Suomen suurin matkablogiyhteisö

Aamiainen reissussa – 5 parasta aamiaista maailmalla

Olen aina ollut aamuihminen (tai siis olin ennen vauvaa) ja ymmärrän hyvin, miksi aamiaista pidetään päivän tärkeimpänä ateriana. Syön arkenakin kunnon aamiaisen joka pitää sisällään joko puuroa, leipää tai rahkaa härpäkkeineen. Viikonloppuisin saatan herkutella pitkän kaavan mukaan kaikkea mahdollista aina pekonista ja munista jälkiruokaan, sillä kunnon aamiaisella voi hyvin olla myös jälkiruoka. Tai ehkä sitä pitäisi kutsua sitten jo brunssiksi.

Myös reissussa, ja etenkin silloin, aamiainen on tärkeä. Kunnon aamiaisen jälkeen jaksaa seikkailla pitkään kunnes on lounaan vuoro. Yksi reissun parhaista hetkistä onkin se, kun pääsee ensimmäisen kerran hotellin aamiaispöytään. Odotan sitä usein jo illalla nukkumaan mennessäni. Kyllä, olen todellakin aamu(pala)ihminen.

haikonkartano-5

Kuten jo totesin, rakastan hotelliaamiaisia ja siksi aamiaisella on tärkeä rooli hotellia varatessa. Toisaalta en koe ongelmaksi varata hotellia, jossa ei ole aamiaista, jos hotelli sopii muuten hyvin tarkoituksiini. Saahan aamiaista myös kahviloista. Myös kaupasta haettu ja itse kokattu tai kasattu aamiainen on toisinaan jees. Hotelliaamiainen on kuitenkin yleensä helpoin vaihtoehto ja usein hintansa väärti, etenkin kun olen hyvä syömään aamullakin, kunhan saan hetken heräillä rauhassa ennen aamiaispöytään siirtymistä.

Niin, vaikka hotelliaamiaiset ovatkin ihanaa luksusta, on minulla myös kivoja muistoja siitä kun kaupasta on ostettu tuoretta leipää tai croissantia, juustoja ja leikkeleitä ja ne on nautittu oman hotellihuoneen rauhassa. Aamiaishetken voi toteuttaa omalla parvekkeella tai vaikka sängyssä, sillä siivooja hoitaa murut pois lakanoista ennen seuraavaa yötä. Hauskinta on nauttia aamiainen mimosan kera, sillä kuohuviinipullon poksauttaminen auki heti aamusta on jotenkin niin kielletyn tuntuista, että se on siksi hauskaa ja tekee lomafiiliksestä riehakkaan.

Aamiaishetkiä fiilistellessäni muistelin parhaita yksittäisiä aamiaisia reissussa ja listasin viisi mieleenpainuvinta tähän postaukseen. Postauksen ylimmät kuvat ovat muuten Haikon kartanon aamiaiselta. Sekin oli oikein hyvä, mutta seuraavat viisi kiilasivat senkin ohi:

IMG_2837

IMG_2830

IMG_28391. Brown’s Downtown, Lissabon

Lissabonin hotellin aamiaistila sijaitsi eri rakennuksessa kuin huoneemme, mikä tuntui aluksi tylsältä, mutta matka oli niin lyhyt, ettei se lopulta haitannut lainkaan. Eikä varsinkaan sitten, kun tiesin mitä on tarjolla. Aamiaispöydät olivat täynnä herkkuja, mutta kaikista eniten pidin aamiaistilan tunnelmasta ja siitä pöydästä, joka oli puoliksi ulkona ja puoliksi sisällä. Siinä oli kiva herkutella kaikessa rauhassa pastel de nataa, heräillä uuteen päivään ja tehdä alustavia suunnitelmia päivän varalle.

IMG_5118

IMG_5111

IMG_5129
2. Corte San Ruffillo, Emilia Romagna

Italian agriturismoissa on poikkeuksetta hyvät aamiaiset ainakin meidän kokemustemme perusteella. Itsetehtyjen herkkujen raaka-aineet ovat usein peräisin omalta tilalta, ne ovat sesongin mukaisia ja lähiruokaa parhaimmillaan. Ja se maku, voi jestas miten ihan tavallinen leipäkin maistuu niin hyvältä kun se on tilalla itse leivottu ja sen päällä on paikallisia juustoja ja leikkeleitä. Ihanin aamiainen on ollut kenties Corte San Ruffillossa, jonka aamiaistilakin oli niin söpö ja tunnelmallinen, että olisin voinut jäädä sinne asumaan.

IMG_2084

IMG_2747

IMG_2892

3. Itse tehty aamiainen, Nizza

Nizzassa hotelliimme ei kuulunut aamiaista, joten väsäsimme sellaisen itse kaupan antimista. Täälläkin ihan tavallinen croissantti ja patonki maistuivat niin hyvältä ettei tosikaan, ja tottahan toki tyttöjen reissulla poksautettiin se skumppakin ja toisena aamuna roseviini auki heti aamusta. Skumpan voi nauttia myös vaikkapa rannalla kertakäyttömukeista. En olisi ikinä uskonut sanovani näin, mutta joskus kuohuviini maistuu parhaalta muovimukista nautittuna ja sitä se teki ehdottomasti Nizzan pikkukivirannalla, jossa vietimme pitkän tovin aaltoja katsellen, jutellen ja skumppaa siemaillen.

IMG_7375

IMG_7784

IMG_7359

4. Hotel Lilium, Rooma

Häämatkamme ensimmäinen aamu vietettiin Roomassa Hotel Liliumissa. Tähän kohtaan tulee siis ehdottomasti myös tunnelmalisä sekä Roomasta että häämatkasta, mutta olisi Hotel Liliumin aamiainen jäänyt niistä huolimattakin mieleen. Kauniissa pienessä aamiaistilassa ei ollut muita kuin me, ikkunasta näki aamuisen Rooman kaduille ja cappuccino tuotiin suoraan pöytään.

radissonbluplaza-23

radissonbluplaza-21

radissonbluplaza-20
5. Radisson Blu Plaza, Helsinki

Kotimaan parhaimmistoa edustaa ehdottomasti jo alkuteksteissä mainitsemani Haikon kartanon lisäksi Radisson Blu Plaza, jonka aamiainen on ollut ehkäpä jopa paras kotimainen koskaan. Herkuttelimme täällä eräänä matkamessuviikonloppuna ja kyllä tällä aamiaisella jaksoi kiertää messuja pitkään, kunnes tuli uusi nälkä. Viihdyimme Radisson Blu Plazan aamiaispöydässä jopa niin hyvin, että meille tultiin lopulta varovaisesti sanomaan aamiaisen olevan jo ohitse.

Mikä on sinun paras aamiaismuistosi maailmalta? Hotelliaamiainen, kahvila vai itse väsätyt aamiaisherkut?

Previous Post Next Post

12 Comments

 • Reply HennaMar keskiviikko, 7 kesäkuun, 2017 at 13:33

  Berliinissä keväällä söimme aamiaisen joka aamu eri paikassa, koska siellä ne ovat mahtavia.

  • Reply Martina perjantai, 9 kesäkuun, 2017 at 19:27

   Hei hyvä tietää että Berliinistä löytyy hyviä aamiaisia! En ole vielä käynyt siellä, mutta hyvät aamiaiset on jo itsessään hyvä syy reissata. 🙂

 • Reply Maarit Johanna keskiviikko, 7 kesäkuun, 2017 at 19:26

  Oi mie rakastan näitä aamiaispostauksia! Ja ehdottomasti aamiaiseen kuuluu jälkkäri. Sais kuulua ihan arkenakin ^^

  • Reply Martina perjantai, 9 kesäkuun, 2017 at 19:28

   Niin saisi. Toisaalta sitten on se vaara ettei jälkkärillinen aamiainen tunnu enää niin erityiseltä. 🙂

 • Reply katerinastravel torstai, 8 kesäkuun, 2017 at 12:02

  Le Meridienin aamiainen Nizzassa muutama vuosi sittn. Voisin mennä sinne uudestaan vain aamiaisenk takia, vaikka hotelli oli myös tosi ihana.

  • Reply Martina perjantai, 9 kesäkuun, 2017 at 19:29

   Kiitos vinkistä! Palaan Nizzaan vielä joskus aivan varmasti ja silloin täytyy testata Le Meridienin aamiainen.

 • Reply Mallaspulla torstai, 8 kesäkuun, 2017 at 20:40

  Täällä toinen yhtä kova aamupalafani, moi! 🙂 Aamiainen todellakin on matkoilla lähes se paras juttu ja sitä odottaa jo illalla. Täytän itseni yleensä niin kunnolla, että lounasta on turha kuvitellakaan syövänsä. Yritän edelleen opetella liiasta ähkystä pois 😉 Porvoossa sijaitsevan pikkuinen Pariisin Ville -hotellin aamiainen oli aivan ihana ja voin suositella sitä lämpimästi. Jos joskus satut Jyväskylään, yövy hotelli Yöpuussa, jonka aamiainen on täynnä käsintehtyjä ja lähialueen herkkuja. Sitä tulee käytyä syömässä usein, vaikka samassa kaupungissa asustellaankin.

  • Reply Martina perjantai, 9 kesäkuun, 2017 at 19:31

   No moi! Mahtavaa kuulla etten ole ainoa aamupalafani. 🙂 Kiitos vinkeistä! Pariisin Villestä olenkin kuullut. Täytynee testata se seuraavalla Porvoon reissulla. Yöpuu kuulostaa siltä että laitetaan ehdottomasti Jyväskylä jo pelkästään sen takia matkakohdelistalle seuraavaa kotimaan reissua suunnitellessa.

   • Reply Anne sunnuntai, 11 kesäkuun, 2017 at 19:53

    Yöpuulle ääni täältäkin.

    • Reply Martina maanantai, 12 kesäkuun, 2017 at 11:13

     Jes, sinne on siis selvästi suunnattava! 🙂

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista lauantai, 10 kesäkuun, 2017 at 10:02

  Ihania, herkullisia kuvia. Samaa mieltä tuon skumppaa muovimukista -kokemuksen kanssa 🙂 Se tosiaankin voi maistua siitä vietävän hyvälle. Itselleni parhaisiin aamiaismuistoihin kuuluu myös viehko aamiaismiljöö. Upeat näköalat, taustalla soiva vieno musiikki ja kaunis aamiaishuone täydentävät hyvän tarjoilun. Ja tietysti mahdollisuus päättää aamiainen lasilliseen kuohuvaa 🙂

  • Reply Martina sunnuntai, 11 kesäkuun, 2017 at 10:12

   Haikon kartanossa oli juuri tuollainen kuvailemasi tunnelma. Se teki aamiaishetkestä erityisen etenkin kun tarjolla oli myös sitä kuohuvaa. Haikossa join skumpan oikeasta kuohuviinilasista, mutta välillä muovimuki on niin paikallaan! Sinä jos joku sen varmasti ymmärrät. 😉

  Leave a Reply