Reseptit,  Suolaiset herkut

Pekoni-gorgonzolapiiras

Minuun on iskenyt molempien raskauksien aikana ihan mahdoton homejuustohimo. Se on ollut niin kova, ettei sitä voi ohittaa, vaan pitää toimia. Möhömahat eivät saa syödä homejuustoa sellaisenaan, mutta kuplivaksi kuumennettuna kyllä. Ensimmäisen raskauden aikana nautiskelin sini- ja valkohomejuustoa italialaisen uunipastan seassa ja toisenkin raskauden aikana lähdin Italian suuntaan juustohimon yllyttyä liian kovaksi sietää.

Lombardialainen gorgonzola on lempparini mitä tulee sinihomejuustoihin. Sitä saa Suomestakin, mutta jos lähikauppasi tiskistä ei löydy gorgonzolaa, on aurajuusto oikein kelvollinen korvike. Tai mikä tahansa muu sinihomejuusto. Se ei ole niin tarkkaa kun himo iskee. Tässä piirasreseptissä yhdistin juuston pekonin ja parsakaalin kanssa ja viimeistelin makuyhdistelmän paahdetuilla pinjansiemenillä. Myös hunaja sopii suolaisten makujen kanssa oikein hyvin. Ja niin oli homejuustohimo tainnutettu hetkeksi.

Tuhti piiras sopii täydellisesti pimeisiin iltoihin ja on lohturuokaa parhaimmillaan. Tätä on kiva tarjota myös vieraille viinin, glögin tai teen kanssa. Parasta on se, että piiras syntyy nopeasti vaikka perjantai-iltana työpäivän jälkeen. Valmistaikinan sulaessa voi valmistella täytteet ja pian piiras onkin jo uunissa. Paistumisen aikana voi keittää kuuman juoman tai avata viinipullon. Ja sitten herkuttelemaan!

Pekoni-gorgonzolapiiras
6-8 annosta

– 500 g lehtitaikinaa
– 50 g pinjansiemeniä
– 170 g pekonia
– 450 g parsakaalia
– 170 g gorgonzolaa (tai aurajuustoa)
– suolaa ja pippuria
– kananmuna reunojen voiteluun
(- hunajaa)

Sulata lehtitaikina. Paahda pinjansiemeniä kuivalla pannulla keskilämmöllä koko ajan sekoitellen niin etteivät siemenet pala. Kun siemenet ovat ruskettuneet siirrä ne sivuun odottamaan.

Paista sitten pekoni ja keitä parsakaali (tai sulata jos käytät pakastekaalia). Laita parsakaalit pekonin kaveriksi pannulle ja kypsennä vielä hieman. Mausta seos suolalla ja pippurilla ja jätä sivuun odottamaan.

Kauli lehtitaikina levyksi ja tee piiraalle reunat leikkaamalla veitsellä varovasti urat noin sentin päähän reunoista taikinan puoliväliin asti. Levitä sitten pekoni-parsakaaliseos taikinan päälle (ei reunoille) ja murenna gorgonzola päälle. Minä jätin juuston reiluiksi paloiksi, sillä on kiva nähdä mitä syö. Voitele reunat kananmunalla ja paista piirasta 200-asteisessa uunissa puolisen tuntia.

Ripottele paahdetut pinjansiemenet piiraan päälle ja tarjoile. Piiras on herkullista sellaisenaan, mutta voit kokeilla nauttia sitä myös hunajan kanssa. Hunaja sopii täydellisesti suolaisen juuston ja pekonin kaveriksi.

2 kommenttia

  • Sari/Saaranlautasella

    Nää valmiisiin voi- ja lehtitaikinoihin tehdyt piiraat on kyllä niin ihanan helppoja, nopeita ja herkullisiakin, riippuen tietty siitä mitä täytteeksi laittaa :D.
    BTW Lidl:ssä myydään tuore lehtitaikinaa, mä oon niin tykästynyt siihen ja säilyy omassa jääkaapissa peräti pari viikkoa.
    Nälkä tuli tätä piirakkaa katsoessa, nam!

    • Martina

      Totta, valmistaikinat on niin helppoja että piiraita voi tehdä nopeasti myös arkena ja jopa kiireisessä lapsiperhehärdellissä. Valmistaikinat on musta niin hyvän makuisiakin, etten varmaan edes tekisi taikinaa itse, vaikka siihen olisi enemmän aikaa. Kiitos Lidl-vinkistä! Me käydään harvoin Lidlissä, sillä Järvenpään Cittaria ei voita mikään, mutta pidän taikinan mielessä jos käydään joskus Lidlissäkin. 🙂