Leivät,  Reseptit

Italialainen oliivileipä

Uunituore leipä on parasta mitä on. Jos se pitää sisällään oliiveja niin vielä parempi. Italialainen oliivileipä on ihanan mehevä leipä rapealla kuorella ja suolaisilla sattumilla. Se on ihanaa sellaisenaan, mutta maistuu mahtavalta myös hyvän oliiviöljyn ja balsamiviinietikan sekoitukseen dipattuna. Itse nautiskelin leipää uunituoreena lounaskeiton kanssa.

Resepti on napattu 500 Välimeren maiden ruokaa -nimisestä kirjasta, joskin olen törmännyt vastaavaan myös muualla. Kirjassa annettiin tuunausehdotuksia, joiden mukaan leipään saa vaihtelua oliivilajikkeiden vaihtelemisen lisäksi myös muun muassa lisäämällä leipään valkosipulia, aurinkokuivattua tomaattia tai oreganoa.

Oliivileipä

    – 400 g vehnäjauhoja tai muita vaaleita jauhoja (+ vähän lisää vaivaamistason jauhottamiseen)
    – 1 rkl kuivahiivaa
    – 2 rkl sokeria
    – 1 tl suolaa
    – 50 g oliiveja
    – 3 rkl oliiviöljyä
    – 3,5 dl lämmintä vettä

Sekoita isossa kulhossa jauhot, kuivahiiva, sokeri, suola, pilkotut oliivit, oliiviöljy ja vesi. Eli siis kaikki ainekset.

Vaivaa taikinaa 5-10 minuuttia jauhotetulla tasolla. Jätä se sitten kulhoon liinan alle kohoamaan 45 minuutiksi.

Vaivaa taikinaa toiset 5-10 minuuttia ja jätä taas liinan alle kohoamaan. Tällä kertaa 30 minuuttia riittää.

Arvaa mitä? Taikinaa vaivataan taas! Tällä kertaa se jätetään sen jälkeen leivän muotoisena leivinpaperoidulle uunipellille ja päälle laitetaan jauhotettu kulho. Se sama vaikka, jossa sekoitit taikinan. Taikina saa kohota kulhon alla puolisen tuntia muhkeaksi leiväksi.

Paista leipää 250-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Laita uuniin pieni astiallinen vettä samalla kun leipä menee sinne paistumaan.

Kun leipä on paistunut 10-15 minuuttia, pienennä lämpöä 200 asteeseen ja paista kunnes leipä on kypsä. Tähän menee noin 20-30 minuuttia, mutta kannattaa tarkkailla tilannetta ettet polta leipää.

Nauti sellaisenaan tai hyvään oliiviöljyyn ja balsamiviinietikkaan dipattuna.