Suomen suurin matkablogiyhteisö

Varkaus maasta, vedestä ja ilmasta

Mielikuvani Varkaudesta ei ole ollut kovin mairitteleva. Olen ajatellut Varkauden olevan tylsä pieni teollisuuskaupunki, jossa on aina harmaa, märkä ja kolea marraskuu. Autioilla kaduilla taapertaa muutama väsynyt ihminen, hekin ovat harmaita, samoin kuin tehtaiden piipuista tupruttava savu. Kukaan ei hymyile ja kaikki, jotka vaan pystyvät, muuttavat kauas pois kaupungista. Sori Varkaus, mutta en aio nyt yhtään kaunistella ajatuksiani.

Ennakkoluulot on kuitenkin tehty rikottaviksi, tuumasin kun varasin meille majoituksen Hotel Oscarista Varkaudesta. Kun majoitus oli lyöty lukkoon, aloin tutkia, mikä Varkaus todellisuudessa on miehiään tai naisiaan. Kohta läppärillä oli auki kymmeniä välilehtiä, joita selasin silmät pyöreinä suu hämmästyksestä ammollaan. Varkaudessahan on vaikka mitä! Miksei kukaan ole kertonut minulle?

Ensinnäkin Varkaus on ihan täydellinen ruokamatkakohde, mikä sopii meille paremmin kuin hyvin. Varkaus on Suomen kaviaaripääkaupunki. Toistan: KAVIAARIPÄÄKAUPUNKI! Mädin ystävänä minun olisi pitänyt tietää tämä jo aiemmin, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Kaupungin nimikkokala on näin ollen sampi (kaviaari on sammen mätiä) ja sekä kaviaaria että sampea itseään pääsee maistelemaan kunhan vaan suuntaa ainaisen marraskuun Varkauteen.

Yksi pieni ongelma kaviaariin tutustumisessa oli reissumme ajoituksen puolesta: Olin raskaana enkä näin ollen saanut syödä mätiä. Ihan kiva juttu sinänsä. Ongelmaan on kuitenkin helppo ratkaisu: Suuntaamme Varkauteen uudestaan kun en ole enää raskaana. Ajankohdaksi sopisi vaikkapa vuoden 2018 Sampea ja samppanjaa -tapahtuma, joka kuulostaa ihan meidän jutulta.

Kaupungissa voi myös maisemaristeillä, saunoa järven rannalla tai vaikka höyrylaivan viereen kiinnitetyllä saunalautalla, lähteä opastetulle luontoretkelle ja syödä siellä paistettuja muikkuja, kalastaa, meloa, ulkoilla järvimaisemissa, ihmetellä Taipaleen kanavan toimintaa, käydä Mekaanisen musiikin museossa ja tutustua Wanhaan Varkauteen.

Varkauden vesitornin katolla voi herkutella sampivohvelilla tai muilla herkuilla, lököillä aurinkotuoleissa ja katsella samalla Järvi-Suomen maisemia sekä suorana kaupungin halkovaa Kauppakatua. Paikallisista raaka-aineista tehtyä ruokaa saa myös esimerkiksi konttiravintola Mortonista, jonka burgereita on kehuttu kaupungin parhaiksi. Huomasimme aika pian, ettei päivä Varkaudessa riitä mihinkään. Tekemistä on niin paljon, vaikka en todellakaan olisi etukäteen uskonut.

Kun sitten saavuimme Varkauteen, huomasin, että kaupungissa oli kesä. Ei sittenkään marraskuu. Sinänsä loogista, sillä lähtiessämme Järvenpäästä oli kotikaupungissamme elokuu. Sää oli kuitenkin melko harmaa kuten mielikuvissani ja tehtaan piiputkin näkyivät moneen paikkaan. Niitä oli jotenkin ahdistava tuijotella. Tai ehkä ristiriitaista on parempi sana. Tiedän, miten tärkeä tehdas Varkaudelle on, mutta silti sen läsnäolo lähes kaikkialla ahdisti. Ehkä siihenkin tottuu?

Onneksi Varkaudessa on kuitenkin aivan upeita järvimaisemia, jonne edes tehtaan piiput eivät näy. Me pääsimme risteilemään viihtyisällä pienellä sähköaluksella, johon mahtuu kerrallaan 10 henkilöä. Opas kertoi mielenkiintoista faktaa Varkaudesta ja soitti välillä haitaria. Suomen kesä, laineiden liplatus keskellä Saimaata ja haitarimusiikki. Voiko parempaa olla?

Saimaa on läsnä kaikkialla Varkaudessa. Se on ollut tärkeä jo höyrylaivojen kulta-aikana 1800-luvulla ja yhä edelleen Saimaan syväksi ruopattua laivaväylää pidetään auki talvellakin, jotta tärkeä rahtilaivaliikenne pääsee kulkemaan järvellä. Järvellä on myös kalastettu aina ja yhä nykyäänkin Varkaudessa jopa nuoret kalastavat. Se ei siis ole mitään pelkkien vanhojen papparaisten hommaa. Täällä onkin erinomaiset kala-apajat.

Jos kalastus ei kiinnosta, voi järvellä meloa tai sitä voi ihailla rannalta käsin. Varkaudessa voikin kulkea kaikkialla paitsi tehdasalueella rantaa pitkin ja rantatiet on vieläpä oikein hyvin hoidetut. Yleisiä uimarantojakin on peräti 7 kappaletta, joista Hanhenkaula on kuulemma lämpimin. Toukokuussa viikko jäiden lähdön jälkeen on norppasafarilla 99% mahdollisuus nähdä suloinen saimaannorppa köllöttelemässä rantakivellä. Sähköaluksella niitä pääsee lähemmäksi kuin moottoriveneellä.


Risteilyt sähköaluksella ja muut elämykset : LakelandGTE

Majapaikkanamme toimi Hotel Oscar, jossa tunsimme olomme todella tervetulleiksi heti alusta alkaen. Ystävällisten ihmisten Varkaus näytti parastaan ja saimme mainiota palvelua koko perhe. Tuntui kuin olisimme olleet kotona.

Pikkubloggaaja leikki ravintolan leikkinurkkauksessa illallisen ja aamiaisen ajan (saimme kerrankin syödä rauhassa!), huone oli tilava pikkuisen kävelyharjoituksille ja minä nukuin niin sikeät yöunet, etten kuullut edes kun Henkka ja pikkubloggaaja pitivät yöllisen maitotuokion kello neljältä. On siinäkin äiti. Kuorsaa vaan vaikka muu perhe on hereillä. Syytän raskautta.

Hotel Oscarista ja lapsiperheen Varkaudesta kerron vielä myöhemmin lisää. Hotelliin voisi nimittäin mennä pelkästään viettämään aikaa lapsen kanssa. Ainakin pikkubloggaaja nautti silminnähden olostaan hotellissa ja muuallakin Varkaudessa, kuten tosiaan myöhemmin kerron. Lapsiperheet pysykäähän siis kuulolla!

Seuraavana aamuna harmittelimme sitä, että piti jatkaa matkaa. Varkaudessa olisi viihtynyt helposti toisenkin kokonaisen päivän. Kävimme vielä ennen lähtöä ihmettelemässä Taipaleen kanavaa maalta käsin ja niin tylsältä kuin se saattaa teoriassa kuulostaakin, olisimme voineet viettää kanavan varrella tuntikausia sen toimintaa katsellen. Ihan harmitti kun oli kiire muualle.

On yllättävän koukuttavaa katsoa kun kanava täyttyy vedellä, vene lipuu sisään ja kanava tyhjennetään taas. Siinä on valtavat vesimassat vauhdikkaasti liikkeellä. Viereisestä kahvilasta voi hakea jäätelöä ja kahvia, istahtaa penkille kanavan varteen ja välillä voi kävellä vanhalle kanavalle katselemaan miten pieni se on ollut verrattuna nykyiseen kanavaan. Alueella on myös kanavamuseo ja mukavia kävelyreittejä.

Ennen kun sanoimme Varkaudelle heipat piipahdimme vielä Mekaanisen musiikin museossa, joka oli sanalla sanoen elämys. Emme ole museoihmisiä, mutta tämä oli jo miljöönsä puolesta todella kiinnostava paikka. Vanhan parantolan tunnelma saa lisää karmivia sävyjä museon härvelien soidessa taustalla ja erikoinen saksalainen herra toivottikin meidät ovella tervetulleeksi hullujen huoneelle. Hetken jo luulinkin olevani mielisairaalassa, enkä taida olla ihan varma vieläkään, missä oikein olimme.

Museokokemus oli todella mielenkiintoinen. Jätän tarkoituksella museon sisältä otetut kuvat tästä jutusta pois, jotta voitte itse nähdä ja kokea kaiken paikan päällä. Kannattaa siis mennä Mekaanisen musiikin museoon, olit sitten museoihminen tai et.

Kannattaa mennä myös Varkauteen, sillä mielikuva harmaasta tylsästä teollisuuskaupungista tuli todella vahvasti kumottua visiittimme aikana. Seuraavan kerran kun suuntaat vaikkapa Savonlinnaan tai Kuopioon, pysähdy Varkaudessa ainakin yhdeksi yöksi ja koe ystävällisten ihmisten Varkaus, Saimaan järvimaisemat ja Savon venetsiaksikin kutsutun kaupungin kauneus. Jotenkin se tehdaskin alkoi lopulta näyttää ihan kivalta tuijotellessani sen piippua hotellihuoneen ikkunasta ennen nukahtamista.


Yhteistyössä Hotel Oscar.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

50 Comments

 • Reply Kthetraveller lauantai, 9 syyskuun, 2017 at 19:08

  Ai että, kiva kun kerroit Varkaudesta! Varkaus on kuulunut elämääni kymmeniä vuosia ja äitinikin on asunut siellä jo n. 20 vuotta, joten visiittejä sinne tulee tehtyä luonnollisestikin monasti. Siitäkin huolimatta paljon on kaupungista näkemättä ja kokematta. Taipaleen kanavan lisäksi Vesitornissa sentään olen käynyt, mutta siitäkin on jo useampi kesä aikaa!

  • Reply Martina lauantai, 9 syyskuun, 2017 at 19:26

   Enpä tiennytkään että sulla on yhteyksiä Varkauteen! Yllättävän monella itse asiassa on. Sekin tuli reissumme aikana selväksi. 🙂

   Tottahan toki me halusimme kertoa Varkaudesta, sillä viihdyimme siellä hyvin ja kaupunki on aivan turhaan ihan aliarvostettu. Kuten risteilyoppaamme sanoi, Varkauteen tarvittaisiin enää vain keskiaikainen kivikirkko, jotta siitä tulisi suosittu turistikohde. Itse toivoisin että yhä useampi löytäisi Varkauden, sillä siellä todella riittää kivaa tekemistä. Mun on ainakin pakko päästä uudestaan vähintään syömään sitä sammen mätiä! 😀

 • Reply Jarmo sunnuntai, 10 syyskuun, 2017 at 08:34

  Hih… Tulikohan se sieltä? Kirjoitit: ”…Syytän raskautta …”. Mitäs se tarkoittaa? Kyselee iskä/vaari

  • Reply Martina sunnuntai, 10 syyskuun, 2017 at 10:30

   Joo, nyt se on julkista! 🙂

 • Reply Mika / Lähtöportti sunnuntai, 10 syyskuun, 2017 at 09:05

  Mua huvittaa tuo ”ainaisen marraskuun Varkaus”, kun meillä on jo vuosikaudet ollut perinteenä käydä siellä lasten isomummon luona juuri marraskuussa. Muina vuodenaikoina en ole kaupunkia paljon nähnytkään 😀 Ystävällisiä ihmisiä on löytynyt, mutta täytyypä jatkossa tutustua Varkauteen paremmin myös matkailijan näkökulmasta 🙂

  • Reply Martina sunnuntai, 10 syyskuun, 2017 at 10:35

   Haha, no teillä se on sitten todella ainaisen marraskuun Varkaus. 😀 Sattuipa sopivasti. Ja onpa hauskaa että sullakin on yhteyksiä Varkauteen. Kaikilla tuntuu olevan! Me käytiin reissun aikana moikkaamassa yhtä Varkaudessa asuvaa kaveria ja myöskin pikkubloggaajan kummisetä on kotoisin Varkaudesta. Kaikilla on joku salattu Varkaus-yhteys. 😀

   Majoitusta te ette varmaan kaupunkiin tarvitse, mutta suosittelen tuota postauksessakin mainittua LakelandGTE:tä. Heillä on vaikka mitä kivaa myös lapsille. Olisi kiva kuulla jonkun toisenkin matkabloggaajan näkemys Varkaudesta. 🙂

 • Reply Suunnaton sunnuntai, 10 syyskuun, 2017 at 10:39

  Haha, mä naureskelin ”ikuisen marraskuun Varkaudelle” ihan muuten vaan. Oon monesti käynyt Varkaudessa erinäisistä syistä tai ajanut sen läpi, mutten ole koskaan katsellut kaupunkia varsinaisesti matkailunäkökulmasta.
  En tiennyt, että sielläkin järjestetään norppasafareita! Ihan mahtavaa!

  • Reply Martina sunnuntai, 10 syyskuun, 2017 at 11:23

   No onhan se nyt vähän ikuisen marraskuun Varkaus. Tai ainakin mielikuva siitä. 😀 Nyt olen jo eri mieltä ja suunnittelen mielessäni seuraavaa kesäistä reissua Varkauteen. Sampea ja samppanjaa -tapahtuma kiinnostaisi jo ensi kesänä ja myös norppasafari olisi mieletön. Jos sellaiselle osallistun, teen sen mielelläni juuri Varkaudesta.

 • Reply Jenni sunnuntai, 10 syyskuun, 2017 at 14:09

  Ihanan positiivisen fiiliksen sait väritettyä Varkaudesta! Ja totta, kaikilla on joku salainen yhteys sinne, myös minulla, rakas mummini asuu siellä ja lapsuuden parhaita muistoja on paljon juuri Varkaudesta. Kun olen siellä lähes vuosittain vieraillut yli 30v ajan, on kuitenkin ikävä seurata kaupungin rappeutumista. Väestö vanhenee, terveyspalveluja siirretään Kuopioon, keskustan pääkadulla, joka on mielikuvituksellisesti nimetty Kauppakaduksi, on vuosi vuodelta enemmän ”liike on suljettu” ja ”vuokrataan” lappuja. Toivottavasti kaupunki lähtisi vielä uuteen nousuun!
  Mekin ollaan myös yövytty useasti Oscarissa (kovin montaa vaihtoehtoa ei ole) mutta kyllästyttiin sen 90-luvulle jämähtäneeseen olemukseen, ja ollaan sen jälkeen etsitty muita majoituksia. Mielenkiinnolla odotan postaustasi hotellista! 🙂

  • Reply Martina sunnuntai, 10 syyskuun, 2017 at 14:36

   Muistinkin sinut ja muistaakseni jossain Instagram-päivityksessäni paljastamasi salaisen Varkaus-yhteyden, kun totesin kaikilla olevan yhteyksiä kaupunkiin. 🙂 On totta, että kaupunki vaikutti hieman kuolevalta ja hiljaiselta. Siksikin toivon, että yhä useampi turisti löytäisi Varkauden, kaupungilla kun on ihan todella niin paljon annettavaa. Pitäisi melkein järkätä joku matkabloggaajien yhteisretki Varkauteen. Se voisi olla vähän samanlainen jollaiselle osallistuin taannoin Keravalla, joka ei sekään mitenkään erityisen hyvällä maineella ratsasta. 🙂

   Oscarista ja lapsiperheen Varkaudesta on näillä näkymin tulossa postaus noin kuukauden kuluttua. En viitsi tuutata blogia kerralla ihan täyteen pelkkää Varkautta. Siksi pieni tauko postausten välissä, vaikka juttu onkin jo valmis.

 • Reply miraorvokki sunnuntai, 10 syyskuun, 2017 at 14:59

  Hehe! Hauska ja faktatietoinen postaus, kiitos! 🙂 Enpä ole koskaan ajatellut että lähtisin Varkauteen mutta tämän postauksen jälkeen idea ei vaikuttaisi yhtään huonolta! Seuraava kotimaanmatkailukohde on Turku, mutta pitääkin katsoa sitten seuraavaa – voisiko se olla Varkaus? Ainakin kaviaari kuulostaa loistavalta, olen jo hieman myyty! 🙂

  • Reply Martina sunnuntai, 10 syyskuun, 2017 at 15:38

   No älä, Varkaus on todellinen kotimaan yllättäjä! Mäkin olin jo myyty siinä vaiheessa kun kuulin kaviaarista, vaikken tosiaan tällä kertaa päässytkään herkuttelemaan sillä. Ensi kerralla sitten. Olisi niin hauskaa lukea jonkun toisenkin matkabloggaajan näkemys Varkaudesta! Pistä ihmeessä harkintaan. 🙂

  • Reply Leena keskiviikko, 13 syyskuun, 2017 at 07:15

   Aina kesäkuun alussa on lapsiperheelle sopiva festivaali Vekara- Varkaus! Paljon erilaisia tapahtumia lapseperheille!

   • Reply Martina keskiviikko, 13 syyskuun, 2017 at 10:02

    Hei kiitos vinkistä! 🙂

 • Reply Maire maanantai, 11 syyskuun, 2017 at 10:35

  Samanlaisia fiiliksiä minullakin on Varkaudesta, mutta se lienee vain imagoheijastusta? Tehdaskaupunki, ihmiset väsyneitä työn jälkeen, ” ei naurata” ankea ympäristö?

  Mikä lienee se vitamiinipiikki jolla Varkauteen saisi eloa?

  • Reply Martina maanantai, 11 syyskuun, 2017 at 11:38

   Tehdaskaupungin imagosta se varmaan tosiaan johtuu. Me yritetään toimia omalta osaltamme vitamiinipiikkinä, jotta mahdollisimman moni näkisi mitä kaikkea Varkaudessa on. Soisin kaupungille paljon enemmän turisteja, sillä Varkaudessa on niin paljon kaikkea kivaa.

 • Reply Lotta | Watia.fi maanantai, 11 syyskuun, 2017 at 20:02

  Enpä kyllä ole Varkaudessa käynnyt eikä oikein mitään mielikuvaakaan siitä ollut. Mutta kaviaaripääkaupunki tosiaankin kiinnostaa! ”Sampea ja samppanjaa” pitää merkitä kalenteriin. Kuulostaa niin täydelliseltä! Ihanaa, kun kotimaakin jaksaa kerta toisensa jälkeen yllättää.

  • Reply Martina keskiviikko, 13 syyskuun, 2017 at 08:09

   On kyllä ihan parasta kun kotimaa yllättää. Me ollaan kierretty tänä kesänä paljon Suomea ja löydetty vaikka mitä kivaa (kuten planetkerava 😀 ). Tavataan siis ensi kesänä Sampea ja samppanjaa -tapahtumassa! 🙂

  • Reply Petteri Vähäkangas torstai, 14 syyskuun, 2017 at 17:07

   Varkaus on suorastaan paratiisi maan päällä? Nyt vaan kaikki tänne ihmettelemään sen ihanuutta. Tarjoan kyllä kahvit ?

   • Reply Martina torstai, 14 syyskuun, 2017 at 18:48

    Ja mehän tullaan sitten porukalla kahville! 😀

 • Reply Terhi | VAGABONDA tiistai, 12 syyskuun, 2017 at 21:12

  Minun isovanhemmat ovat Varkaudesta, ja siellä tuli lapsena käytyä vähän väliä (Kuopiosta on kätevä tehdä päiväreissuja). Ne reissut oli aina niin tylsiä; tehdaskaupungissa haisi pahalle ja vierailimme lapsettomien sukulaisten luona, joten koskaan ei ollut leikkikaveria. Joskus kylläkin kävimme Varkaudessa myös rannalla, sillä muistan oppineeni uimaan siellä 6-vuotiaana. Ehkä pitäisikin käydä Varkaudessa uudestaan, verestämässä lapsuusmuistoja 🙂

  • Reply Martina keskiviikko, 13 syyskuun, 2017 at 08:16

   Voi ei mitä muistoja. Onneksi hajusta on päästy eroon. Rannat Varkaudessa ovat kuulemma kivoja lapsillekin. Me ei testattu rantoja nyt lyhyen reissumme aikana kun sääkään ei suosinut, mutta ensi kerralla haluaisin viettää myös rantaelämää Varkaudessa. Käy ihmeessä verestämässä muistoja Varkaudessa! Mieluiten niitä kivoja. 🙂

 • Reply Johanna Teivainen keskiviikko, 13 syyskuun, 2017 at 07:09

  Mahtavaa, että pidit Varkaudesta! Meitä tykkääjiä on monia ja osa täällä asuukin jo ? Vinkkaan seuraavaa visiittiä varten, että kannattaa käydä kokemassa myös Varkauden ihkaoma pakopelihuone Enigma Xperience, siellä olevan pakopelin saa nimittäin myös lapsiperheelle ystävällisenä versiona! 🙂 Tällä hetkellä siellä on yksi huone, jossa pääsee tutustumaan Öky Porholan Warkauteen ja ryöstämään paperikoneen piirustukset, kakkoshuone aukeaa tänä syksynä. Nuorimmat pelaajat olleet n.5v ja siinä on myös puuhaa ja elämystä tunnin ajaksi koko porukalle! ? Lisätietoa löytyy nettisivulta http://www.enigmax.fi tai Facebookista http://www.facebook.com/enigmaxperience

  Todella hyvä kirjoitus ja ihana kuulla mitä olet Varkaudesta pitänyt, odotan seuraavaa postausta itsekin lapsellisena – tiedä vaikka olisi jotain paikallisellekin ”uutta” tekemistä! ?

  • Reply Martina keskiviikko, 13 syyskuun, 2017 at 10:02

   Hauskaa, pidän pakohuoneista ja seuraavalla kerralla täytyykin katsoa pääsisimmekö testaamaan Varkauden pelin. 🙂 Esikoinen on tosin nyt vasta vuoden ikäinen ja toinen vauva on vielä mahassa, joten heidän täytynee kasvaa vielä muutama vuosi, että ymmärtävät pakohuonepelien päälle. 🙂

 • Reply Katja Kempf keskiviikko, 13 syyskuun, 2017 at 07:34

  Kiitos ihan mahtavasta jutusta! Meidän pieni Varkaus todellaki pitää sisällään yllätyksiä ja helmiä, ihanaa että ennätitte tutustua osaan niistä. Kiva kuulla, että ehditte pistäytyä myös ”hullujenhuoneellamme” Mekaanisen musiikin museossa 🙂 Tulettehan varmasti uudelleen?

  • Reply Martina keskiviikko, 13 syyskuun, 2017 at 10:04

   Tulemme varmasti uudelleen mikäli saamme mahdollisuuden! Varkaus on niin kiva. 🙂 Minua ihan todella kiinnostaisi Sampea ja samppanjaa -tapahtuma jo ensi kesänä. Mekaanisen musiikin museo oli huikea! Sitä kehuttiin meille paljon etukäteen ja ihan syystä. 🙂

 • Reply Riitta Kiuru keskiviikko, 13 syyskuun, 2017 at 15:49

  Asuin Varkaudessa 40 vuotta ja toimin 20 vuotta media-alan maikkana. Työni ja harrastusteni vuoksi olen kuvannut paljon Varkautta kaikkina vuodenaikoina. Varkaus on tehtaistaan huolimatta kaunis kaupunki, vettä on kaikkialla. Nyt asun jo länsirannikolla, mutta perheelläni on vielä maalla kesäpaikka Varkaudessa, jota sveitsiläiset ystävämme kutsuvat maailman kauneimmaksi paikaksi. He ovat kohta 20 vuotta tulleet sinne kalastamaan haukea, joka on heidän juttunsa.

  • Reply Martina keskiviikko, 13 syyskuun, 2017 at 19:19

   Totta, Varkaus on kaunis suurelta osin veden ansiosta. Ihanaa kuulla että sveitsiläiset ystävänne pitävät kesäpaikkaanne maailman kauneimpana. Juuri tällaisia tarinoita Varkaus tarvitsee rikkoakseen ennakkoluulot harmaasta tehdaskaupungista. Kiitos kun jaoit tämän blogissamme!

 • Reply Varkautelainen keskiviikko, 13 syyskuun, 2017 at 18:58

  Olen uudehko varkautelainen ja tykkään täällä nimeomaan tehdasmaisemista. Ne antavat särmää ja erottavat muista kaupungeista. Voimakanava on hieno.

  • Reply Martina torstai, 14 syyskuun, 2017 at 08:12

   Minäkin aloin nähdä tehdasalueen hienona ja vähän jopa lohdullisena hetken Varkaudessa oltuani. Aluksi se ahdisti.

 • Reply Minävain torstai, 14 syyskuun, 2017 at 00:02

  Voi miten ihana oli lukea tällainen teksti, itse olen jäänyt Varkauteen vaikka moni ikäiseni(25) täältä on pois lähtenyt, tänne oli hyvä perustaa perhe! <3

  Tällä kaupungilla on niin paljon hyvää annettavaa, toivon että me tulevaisuudessa onnistumme valjastamaan sitä vielä lisää, niin että Varkaudesta tulisi paikka johon pysähtyä, ei paikka josta kaasuttaa ohi.

  Täällä tapahtuu paljon, varsinkin kesällä.. Vekara Varkaus kesäkuussa, heinäkuu on tapahtumia täynnä mm. Suomen suurin katusählyturnaus ja elokuun kruunaa Sampea ja Samppanjaa. 🙂

  Tulkaa toki uudestaan!

  PS. Seuraavalla vierailulla keskuskonttorin b&b on varmaan jo valmistunut, kannattaa tutustua 🙂

  • Reply Martina torstai, 14 syyskuun, 2017 at 08:14

   Kiitos! Me tullaan mielellään uudestaan! Sampea ja samppanjaa kiinnostaa ainakin kovasti. 🙂 Hienoa kuulla että olet perustanut perheen Varkauteen ja viihdytte hyvin. Mekin mietittiin reissullamme, että olisihan Varkaudessa perheenä varmasti rauhallista ja mukavaa. Toivottavasti moni muukin ihastuu Varkauteen niin että saadaan kaupunkiin lisää eloa! 🙂

 • Reply Mika torstai, 14 syyskuun, 2017 at 08:48

  Keski-Savon alue on kokonaisuutena ainutlaatuinen kotimaanmatkailukohde, joka yllättää monipuolisuudellaan. Tarjolla on tosiaan Saimaan järvimaisemista jääkauden muodostamiin ainutlaatuisiin maastoihin. Eipä aluetta turhaan ole kutsuttu ”savonmuan Inariksi”. Naapurikaupunkiin Pieksämäelle on juurikin avattu 75 km Vedenjakaja-reitistö, joka kulkee upeissa maisemissa. Ja uskallan väittää, että Jäppilän kylä Varkauden ja Pieksämäen rajalla on Suomen kaunein. Ja kulinaarisesti yllättävin, Jäppilän kievarista ( lienee sata vuotta vanha ravintola?) saa pohjoisen euroopan parasta grilliruokaa, mutta pöytävaraus on syytä muistaa 🙂

  • Reply Martina torstai, 14 syyskuun, 2017 at 11:38

   Vau, kiitos näistä vinkeistä! Etenkin Jäppilä kievareineen kiinnostaa todella. Sinne siis ensi kerralla! 🙂 Pakkohan tässä on nimittäin alkaa ihan todella suunnitella seuraavaa Savon turneeta. 🙂

 • Reply Kari torstai, 14 syyskuun, 2017 at 16:50

  Vaikka viimevuodet on tullut ajettua Varkauden ja lapsuuden & nuoruuden kodin ohi suoraan mökille Heinävedelle ja Tuusulan rsntatiellä asuneena ex-Varkautelaisena en kyllä sitä vaihtaisi Tuusulanjärven ympäryskuntiin ?. Pelkkä lasten uimareissu oli sinilevän takia hikistä autoilua hakien levätöntä rantaa. Keskimmäinen kysyikin kerran Tuusulanjärven rannassa levämattosta ”mitä tämä oikein on?”Oli vierasta kirkkaaseen Kermajärveen tottuneena. Silloin syntyi ajatus muutosta maakuntiin.

  • Reply Martina torstai, 14 syyskuun, 2017 at 18:47

   Sinilevä on kyllä kurja riesa!

 • Reply Päivi Uusitalo-Miettinen torstai, 14 syyskuun, 2017 at 17:37

  Varkaus on kaunista vesistöaluetta. Asuin Tuusulassa muutaman vuoden ja palasin jälleen lapsuuteni maisemiin, Varkauteen. Huomasin kaipaavani tätä ympäröivää vesistöä. Ja onhan täällä toki muutakin, kuten kaikki nuo yllä mainitut kirjoittajat kertovat. Kämärin ulkoilualue ja kosket. Niin ja lähialueita unohtamatta, Leppävirralla on kylpylähotelli Vesileppis, Rantasalmella upouusi hieno perinnekylä Hotel & Spa Järvisydän, Heinävedellä Valamon luostari , Leppävirralla Orinoron rotko yms, yms. Kyllä täällä tekemistä piisaa… ?

  • Reply Martina torstai, 14 syyskuun, 2017 at 18:50

   Siellä suunnallahan on tosiaan vaikka mitä! Vesistöalue on kyllä kaunis. Hauska kuulla että muuttoliike toimii toiseenkin suuntaan! 🙂

 • Reply Seija Paajanen torstai, 14 syyskuun, 2017 at 22:17

  Olipa mukavasti kirjoitettu juttu ja hienot kuvat! Odotan jatkoa innolla.

  Varkaus on todella kaunis ja siisti kaupunki. Lapsuudenmuistojen mukaan siellä paistoi kesäisin aina aurinko ja talvetkin olivat sellaisia kuin niiden kuuluikin olla, lumisia kirpeine pakkasineen.
  Varkautelaiset ovat aina olleet liikunnallista väkeä. On pyöräilty ja hiihdetty ehkä yleisemmin kuin monella muulla paikkakunnalla. Huruksen latu on ollut olemassa jo 1960-luvulta saakka. Myös teatterilla on puitkät perinteet, joten kerrottavaa sinun seuraavissa kirjoituksissa riittä!

  • Reply Martina perjantai, 15 syyskuun, 2017 at 10:50

   Kiitos! Jatkoa on tulossa noin kuukauden kuluttua. 🙂 Minunkin lapsuuden muistoissa Savossa sijaitsevassa mummolassamme oli aina aurinkoinen kesä ja luminen talvi kunnon pakkasineen. Minun mummolani sijaitsi Sulkavalla, eli ei ihan Varkaudessa, mutta siellä päin kuitenkin. 🙂

 • Reply Tiikerikatti torstai, 14 syyskuun, 2017 at 22:37

  Hei, kiva kuulla että reissu Varkauteen oli onnistunut ja mielikuvasi muuttui. Itse olen lapsuuteni Varkaudessa viettänyt ja kouluni käynyt vaikka olenkin jo vuosikymmenet asunut muualla. Äiti kuitenkin asuu vielä Varkaudessa joten siellä kyllä vieraillaan.

  Ihanat kuvat Taipaleen kanava-alueelta, yksi lapsuuden rakkaita leikkipaikkojani, siskoni kanssa siellä aikaa vietettiin.

  • Reply Martina perjantai, 15 syyskuun, 2017 at 10:51

   Kiitos! Taipaleen kanava on ollut varmasti kiva paikka viettää aikaa lapsena. Minäkin tykkäsin näin aikuisena kanavasta yllättävän paljon. Siellä olisi voinut hengailla vaikka kuinka pitkään.

 • Reply Nina Riikonen keskiviikko, 20 syyskuun, 2017 at 09:41

  Paluumuutin takaisin tänne Savoon Varkauteen. Vantaalla asuimme n 14vuotta. Sieltä kaipasin juuri tätä huikeeta vesistöä ja uimarantoja täältä sekä tätä ns.pienuutta ja lyhyitä matkoja paikasta toiseen. Paljon oli muuttunut täällä kaupungiss poissaoloni aikaan,mutta toisaalta taas ei. Siltiklään en Vantaalle enkä pääksupunkiseudulle haikaile, täältä saa kaiken sen mitä tarvitsee ja sitä mitä ei sitten ole,ei tarvitakkaan. Harmillista sinänsä,että väki on vähentynyr jonkinverran,luonnollisia poistumia toki,mutta myös työn perässälähteneitä. Kyllä tämä tästä virkistyy taas ja lisää paluumuuttajia ja muitakin asukkaita-ette pety! 🙂 Ps. Tosi upeat kuvat ja kivasti kirjotettu juttu meijän citistä. Kiitos!

  • Reply Martina keskiviikko, 27 syyskuun, 2017 at 13:48

   Kiitos kommentista! Kiva kuulla että pidit jutusta ja mahtavaa että olet tuota mieltä kotikaupungistasi. Uskon että Varkaudessa on kaikki mitä tarvitsee. Ja enemmänkin! 🙂

   • Reply Seppo HYNNINEN perjantai, 22 maaliskuun, 2019 at 10:44

    SYNNYIN VARKAUTEEN AIKOINAAN.Muutin Varkaudesta AIKOINAAN n.30 vuodeksi. Muutin VARKAUTEEN takaisin ja pysyn täällä. HYVÄ PAIKKA OLLA JA ASUA!
    Lisäksi hyvin REHELLINEN.

    • Reply Martina lauantai, 23 maaliskuun, 2019 at 12:48

     Varkaus on varmasti hyvä paikka olla ja asua jos kerran noin monen vuoden päästä muutit takaisin.

 • Reply MAMBA1000 keskiviikko, 31 heinäkuun, 2019 at 16:02

  OON KÄYNYT VARKAUDESSA VUONNA 1991 JA 2002 JA KYLLÄ MENISIN TOISTTEKKIN

  • Reply Martina sunnuntai, 11 elokuun, 2019 at 13:07

   Mahtavaa! Niin minäkin. 🙂

  Leave a Reply