Italia,  Ranska,  Ruokamatkailu

Kirjaklassikoita kulinaristeille

Kirjahyllystäni löytyy monenlaisia teoksia hömppäpokkareista matkaoppaisiin ja uusimpiin keittokirjoihin. Nyt haluan paljastaa kirjahyllyni kaikkein arvokkaimmat aarteet. Kerron kirjoista, joita kohtelen kuin kallisarvoisimpia esineitä, joiden kantta silitän ja joiden sivuja kääntelen varoen. Ne ovat kirjoja, joita en meinaa raaskia edes avata, mutta joiden sivuilla viihdyn kuitenkin tuntikausia.

Paljastan myös salaisen aseeni ja apuvälineeni reseptiikan luomiseen. Kyseisen oppaan avulla kuka tahansa voi luoda herkullisia ruoka-annoksia ja innostua makujen yhdistelemisestä. Kolme muuta tässä esittelemääni kirjaa ovat niin ikään äärimmäisen merkittäviä teoksia kulinaristisessa maailmassa. Ne ovat kirjoja, joiden tulisi löytyä jokaisen kotikokin hyllystä ja jotka ovat mitä mainioimpia lahjaideoita kulinaristiystävälle.

The Flavour Thesaurus

The Flavour Thesaurus on keittokirja, joka on opettanut minulle varmasti eniten ruoanlaitosta ja johon tartun aina uudestaan ja uudestaan. Se on mainio apuväline reseptiikkaa luodessa, mutta myös silloin kun pitäisi keksiä jotain jääkaapista löytyvälle savukalalle, oliiveille, punajuurelle tai korianterikimpulle.

The Flavour Thesaurukseen on listattu makuparit ja -yhdistelmät jotka toimivat. Kirja opettaa kaiken mauista ja niiden sovittamisesta toisiinsa. Opuksesta löytyy niin klassiset makuparit kuin erikoisemmatkin yhdistelmät tarjoiltuina tietoiskujen, tarinoiden ja vinkkien kera.

Kirjaa selatessa alkaa tehdä mieli yhdistellä makuja, kokata uusia ruokia ja laatia omaa reseptiikkaa. Maistuisiko klassinen kananmuna ja tryffeli tai sinihomejuusto ja mustikka. Tekisinkö jotain tillistä ja avokadosta vai kokeilisinko sittenkin mielenkiintoista pekonin ja suklaan yhdistelmää.

Larousse Gastronomique

Larousse Gastronomique on kenties kirjahyllyni kallisarvoisin aarre. Se on järkälemäinen kulinaristisen maailman tietosanakirja, jonka tyylikkäät kannet kätkevät sisälleen kaiken mitä ruoanlaitosta tarvitsee tietää.

Ensimmäinen vuoden 1938 painos perustui klassiseen ranskalaiseen keittiöön. Myöhempiin painoksiin on otettu mukaan makuja ja reseptejä ympäri maailman. Myös modernimmat ruoanlaittotekniikat kuten sous-vide on lisätty uudempien painosten sivuille.

Jos ette luota minun sanaani niin kerrottakoon vielä että Heston Blumenthal käyttää Larousse Gastronomiquesta nimitystä kulinaristinen raamattu. Gordon Ramsaykin myöntää käyttäneensä kirjaa läpi uransa ja kertoo sen olleen ensimmäinen keittokirja, jonka otti vakavasti. Julia Child on maininnut valitsevansa Larousse Gastronomiquen mikäli saisi valita vain yhden keittokirjan itselleen.

Jos joku kirja on keittokirjojen klassikko niin se on Larousse Gastronomique.

The Silver Spoon

Toinen kirjahyllyni kallisarvoinen järkäle on 1 500 sivuinen The Silver Spoon, joka pitää sisällään yli 2 000 reseptiä lempimaastani Italiasta. Jos Larousse Gastronomique on kulinaristinen raamattu, on The Silver Spoon klassisen italialaisen keittiön raamattu.

Science in the Kitchen and the Art of Eating Well

Minulla oli kunnia tutustua Pellegrino Artusin klassikkokirjaan Emilia Romagnassa, jossa sijaitsee Artusin nimeä kantava kulinaristinen keskus museoineen, kokkikouluineen, kirjastoineen ja ravintoloineen. Pienessä Forlimpopoli-nimisessä kylässä vaalitaan 1800-luvulla vaikuttaneen Pellegrino Artusin muistoa. Hän ei vain tehnyt upeaa keittokirjaklassikkoa vaan vaikutti syvästi koko italialaiseen ruokakulttuuriin.

Kirjan alkuperäinen italialainen nimi on La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene. Pellegrino Artusi kokosi sen ympäri Italiaa suuntautuneiden kiertomatkojensa tuloksena. Artusi maisteli reissuillaan paikallisia kotiruokia ja kirjoitti reseptit ylös reseptikirjaansa. Vuonna 1891 ollessaan 71-vuotias oli Pellegrino Artusi viimein valmis kokoamaan keräämänsä reseptit kirjaksi. Niin syntyi ensimmäinen painos hänen ruokakirjastaan.

La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene -kirja on Italiassa klassikko. Se löytyy lähes jokaisesta italialaiskodista. Kirja annetaan perinteisesti häälahjaksi morsiamelle anopin toimesta. Pitäähän sulhasen äidin varmistaa, että poika saa hyvää ruokaa uudessa kodissaankin. Tämä kirja on ennen kaikkea oodi italialaiselle kotiruoalle.

Lue myös:

Italiasta kertovat lempikirjani
Forlimpopoli – päivä blogimatkalla