautasella -kirjasta, josta olen kirjoittanut blogiin jo vuonna 2013. Kirja oli unohtunut aivan liian pitkäksi aikaa kirjahyllyni uumeniin. Kaivoin sen sieltä esiin keittokirjaprojektin myötä ja innostuin kokeilemaan peräti kahta uutta reseptiä. Toinen oli tämä herkullinen mätileipä ja toinen kaviaarin kera nauttimamme munakas. Mädistä on moneksi.

Lisää mätireseptejä löytyy tämän postauksen lopusta.
Continue Reading

Piparijuustokakku

Kuvittele kakku, jossa on rapea piparkakkupohja ja sen päällä pehmeä joulun makuinen täyte. Täyte on kuohkeutettu kermavaahdolla ja siinä maistuu vanilja, kaneli, rahka, tuorejuusto sekä ripaus inkivääriä. Kakun pinnalla on kinuskikiille ja koristeita niin paljon, että jokaiseen kakkupalaan mahtuu vaahtokarkkia, piparkakkua tai suklaakeksiä.

Noin, saitko ideasta kiinni? Maistoitko kenties jo kakun suussasi? Hyvä, sitten on aika tehdä se kakku. Kas näin se tapahtuu:
Continue Reading

Perinteinen sienisalaatti

Niin kuin iskä sen tekee. Jouluksi.

Sienisalaatti on kuulunut joulun lempimakuihini pienestä pitäen. Ahmin sitä sellaisenaan, perunan kanssa ja leivän päällä. Suolaisen joulutortun täytteeksikin se sopii.

Kaupan sienisalaatit ovat kuitenkin tuottaneet kerta toisensa jälkeen pettymyksen. Ne ovat liian pliisuja, rakenteeltaan vääränlaisia ja mauttomia. En ole löytänyt kaupasta yhtäkään edes lähelle iskän tekemää sienisalaattia päässyttä, joten teen tästedes sienisalaattini itse. Iskän reseptillä.
Continue Reading

Ruokaelämyksiä Suomessa

Ruokamatkailu on parasta. Se on ollut aina osa minua ja ruoka kuuluu olennaisena osana kaikkeen matkailuuni. Mikäli matkaseurani on valmis panostamaan pitkiin ravintolaillallisiin, pyrin sisällyttämään jonkun vähän spessumman ravintolaruokailun matkoihini. Pitkä maistelumenu tai kolmen ruokalajin illallinen vähän hienommassa ravintolassa kruunaa matkan kuin matkan.

Ruokamatkailun ei kuitenkaan tarvitse aina olla pitkiä illallisia ja hienoja ravintoloita. Yhtä mieleenpainuvia kokemuksia voi löytää kauppahallien tiskeiltä, kahviloista, viinibaareista, pienistä bistroista ja katuruokakojuilta. Ulkomailla jo pelkkä ruokakaupoissa kiertely on elämys. Näköalaterasseilla ja upeiden maisemien ääressä keskinkertainenkin ruoka maistuu vähän paremmalta. Puhumattakaan puistopiknikeistä, evästauoista luontoretkellä tai rannalle mukaan napatuista pienistä herkuista.
Continue Reading