Kastikkeet ja dipit,  Liharuoat,  Reseptit,  Yleinen

Makumatka Meksikoon

Minitortillan päälle on kasattu rapeaksi paistettua possua, tulista Pico de Galloa sekä tajunnanräjäyttävää Mango Habanero -majoneesia, josta tulee kertaheitolla suosikkini. Chilillä maustettujen katkarapujen, paksun guacamolen ja punasipulisuikaleiden päälle puristetaan kirpeää limeä. Viereisellä lautasella köllöttelevät meksikolaiset minimaissit lisukkeineen saavat kuolan valumaan.

Pöytään nostetaan vielä yksi minitortilla-annos, jossa on chilipapuja sekä korianteria. Uunissa olevista enchiladoista leijailee ilmaan tuhti molekastikkeen tuoksu. Suolainen nachosipsi rouskuu suussa itsetehdyn guacamolen kera. Olutpullon suuhun tungetaan limeviipale. Meillä vietetään meksikolaista iltaa ja pöytään on katettu toinen toistaan herkullisempia makuyhdistelmiä.

meksikomakumatkat-10

meksikomakumatkat-12

Meksikolaisessa keittiössä olennaisessa osassa ovat erilaiset chilit, joita meilläkin on makumatkallamme monessa eri muodossa. Pöytään katetuista kastikepulloista saa annostella lisätulisuutta annokseensa jos kokee sellaista tarvitsevansa. Muuten chiliä on käytetty mausteena, sillä tarkoitus ei ole peittää ruoan makua överitulisella chilillä, vaan korostaa ruokaa chilien eri makuvivahteilla. Chilien lisäksi meksikolainen ruoka on papuja, lihaa ja mereneläviä, limeä ja korianteria, suklaata ja hedelmiä sekä maissia, paprikaa ja sipulia.

Meksikolainen keittiö on samaan aikaan sekä tuhti että raikas ja sekä mausteinen että lempeä. Makumatkamme Meksikoon alkaa kirpeällä margaritalla, jonka jälkeen pöytään katetaan minitortilloja, maissia, nachoja lisukkeineen sekä mole-kastikkeella maustettuja enchiladoja. Ruokajuomana on olutta ja jälkiruoassa maistuu suklaa sekä chili. Kutsu muutama ystävä kylään ja anna näillä resepteillä toteutetun makumatkan viedä teidät Atlantin taakse lämpimään.

Alkudrinkiksi margarita (katso ohje täältä)

Minitortillatrio

meksikomakumatkat-4

Katkaraputortillat

– chilikatkarapuja
– punasipulia
– guacamolea (resepti täällä, voit vaihtaa punaisen chilin ruokalusikalliseen Salsa Verdeä)
– limeä
Hot Lemon -kastiketta

Sulata katkaravut, pilko punasipuli ja valmista guacamole ohjeen mukaan. Lämmitä tortilla ja kasaa sen päälle katkarapuja, punasipulia ja guacamolea. Viimeistele annos limeviipaleilla ja Hot Lemon -kastikkeella. Jälkimmäisen voit kattaa myös pöytään niin että jokainen voi annostella sopivan määrän kastiketta lautaselleen.

meksikomakumatkat-2

Paputortillat

– chilipapuja
– vihreää paprikaa
– fetaa
Burning Red -kastiketta
– korianteria

Lämmitä tortilla ja pavut. Pilko paprika ja murenna feta. Kasaa kaikki täytteet tortillan päälle ja mausta annos halutessasi Burning Red -chilikastikkeella. Viimeistele annos korianterilla.

meksikomakumatkat-7

Possutortillat

– possun niskaa
Mexican Rub-mausteseosta
Pico de Galloa
Mango Habanero -majoneesia
– korianteria

Pilko possu ja paista se pannulla. Mausta liha Mexican Rubilla. Lämmitä tortilla ja kasaa sen päälle possua, Pico de Galloa sekä Mango Habanero -majoneesia. Viimeistele korianterilla.

meksikomakumatkat-3

Meksikolaiset maissit

– 8 minimaissia
– 50 g majoneesia
– 50 g creme fraichea
– 70 g fetaa
– valkosipulin kynsi
– 1 lime
– korianteria

Kypsennä maissit uunissa tai grillissä. Voit laittaa ne varrastikkuihin ennen kypsentämistä. Sekoita majoneesi, creme fraiche ja 50 g murennettua fetaa keskenään (säästä hieman fetaa annoksen päälle). Purista kastikkeeseen myös valkosipulin kynsi ja limen mehu. Annostele kastike maissien päälle ja viimeistele annos murennetulla fetalla sekä korianterisilpulla. Kastiketta jää hieman yli. Kata sekin pöytään, jotta sitä voi lisätä maissien päälle halutessaan vielä lisää.

meksikomakumatkat-5

Lihaenchiladat molekastikkeella

5 annosta

Lihatäyte:

– 600 g jauhelihaa
– 2 sipulia
– suolaa ja pippuria
– 2 rkl Chipotle Garlic -kastiketta

Molekastike:

– 2 sipulia
– 4 valkosipulin kynttä
– 2 tl öljyä
– 390 g tomaattimurskaa
– 1 rkl maapähkinävoita
– 70 g tummaa suklaata (väh. 70%)
– suolaa ja pippuria
– 3 rkl Chipotle Garlic -kastiketta

Lisäksi:

– 5 tortillalettua
– 150 g creme fraichea
– 100 g fetaa
– korianteria
Pico de Galloa

Ruskista jauheliha ja kuullota 2 pilkottua sipulia jauhelihan sekaan. Mausta liha-sipuliseos suolalla, pippurilla ja Chipotle Garlic -kastikkeella.

Tee seuraavaksi molekastike. Pilko sipuli ja valkosipuli pieneksi ja kuullota niitä kattilan pohjalla öljyssä. Lisää tomaattimurska, maapähkinävoi ja suklaa. Lämmitä niin että suklaa sulaa ja sekoita kunnolla. Mausta kastike suolalla pippurilla ja Chipotle Garlic -kastikkeella.

Kokoa sitten enchiladat levittämällä molekastiketta tortillaletun päälle ja lisäämällä jauheliha-sipuliseosta letun päälle. Kääri rullaksi ja aseta uunivuokaan. Tee näin kaikille tortillaletuille. Levitä loput molekastikkeesta täytettyjen tortillalettujen päälle ja laita vuoka 175-asteiseen uuniin 15-20 minuutiksi.

Viimeistele annos levittämällä creme fraichea ja murentamalla fetaa enchiladojen päälle. Pilko vielä korianteria pinnalle ja nosta vuoka pöytään. Laita tarjolle myös Pico de Galloa ja halutessasi lisää myös creme fraichea. Nautiskele oluen kera.

meksikomakumatkat-9

Kata pöytään myös lisukkeet:

Pico de Galloa (sopii kaiken kanssa)
– Guacamolea (tee itse tällä reseptillä, josta voit vaihtaa punaisen chilin 1 ruokalusikalliseen Salsa Verdeä)
– nachosipsejä
Poppamiehen Mex Mex -kastikkeita

Jälkiruoaksi chili-mutakakku (katso ohje täältä)

meksikomakumatkat-13

Kaupallisessa yhteistyössä Poppamies

Kommentit pois päältä artikkelissa Makumatka Meksikoon