Suomen suurin matkablogiyhteisö

Smetanapizzakakku

Olipa kerran Henkan ensimmäinen isänpäivä ja halusin leipoa kakun sen kunniaksi. Mietin pitkään minkälaisen kakun tekisin, mutta pääni raksutti ihan tyhjää. Yhtäkkiä jostain alitajunnasta pompsahti esiin pizzakakku ja muistin nähneeni ohjeen sellaiseen ainakin ”Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon” -kirjassa. Nappasin kirjan kirjahyllystä ja aloin tutkailla reseptiä. Ehkäpä minä voisin selviytyä tästä, tuumasin ja päätin, että Henkan ensimmäinen isänpäiväkakku olisikin suolainen pizzakakku. Täydellistä miehelle, joka pitää enemmän suolaisesta kuin makeasta.

Ohje kakun rakentamiseen on tosiaan peräisin Kinuskikissalta, mutta täytteet suunnittelin ihan itse. Oli ilmiselvää, että pizzakakku saisi makunsa Henkan lempipizzasta eli smetanapizzasta. Niinpä kaupassa ostoskärryihin lennähti kebablihaa, smetanaa, tomaattia, fetaa ja vihreää chilipaprikaa. Jemmasin ne muovikassissa jääkaapin salaattilokeroon, sillä se on epätodennäköisin paikka, jonne Henkka kurkistaa.

smetanapizzakakku-1

Kun isänpäivä sitten koitti viime marraskuussa, kielsin Henkkaa tulemasta keittiöön pariin seuraavaan tuntiin ja ryhdyin hommiin. Vähän minua jännitti miten kakku onnistuisi, mutta vaikka se olikin kieltämättä hieman työläs rakentaa, ei pizzakakun taikominen ollut lainkaan niin vaikeaa kuin etukäteen pelkäsin. Kakku onnistui erinomaisesti ja Henkka oli silminnähden ilahtuneen näköinen kun hänelle selvisi, mitä olin keittiössä touhunnut. Ensimmäisen palan maistettuaan hän jopa totesi kakun olevan parasta jota hän on koskaan syönyt.

Ei meillä lasketa, paitsi että lasketaan sittenkin tällä kertaa koko smetanapizzakakun kalorimäärä. Ihan huvin vuoksi. Arvatkaapa paljonko se on? Jep jep, pizza pitää sisällään huikeat 5200 kaloria! Tämä jos joku on todellista äijäruokaa.

smetanapizzakakku-3

Smetanapizzakakku

Pizzataikina:

– 2 pss (22 g) kuivahiivaa
– 4,5 dl vettä
– 0,5 dl öljyä
– ripaus suolaa
– 9 dl vehnäjauhoja

Täytteet:

– 200 g tomaattipyreetä
– 150 g juustoraastetta
– 400 g kebab-lastuja
– 3 tomaattia
– 50 g vihreää chilipaprikaa (säilyke esim. Pirkka peperoni)
– 100 g fetajuustoa
– 240 g smetanaa

smetanapizzakakku-2

Tee ensin pizzataikina. Sekoita kuivahiiva 42-asteiseen veteen. Lisää öljy, suola ja vehnäjauhot desi kerrallaan. Sekoita aina välissä ja kun taikina alkaa olla kovaa, vaivaa sitä samalla käsin. Jätä valmis taikina kohoamaan puoleksi tunniksi liinan alle.

Valmistele sillä välin täytteet. Jos käytät pakastekebabia niin kuin minä, kuumenna lastut uunissa paketin ohjeen mukaan. Pilko tomaatit ja chilipaprikat. Murenna fetajuusto.

Kun taikina on kohonnut, kauli se mahdollisimman ohueksi. Ota irtopohjavuoan reuna ja käytä sitä muottina, jonka avulla leikkaat taikinasta neljä ohutta pizzapohjaa. Leikkaa reunan sisäpuolta pitkin. Esipaista kutakin pizzapohjaa 200-asteisessa uunissa 5 minuuttia.

Kauli lopusta taikinasta pitkä kaistale, josta tulee pizzakakun reuna. Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele pohja sekä reunat. Asettele kaulimasi taikinakaistale niin että se peittää vuoan sisäreunan ja roikkuu hieman reunan yli. Näin se pysyy paikallaan pizzan täyttämisen ajan.

Laita ensimmäinen esipaistettu pohja vuoan pohjalle. Levitä sille neljäsosa kaikista täytteistä. Ensin tomaattipyrettä, sitten juustoraastetta, kebabia, tomaattia, chilipaprikaa, fetaa ja lopuksi smetanaa kaiken päälle. Toista tämä neljä kertaa niin että kaikki pizzapohjat on käytetty ja pizzakakussasi on ikään kuin neljä pizzaa päällekkäin. Painele vuoan reunan yli roikkumaan jäänyt reunataikina vuoan sisäpuolelle.

Paista pizzakakkua 100-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia. Suojaa pinta foliolla kun se on saanut tarpeeksi väriä. Minä laitoin folion siinä vaiheessa kun pizza oli ollut uunissa 20 minuuttia ja jatkoin paistamista vielä toiset 20 minuuttia.

Tarjoile pizza heti. Parhaiten saat leikattua siitä viipaleita sahalaitaisella veitsellä.

smetanapizzakakku-4

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Johanna / Hellan ja viinilasin välissä keskiviikko, 29 maaliskuun, 2017 at 10:43

  5200 kcal onpa äijäkakku kerrakseen. Saattaisi silti vähän maistua minullekin. Mahtava!!!

  • Reply Martina keskiviikko, 29 maaliskuun, 2017 at 11:19

   No saattoi maistua mullekin. Ja sitten vielä ihmettelin miksei raskauskilot katoa! 😀

 • Reply Ariela/Andalusian auringossa-ruokamatkablogi keskiviikko, 29 maaliskuun, 2017 at 11:29

  Wowcha <3 Mieletön kakku jak elpais kyllä mullekin 😀

  • Reply Martina keskiviikko, 29 maaliskuun, 2017 at 11:31

   Tää on kyllä ihan mieletön! Harmi etten voi ottaa koko kunniaa siitä itselleni vaan iso osa kuuluu Kinuskikissalle. 🙂

 • Reply Taru/Pullahiiri keskiviikko, 29 maaliskuun, 2017 at 13:05

  No, nyt on pizzakakulla makua, kokoa ja näköä. Nämä ovat olleet hyvin suosittuja herkkuja jo pidempään ulkomailla. Kiva, että on on rantautunut myös Suomeen 🙂

  • Reply Martina keskiviikko, 29 maaliskuun, 2017 at 15:37

   Tässä pizzakakussa on tosiaan paljon kaikkea. Ihan överisti suorastaan. 😀 Minä törmäsin pizzakakkuun ensimmäisen kerran Kinuskikissan kirjassa ja olen myös iloinen, että herkku on rantautunut Suomeen, vaikkei tätä ihan joka päivä voisi syödä. Ei edes joka kuukausi. 😀

 • Reply Peggy keskiviikko, 29 maaliskuun, 2017 at 15:18

  Sana smetana ja olen myyty. Huikea kakku, pizza, luomus 😀 Vau!

  • Reply Martina keskiviikko, 29 maaliskuun, 2017 at 15:34

   Kiitos! Smetana tosiaan tekee kaikesta parempaa ja smetana yhdistettynä pizzaan sekä kakkuun on ehkä parasta mitä voi olla. 😀

 • Reply Hanne keskiviikko, 29 maaliskuun, 2017 at 19:43

  Kuola valuu! Tää menee testiin lauantaina.

  • Reply Martina maanantai, 3 huhtikuun, 2017 at 11:16

   Maistuiko? 🙂

 • Reply Sirkku torstai, 30 maaliskuun, 2017 at 11:15

  Otsikkoa lukiessa piti oikein pysähtyä: mikä on smetanapizzakakku? Täähän on tosi kiva idea varsinkin jos juhlittava pitää enemmän suolaisesta kuin makeasta 🙂

  • Reply Martina maanantai, 3 huhtikuun, 2017 at 11:18

   Meillä Henkka tykkää ehdottomasti paljon enemmän suolaisesta, joten suolainen pizzakakku oli täydellinen valinta hänelle isänpäiväkakuksi. Ja kyllähän tämä minullekin maistui. 😀

  Leave a Reply